Menu

Další

Olympijské hry - Pozemní hokej (muži)

Velká Británie – Nizozemsko

2:2

konec (0:0, 0:0, 0:1, 2:1)

30.07.2024, 12:45 • Stade Yves-du-Manoir 1, Paříž • Skupina A • Michal Břuchanský

Vesměs celé tři čtvrtiny se na Stade Yves-du-Manoir konalo jedno z nejméně záživných utkání turnaje. Hru rozhýbal až Wortelboerův gól z 44. minuty, po kterém van Damova teč vedení Nizozemců zdvojnásobila. Britové to v krizové situaci ale nezabalili. Mortonova kontaktní trefa z 55. minuty soupeře znervózněla a během vyloučení Bijena si tým Paula Revingtona vypracoval trestný roh, z něhož Morton druhým gólem stanovil konečný stav 2:2. (14:26:53)

60

Konec zápasu.

60

Britové jsou samozřejmě v laufu a v poslední minutě se ještě snaží strhnout vedení na svou stranu. K dispozici mají Draperovu rozehrávku z půlky.

59

Lee MORTON - 2:2

59

Velká Británie právě vstřelila branku!
Silný nápor svěřenců Paula Revingtona slaví úspěch! Ačkoliv se Amesovi zakončení trestného rohu nepodařilo podle představ, tak si odražený míček našel LEE MORTON a z voleje ho zametl za bezmocného Blaaka.

59

Blaak pravačkou vykopl jedovatou střelu Alberyho. Britský zámek tím ale zdaleka neskončil a za Blokovu hru nohou v trestném kruhu je nařízen trestný roh.

58

Nizozemci se v početní nevýhodě zmocnili míčku jen na krátkou chvíli, během níž se ani nepřiblížili k prázdné brance.

57

Další komplikace pro poněkud nervózní Nizozemce. Na základě Bijenovy zelené karty je čeká dvouminutové oslabení. Britové svou přesilovku posilují o odvolání brankáře Paynea!

56

Jip Janssen v předklonu „podebral“ Shipperleyho a zavinil trestný roh. Ten zaváněl vyrovnáním, ale Blaakova pravá noha zakončení Warda zastavila.

55

Lee MORTON - 1:2

55

Velká Británie právě vstřelila branku!
Britové jsou zpátky ve hře! LEE MORTON byl po přihrávce Calnana u zadní čáry úplně sám na tři protihráče. Pěknou kličkou se přesto uvolnil a kromě Bloka zblízka propálil i brankáře Blaaka.

54

Tom Sorsby si nerozuměl s Wallacem, který tuto přihrávku do pravé části hřiště nečekal. Míč zadarmo pro Nizozemce.

53

Zach Wallace pálil zpoza střeleckého kruhu do tyče. Volný míč si opět uchmátli Britové, ale honbu za snížením jim po střele Mortona překazil zákrok Blaaka.

52

Thijs VAN DAM - 0:2

52

Nizozemsko právě vstřelilo branku!
Gareth Furlong hrubě podcenil bránění Hoedemakerse. Nechal jej vystřelit z otočky a Payne pak nemohl nic dělat s tečí, kterou měl vedle pravé tyče na svědomí THIJS VAN DAM. Je to 2:0 pro Nizozemce!

51

De Mol Nizozemce na nějaký čas vysvobodil a přidal také spolupráci s de Vilderem, po jehož sražené přihrávce budou Britové dál bránit.

50

Až na Paynea jsou teď úplně všichni hokejisté nasáčkováni na útočné polovině Britů, kteří složitě hledají cestu vedoucí k zakončení.

49

Brinkman nezazmatkoval a z vlastní čtvrtiny odnesl míč až na druhý konec hřiště. Za to sklidil potlesk, ale nakonec už mu nezbyly síly na rozvinutí akce.

48

Podobně to zkoušeli i Britové. Výsledek byl stejný, neboť Shipperley nedostal od Bloka prostor k zakončení.

