Menu

Fotbal

Liga národů UEFA - Liga C

Ázerbájdžán – Švédsko

1:3

konec (0:0)

05.09.2024, 18:00 • Tofiq Bähramov adina Respublika stadionu, Baku • Skupina 1 • Michal Břuchanský

Tipsport: 5.54 4.18 1.6 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:09:33)
Držení míče: 34 % : 66 %.
Střely na branku: 9:7. Střely mimo: 0:8. Rohy: 2:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 3:13.
Na rozjezd čtvrtého ročníku Ligy národů přichystaly týmy Ázerbájdžánu a Švédska fanouškům nesmírně ofenzivní vystoupení. Šance na obou stranách se střídaly od prvních minut. Šejdajev dokonce nedal penaltu a góly začaly padat až v závěru, kdy se Ázerbájdžánu začala rozpadat do té doby pevná obrana. Dvakrát za sebou klapla spolupráce Gyökerese se zakončujícím Isakem a v 80. minutě přidal Gyökeres ke dvěma asistencím také gól z penalty. Domácí to pod debutujícím koučem Santosem sympaticky nezabalili. Zásluhou Šejdajeva rychle snížili a ke konci ještě dvakrát trefili brankovou konstrukci.

90+3

Konec zápasu.

90+3

Dalekonosný nákop Bajramova neměl šanci na úspěch. Víc už se dít nebude, třetí nastavená minuta se chýlí k závěru.

90+2

Znovu zvonila branková konstrukce! Ačkoliv to Elvin Cafarqulijev neměl v plánu, tak svůj centr z levého křídla zkroutil do vzdálenější tyče.

90+1

Střídající Anton Salétros bude dohrávat se žlutou kartou. Rychlý přechod aktivního Dadašova zastavil jen za pomoci faulu.

90+1

Nastavují se 3 minuty.

90

Gyökeres měl na noze už čtvrtý kanadský bod. Dženetova z pravé části vápna ale nepřekonal a Kulusevski ještě vracel míč do druhé vlny, kde třela vůbec nesedla Semovi.

89

Rohový kop Švédů odhlavičkoval Renat Dadašov přímo do ruky Kulusevského, která maďarskému rozhodčímu neunikla.

88

88. Šance na kontaktní gól! Dadašov trefil břevno

88

Málem to bylo o jeden gól! Bajramov postupoval vstříc Cajustemu. Na levé straně zapojil také Cafarqulijeva a ten už cpal míč do malého vápna, odkud ho dobíhající Dadašov zvedl do břevna.

87

Svěřenci Jona Dahla Thomassona zdlouhavě kombinovali na vlastní polovině. Přechod pak měl urychlit nákop k levé lajně, jenže Sema vysoký míč nezkrotil.

86

Rohový kop domácí tým s přehledem ubránil a neprodleně se chystal vyrazit do protiútoku. To nevyšlo kvůli nepřesnému pasu na nastartovaného Cafarqulijeva.

85

Mizerná hlavička Nurijeva založila šanci Švédů. Gyökeres neúspěšně vytvářel Isakovi pozici na zkompletování hattricku. Míč ale zůstal ve vápně a nadějná akce pokračovala až do vyražené střely volného Semy.

83

Střídání v týmu Ázerbájdžán:
ze hřiště odchází Abbas Husejnov, přichází Amin Sejdijev.

83

Střídání v týmu Ázerbájdžán:
ze hřiště odchází Alexej Isajev, přichází Elvin Jamalov.

83

Střídání v týmu Ázerbájdžán:
ze hřiště odchází Ramil Šejdajev, přichází Nariman Achundzade.

82

82. Ramil ŠEJDAJEV - 1:3

82

Ázerbájdžán právě vstřelil branku!
Deset minut před koncem se domácí fanoušci gólové radosti přece jenom dočkali! Bajramov na levé straně utekl čerstvějšímu Cajustemu a narýsoval centr na zadní tyč. RAMIL ŠEJDAJEV se kvůli hlavičce musel hodně předklonit, ale i z této nekomfortní pozice snížil na 1:3.

