Menu

Další

Olympijské hry

Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 2. den

konec

28.07.2024, 09:00 • Libor Štěpán (@libstep73)

Pondělní program startuje jako tradičně v půl deváté badmintonem, od devíti se to pak rozjede hromadně. A vy můžete mít neustále kompletní informace, pokud si denní přehled ráno najdete a otevřete. Děkuji za pozornost a přeji dobrou noc. (01:57:07)
Češi v akci

Češi zapsali několik velmi dobrých výsledků. Nejpříjemnějším překvapením je první životní olympijská výhra stolní tenistky Hany Matelové, navíc proti desáté nasazené soupeřce.
Skvěle si vedli v bazénu kraulařka Barbora Seemanová a znakař Miroslav Knedla, v rámci svých možností si velmi dobře vedla gymnastka Soňa Artamonová.
Své úvodní zápasy zvládli tenisté Tomáš Macháč i Jakub Menšík, plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem i asi největší česká tenisová naděje ve dvouhrách, Barbora Krejčíková. Solidní jízdy v prvním dni ukázaly také jachtařky Zofia Burska a Sára Tkadlecová.
Přímé postupy do semifinále zapsaly ženská dvojka bez kormidelníka i mužský dvojskif lehkých vah.

Bohužel se nedařilo ostatním tenistkám, dvouhry již opustily Linda Nosková, Kateřina Siniaková a Karolína Muchová. Podle očekávání svůj úvodní zápas ve skupině prohrály plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Marie Sára Štochlová, překvapit se nepodařilo ani Janu Loudovi a Ondřeji Královi s Adamem Mendrekem v badmintonu. Téměř či úplně na konci výsledkových listin se ocitli Adéla Holubová na horském kole, střelci v individuálních kvalifikacích vzduchové pušky, pokračují špatné výkony Miroslava Trundy v jezdecké všestrannosti, ale na rozdíl od Miloslava Příhody pokračuje, toho totiž rozhodčí donutili odstoupit. Také Kristýna Horská na kratší prsařské trati plavala hodně pod své možnosti. Nic se nedá vytknout kordistům, ti měli v 1. kole sborově velmi těžké soupeře a překvapit se jim nepodařilo.

Velká škoda pak je Antonie Galuškové. Sice nejela v semifinále kajakářek úplně nejlépe, ale nebýt těsného neprůjezdu jedné protivodné branky při riskantním dohánění časové ztráty, do finále by postoupila.

Medailové pořadí na konci 2. dne

Druhý den soutěží mohl přinést české či slovenské výpravě první medaili, ale nestalo se tak. Tyto výpravy se tak nezařadily mezi 28 dalších, které se již aspoň jedním cenným kovem pyšní. Do čela medailového pořadí se nečekaně dostalo Japonsko, které prožilo velmi úspěšný den. 6 zemí už má aspoň 3 zlaté, minimálně jednou zazněla hymna 12 zemí. Je docela překvapivé, že po 2 dnech mezi nimi stále není Velká Británie.

Konec soutěží 2. dne olympijských her.

1:20

Surfing

Ženy mají na Tahiti za sebou druhé kolo, které se již konalo klasickým play-off systémem ve dvojicích. Postup do třetího kola si zajistily Jihoafričanka Sarah Baumová, Japonka Šino Macudaová, domácí Johanne Defayová, Brazilky Tatiana Westonová Webbová a Taina Hinckelová, Portugalka Yolanda Hopkinsová, Izraelka Anat Leliorová a Číňanka Jang S'-čchi.

Druhé kolo mužů stále probíhá a jak je již tradicí, informace o postupujících přineseme až ráno na začátku pondělního denního přehledu.

1:12

Tenis

Dvojnásobný olympijský vítěz Andy Murray se v Paříži loučí s kariérou a neděle 28. července se nestala dnem, kdy zamával divákům naposledy. V prvním kole čtyřhry s Danielem Evansem po setech 2:6, 7:6 (5) zvládli nektěsnějším rozdílem super tiebreak a vyřadili japosnký pár Taro Daniel, Kei Nišikori. Takže tento „last dance“ ještě pokračuje.

