Menu

Další

Olympijské hry

Zahajovací ceremoniál LOH v Paříži 2024

konec

26.07.2024, 19:30 • Jardins du Trocadéro, Paříž • Karel Jedlička

Olympijské hry v Paříži jsou po originálním a navzdory dešti velmi povedeném zahajovacím ceremoniálu oficiálně skutečností. Zítra se již na sportovištích rozběhne naplno nabitý program, k jehož sledování vás srdečně zve, po čtyřech hodinách se s vámi loučí a dobrou noc a mnoho sportovních zážitků z toho, co nás všechny čeká, přeje Karel Jedlička! (23:33:03)

Zahajovací ceremoniál LOH v Paříži 2024 byl ukončen.
Na závěr ceremoniálu ještě zazněla píseň v podání Céline Dion.

Máme tu další novinku v zahajovacím ceremoniálu, olympijský oheň se vznese na balónu. Ne náhodou, také vzduchoplavba vznikla zásluhou bratří Montgolfiérů právě zde v Paříži.
Judista Teddy Riner a někdejší skvělá atletka Marie-José Pérecová společně zapálili olympijský oheň!
Pochodeň si vychutnal v ruce i stoletý Charles Coste, olympijský vítěz v cyklistice z roku 1948.

Šestice sportovců s pochodní proběhla Tuillerijské zahrady, postupně se v jejím držení střídají po několika vteřinách další současní i bývalí francouzští reprezentanti.
Na deštěm zkrápeném nádvoří Louvru před známou pyramidou se s pochodní vystřídalo hned několik dalších sportovců včetně paralympioniků.
Na břehu přebírá štafetu s pochodní bývalá wimbledonská vítězka Amélie Mauresmová. Ta běží pařížskými ulicemi a zdraví se s davy podél vymezené trati.
Člun s olympijskou pochodní putuje zpět po Seině směrem k Tuilleriím a Louvru v exkluzivním doprovodu Carla Lewise, Sereny Williamsové či Nadii Comaneciové.
Světelné show na Eiffelově věži opět dominuje symbol olympijských kruhů. Ceremoniál probíhá v Trocadérských zahradách v její bezprostředním blízkosti.
Maskovaný muž, který nás provázel podél Seiny celým ceremoniálem, předává pochodeň s olympijským ohněm mistru světa v kopané Zinédinu Zidaneovi a ten zase tenistovi Rafaelu Nadalovi, netradičně nikoli zástupci pořadatelské země.
Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlašuje podle tradiční formulky olympijské hry 2024 v Paříži za zahájené.
Olympijské sliby složili za sportovce, rozhodčí a další účastníky vlajkonoši francouzské výpravy, plavec Florent Manaudou a diskařka Mélina Robertová-Michonová.
Jako další si slovo bere olympijský vítěz v šermu z Montréalu 1976 a dlouholetý předseda MOV Thomas Bach. Věří, že olympijské hry v Paříži budou udržitelné a vyzdvihuje, že jako první jsou genderově zcela vyrovnané co do počtu sportovců a udělovaných medailí.
Na organizaci her se podílí 45 000 dobrovolníků, kteří pocházejí ze 155 zemí. Těm všem Estanguet, trojnásobný olympijský vítěz ve vodním slalomu ze Sydney, Atén a Londýna, také děkuje.
Předseda organizačního výboru Tony Estanguet připomíná tradici francouzských olympiád, různá dějiště zimních her a vyzdvihuje, že se letní hry vracejí do Paříže po 100 letech. V každé medail bude kousek Eiffelovy věže, dějišti her budou nejslavnější místa, kterými procházely francouzské dějiny. Také Estanguet připomíná, že se zahájení poprvé v historii konalo ve středu města a děkuje za spolupráci všem, kdo se na organizaci takové události podíleli.
Ceremoniál vrcholí, na stožár je čestnou stráží vztyčována olympijská vlajka.