80

80. Viktor GYÖKERES - 0:3

80

Švédsko právě vstřelilo branku!
VIKTOR GYÖKERES nenapodobil kolaps Šejdajeva z konce první půle a svou penaltu suverénně proměnil do protipohybu brankáře Dženetova. Stav 0:3 už je z pohledu sympaticky hrajícího Ázerbájdžánu krutý.

79

Mechti Dženetov byl za penaltový faul napomenut žlutou kartou. Na penaltu se dvougólový Isak nechystá.

78

Isak si rozmyslel propuštění přihrávky na Cajusteho. Míč se mu odrazil zpátky na nohu a vyrazil vstříc Dženetov, který ho rukou podrazil. Je z toho stoprocentní penalta.

77

Švédové hravě unikají zvýšenému presinku a sbírají další desítky sekund na vlastní polovině.

76

Dadašov měl volno za půlkou, ale o kus dál vymyslel nepřesnou kolmici, kterou křižující Starfelt pustil na Viktora Johanssona.

75

Střídání v týmu Ázerbájdžán:
ze hřiště odchází Džohšgun Dinijev, přichází Ozan Kökçü.

74

Balázs Berke dobře viděl na nedovolený zákrok Starfelta na vyčerpaně působícího Dadašova. Podle všeho se bude znovu střídat.

72

Střídání v týmu Švédsko:
ze hřiště odchází Alex Douglas, přichází Lucas Bergvall.

72

Střídání v týmu Švédsko:
ze hřiště odchází Yasin Ayari, přichází Carl Starfelt.

72

Střídání v týmu Švédsko:
ze hřiště odchází Linus Wahlqvist, přichází Jens Cajuste.

71

71. Alexander ISAK - 0:2

71

Švédsko právě vstřelilo branku!
Představy o dobrém výsledku se Ázerbájdžánu během několika minut rozplynuly! Badavi Husejnov špatně vystoupil a pak nestíhal nabrat náběh ALEXANDERA ISAKA. Útočník Newcastlu si převzal balon od Gyökerese a a drobným obloučkem kolem vybíhajícího Dženetova přidal svůj druhý gól.

70

Souboj dvou osmnáctek byl vyhodnocen jako Ayariho nedovolený zákrok na Nurijeva. Domácí měli v úmyslu přímočaře zaútočit, ale zastavil je včasný výběh Johanssona.

69

Střídání v týmu Ázerbájdžán:
ze hřiště odchází Emin Mahmudov, přichází Jejhun Nurijev.

67

Švédové mohou hrát s větším klidem. Trenér Thomasson je určitě bude nabádat k obezřetnější defenzivě, jejíž výkon zatím není ideální.

65

65. Alexander ISAK - 0:1

65

Švédsko právě vstřelilo branku!
Je tu první gól nového ročníku Ligy národů! Kulusevski z vlastní poloviny vyslal vpřed Gyökerese. Útočník Sportingu utancoval Badaviho Husejnova a krásně předložil míč před malé vápno, kde ALEXANDER ISAK kontrolovaně zakončil do levého dolního rohu brány.

65

Šejdajev nabral rychlost na pravé straně. Přihrávkou pod sebe hledal Bajramova, jenž byl zakřižován dvěma Švédy.

64

Střídání v týmu Švédsko:
ze hřiště odchází Mattias Svanberg, přichází Anton Salétros.

64

Hodně laxní bránění Švédů přetavil Mahmudov v brilantní centr. Hien míč podskočil a měl štěstí, že volný Dadašov už nepočítal s variantou, že bude moci hlavičkovat. Míč hlavou jen odrazil mimo bránu.

63

Vypadený míč z rohového kopu vyplaval před Svanbergem, ale ani jemu se hromadu těl v předbrankovém prostoru prokopnout nepovedlo.

62

V přecpaném vápně se dnes Švédům prosadit nejde, a tak to nyní Isak sympaticky zkusil pumelicí z delší vzdálenosti. Dženetov se ji nesnažil chytat a míč vyrazil na roh.

61

Držení míče: 41 % – 59 %.

60

K přímému kopu se postavil kapitán Mahmudov, ale trefil jenom zeď ve složení Isak, Ayari a Svanberg.

