Menu

Další

Olympijské hry

Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 5. den

konec

31.07.2024, 09:00 • Libor Štěpán (@libstep73)

Středa byla pro českou výpravu v mnoha ohledech nadějná s výhledem pro dny další, ale sama nakonec medaili nepřinesla, ač tomu asi většina z vás věřila. Jenže Gabriela Satková si ve finále kanoistek vodního slalomu vybrala onu pověstnou slabší chvilku, pod tlakem chybovala a skončila na 7. místě. Bojovala také BMX freestylistka Iveta Miculyčová, jenže jízdu, kterou chtěla zaútočit po solidním základu v prvním kole, zabalila hned po prvním triku, který sice perfektně zvládla, ale nedokázala ho čistě odjet a výrazně to ovlivnilo její další plány, takže by už nemohla být lepší. Dle svých slov kdyby to zvládla, medaili měla.

Ony naděje do dalších dnů přicházely postupně. Nejprve v kvalifikaci třípolohové malorážky, kde se oba čeští střelci po horším začátku posouvali v posledních dvou sériích nahoru, do finále se ale vmáčkl jen Jiří Přívratský, Petrovi Nymburskému to těsně nevyšlo.

Svůj první cíl splnili i Jiří Šimánek s Miroslavem Vraštilem na dvojskifu lehkých vah, když se probojovali do finále.

A pak už přišly skvělé tenisové zprávy. Až na jeden zápas totiž všechny dopadly pro české hráče skvěle. Už do semifinále tak postoupili ve čtyřhře mužů Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem a ve smíšené čtyřhře znovu Tomáš Macháč, jen s Kateřinou Siniakovou. Ta uspěla i v ženské čtyřhře s Barborou Krejčíkovou a obhájkyně zlata jsou ve čtvrtfinále, kam postoupil také druhý český ženský debl Karolína Muchová, Linda Nosková. Nevyšlo to pouze samotné Barboře Krejčíkové ve dvouhře, kde ve čtvrtinále bojovala hlavně se svým fyzickým stavem než se soupeřkou.

Tereza Švábíková se tentokrát za svůj výkon proti nasazené soupeřce vůbec stydět nemusí, další kola badmintonové soutěže však pro ni podle očekávání zůstala uzavřena. David Klammert bohužel v prvním kole své judistické váhové kategorie proti nakonec bronzovému domácímu borci nepředvedl vůbec nic. Lukostřelkyně Marie Horáčková doplatila na nezvládnutou kvalifikaci a po očekávaném postupu z prvního kola přes jednu z hlavních aspirantek na medaili do osmifinále neprošla. Kristýna Horská sice v nepříliš početném poli postoupila do semifinále 200 m prsa, ale v obou vystoupeních předvedla výkony, se kterými rozhodně spokojená být nemůže. Radka Novotníková a Pavlína Flamíková místo soupeřek bojovaly spíše s nemocí jedné z nich, takže do finále A na dvojce bez kormidelníka neprošly, to triatlonistka Petra Kuříková si svůj cíl splnila, byla lepší než v Tokiu.

Plážoví volejbalisté ve svých druhých zápasech ve skupinách potvrdili papírové předpoklady, takže Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem hladce vyhráli a Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou hladce prohrály.

Svoji soutěž pak uzavřely jachtařky Zofia Burska a Sára Tkadlecová ve třídě 49er FX, bohužel se postupně propadly až na předposlední místo. To windsurfařka Kateřina Švíková je příjemným převapením dosavadního průběhu a po polovině základní části své soutěže se drží na postupových pozicích do čtvrtfinále.

Ale teď už přijde čtvrtek a den, kdy má česká výprava jedno z největších želízek v ohni a k tomu jednu další velkou naději. A otázka, jestli někdo další třeba nějak příjemně překvapí. Uvidíme. Šestý den soutěží začíná tentokrát už v půl osmé ráno atletickou chůzí. Ráno se zase virtuálně sejdeme u dalšího denního přehledu. Dobrou noc. (01:29:14)

Čelo medailového pořadí zemí po 5. dni

Po pátém dni se do čela medailového pořadí zemí dostala Čína, v závěsu už je pořadatelská Francie, která jede na vlně efektu domácí olympiády absolutně nevídaným způsobem. Američané se stále nemohou dostat ke sbírání zlata, na celkový počet vedou s náskokem. Už jedenáct výprav má aspoň 2 zlata, a to včetně Hongkongu, který již po 5 dnech ví, že prožívá, co se hodnoty kovů týče, nejúspěšnější hry v historii. Minimálně jednu zlatou medaili získalo celkem 27 výprav, jednu jakoukoliv medaili 47 zemí. Až dnes se například poprvé z medailí radovalo Nizozemsko. Češi na cenný kov stále čekají, ale dá se říct, že pokud to poprvé nevyjde ve čtvrtek, tak už možná nikdy.