Sportovci se postupně pod vlajkami svých zemí řadí v prostoru pod Eiffelovou věží. Tam už dorazila i jezdkyně s olympijskou vlajkou coby pláštěm, která ocelového koně po vylodění vyměnila za živého bělouše.
Následují v rychlém sledu střihy z dalších olympiád, mezi slavnými postavemi sportovních dějin diváci snad zachytili i Emila a Danu Zátopkovy.
Krátce jsou divákům promítány vzácné filmové záznamy z minulých her v Paříži, které se konaly přesně před 100 lety. Rozeznáváme finského běžce Paava Nurmiho.
Konečně po spoustě představovaných osobností francouzských dějin i současnosti přišla krátce řada na muže, který s myšlenkou novodobých olympijských her před 130 lety přišel a roku 1896 je uvedl po jednom a půl tisíciletí do praxe – barona Pierra de Coubertina.
Zazněla slavná píseň Johna Lennona Imagine v podání Juliette Armanetové a pozornost se přesouvá na jezdkyni na ocelovém koni, cválající zdánlivě po Seině po stejné trase od Slavkovského k Jenskému mostu, jakou absolvovali sportovci.
Francie – země umělců, revolucionářů, vědců, kolébka filmu, šansonu, módy i gastronomie. To vše představuje zahajovací ceremoniál, který dál po setmění za doprovodu umělého světla i zapálených ohňů probíhá na Seině, ostrovech a nábřeží.
Eiffelova věž je nasvícena olympijskými kruhy a vlajkou Evropské unie, na pontonovém pódiu před Trocadérem probíhají taneční vystoupení. Tisíce sportovců se ještě postupně musejí vylodit a přejít na pevninu, kde ceremoniál vyvrcholí.

A samozřejmě zdaleka největší aplaus z už zcela setmělých břehů Seiny se ozývá při průjezdu francouzského plavidla! Diváci si užívají krásnou tečku za mimořádně povedeným a působivým defilé na řece.
Ještě před záběrem na domácí loď se režie spojila s Tahiti, kde už je sobota ráno, a kde proběhnou soutěže surfařů.
Defilé zemí podle abecedy uzavřeli reprezentanti Zimbabwe a řada přichází na poslední trojici. Domácím ještě předcházejí pořadatelé dvou příštích olympiád. Velmi silné zastoupení má Austrálie, ovšem vůbec nejpočetnější dav 635 sportovců přivezli favorité na celkové vítězství Američané. Vlajku hvězd a pruhů drží tenistka Cori Gauffová a basketbalista LeBron James.
Výprava Venezuely pluje bez své zraněné největší hvězdy, čtyřnásobné mistryně světa v trojskoku Yulimar Rojasové.
Válkou sužovaná Ukrajina vyslala na olympijská sportoviště 143 závodníků, kteří mávají divákům společně s Uruguayci a do rákosových sukének oděných zástupců Tuvalu.
Téměř totožnými bíločervenými vlajkami s půlměsícem a hvězdou mávají na společné lodi závodníci Turecka a Tuniska.

Tanzanie a Čad dělaly předskokany české lodi, kterou jsme už sledovali při připlouvání ke Slavkovskému mostu, teď se ale dostává už naplno do středu pozornosti kamer. Vlajkonoše jsme si představovali, jsou jimi zlatý judista Lukáš Krpálek a mistryně světa v lukostřelbě Marie Horáčková.
Vlajkonošem švédské olympijské výpravy je jezdec Peter Fredriksson, bývalý člen klubu Pražských lvů. Toho čeká už zítra ráno úvodní soutěž v drezuře. Bezprostředně za žlutomodrými následují červeno-bílo-černí Švýcaři.

Nejméně početné zastoupení od rozdělení federace v počtu 28 sportovců vyslalo do Paříže Slovensko. Jeho vlajkonoši jsou vodní slalomáři Zuzana Peťková a Jakub Grigar.
Na jedné lodi plují se Slovinskem, což se po celém světě často plete, naopak se Somálci na zádi si je nesplete nikdo. Budeme držet palce.
Nejúspěšnější tenista v dějinách Novak Djoković je hlavní hvězdou srbské výpravy, ke které se přidružili sportovci Seychellských ostrovů.
Tichomořská Samoa je rozdělená na zámořské území USA a nezávislou západní část. Obě minivýpravy ale plují po Seině na společné lodi, na zádi se veze výprava Senegalu.
Tak teď by mohli pořadatelé zahrát slavný pochod When the Saints go marching´in, ale zřejmě tenhle nápad nedostali a on není ani francouzský. Svatý Kryštof, Tomáš, Vincent i Lucie poslaly své zástupce na tuto olympiádu. Všechny tyto ostrovy obvykle pojmenovali renesanční mořeplavci podle dnů, kdy byly objeveny.

