Menu

Další

Olympijské hry - Cyklistika BMX

Freestyle – ženy

Vítěz: Teng Ja-wen (CHN)

konec

31.07.2024, 13:10 • Place de la Concorde • Finále • Adam Kodet

Konečné pořadí:

1. Teng Ja-wen (CHN) 92,60 b.
2. Perris Benegasová (USA) 90,70
3. Natalya Diehmová (AUS) 88,80
4. Queen Sarah Villegasová Sernaová (COL) 88,00
5. Macarena Perezová Grassetová (CHI) 84,55
6. Iveta Miculyčová (CZE) 82,30
7. Sun Ťia-čchi (CHN) 70,80
8. Hannah Robertsová (USA) 70,00
9. Laury Perezová (FRA) 64,30 (14:12:15)
Pro tuto chvíli se s vámi tedy loučím, ale srdečně vás zvu ke sledování mužského závodu, který by měl odstartovat zhruba za 40 minut.
Finále závodu ve freestyle BMX žen je za námi a přineslo několik šokujících momentů. Největším z nich je pád největší favoritky Hanny Robertsové v obou jízdách, Američanka tak z Paříže odjede bez medaile. Tu nejcennější si odveze Číňanka Teng Ja-wen, která předvedla nejvyšší obtížnost triků ze všech, včetně dvojitého tailwhipu a trojitého barspinu. Překonat ji mohly asi jen dvě závodnice, ale jak Robertsová, tak Sun Ťia-čchi v obou jízdách upadly a bylo jasno.

Stříbro zajistila Spojeným státům nejzkušenější z finálového pole, Perris Benegasová, která k němu došla precizní a variabilní jízdou plnou malých triků a zajímavých kombinací. Bronz pak bere poměrně překvapivě Natalya Diehmová z Austrálie, která jako jediná předvedla frontflip. V případě čisté jízdy a jízdy, který by šla podle plánu, mohla bojovat o cenný kov i Iveta Miculyčová, která ale ve druhé jízdě upadla už na prvním triku a ztratila tak veškerou naději. Na bronz přitom Australance stačilo "pouze" 88,80 bodu. To jistě bylo v silách mladé Češky, která si bude muset na úspěch počkat třeba do LA za čtyři roky.

Závod právě skončil!

9

Hannah Robertsová zahodila zlostně kolo a z Francie odjede bez cenného kovu, to je šok! Olympijskou vítězkou je Teng Ja-wen z Číny, stříbro bere Perris Benegasová a famózní bronz putuje zásluhou Natalya Diehmové do Austrálie!

9

Hannah Robertsová už má pět titulů mistryně světa, v Tokiu byla druhá, protože tehdejší vítězka Worthingtonová tam poslala jako první žena 360 backflip a přeskočila ji. A olympijské zlato Američanka nepřidá ani v Paříži! Hned u prvního triku barspin backflip ji sjela noha z kola při dopadu, podobně jako Miculyčové, a bylo jasno.

8

Teng Ja-wen začíná dvojitým tailwhipem a 180 x-upem s transferem mezi rampami. Následoval čistý backflip, další neskutečný double tailwhip přes rampu spine a také její opravdu neuvěřitelný trojitý barspin. Při dalším přejezdu sice ztratila rychlost, ale ještě to stačilo na jednu 360tku. Číňanka se chystala ještě na jeden trik, ale jako by se na něj zase nestihla rozjet. I tak ale přidala jednu desetinku a je na 92,60 bodech. Vše už může změnit jen Hannah Robertsová. Půjde zlato do Číny nebo do Států?
To mimo jiné znamená, že Perris Benegasová má jistotu cenného kovu, stejně jako vedoucí Teng Ja-wen, která se chystá na druhou jízdu.

7

Sun Ťia-čchi po tvrdém pádu je zpátky na biku a začíná zase dlouhým a vysokým tailwhipem. Ale bohužel ani tahle jízda není čistá, Číňanka padá už při svém naprosto parádním double tailwhipu. Na rozdíl od Miculyčové se ale sebrala a jízdu pro fanoušky dojela. Skvělý backflip barspin, 360 can-can a čistý backflip na závěr, u kterého v první jízdě spadla. Škoda, kdyby to Sun Ťia-čchi zvládla čistě, šla by stoprocentně pro medaili, možná pro průběžné zlato. Takto je to pouze 60,10 bodu a sedmá příčka.

6

Perris Benegasová z Nevady se rozjela do parku za svou druhou jízdou, kterou začíná barspin x-upem, tedy nic extra zvláštního. Turndown přes spine, pár dalekých transferů a toboggan přes pyramidu. Stále si drží opravdu vysokou rychlost, takže skáče při tricích hodně vysoko. Američance sice chybí nějaký opravdu velký trik, aby se vyrovnala Číňankám, ale zase jich má větší množství a provádí je ladně. Can-can a další tabletopy či kombinace menších triků jí nakonec na medailové příčky stačí. Dost bodů posbírala za výšku skoků, celková známka je 90,70 bodu a je z toho druhé místo!