Konec soutěží 5. dne olympijských her.

0:49

Surfing

V programu sice bylo napsáno několikrát odložené třetí kolo žen, mělo začít před necelou hodinou, ale vypadá to, že podmínky na Tahiti jsou už třetí den za sebou nevhodné a program bude opět posunut na další dny.

0:44

Plážový volejbal

Středeční výsledky v základních skupinách turnajů plážového volejbalu.

Ženy, skupina C:
Hughesová, Chengová (USA) – Vieiraová, Chamereauová (FRA) 21:16, 23:21

Ženy, skupina D:
Tina, Anastasija (LAT) – Polettiová, Valienteová (PAR) 21:19, 21:15
Melissa, Brandie (CAN) – Esmee, Zoe (SUI) 18:21, 21:13, 11:15

Ženy, skupina F:
Hüberliová, Brunnerová (SUI) – Ludwigová, Lippmannová (GER) 21:9, 21:15
Placetteová, Richardová (FRA) – Alvarezová, Morenová (ESP) 12:21, 15:21

Muži, skupina B:
van de Velde, Immers (NED) – M. Grimalt, E. Grimalt 21:19, 21:16
Mol, Sorum (NOR) – Ranghieri, Carambula (ITA) 21:12, 21:15

Muži, skupina E:
Evandro, Arthur (BRA) – Schachter, Dearing (CAN) 21:13, 21:16

0:35

Stolní tenis

V soutěži žen chybí ve čtvrtfinále hráčky nasazené na pozicích číslo 5 a 6, obě vypadly právě v osmifinále. Šestka Adriana Diazová z Portorika s Pjon Song-Gjong z KLDR, pětka Bernadette Szocsová z Rumunska podlehla naprosto hladce Rakušance Sofii Polcanové. Ta je jedinou Evropankou mezi posledními osmi, všechny ostatní jsou z východní Asie.

0:27

Stolní tenis

švéd Truls Moregard, který dopoledne senzačně vyřadil jednoho z Číňanů, večer odehrál další úspěšný zápas a přes Korejce Kao Čcheng-čui postoupil do čtvrtfinále. V něm je 8 mužů z 8 různých zemí, kromě vyřazené světové jedničky do něj prošli všichni hráči nasazení na pozicích 2–6. Tj. včetně domácí naděje Felixe Lebruna, který v osmifinále vyřadil slavného Němce Dimitrije Ovtcharova 4:3 na sety. Společně s Moregardem jsou posledními zbývajícími Evropany v soutěži. 4 Asiaté, Brazilec a Egypťan jsou ti další.

0:15

Tenis

Teprve před několika minutami skončilo poslední čtvrtfinále ženské dvouhry, které se hrálo 3 hodiny! Chorvatka Donna Vekićová nakonec udolala Ukrajinku Martu Kostjukovou 6:4, 2:6, 7:6 (8) a postupuje do bojů o medaile, ale otázka je, jestli to nebude Pyrrhovo vítězství, jelikož semifinále proti Slovence Anne Karolíně Schmiedlové hraje už ve čtvrtek, je to čtvrtý zápas na centrálním kurtu, takže zhruba za nějakých 18 hodin.

0:15

Box

V boxu probíhala osmifinále turnajů žen do 75 kg, mužů do 57 kg a mužů do 71 kg.

V mužích do 71 kg jednoznačně na body vypadla nasazená jednička, Australan Shannan Davey. Vypadli i nasazená trojka, pětka, šestka, sedmička i osmička. Takže velká pohroma papírových favoritů.

V mužích do 57 kg opustila turnaj už v osmifinále pouze nasazená šestka z Kuby, jinak favorité vyhrávali.

A v ženách do 75 kg prohrála v této fázi turnaje nasazená trojka z Kanady i nasazená dvojka z Irska.