Rumunsko, země Nastaseho či Comaneciové, vzalo na svou loď několik zástupců středoafrické Rwandy, dějiště tragické genocidy z konce 20. století.
Chvilku slávy si užívají Poláci, kteří plují společně s Portoričany. Naši severní sousedé získali v Tokiu 14 cenných kovů, což byl jejich nejlepší výsledek od Sydney 2000.
Další silnou zemí, která přišla na řadu, je na futuristické jachtě Nizozemsko se spoustou adeptů na medaile.
Jen sedm sportovců přivezl na olympijské hry Pákistán, země s 235 miliony obyvatel.
Z pomalu se smrákající oblohy se na Paříž dál valí proudy vody, hudební vystoupení opět na chvíli přeruší přehlídku plavidel.
Po řadě výprav, které se přijely zúčastnit, mají určitě větší ambice sportovci nejlidnatější africké země Nigérie a také Norska, velmoci zimních olympiád.
Třetí nejmenší země světa Nauru je následována Nepálci s neobvyklou pětistrannou vlajkou, za nimi pluje nikaragujský motorový člun a salutující družstvo saharského Nigeru.
Pestrou společnost na další lodi tvoří Mongolové, Černohorci, pestrobarevně odění Mosambičané a dvojice sportovců z Myanmaru neboli Barmy, země budhistických klášterů.
Při tradiční neúčasti papežského Vatikánu je nejmenší zemí, která se účastní olympiády, Monako. Toto území u Středozemního moře, obklopené Francií, vyslalo pět reprezentantů.
Většinu lodi s Malijci a Malťany zabrali reprezentanti Maroka, žádná velká sportovní jména v jejich poměrně početné skupině nemáme, ale třeba překvapí jako v Kataru jejich fotbalový výběr.
Na další poměrně velké lodi se rozhodně netlačí pět sportovců z Malediv se třemi Malawijci.
Makedonií a Madagaskarem se dostáváme mezi výpravami k dalšímu písmenu abecedy. Z jejich společné lodi mávají třeba stolní tenista Rakotoarimanana či judistka Rasoanaivorazafyová.
Jen jediného sportovce vyslalo miniaturní alpské knížectví Lichtenštejnsko. Tento cyklista se veze na litevské lodi.
Na březích Seiny mohou sportovci z jednotlivých lodí, které jsou teď u písmena L, sledovat nejrůznější postavy z bohatých francouzských dějin a mohou třeba zkusit uhodnout, kdo je kdo.
Kosovo je sice po odtržení od Srbska jen částečně mezinárodně uznaným územím, ale svou výpravu v počtu devíti sportovců na hry vyslalo, defiluje mezi loďkami Kiribati a Laosu. Ti všichni plní především heslo barona de Coubertina o důležitosti účasti.
Pořadatelská země minulých her Japonsko zaplnila jednu z největších říčních lodí spolu se sportovci Jordánska, Kazachstánu a vytrvalci proslulé Keni.

Zazněla Marseillaisa v podání pěvkyně Axelle Saint-Cirelové, původem z Guadeloupe, francouzského zámořského území v Karibiku. Stříškou před lijákem chráněný prezident Macron s chotí povstali v lóži stejně jako další čestní hosté.
Připomínány jsou slavné francouzské ženy a v této souvislosti můžeme připomenout, že právě v Paříži si ženy poprvé zazávodily v roce 1900 o olympijské medaile. Na prvních novodobých hrách v Aténách závodili pouze muži.
Defilé výprav odlehčil další klip ve stylu Mimoňů a jimi z Louvru odcizené Mony Lisy. Vše se nese také v duchu pocty kinematografii pořádající země. Právě Francie prostřednictvím bratrů Lumièrů na konci 19. století dala světu filmové umění.
Jamajčané z další lodě si věří především v atletických disciplínách, vlast Usaina Bolta je silná zejména ve sprintech. V těch získala 83 ze svých 87 historických medailí.