59

Další úprk Šejdajeva do zborcené obrany zastavil Linus Wahlvist taktickým faulem. Žlutá karta byla naprosto jasná.

59

Utěšená střela z dálky od Isajeva byla vletu přizvednuta hlavou Semy, takže se roh Mahmudova opakoval. V tomto případě domácí dvakrát zahrozili u zadní tyče, ale míč se jim za Johanssona procedit nepodařilo.

58

Cafarqulijev špatně vyřešil rychlý brejk. Ve vápně nikoho neměl, nicméně domácí tým v pokračující akci vytěžil na Douglasovi aspoň roh.

57

Hlavně v záloze Švédové svého soupeře přehrávají. Ve finální fázi se naopak nebývale trápí. Z šestnácti vygenerovaných střel šly jen tři na Dženetova.

56

Kulusevski dal míč za tělo Isaka. Z protější strany cpal balon do ohně Svanberg, ale svůj úkol v defenzivě zase splnil Mustafazade.

55

Snad poprvé ve druhé půli zaútočil také Ázerbájdžán. Byla to jen krátká epizoda. Elvin Cafarqulijev za sebou nechal Hiena, ale centr umístil přímo do rukou Johanssona.

54

Viktor Gyökeres se probojoval k centru z Kulusevského dílny, avšak ani tato hlavička útočníka Sportingu Lisabon mezi tyče neletěla.

53

Následkem rohového kopu Kulusevski posouval míč pod sebe ke Svanbergovi. Záložník Wolfsburgu bránu přestřelil a Dženetov vykopává.

52

Sema uplatil robustní postavu v souboji na levém křídle. Přihrál Isakovi, ale střela vytáhlého útočníka byla opět zablokována Badavim Husejnovem.

51

Gyökeres se vpravo uvolnil k centru. Isak si svou dlouhou nohou balon před malým vápnem stáhl k zemi, ale Mustafazade mu ho před zakončením odkopl.

50

Jenom to zahučelo mezi necelými desetitisíci diváky. Isak využil nedůrazu Abbasae Husejnova a technickým obstřelem těsně minul vzdálenější tyč.

49

Nedlouho po změně stran evidujeme první žlutou kartu. Napomínán je Renat Dadašov, který zezadu zatáhl vyvážejícího Douglase.

48

Isak u zadní čáry obalamutil Dinijeva, ale pak dal zbytečně moc razance do finální přihrávky. Časem se míč do vápna vrátil, ale svěřenci Fernanda Santose i tento závar u penaltové značky zlikvidovali.

47

Nepřesná přihrávka ze středu hřiště. Linus Wahlqvist ji ve hřišti nezadržel a Cafarqulijev se zadarmo dostal k autovému vhazování.

46

Střídání v týmu Švédsko:
ze hřiště odchází Anthony Elanga, přichází Ken Sema.

46

Začal druhý poločas.
V prvních minutách se hra přelévala ze strany na stranu. Ázerbájdžánci v tomto období spálili ohromnou šanci a v dalším průběhu už museli zodpovědně bránit souvislý tlak Švédů, ze kterého vynikla jen jedna hlavička Isaka. V nastaveném čase Hien fauloval ve vápně Dadašova, ale Šejdajev nařízenou penaltu promarnil.

45+7

První poločas skončil.

45+7

45+7. Zazděná penalta Šejdajeva

45+7

Ramil Šejdajev svůj pokutový kop neskutečně odflákl. Pomalá střela se sotva došourala do náruče Johanssonovi, který udělal drobný úskok ke své pravé tyči.

45+5

K radosti publika se maďarský rozhodčí šel podívat na video a za dvojí kopanec do nohy Dadašova očekávaně nařídil penaltu!

45+4

Renat Dadašov se chtěl dostat k přihrávce Bajramova. Hien a Augustinsson ho těsně před převzetím míče synchronizovaně kopli do nohy a vůbec se nedivím, že Ázerbájdžánci reklamují pokutový kop! Na situaci už se dívá VAR.