To v kategorii žen do 60 kg už přišlo na řadu čtvrtfinále.
Jang Wen-lu (CHN, 1) – Natalia Shadrinaová (SRB, 8) 3:2
Maria Jose Palaciosová Espinozová (ECU) – Wu Shih Yi (TPE) 1:4
Kellie Harringtonová (IRL, 3) – Angie Paola Valdesová Panaová (COL, 6) 5:0
Chelsey Heijnenová (NED) – Beatriz Iasmin Soaresová Ferreiraová (BRA) 0:5

23:59

Badminton

Vyřazovací boje se rozběhly ve smíšené čtyřhře, hrál se kompletní program čtvrtfinále a ve všech zápasech uspěli papíroví favorité.

Smíšená čtyřhra, čtvrtfinále:
So Sung-čä, Čchä Ju-čung (KOR, 3) – Tang Chun Man, Tse Ying Suet (HKG) 21:15, 21:10
Čeng S'-Wej, Chuang Ja-Čchiung (CHN, 1) – Feng Jen-Če Chuang Tung-Pching (CHN, 2) 21:16, 21:15
Juta Watanabe, Arisa Higašinová (JPN, 4) – Dechapol Puavaranukroh, Sapsiree Taerattanachaiová (THA) 23:21, 21:14
Kim Won-ho, Čong Na-um (KOR) – Tang Jie Chen, Ee Wei Tohová (MAS) 21:19, 21:14

V semifinále na sebe narazí oba korejské páry a Číňané na Japonce.

23:49

Tenis

Carlos Alcaraz s Rafaelem Nadalem zlatou medaili ze čtyřhry mužů do Španělska nepřivezou, nepřivezou ani stříbrnou, ani bronzovou, vypadávají už ve čtvrtfinále s americkou dvojicí Austin Krajicek, Rajeev Ram 2:6, 4:6! Američané se stávají soupeři Tomáše Macháče s Adamem Pavláskem v semifinále.

23:47

Basketbal 3×3

V základní skupině žen si zadělávají na obrovský problém Američanky, prohrály i druhý zápas, tentokrát naprosto senzačně s Ázerbajdžánem, když absolutně nezvládly závěr utkání. Stejně tak je v problémech i Čína, z pozice jedniček ženského žebříčku dostala výprask od Kanady. Španělky si pohlídaly souboj s Francií a Austrálie v závěru přetlačila Němky.

Německo–Austrálie 19:21
Kanada–Čína 21:11
Francie–Španělsko 12:17
USA–Ázerbajdžán 17:20

23:40

Basketbal 3×3

Megabomba vybuchla ve 2. kole základní skupiny mužů, když vládci jednokošové verze basketbalu Srbové po výborném začátku zápasu záhadným způsobem úplně přestali hrát a nakonec dostali nařezáno od Číny. Skvěle se předvedli obhájci zlata z Lotyšska, v ukrutně nervózním závěru plném chyb nakonec k radosti publika dali vítězný koš Francouzi a ne Litevci a Američané dostali od Polska lekci z taktiky, jak odehrát poslední desítky sekund a postarali se tak o další obrovské překvapení.

Lotyšsko–Nizozemsko 21:12
Srbsko–Čína 15:21
Litva–Francie 20:21
USA–Polsko 17:19

23:35

Fotbal

Čtvrtfinálové dvojice turnaje žen:

Francie–Brazílie
Španělsko–Kolumbie
USA–Japonsko
Kanada–Německo

23:30

Fotbal

Základní část fotbalového turnaje žen je minulostí, hotovo už je i v dronovou kauzou ovlivněné skupině A. Kanada zvládla těžkou misi, vyhrála všechny 3 zápasy a tím pádem postupuje do čtvrtfinále i přes odpočet 6 bodů z 2 místa. Vítězství ve skupině si zajistila domácí Francie, která sice Nový Zéland výrazně přehrávala, ale zvítězila pouze o gól. Kolumbie má nejlepší bilanci ze zemí na třetích místech, takže je rozhodnuto, že na turnaji končí Austrálie.

Ženy, skupina A:
Kolumbie – Kanada 0:1 (0:0)
61. Gillesová

Nový Zéland – Francie 1:2 (1:1)
42. Taylorová – 22. a 49. Katotová

Tabulka:
1. Francie 3 2-0-1 6:5 6
2. Kanada 3 3-0-0 5:2 3
3. Kolumbie 3 1-0-2 4:4 3
4. Nový Zéland 3 0-0-3 2:6 0

23:23

Volejbal

Polky odehrály zápasový trénink s Keňankami. Víc se k tomu nedá napsat. Jsou chvíle, kdy je myšlenka celosvětového zastoupení v některých olympijských turnajích na pováženou.