1:00

Tenis

Tenisté po sobotním problémům s počasím odehráli velkou porci zápasů prvního kola turnajů mužů i žen. V mužích se žádné velké věci nekonaly, bez problémů postoupili do další fáze Nor Casper Ruud, Ital Lorenzo Musetti, Kanaďan Felix Auger-Aliassime, domácí Ugo Humbert, Američan Tommy Paul či Němec Alexander Zverev. Až ve třech setech si postup zajistil Řek Stefanos Tsitsipas.

V ženské kategorii lehce prošly do druhého kola Řekyně Maria Sakkariová, Američanky Jessica Pegulaová, Danielle Collinsová a Coco Gauffová Brazilka Beatriz Haddadová Maiaová, Ukrajinky Marta Kostjuková a Elina Svitolinová, ale třeba také Slovenka Anna Karolina Schmiedlová.

0:50

Sportovní gymnastika

Kvalifikační zápolení žen jasně ukázalo, jak již bylo řečeno, že Simone Bilesová je v neskutečné formě a pokud se nestane něco nešťastného, bude naprosto dominovat. Téměř o 2 body ovládla pořadí víceboje, takže ví, že má rezervu, kdyby se jí náhodou něco nepovedlo. Potáhne za zlatem americké družstvo, letos evidentně nejsilnější ze všech. Super favoritkou je na přeskoku a na prostných, kde předvádí věci mimo ženské tabulky. Pouze na kladině má konkurenci a na svých nejslabších bradlech se do finále jen těsně nedostala.

V ostře sledované soutěži družstev se do finále kromě Američanek dostaly ještě Itálie, Čína, Brazílie, Japonsko, Kanada, Velká Británie a Rumunsko. Domácím gymnastky diváky příliš nepotěšily, vůbec se jim nedařilo a nedostaly se do finále ani v týmech, ani na jednotlivých nářadích, ani ve víceboji.

Soňa Artamonova nakonec obsadila v kvalifikaci víceboje 46. pozici a nechala za sebou 12 klasifikovaných gymnastek. Jak už bylo řečeno, na své možnosti předvedla velmi dobrý výkon.

0:40

Stolní tenis

Dopolední i večerní program byl ve znamení mnoha utkání 1. kola turnajů mužů i žen a Kromě Hany Matelové se o velká překvapení postarali další nenasazení hráči, takže v turnaji nečekaně brzy končí například nasazená devítka Korejka Čon Ci-hui a nasazená patnáctka, taktéž Korejec, Čcho Tä-song. Končí také jediný Slovák v pavouku mužů, naturalizovaný Číňan Yang Wang, který sice světové jedničce Wang Čchu-čchinovi sebral první set, ale pak už spíše plnil roli sparingpartnera.

0:25

Badminton

Kromě Jana Loudy se ve večerním bloku hrálo dalších 8 duelů a k senzaci došlo ve čtyřhře mužů, kde druhý nasazený pár z Dánska prohrál ve třech setech se soupeři z Tchaj-wanu a s největší pravděpodobností si tím zajistil těžkého soupeře do čtvrtfinále.

Dvouhra mužů, skupina E: Anders Antonsen (DEN, 4) – Collins Valentine Filimon (AUT) 21:10, 21:18

Dvouhra žen, skupina L: Carolina Marinová (ESP, 4) – Jenjira Stadelmannová (SUI) 21:11, 21:19

Čtyřhra mužů, skupina D:
Kim Astrup, Anders Skaarup Rasmussen (DEN, 2) – Lee Yang, Wang Chi-Lin (TPE) 15:21, 21:19, 15:21
Liou Jü-Čchen Ou Süan-I (CHN) – Vinson Chiu, Joshua Yuan (USA) 21:13, 21:14

Čtyřhra žen, skupina B:
Yeung Nga Ting, Yeung Pui Lam (HKG) – Annie Xuová, Kerry Xuová (USA) 24:22, 17:21, 21:12