5

Druhá finálová jízda Ivety Miculyčové

5

Iveta Miculyčová odpálila jízdu opět svým one hander cannonballem, jenže hned u tohoto prvního triku jí sjela pravá noha a bylo hotovo. Iveta jízdu ani nedojede. Je hodně zklamaná a už by se nedokázala soustředit, aby předvedla aspoň něco pro diváky. Pokud si něco schovávala pro rozhodčí i fanoušky, dnes už to bohužel neuvidíme.

4

Queen Sarah Villegasová Sernaová v první jízdě upadla, ve druhé do toho musela dát všechno. Perfektní backflip s barspinem i x-upem na úvod to jasně dokládá! 360tka přes spine, dva vysoké tabletopy a can-can, tentokrát to provedla čistě. Druhá jízda vypadala od Kolumbijky mnohem uvolněněji a sebevědoměji. To jasně ukázal i dvojitý tailwhip těsně před koncem. Villegasová Sernaová se zlepšuje na 88 bodů a září radostí. Průběžná bronzová příčka pro Queen Sarah, Macarena má smůlu.

3

I Macarena Perezová Grassetová byla po prvním kole na medailových příčkách. Sama ale věděla, že je schopná své skóre ještě vylepšit. Super vysoký backflip na úvod, toboggan s transferem a pěkná 360tka. I Chilanka se snažila využít co nejvíce překážek, co dokázala, včetně několika pěkných transferů. Tailwhip na závěr a jeden barspin se závěrečnou sirénou k tomu. Macarena se zlepšuje na 84,55 bodu a zůstává třetí.

2

Natalya Diehmová po prvních jízdách poměrně překvapivě okupovala druhou pozici. Druhou jízdu odpálila frontflipem, který na rozdíl od Robersové ustála. K dalším pěkným transferům přidává backflip, tailwhip přes spine a krátký wall ride. Krásně využila snad všechny možné kousky parku, na závěr ještě k no handeru přidala co nejvíce menších triků, co stihla. Nakonec si ale nepolepšila, 87,70 je o bod a desetinu méně než v první jízdě, takže zůstává na 88,80. Bude to Australance stačit na medaili?

1

Laury Perezová mocně podporovaná domácími tribunami začíná backflipem, který tentokrát ustála, i když s problémy. Vyoský no hander a 360 barspin přes rampu spine. Pěkná reverse 180tka a další 360tka s dopadem na horní sekci s rampami. Další trik ale Francouzka bohužel neustála a noha jí sjela z pegu. V závěru jako by už neměla sílu ani rychlost, i tak jí ale domácí fanoušci tleskají. 64,30 je její finální výsledek a je jasné, že skončí na posledním devátém místě.

Pořadí po prvních jízdách:

1. Teng Ja-wen (CHN) 92,50 b.
2. Natalya Diehmová (AUS) 88,80
3. Macarena Perezová Grassetová (CHI) 83,80
-------
5. Iveta Miculyčová (CZE) 82,30

9

Hannah Roberstová vypadá po kolizi s Miculyčovou v pořádku a svou jízdu začala barspin backflipem a dlouhým transferem na horní rampu. 360 x-up a vysoký no hander. Barspin tailwhip precizně provedený, navíc si Američanka stále dokázala udržet rychlost na další vysoký tailwhip. Závěr jízdy mělo obstarat salto dopředu, tedy frontflip. Tohle zatím žádná žena neukázala a v mužích jen jediný závodník v kvalifikaci. Američance by to asi zajistilo vedení, místo toho ale končí na zemi a píše jen 70 bodů. A to samozřejmě zvyšuje tlak na největší favoritku. Rozhodně má na zlato, ale potřebuje odjet jízdu tak, jak chce, včetně zmíněného frontflipu.

8

Její krajanka Teng Ja-wen startuje parádním double tailwhipem a dlouhým transferem přes dvě překážky. Čistý backflip a tailwhip přes pyramidu a pak stihla ve vzduchu i neskutečný trojitý barspin! 360tka bez problémů, x-up přes spine, ale čas byl nakonec neúprosný. Jakoby Číňanka nestihla dojet na poslední trik, určitě má ještě něco v rukávu. I tak ale zapisuje parádních 92,50 bodů. Tohle by zřejmě mělo stačit na cenný kov!

Freestyle – ženy

Vítěz: Teng Ja-wen (CHN)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné pořadí
1. Teng Ja-wen (CHN) 92,60 b.
2. Perris Benegasová (USA) 90,70
3. Natalya Diehmová (AUS) 88,80
4. Queen Sarah Villegasová Sernaová (COL) 88,00
5. Macarena Perezová Grassetová (CHI) 84,55
6. Iveta Miculyčová (CZE) 82,30
7. Sun Ťia-čchi (CHN) 70,80
8. Hannah Robertsová (USA) 70,00
9. Laury Perezová (FRA) 64,30
Startovní listina
1. Laury Perezová (FRA)
2. Natalya Diehmová (AUS)
3. Macarena Perezová Grassetová (CHI)
4. Queen Sarah Villegasová Sernaová (COL)
5. Iveta Miculyčová (CZE)
6. Perris Benegasová (USA)
7. Sun Ťia-čchi (CHN)
8. Teng Ja-wen (CHN)
9. Hannah Robertsová (USA)