Ženy, skupina B:
Polsko–Keňa 3:0 (14, 17, 15)

23:19

Basketbal

Američtí basketbalisté nezopakovali týden a půl starou skoro blamáž z přípravného zápasu a tentokrát Jižní Súdán nepodcenili. Zároveň ale ve druhé polovině zápasu hráli v tréninkovém tempu a zapnuli jen ve chvílích, kdy to bylo potřeba. Pro Jižní Súdán je důležité, že neprohrál nějakým opravdu velkým rozdílem, takže má naději na senzační postup ze třetího místa.

Muži, skupina C:
USA – Jižní Súdán 103:86 (26:14, 55:36, 73:57)
Adebayo 18 (7 doskoků), Durant 14 – Omot 24, Jones 18 (7 asistencí)

Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 5. den

konec

Zpět na online


Statistiky:
Program 5. dne soutěží
Badminton
8:30, 14:00 a 19:30 dvouhra žen, dvouhra mužů (základní skupiny)
Tereza Švábíková ne dříve než v 15:40
20:20 smíšená čtyřhra (čtvrtfinále)

Basketbal
11:00 Portoriko–Španělsko (ženy, skupina A)
13:30 Čína–Srbsko (ženy, skupina A)
17:15 Portoriko–Srbsko (muži, skupina C)
21:00 USA–Jižní Súdán (muži, skupina C)

Basketbal 3×3
17:30 Německo–Austrálie (základní skupina žen)
18:00 Kanada–Čína (základní skupina žen)
18:35 Lotyšsko–Nizozemsko (základní skupina mužů)
19:05 Srbsko–Čína (základní skupina mužů)
21:00 Francie–Španělsko (základní skupina žen)
21:30 USA–Ázerbajdžán (základní skupina žen)
22:05 Litva–Francie (základní skupina mužů)
22:35 USA–Polsko (základní skupina mužů)

BMX Freestyle
13:10 park žen (finále, Iveta Miculyčová)
14:44 park mužů (finále)

Box
11:00, 15:30 a 20:00 muži do 57 kg (osmifinále)
11:32, 16:18 a 20:48 muži do 71 kg (osmifinále)
12:04, 17:06 a 21:36 ženy do 75 kg (osmifinále)
13:08, 17:38 a 22:08 ženy do 60 kg (čtvrtfinále)

Fotbal
17:00 Brazílie – Španělsko (ženy, skupina C)
17:00 Japonsko – Nigérie (ženy, skupina C)
19:00 Austrálie – USA (ženy, skupina B)
19:00 Zambie – Německo (ženy, skupina B)
21:00 Nový Zéland – Francie (ženy, skupina A)
21:00 Kolumbie – Kanada (ženy, skupina A)

Házená
9:00 Norsko–Maďarsko (muži, skupina B)
11:00 Chorvatsko–Německo (muži, skupina A)
14:00 Španělsko–Japonsko (muži, skupina A)
16:00 Slovinsko–Švédsko (muži, skupina A)
19:00 Francie–Egypt (muži, skupina B)
21:00 Dánsko–Argentina (muži, skupina B)

Jachting
12:13 windsurfing žen (jízdy 8–11, Kateřina Švíková)
13:43 windsurfing mužů (jízdy 7–10)
14:15 skiff mužů (jízdy 10–12)
15:15 skiff žen (jízdy 10–12, Zofia Burska, Sára Tkadlecová)

Jezdectví
10:00 drezura jednotlivců (2. den)
10:00 drezura družstev (2. den)

Judo
10:00, 12:20, 13:16 a 16:00 ženy do 70 kg (jednotlivá kola)
10:00, 12:20, 13:16 a 16:34 muži do 90 kg (jednotlivá kola, David Klammert)
17:18 muži do 81 kg (o 3. místo)
17:38 muži do 81 kg (finále)
17:49 ženy do 63 kg (o 3. místo)
18:09 ženy do 63 kg (finále)

Lukostřelba
12:00 a 17:45 reflexní luk mužů (1. kolo)
12:26 a 18:11 reflexní luk žen (1. kolo, Marie Horáčková v 15:02)
12:52 a 18:37 reflexní luk mužů (2. kolo)
13:05 a 18:50 reflexní luk žen (2. kolo, Marie Horáčková? v 15:41)