Určitě největší vášně vyvolává na olympiádě především u velmi početné muslimské komunity v Paříži účast sportovců Izraele, kteří stále vedou boj proti teroristickému hnutí Hamás. Reprezentanti židovského státu se vezou na přídi lodě, jejíž hlavní palubu obsadila početná a ambiciózní výprava Itálie.
Nepočetná irácká výprava už prořídla o prvního dopingového hříšníka her, kterým je dnes přistižený judista Sadžád Ghánim.
Nejlidnatější země světa Indie zatím příliš sportovních úspěchů na svou velikost neměla, věří si tradičně v pozemním hokeji či lukostřelbě. Společnost jí dělají další asijské regionální velmoci, Indonésie a Írán.
Samostatnou výpravu stále posílá na hry Hongkong, přestože je již čtvrt století součástí Číny. Hned za jejich skupinkou následují tradičně silní Maďaři.
Guinejská fotbalová hvězda Naby Keïta si na zahajovací ceremoniál odskočil až z jihu Francie, kde ho zítra čeká zápas proti domácímu výběru v Nice. Jako obvykle je fotbal jediným sportem, kde na olympiádě nesoutěží světová špička, ale mladí hráči do 23 let.
Silný déšť doprovází cestou po Seině sportovce Velké Británie, kteří si určitě připadají jako na Temži. Na jejich loď se přidala hrstka zástupců maličkých ostrůvků Grenada a Guam.
Gruzínským vlajkonošem je Laša Talachadze, světový rekordman ve vzpírání. V trhu a nadhozu zvládne tento ilák 492 kilogramů.
Výprava země skvělých běžců-vytrvalců Etiopie pluje společně s Fidži, tichomořským souostrovím proslulým naopak skvělými ragbisty. Zadní část lodi pak obsadili Finové, jejichž síla tkví hlavně na zimních hrách.
Estonci v pláštěnkách jsou naopak na deštivé pochmurné počasí zvyklí z domova. Za nimi se kymácí na Seině člunek se zástupci jihoafrického Svazijska.
Diváky zdraví jásající zástupci Dominikánské republiky a protože se defiluje podle abecedy, pluje hned za nimi loďka se sportovci z asi stokrát menšího karibského ostrova Dominika.

Z české lodě mávají vlajkonoši, jediný zlatý medailista z minulých her judista Lukáš Krpálek a lukostřelkyně Marie Horáčková, úřadující mistryně světa. Ta už zasáhla do včerejší kvalifikace, ovšem skončila až ve čtvrté desítce. Celkem má česká výprava 111 sportovců, snad mezi nimi bude co nejvíce medailistů.
Vyloženě osobní motorový člun veze dvoučlennou výpravu Konga, což je bývalá francouzská kolonie. Větší bývalé Belgické Kongo, které se má v názvu navíc slovo Demokratická republika, následuje hned za ní.
Mezitím vyráží další flotila říčních lodí v čele s Kyprem, který si nedávno připomněl 50 let od rozdělení ostrova na řeckou a tureckou část. Na jedné lodi s nimi plují Kolumbijci a několik zástupců Komorských ostrovů.
Tajemný muž v masce s olympijskou pochodní právě prochází Louvrem, jednou z největších světových galerií uměleckých pokladů. Věřme, že to tak zůstane i po průchodu olympijského ohně.
Vyslechli jsme árii z Bizetovy Carmen a další hudební vystoupení, představující francouzskou kulturu a jazyk.
V Paříži houstne déšť, diváci i přítomní hosté se halí do pláštěnek a deštníků.
Představovány jsou také sady medailí, každá z nich obsahuje kousek oceli z Eiffelovy věže, jistě vypočítaný tak, aby neohrozil statiku ikonické pařížské stavby z 80. let 19. století.
Hudba ztichla, aby byl slyšet jediný zbylý zvon na Notre Dame. Choreografie připomněla zdejšího slavného zvoníka Quasimoda, ten teď přenechal jeviště postavám z Bídníků, dalšího slavného díla Victora Huga.
Na říčním ostrově mezitím probíhají opravy požárem poničené katedrály Notre-Dame de Paris, které je věnován další promítaný spot.
Pořadatelům příliš nepřeje počasí, ale drobný déšť statisícům diváků na obou březích Seiny nijak nevadí.
Číňané v červených oblecích se kochají pohledem na tanečnice kankánu ze slavného kabaretu Moulin Rouge na náplavce. Donedávna nejlidnatější země světa pořádala již v tomto století letní i zimní olympiádu a bude patřit mezi favority na celkové prvenství v počtu medailí.
Jednu z největších výprav vyslala se 321 sportovci Kanada, společnost jí na přídi parníku dělá šest zástupců Kamerunu a na zádi mávají vlajkami třeba Středoafričané či Chilané.