47

Blokův centr z pravé strany proletěl mimo dosah jeho dvou spoluhráčů, kteří v danou chvíli byli na číhané u Payneho branky.

46

Začátek 4. čtvrtiny.

45

Konec 3. čtvrtiny.

45

Duco Telgenkamp chtěl přidat nizozemský nášup. S míčkem na hokejce nabral vysokou rychlost, ale pak se podle diskutabilního názoru rozhodčího dostal za koncovou čáru.

44

Floris Wortelboer - 0:1

44

Nizozemsko právě vstřelilo branku!
V koncovce třetí čtvrtiny jsme se konečně dočkali gólu! Šanci van Damma Payne levou nohou vyrazil směrem k FLORISU WORTELBOEROVI, jenž se mrštně otočil kolem Wallera a fantastickou střelou k bližší tyči poslal Nizozemce do vedení.

43

Derck de Vilder včas zakřižoval zakončujícího Wallera. Hokejka britského hráče ho trefila do prstů, ale naštěstí se vše obešlo bez vážnějšího zranění.

42

Derck de Vilder nenašel způsob, jak propašovat míček do palebné pozice. Bohužel ani třetí čtvrtina nepřináší moc atraktivní podívanou.

41

Tom Sorsby byl odzbrojen při navádění míčku na střed. Ke střele se pak nedostal ani Ward, který měl k sobě Parka.

40

Derck de Vilder posílal vpřed vysoký oblouček. Příjemcem měl být Hoedemakers, jenže ten si opět počínal v souboji nedovoleně.

39

Zach Wallace nedosáhl na prudké nahození zpoza střeleckého kruhu. Míček odletěl mimo hřiště a k dispozici ho budou mít Nizozemci.

38

Předčasný konec britského snažení zavinil Sorsby. Rozhodčí postřehli jeho hru nohou.

37

Derck de Vilder byl zastaven na postranní čáře Wardem, jehož tvář zdobí ochranná maska. Nizozemci dál útočí do plných.

36

Duco Telgenkamp byl příjemcem dlouhé přihrávky do střeleckého kruhu. Sekundu to vypadalo na velkou šanci, nicméně hráče s číslem 51 zradilo zpracování.

35

Nizozemci chybovali v přechodu z obranné čtvrtiny. Wallace se v protiútoku dostal do ostrého úhlu a zprava si na Blaaka nepřišel. Patrně to měla být přihrávka na obsazeného Shipperleyho.

33

Wallace znovu nastřeloval míček do předbrankového prostoru. Vyvolal tím zmatek, nicméně míček byl odražen do těla Blaaka a Ward se již nedostal k dorážce.

32

Britové vypustili z přelidněné pravé strany střílenou přihrávku, jež netknuta proletěla napříč střeleckým kruhem až do protějšího autu.

31

Britové se ve velkém počtu natlačili do střeleckého půlkruhu a zastavovat je musel až brankář Blaak, který zabránil finální přihrávce z úrovně brankové čáry.

31

Začátek 3. čtvrtiny.
Druhé dějství bylo o něco atraktivnější. K pár šancím přispěly trestné rohy, které na obou koncích hřiště skončily výbornými zákroky brankářů Paynea a Blaaka. Přímo ze hry se nic kloudného neurodilo a fanoušci, kteří vážili cestu na rozpálený stadion, budou věřit, že jim v dalším průběhu bude poskytnuto více zábavy.

30

Konec 2. čtvrtiny.

30

Middendorp si věděl rady s bráněním Ropera. Víc už se nestihne, čas určený pro druhou čtvrtinu je téměř u konce.

29

Calnanova suspendace skončila. Britové navíc mají míček k dispozici a velmi trpělivě s ním operují ve střední části hřiště.

28

Derck de Vilder si rozehrál míček z levé postranní čáry sám pro sebe. Dokonce se odhodlal vystřelit, ale rozměry Payneho branky mu byly malé.

28

Liam Sanford se nenechal obejít Wortelboerem. Míček odrazil do autu a Nizozemci startují postupný útok nanovo.