Smíšená čtyřhra, skupina B:
Dechapol Puavaranukroh, Sapsiree Taerattanachaiová (THA) – Koceila Mammeri, Tanina Violette Mammeriová (ALG) 21:14, 21:9
So Sung-čä, Čchä Ju-čung (KOR, 3) – Robin Tabeling, Selena Pieková (NED) 21:16, 21:12

Smíšená čtyřhra, skupina C:
Juta Watanabe, Arisa Higašinová (JPN, 4) – Ye Hong Wei, Lee Chia Hsin (TPE) 21:14, 21:13

Šerm

Kord mužů

1. Koki Kano (JPN)
2. Yannick Borel (FRA)
3. Mohamed ElSayed (EGY)
4. Tibor Andrásfi (HUN)
5. Federico Vismara (ITA)
5. Ruslan Kurbanov (KAZ)
5. Masaru Jamada (JPN)
5. Neisser Loyola (BEL)

17. Martin Rubeš (CZE)
17. Jiří Beran (CZE)
17. Jakub Jurka (CZE)

0:05

Šerm

Ani v kordu mužů nevybojoval zlato Evropan! Ve finále se nakonec utkal třetí nasazený a tribunami hnaný domácí Yannick Borel se čtvrtým nasazeným Japoncem Koki Kanem, ale neuspěl. Kano ani jednou neprohrával, neustále navyšoval vedení a v poklidu zvítězil. Ke zlatu z týmové soutěže v Tokiu přidal vůbec první světovou individuální medaili a hned také zlatou. Borel má také druhou olympijskou medaili, byl členem zlatého družstva v Riu. Nesmírně taktickou bitvu o bronz, v níž se rozdalo hodně trestů za pasivitu, rozhodlo až prodloužení, v němž si první životní medaili vyšermoval 21letý Egypťan Mohamed ElSayed, Maďar Tibor Andrásfi bude čekat dál.

Šerm

Fleret žen

1. Lee Kieferová (USA)
2. Lauren Scruggsová (USA)
3. Eleanor Harveyová (CAN)
4. Alice Volpiová (ITA)
5. Anne Sauerová (GER)
5. Martina Favarettová (ITA)
5. Flora Pasztorová (HUN)
5. Arianna Errigová (ITA)

23:50

Šerm

Ve fleretu žen se diváci dočkali ryze amerického finále, v němž zvítězila zkušenost, ale jakým způsobem! Lee Kieferová s vidinou obhajoby zlata z Tokia svoji o 9 let mladší krajanku semlela jak hovězí na burgery a zápas ukončila ještě před koncem první třetiny! Absolutně neuvěřitelný výkon. Lauren Scruggsová slaví svoji první velkou medaili v životě, v 21 letech má celou kariéru před sebou. Dominanci Severní Ameriky potvrdila v boji o bronz Kanaďanka Eleanor Harveyová, jež sice rychle ztratila velký náskok, ale ne celý zápas a odsoudila ke smutku Italku Alici Volpiovou, sama pak také slavila první velkou medaili v životě.

23:40

Ragby

Večerní blok zápasů ženského turnaje obsáhl celé druhé kolo základních skupin, kde už se krystalizuje situace pro vyřazovací boje.

Ve skupině A Nový Zéland potvrzuje, že cokoliv kromě finále pro něj neexistuje a rozdává příděly na počkání. Tentokrát to odnesla Kanada. To velkým překvapením je mizerný výkon Fidžanek proti Číně a vysoká porážka, která je prakticky odsuzuje k vyřazení z play-off a obhajoba senzačního bronzu z Tokia se konat nebude. Kanada s Čínou si to v přímém souboji rozdají o jistotu postupu z druhého místa, ale i třetí pravděpodobně bude na skóre stačit.

Nový Zéland – Kanada 33:7 (19:7)
Fidži – Čína 12:40 (7:19)

Skupina B má taktéž despotického vladce v podobě Australanek. Ty tentokrát naložily Britkám, Irky pak přejely Jižní Afriku a vzhledem k výši skóre udělaly důležitý krok do čtvrtfinále.