45+3

Gyökeres neměl místo na navedení míče na pravou nohu. Represink Hiena měl za následek faul na Mahmudova.

45+2

Elanga se neodvážil k žádnému odvážnému manévru v pokutovém území. Ázerbájdžánci opět vystavěli neprostupnou hráz, kdežto jejich protiakci v zárodku utnul ofsajd Dadašova.

45+1

Nastavují se 3 minuty.

45

Elanga se vzorně vrátil a překazil Ázerbájdžánu roztažení do křídle, kde zrovna číhal odskočený Abbas Husejnov.

44

Čtvrtého rohu se ujal Ayari. Našel jen hlavu Abbase Husejnova a narychlo připravený halfvolej Augustinssona už Dženetova nezajímal.

43

Gyökeres se věnoval souboji se stoperem. Na Elangův nadýchaný centr nebyl připraven a Švédové musí hledat jinou cestu.

42

Mahmudov obešel Hiena, ale pak svůj centr z pravého křídla úplně pokazil. Ve vápně byl v danou chvíli jen jeden spoluhráč.

41

Gyökeres nedoručil přihrávku z levého křídla na Isaka. Čím blíž Švédové brance jsou, tím méně si ví rady s dobře organizovanou obranou.

40

Dejan Kulusevski se při krytí balonu nepatrně ohnal rukou po tváři Cafarqulijeva. Berke hru přerušil, ačkoliv faul neviděl.

39

Isak tušil blížící se skluz Dinijeva a s trochou štěstí propašoval svou přihrávku do pravé části vápna. Wahlqvist už nic dalšího nevymyslel, v souboji trojek ho uhlídal Cafarqulijev.

37

Mahmudov byl strůjcem ojedinělého protiútoku Ázerbájdžánu. Ten byl dotažen až do Bajramovovy jedovaté střely z levé části vápna, proti níž se musel činit Johansson. Celé akci předcházel neodpískaný zákrok Abbase Husejnova na Elangu.

36

Alex Douglas se jako stoper objevil v postupném útoku na hranici soupeřovy šestnáctky. Dobývání zahuštěného bloku po nějaké době zhatila mimořádně nekvalitní střela Elangy.

35

Ayari znovu distribuoval míč k ofenzivním hráčům. Konkrétně vybízel Isaka, jehož závěrečný centr odmítl Badavi Hsejnov.

34

Kulusevski dostal od Ayariho míč k zadní čáře. V prostorové tísni ho musel nabídnout pod sebe, ale tam znovu nebyl Gyökeres ani nikdo jiný.

33

Kulusevski se hravě prodribloval mezi několika Ázerbájdžánci, nicméně zbývající hráči v modrém jeho prudkou střelou zablokovali ještě před Dženetovem.

32

Berke si dal načas, ale nakonec posoudil zákrok na Gyökerese jako nedovolený. Švédové se propadlým centrem přesunuli doleva a Elanga se neúspěšně snažil udělat místo na ránu.

31

Postupný útok Švédů vrcholil průnikovou přihrávkou Ayariho, jenže před nabíhajícím Wahlqvistem stihl zasáhnout jeden z obránců.

30

Držení míče: 38 % – 62 %.

29

Rozhodčí Balázs Berke nařídil ošetřování Renata Dadašova. Ostatní hráči vyrazili na rychlou občerstvovací pauzu.

28

Hien vytlačil Bajramova do nepalebného úhlu. Domácí akce se zasekla na levé straně, následný centr likvidoval Augustinsson.

27

Ayari si ve snaze získat míč počínal až moc tvrdě. Alexej Isajev si v souboji se záložníkem Brightonu došel pro faul.

26

Alexej Isajev přihrál Dadašovovi na paty a domácí výběr musel rychle couvat, zpět za účelem zastavení protiútoku.

25

Na to, že běží 25. minuta, bylo zaevidováno už velké množství střel. Švédové jich mají devět, Ázerbájdžán pět.

24

Dinijev marně čekal na hvizd vedle středového kruhu. Elanga rozvinul rychlý brejk a centrem se podepsal pod nepřesnou hlavičku Gyökerese.