27

Britové jdou na dvě minuty do oslabení. První zelenou kartu za faul na de Geuse spatřil William Calnan.

26

De Molovi realizace trestného rohu vůbec nevyšla. Situaci zachraňoval Bijen, jehož projektil Waller bolestivě schytal do kolena. Hra je na chvilku přerušena.

25

Parkovi se Sanfordem byla rovněž vystavena stopka v pravé části útočné čtvrtiny. V nizozemské protiakci byla Hoedemakersova střela zastavena nohou, což má za následek další trestný roh.

24

Van Assovi se zavřela cesta podél pravé postranní čáry. Rozhodl se hrát dozadu a během toho se celá jedenáctka Britů vzorně stáhla do obrany.

23

A byl to právě Blaak, který na sebe strhl veškerou pozornost! Tygřím skokem k pravé tyči senzačně vyrazil šanci z produkce Amese.

22

Joep de Mol ubránil Shipperleyho jen za cenu trestného rohu. Poprvé v zápase tak musí být ve střelu nizozemský gólman Pirmin Blaak.

21

Dercku de Vilderovi se otevřelo hodně prostoru na levé straně, jenže ani jeho klíčová přihrávka do střeleckého kruhu neprošla.

20

O nic úspěšnější nebyl ani Shipperley, který vlevo zdárně podstoupil rychlostní souboj, ale distribuce míčku k bráně Blaaka znamenala pro celou akci konečnou.

19

Nizozemci se rozvážně posouvali vpřed, ale sražený nástřel míčku z pravé strany je zase vrátil na vlastní polovinu.

18

Bezbrankový stav se ani po tomto trestném rohu nemění. Jip Janssen nechal vyniknout Payneho zákrok pravou nohou.

17

Bijen prohazoval míček k zadní čáře na Hoedemakerse. U toho si nedovoleně počínal Calnan a Nizozemsko bude mít třetí trestný roh.

16

Park nechytil přihrávku do běhu a rychle musel přepnout do obrany, kde jednomu z Nizozemců překazil pokus o nacentrování míčku před Paynea.

16

Začátek 2. čtvrtiny.

15

Konec 1. čtvrtiny.

15

Trestný roh se opakoval, protože Blokovo zakončení bylo zablokováno tělem vybíhajícího hráče. Ani napodruhé však Nizozemcům plán nevyšel a první čtvrtka skončí bez branek.

15

Liam Sanford utrpěl při bránění de Geuse drobný šrám na hlavě. Přesto to měl být on, kdo porušil pravidla, a Nizozemci budou zahrávat premiérový trestný roh.

14

Floris Middendorp se na levé straně neprosmýkl mezi dvěma Brity. Ti si pak neodpustili kiks v rozehrávce a znovu musí bránit.

13

Na druhé straně cpal míček před branku Shipperley, ale Wallace si jeho přihrávku ve střeleckém kruhu zpracovat nedokázal. Nizozemci rychle otáčí hru prostřednictvím Bijena.

12

Konečně trocha vzrušení u jedné z branek. Hoedemakers zprava přihrál van Damovi, jenž se na pětníku obtočil kolem Parka, ale v samotném zakončení nemířil přesně.

11

Ačkoliv měli Nizozemci starosti s odklizením míčku ze střeleckého půlkruhu, tak jim pomohl hvizd v neprospěch britského hráče, u kterého byla spatřena nebezpečná hra.

10

Alberyho střílená přihrávka nebyla tečována směrem do Blaakovy branky. Britové ještě mohou pokračovat volným úderem.

9

Další technický přestupek měl na svědomí Thierry Brinkman. Je to už poněkolikáté, co Nizozemci lacino přišli o útočné postavení.

8

Jeden z Britů se snažil individuálně probít až do střeleckého kruhu. Šance na úspěch ale byla malá a obrana Nizozemců ho zvládla zastavit.

7

Jack Waller ve snaze o přihrávku promáchl, ale jeho spoluhráči v britském dresu do pěti sekund získali míček zpátky.