Austrálie – Velká Británie 36:5 (19:5)
Irsko – Jižní Afrika 38:0 (7:0)

Skupina C je nejjednoznačnější. Dva silnější a dva vyloženě slabé celky. Francie zapsala zatím nejvyšší výhru v Paříži i v součtu s turnajem mužů, USA si jasnou výhrou nad Brazílií zajistily druhé místo ve skupině. Brazíle se s Japonskem utká o naději, ale vítěz by musel předvést něco výjimečného, aby přetočil skóre do poměru, který dovolí postup ze 3. místa, a to se opravdu čekat nedá.

Francie – Japonsko 49:0 (28:0)
USA – Brazílie 24:5 (12:5)

23:29

Pozemní hokej

Večerní blok pozemních hokejistů nabídl 2 utkání skupiny A, v nichž se otkávali favorité s outsidery. Co málem dopadlo ve vodním pólu, se tady opravdu stalo a jeden z favoritů senzačně ztratil body s týmem, který by vůbec neměl bojovat o postup do play-off. A byli to Britové, kteří až v předposlední minutě z trestného rohu zachraňovali aspoň remízu s Jižní Afrikou. To Nizozemci si proti Francii zahráli v tréninkovém tempu, rozdíl kvalit obou celků byl markantní.

Muži, skupina A:
Nizozemsko – Francie 4:0 (1:0, 1:0, 1:0, 1:0)
7. Reyenga, 29. Bijen, 31. de Geus, 54. Telgenkamp

Jižní Afrika – Velká Británie 2:2 (1:0, 0:0, 0:1, 1:1)
11. Hobson, 53. Sherwood – 32. Roper, 59. Shipperley

23:26

Vodní pólo

Večerní dvě utkání byly ve znamení střetů adeptů na medaile s kvalitativně slabšími soupeři, ale průběhy byl zcela rozdílné. Zatímco Maďaři na domácí pólisty vlétli a zdálo se, že jim naloží pořádně od cesty, od druhé čtvrtiny se něco změnilo a v poslední čtvrtině naprosto obrátilo. Ačkoliv ještě 6 minut před koncem vedli celkem pohodlně o 4 góly, v závěru se horko těžko bránili a Francouzi se nečekaně dotáhli na jediný gól. Pro ně velké povzbuzení do dalších bojů.
To Řekové proti Rumunům nenechali nic náhodě, celý zápas systematicky navyšovali vedení a užili si klidný vstup do turnaje, v němž obhajují stříbro.

Muži, skupina B:
Francie–Maďarsko 12:13 (1:5, 4:4, 2:1, 5:3)

Muži, skupina A:
Rumunsko–Řecko 7:14 (2:4, 3:5, 1:2, 1:3)

23:20

Basketbal

Druhé utkání skupiny A ženského turnaje se dlouho zdálo naprosto jednoznačnou záležitostí Srbska, které po tři čtvrtiny na palubovce kralovaly a vedly nad Portorikem po třetí čtvrtině o 19 bodů. Jenže pak se stalo něco absolutně nečekaného. Srbské hráčky najednou netrefily ani vrata od hangáru pro Mriju, 7 minut nedaly ani bod, za celou poslední čtvrtinu pouhé 3 body a výsledkem byla emočně vypjatá poslední minuta, v níž nakonec horko těžko vítězství uhájily.

Ženy, skupina A:
Srbsko–Portoriko 58:55 (23:15, 43:26, 55:36)
Stankovićová 15 (10 doskoků), Nogićová 14 (7 asistencí) – San Antoniová 11, Rosadová 8 (7 asistencí)

Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 2. den

konec

Zpět na online


Statistiky:
Program 2. dne soutěží
Badminton
8:30–22:00 dvouhra žen, dvouhra mužů, čtyřhra žen, čtyřhra mužů, smíšená čtyřhra (základní skupiny)
Ondřej Král, Adam Mendrek nejdříve v 16:30
Jan Louda nejdříve v 20:20

Basketbal
11:00 Jižní Súdán – Portoriko (muži, skupina C)
13:30 Španělsko – Čína (ženy, skupina A)
17:15 Srbsko – USA (muži, skupina C)
21:00 Srbsko – Portoriko (ženy, skupina A)