23

Isakovi se nepodařilo obejít Dinijeva. Respektive ano, ale bylo to dáno odpískaným útočným faulem útočníka Newcastlu.

22

Polorozpadlé švédské obrany domácí nevyužili. Ramil Šejdajev byl Dadašovem zahnán do křídla a po navedení míče na levačku otestoval Johanssona zcela nevýraznou střelou.

21

Elanga před vápnem přenechával balon Ayarimu a ten ho přetaženým obloučkem víceméně odevzdal brankáři Ázerbájdžánu.

20

20. Hienovu hlavičku zpacifikoval Dinijev

20

Finální přihrávka z dílny Wahlqvista byla sražena na rohový kop. Ten si přišel kopnout Augustinsson a Isak nebezpečně hlavičkoval k bližší tyči, kde Dženetovovi musel duchapřítomně pomoci Dinijev.

19

Odraženou přihrávku od Kulusevského přebral Mattias Svanberg. Ke střele z nějakých třiadvaceti metrů se nenechal dlouho pobízet, ale pro Dženetova to opět byla snadná práce.

18

Snadný zákrok Dženetova. Viktor Gyökeres se musel s přijatým míčem otáčet a do zakončení nedal dostatek razance.

17

I domácí si chtěli po dobrých deseti minutách zaútočit, jenomže Mahmudovovi u levé lajny utekl balon do autu.

16

Švédsko už má stabilní tlak. Kvalitní střela ale nepřijde ani po propadlé přihrávce, jež měla patřit Gyökeresovi.

15

Ambiciózní střela z dálky od Svanberga získala opačnou faleš a vytočila se mnoho metrů vedle Dženetovovy branky.

14

Minule rozehrál Ayari roh na krátko. Teď volil rovnou centr do ohně, ale defenziva domácího výběru byla ve vzduchu úspěšnější.

13

Elanga na levém kraji znovu spolupracoval s Isakem. Pak si míč navedl na střed, ale Džohšgun Dinijev jeho technický pokus vychýlil na rohový kop.

12

Na Ayariho centr si neohroženě naskočil Viktor Gyökeres, ale razantní hlavička v souboji s Mustafazadem odletěla vysoko nad břevno.

11

Hien nefauloval Mahmudova a Švédové mohli rychli vpřed. Elangovi nalevo od vápna pomohl Svanberg a získal pro své barvy rohový kop.

10

Alexander Isak si odskočil pro přihrávku do hloubky a dál distribuoval balon na Elangu, který s ním na křídle nešikovně vycestoval do autu.

9

Elanga pronikl za obranu díky ofsajdovému postavení. Provedené sklepnutí svého adresáta stejně nenašlo.

8

Od začátku se hraje velmi útočně. Viktor Johansson v tuto chvíli musel reagovat na Dadašovův pozdrav zpoza velkého vápna.

7

Elanga se chtěl do letícího centru opřít nůžkami. Míč ale netrefil a slibná akce vedená pro pravé straně zůstala nezakončena.

5

Elanga v pravé části vápna spolupracoval s Isakem, z jehož prudkého nástřelu do předbrankového prostoru vzešel jen odkop od branky.

4

4. Neproměněný závar v hlavní roli s Šejdajevevem a Abbasem Husejnovem

4

Tak to je neuvěřitelné, co Ázerbájdžán neproměnil! Šejdajev nabral rychlost na levé straně. Hien jeho přihrávku pořádně neodkopl a v malém vápně vznikla velká trma vrma. Šejdajevovu dorážku Johansson a Hien na brankové čáře zlikvidovali, stejně tak dodatečný pokus Abbase Husejnova.

3

Utkání Ligy národů v Baku moc netáhne. Tribuny pro třicet tisíc fanoušků jsou zaplněny maximálně z jedné čtvrtiny. Nechybí ani hrstka fandů ze severu Evropy.