6

Britové trpělivě vyčkávali v zalezlém bloku a po několika desítkách sekund získali míček úplně zadarmo, neboť Nizozemcům neklapla přípravná fáze na půlce.

5

Začátek utkání se nese v poklidném duchu. Ani jeden tým si ještě nevytvořil náznak šance. Nižší tempo je možná způsobeno i obrovským vedrem, které dnes v Paříži panuje.

3

Zach Wallace zkoušel poslat před branku vysoký oblouček, jenže místo toho zahodil míček mimo hrací plochu.

2

Brinkman nezkrotil neposedný míček, který byl nahozený do střeleckého půlkruhu. Hrát mohou Britové.

1

První útok zahajují hokejisté Velké Británie, kteří nastupují v červených dresech. Nizozemci jsou v bílém.

1

Začátek zápasu.
Sestavy

Velká Británie: Payne – Park, Waller, Ames (C), Draper, Wallace, Shipperley, Ward, Albery, Roper, Payne, Sanford.
Náhradníci: Williamson, Furlong, Morton, Sorsby, Calnan.
Trenér: Paul Revington

Nizozemsko: Blaak – Janssen, Balk, de Geus, van Dam, Brinkman (C), van Ass, Croon, Blok, Wortelboer, Hoedemakers, Blaak.
Náhradníci: de Mol, de Vilder, Middendorp, Bijen, Telgenkamp.
Trenér: Jeroen Delmee

Rozdhočí: Labate (ARG), Göntgen (GER).
Velká Británie

Britové nezískali od roku 1988 žádnou olympijskou medaili. Nejblíže k ní měli před dvanácti lety doma v Londýně, kde neuspěli v zápase o bronz. Většinu britského kádru tvoří reprezentanti Anglie, kteří na loňském mistrovství světa vypadli ve čtvrtfinále a na mistrovství Evropy dokonce skončili druzí za svými dnešními soupeři z Nizozemska. Na probíhajícím olympijském turnaji je britský tým na druhém místě skupiny A. V kapse má čtyři body za výhru 4:0 nad Španělskem a remízu 2:2 s Jihoafrickou republikou.
Nizozemsko

Nizozemci mezi lety 1988 a 2016 ani jednou nechyběli mezi nejlepší čtyřkou olympijského turnaje. Tato úctyhodná série skončila až v Tokiu, za což mohla prohra s Australany. Loňský rok byl zase o něco úspěšnější. Nizozemští hokejisté obhájili zlato na evropském šampionátu a z mistrovství světa si odvezli bronz. Na pařížské olympiádě začali výhrou 5:3 nad Jihoafrickou republikou, ke které přidali výsledek 4:0 s domácí Francií.
Hry 33. letní olympiády mají na programu čtvrtý soutěžní den, jehož součástí je další várka zápasů v turnaji pozemních hokejistů. Od dvanácti hodin a pětačtyřiceti se můžeme těšit na konfrontaci mezi Velkou Británií a Nizozemskem!
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:45.

Velká Británie – Nizozemsko

2:2

konec (0:0, 0:0, 0:1, 2:1)

Zpět na online


Rozhodčí: Labate (ARG), Göntgen (GER)

Statistiky:
Sestavy
Velká Británie: Payne - Park, Waller, Ames (C), Draper, Wallace, Shipperley, Ward, Albery, Roper, Payne, Sanford.
Náhradníci: Williamson, Furlong, Morton, Sorsby, Calnan.
Trenér: Paul Revington

Nizozemsko: Blaak - Janssen, Balk, de Geus, van Dam, Brinkman (C), van Ass, Croon, Blok, Wortelboer, Hoedemakers, Blaak.
Náhradníci: de Mol, de Vilder, Middendorp, Bijen, Telgenkamp.
Trenér: Jeroen Delmee
Branky
55. a 59. Morton - 44. Wortelboer, 52. van Dam
Zelené karty
27. Calnan - 57. Bijen