Box
11:00 a 15:30 muži do 57 kg (1. kolo)
11:16, 15:46 a 20:00 muži do 71 kg (1. kolo)
11:48 muži do 92 kg (1. kolo)
12:20, 16:50 a 21:04 ženy do 50 kg (1. kolo)
12:52, 17:22 a 21:36 ženy do 66 kg (1. kolo)
16:02 a 20:16 muži do 92 kg (osmifinále)

Fotbal
17:00 Brazílie – Japonsko (ženy, skupina C)
17:00 Nový Zéland – Kolumbie (ženy, skupina A)
19:00 Španělsko – Nigérie (ženy, skupina C)
19:00 Austrálie – Zambie (ženy, skupina B)
21:00 Francie – Kanada (ženy, skupina A)
21:00 USA – Německo (ženy, skupina B)

Házená
9:00 Brazílie–Maďarsko (ženy, skupina B)
11:00 Korea–Slovinsko (ženy, skupina A)
14:00 Švédsko–Německo (ženy, skupina A)
16:00 Dánsko–Norsko (ženy, skupina A)
19:00 Angola–Španělsko (ženy, skupina B)
21:00 Francie–Nizozemsko (ženy, skupina B)

Horská kola
14:10 cross-country žen (Adéla Holubová)

Jachting
12:13 windsurfing žen (jízdy 1–4, Kateřina Švíková)
12:33 windsurfing mužů (jízdy 1–4)
12:35 skiff žen (jízdy 1–3, Zofia Burska, Sára Tkadlecová)
13:15 skiff mužů (jízdy 1–3)

Jezdectví
10:30 všestrannost (cross-country, Miroslav Trunda v 11:42, Miloslav Příhoda v 13:34)

Judo
10:00, 10:28, 12:20, 13:16 a 16:00 muži do 66 kg (jednotlivá kola)
10:00, 10:28, 12:20, 13:16 a 16:34 ženy do 52 kg (jednotlivá kola)
17:18 muži do 66 kg (o 3. místo)
17:38 muži do 66 kg (finále)
17:49 ženy do 52 kg (o 3. místo)
18:09 ženy do 52 kg (finále)

Lukostřelba
9:30, 14:15 a 15:47 družstva žen (jednotlivá kola)
16:48 družstva žen (o 3. místo)
17:11 družstva žen (finále)

Plavání
11:00 200 m volný způsob mužů (rozplavby)
11:00 400 m polohový závod mužů (rozplavby)
11:00 100 m prsa žen (rozplavby, Kristýna Horská)
11:00 100 m znak mužů (rozplavby, Miroslav Knedla)
11:00 200 m volný způsob žen (rozplavby, Barbora Seemanová)
20:30 400 m polohový závod mužů (semifinále)
20:45 100 m motýlek žen (finále)
20:51 200 m volný způsob mužů (semifinále)
21:15 100 m prsa žen (semifinále)
21:37 100 m znak mužů (semifinále)
21:54 100 m prsa mužů (finále)
22:00 200 m volný způsob žen (semifinále, Barbora Seemanová)

Plážový volejbal
9:00–22:00 základní skupiny žen i mužů
17:00 Ondřej Perušič, David Schweiner
22:00 Barbora Hermannová, Marie Sára Štochlová

Pozemní hokej
10:00 Belgie – Čína (ženy, skupina A)
10:30 Německo – Japonsko (ženy, skupina A)
12:45 Austrálie – Jižní Afrika (ženy, skupina B)
13:15 Velká Británie – Španělsko (ženy, skupina B)
17:00 Německo – Španělsko (muži, skupina A)
17:30 Belgie – Nový Zéland (muži, skupina B)
19:45 Nizozemsko – Francie (muži, skupina A)
20:15 Jižní Afrika – Velká Británie (muži, skupina A)