2

Zahajovací výkop měli na svědomí Švédové, kteří nastupují ve žlutých dresech. Ázerbájdžán jsou celí v modrém.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Ázerbájdžán: Dženetov – Husejnov, Mustafazade, Husejnov, Cafarqulijev – Isajev, Mahmudov (C), Dinijev – Šejdajev, Dadašov, Bajramov.
Náhradníci: Džafarov, Imanov – Achundzade, Š. Alijev, Kökçü, Mammadov, Mustafajev, Nurijev, Sejdijev, Achmedzade, Nadžafov, Jamalov.
Trenér: Fernando Santos

Švédsko: Johansson – Wahlqvist, Douglas, Hien, Augustinsson – Svanberg, Ayari – Kulusevski (C), Isak, Elanga – Gyökeres.
Náhradníci: Nordfeldt, Zetterström – Bergvall, Cajuste, Eliasson, Kurtulus, Larsson, Nanasi, Nilsson, Salétros, Sema, Starfelt.
Trenér: Jon Dahl Thomasson

Rozhodčí: Berke – Tóth, Szert (HUN).
Vzájemné zápasy

Oba soupeři se navzájem znají, a to hlavně ze dvou zápasů kvalifikace na poslední evropský šampionát. V obou duelech dominovaly domácí reprezentace. Švédsko před vlastním publikem zničilo Ázerbájdžán 5:0, kdežto z Baku si odvezlo porážku 0:3.
Ázerbájdžán nikdy nehrál na žádné velké akci. Nedávno skončené mistrovství Evropy nebylo výjimkou, neboť v kvalifikaci zvítězilo jen proti Estoncům. V březnovém reprezentačním srazu azerbájdžánští fotbalisté těsně porazili Mongolsko a remizovali s Bulharskem. V červnu pak padli 1:3 v Albánii a po obratu z 0:2 na 3:2 oslavili vítězství nad Kazachstánem. Premiéra na postu hlavního kouče dnes čeká zanedlouho sedmdesátiletého Portugalce Fernanda Santose, jenž od ledna do dubna tohoto roku působil v Beşiktaşi.
Švédsko na evropském šampionátu chybělo, protože ve své kvalifikační skupině skončilo s bilancí 3-1-4 až za Belgií a Rakouskem. Od té doby sehrálo pět přípravných zápasů, v nichž porazilo Estonsko a Albánii. Souboje s Portugalskem, Dánskem a Srbskem skončily pro Švédy porážkou, a tak v začínající edici Ligy národů mají hodně co napravovat. Od konce února je na lavičce švédského národního týmu dánský trenér Jon Dahl Thomasson.
Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu Ligy národů UEFA. V rámci skupiny C1 se od osmnácti hodin můžeme těšit na konfrontaci mezi Ázerbájdžánem a Švédskem!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

Ázerbájdžán – Švédsko

1:3

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 82. Šejdajev (Bajramov) – 65. Isak (Gyökeres), 71. Isak (Gyökeres), 80. Gyökeres (pen.)

Karty:   49. Dadašov (AZE), 79. Dženetov (AZE) – 59. Wahlqvist (SWE), 90+1. Salétros (SWE)

Neproměněná penalta: 45+7. Šejdajev (AZE), brankář Johansson zneškodnil

Držení míče: 34 % : 66 %.
Střely na branku: 9:7. Střely mimo: 0:8. Rohy: 2:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 3:13.

Ázerbájdžán: Dženetov – Husejnov (83. Sejdijev), Mustafazade, Husejnov, Cafarqulijev – Isajev (83. Jamalov), Mahmudov (C) (69. Nurijev), Dinijev (75. Kökçü) – Šejdajev (83. Achundzade), Dadašov, Bajramov.
Náhradníci: Džafarov, Imanov – Š. Alijev, Mammadov, Mustafajev, Achmedzade, Nadžafov.

Trenér: Fernando Santos

Švédsko: Johansson – Wahlqvist (72. Cajuste), Douglas (72. Bergvall), Hien, Augustinsson – Svanberg (64. Salétros), Ayari (72. Starfelt) – Kulusevski (C), Isak, Elanga (46. Sema) – Gyökeres.
Náhradníci: Nordfeldt, Zetterström – Eliasson, Kurtulus, Larsson, Nanasi, Nilsson.

Trenér: Jon Dahl Thomasson

Rozhodčí: Berke – Tóth, Szert (HUN)