Plavání
11:00 200 m prsa žen (rozplavby, Kristýna Horská)
11:21 200 m znak mužů (rozplavby)
11:46 200 m motýlek žen (rozplavby)
20:30 100 m volný způsob žen (finále)
20:37 200 m motýlek mužů (finále)
20:45 200 m motýlek žen (semifinále)
21:13 1 500 m volný způsob žen (finále)
21:47 200 m znak mužů (semifinále)
22:03 200 m prsa žen (semifinále, Kristýna Horská?)
22:31 200 m prsa mužů (finále)
22:39 100 m volný způsob mužů (finále)

Plážový volejbal
9:00–22:00 základní skupiny žen i mužů
9:00 Ondřej Perušič, David Schweiner druhý zápas ve skupině
11:00 Barbora Hermannová, Marie Sára Štochlová druhý zápas ve skupině

Pozemní hokej
10:00 Argentina – Španělsko (ženy, skupina B)
10:30 Jižní Afrika – Velká Británie (ženy, skupina B)
12:45 Francie – Německo (ženy, skupina A)
13:15 Austrálie – USA (ženy, skupina B)
17:00 Belgie – Japonsko (ženy, skupina A)
20:15 Nizozemsko – Čína (ženy, skupina A)

Skoky do vody
11:00 synchronizovaná 10m věž žen

Sportovní gymnastika
17:30 víceboj mužů (finále)

Stolní tenis
10:00 dvouhra mužů i žen (2. kolo)
15:00 dvouhra mužů i žen (osmifinále)
20:00 dvouhra mužů i žen (osmifinále)

Střelba
9:00 třípolohová malorážka mužů (kvalifikace, Petr Nymburský, Jiří Přívratský)
9:00 trap žen (2. den kvalifikace)
15:30 trap žen (finále)

Surfing
19:00 ?

Šerm
13:30 šavle družstev mužů (čtvrtfinále)
15:00 šavle družstev mužů (o umístění)
15:50 šavle družstev mužů (semifinále)
16:40 šavle družstev mužů (o umístění)
19:30 šavle družstev mužů (o 3. místo)
20:30 kord družstev žen (finále)

Tenis
12:00 dvouhra žen (čtvrtfinále, Barbora Krejčíková 2. zápas na kurtu č. 2)
12:00 dvouhra mužů (osmifinále)
12:00 čtyřhra žen (2. kolo, Karolína Muchová, Linda Nosková 2. zápas na kurtu č. 14, Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková 3. zápas na kurtu č. 7)
12:00 čtyřhra mužů (čtvrtfinále, Tomáš Macháč a Adam Pavlásek 1. zápas na kurtu č. 6)
12:00 smíšená čtyřhra (čtvrtfinále, Kateřina Siniaková, Tomáš Macháč 4. zápas na kurtu č. 6)
19:00 čtyřhra mužů (čtvrtfinále)
19:00 dvouhra žen (čtvrtfinále)

Triatlon
8:00 individuální závod žen (Petra Kuříková)
10:45 individuální závod mužů

Veslování
9:30 dvojskif mužů lehkých vah (finále C)
9:42 dvojskif žen lehkých vah (finále C)
9:54 skif mužů (semifinále)
10:14 skif žen (semifinále)
10:34 dvojka bez kormidelníka mužů (semifinále)
10:54 dvojka bez kormidelníka žen (semifinále, Radka Novotníková, Pavlína Flamíková)
11:14 dvojskif mužů lehkých vah (semifinále, Jiří Šimánek, Miroslav Vraštil)
11:34 dvojskif žen lehkých vah (semifinále)
12:02 a 12:26 párová čtyřka mužů (finále B a A)
12:14 a 12:38 párová čtyřka žen (finále B a A)

Vodní pólo
14:00 Nizozemsko–Austrálie (ženy, skupina A)
15:35 Kanada–Čína (ženy, skupina A)
18:30 Itálie–USA (ženy, skupina B)
20:05 Španělsko–Řecko (ženy, skupina B)

Vodní slalom
15:30 C1 žen (semifinále, Gabriela Satková)
17:25 C1 žen (finále, Gabriela Satková)

Volejbal
9:00 Polsko–Brazílie (muži, skupina B)
13:00 Japonsko–Argentina (muži, skupina C)
17:00 USA–Srbsko (ženy, skupina A)
21:00 Polsko–Keňa (ženy, skupina B)