Ragby (7 hráčů)
15:30 Irsko – Velká Británie (ženy, skupina B)
16:00 Austrálie – Jižní Afrika (ženy, skupina B)
16:30 USA – Japonsko (ženy, skupina C)
17:00 Francie – Brazílie (ženy, skupina C)
17:30 Fidži – Kanada (ženy, skupina A)
18:00 Nový Zéland – Čína (ženy, skupina A)
19:00 Irsko – Jižní Afrika (ženy, skupina B)
19:30 Austrálie – Velká Británie (ženy, skupina B)
20:00 USA – Brazílie (ženy, skupina C)
20:30 Francie – Japonsko (ženy, skupina C)
21:00 Fidži – Čína (ženy, skupina A)
21:30 Nový Zéland – Kanada (ženy, skupina A)

Skateboarding
12:00 street žen (kvalifikace)
17:00 street žen (finále)

Sportovní gymnastika
9:30–21:10 kvalifikace žen (Soňa Artamonova od 18:00)

Stolní tenis
10:00 dvouhra mužů i žen (1. kolo)
16:00 smíšená čtyřhra (čtvrtfinále)
20:00 dvouhra mužů i žen (1. kolo, Hana Matelová v 21:00)

Střelba
9:15 vzduchová puška žen (kvalifikace, Veronika Blažíčková)
9:30 vzduchová pistole mužů (finále)
11:15 vzduchová puška mužů (kvalifikace, Jiří Přívratský, František Smetana)
12:00 vzduchová pistole žen (finále)

Surfing
19:00 ženy (2. kolo)
23:48 muži (2. kolo)

Šerm
9:30, 10:25, 14:05, 15:55 a 19:00 fleret žen (jednotlivá kola)
10:00, 12:25, 15:05, 16:25 a 20:00 kord mužů (jednotlivá kola, Jakub Jurka předkolo v 10:00, Jiří Beran, Martin Rubeš 1. kolo v 12:25)
20:50 fleret žen (o 3. místo)
21:20 kord mužů (o 3. místo)
21:45 fleret žen (finále)
22:15 kord mužů (finále)

Tenis
12:00 dvouhra žen (1. kolo, Barbora Krejčíková 1. zápas na centrálním kurtu, Karolína Muchová 4. zápas na kurtu č. 14, Kateřina Siniaková 4. zápas na kurtu č. 6, Linda Nosková 1. zápas na kurtu č. 12)
12:00 dvouhra mužů (1. kolo, Tomáš Macháč 4. zápas na kurtu číslo 8, Jakub Menšík 5. zápas na kurtu č. 8)
19:00 dvouhra žen (1. kolo)
19:00 dvouhra mužů (1. kolo)
19:00 čtyřhra žen (1. kolo)
19:00 čtyřhra mužů (1. kolo)

Veslování
9:00 skif žen (opravy)
9:36 skif mužů (opravy)
10:10 dvojskif žen (opravy)
10:20 dvojskif mužů (opravy)
10:30 dvojka bez kormidelníka žen (rozjížďky, Pavlína Flamínková, Radka Novotníková)
11:00 dvojka bez kormidelníka mužů (rozjížďky)
11:30 dvojskif lehkých vah žen (rozjížďky)
12:00 dvojskif lehkých vah mužů (rozjížďky, Jiří Šimánek, Miroslav Vraštil)
12:30 čtyřka bez kormidelníka žen (rozjížďky)
12:50 čtyřka bez kormidelníka mužů (rozjížďky)

Vodní pólo
10:30 Austrálie – Španělsko (muži, skupina B)
12:05 Srbsko – Japonsko (muži, skupina B)
15:00 Itálie – USA (muži, skupina A)
16:35 Chorvatsko – Černá Hora (muži, skupina A)
19:30 Francie – Maďarsko (muži, skupina B)
20:05 Rumunsko – Řecko (muži, skupina A)

Vodní slalom
15:30 K1 žen (semifinále, Antonie Galušková)
17:45 K1 žen (finále)

Volejbal
9:00 Itálie – Dominikánská republika (ženy, skupina C)
13:00 Polsko – Japonsko (ženy, skupina B)
17:00 Francie – Srbsko (muži, skupina A)
21:00 Slovinsko – Kanada (muži, skupina A)