Pod pařížskými mosty proplouvá loď s početnou výpravou Brazílie, která pořádala předminulé hry. Dva šestnáctiletí vlajkonoši za ní představují minivýpravu Bruneje a za ní už zdraví přihlížející davy bulharští sportovci.
S početnou výpravou sousední Belgie je na lodi i jediný reprezentant Belize, za ní pluje dřevem obložený člun se třemi zástupci himalájského Bhútánu. Jen pětičlenná hrstka zastupuje třeba Bosnu a Hercegovinu, pořadatelskou zemi zimní olympiády 1984.
Ne všechny výpravy plují na velkých lodích, bangladéšský člun je tak akorát pro pět přítomných sportovců a stejný počet doprovodu.
V několik kilometrů vzdálených Trokadérských zahradách zatím probíhá hudebně-taneční vystoupení Lady Gaga ve stylu pařížského šantánu.
Rakušanům v tradičních alpských kamizolách dělají společnost Ázerbájdžánci a výprava Baham, na dálku zdravíme Viktora Koženého!
Méně početné výpravy samozřejmě nemají vlastní loď, řada menších zemí vysílá jen několik sportovců. Společně tak plují Seinou například výpravy Antiguy a Barbudy, Saúdské Arábie v tradičních thawbech, Argentiny, Arménie a nizozemské kolonie Aruby.
Jednou z historicky nejúspěšnějších zemí s velkými medailovými ambicemi je Německo, které kvůli francouzskému názvu Allemagne pluje též mezi prvními.
Tentokrát po řecké lodi pluje Seinou výprava uprchlíků, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou reprezentovat své rodné země. Následují už jednotlivé země v abecedním pořadí podle francouzských názvů zemí – Afghánistán, Jižní Afrika, Albánie a Alžírsko.
Jako tradičně zahajuje defilé olympijských výprav země, která světu myšlenku olympijských her již před 2800 lety dala. Doufám, že pro žádného čtenáře není novinkou, že se jedná o Řecko.
Francouzský prezident Émmanuel Macron a předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach jsou na nejčestnějším místě v lóži mezi stovkami dalších hlav států, politiků a vrcholných sportovních funkcionářů
Divákům je na velkoplošných obrazovkách promítán úvodní spot, Zinédine Zidane běží ulicemi Paříže zasazenými do 60. let minulého století s olympijskou pochodní a potkává různé slavné francouzské skutečné i fiktivní postavy.
Výpravy se postupně naloďují k netradičnímu defilé na Seině, šestikilometrová trasa povede mezi Slavkovským a Jenským mostem. Obě spojnice břehů Seiny jsou pojmenovány podle slavných napoleonských bitev. Ta česká popluje na lodi číslo 75.

Zahajovací ceremoniál byl oficiálně zahájen.
Konečně vůbec poprvé v dějinách olympiád neproběhne zahajovací ceremoniál na žádném ze sportovišť, ale před improvizovanými tribunami v Trocadérských zahradách a také na řece Seině.
Olympijské hry 2024 mají ale i jiný primát – pyšní se největší vzdáleností mezi jednotlivými sportovišti. Soutěže v surfingu totiž probíhají ve Francouzské Polynésii, téměř 15 800 km od hlavního dějiště. Mimo Paříž se pak po celé Francii konají především utkání míčových sportů – fotbalu, házené a basketbalu.
Letošní hry proběhnou v rekordně krátké době od předchozí olympiády v Tokiu, která byla kvůli celosvětové koronavirové pandemii o rok posunuta.
Oficiálně se jedná o Hry XXXIII. olympiády, v tradičním číslování jsou totiž zařazeny i nakonec neuskutečněné olympijský hry během obou světových válek v letech 1916, 1940 a 1944.
V Paříži se konají hry potřetí. Druhé moderní olympijské hry zde proběhly v rámci Světové výstavy v roce 1900 a soutěžilo se v dnes tak kuriózních disciplínách jako skok do výšky z místa, plavání přes překážky, přetahování lanem, vzduchoplavba či rybaření. Střelba probíhala na živé holuby a jedinkrát v historii byl jejich součástí i závod motocyklistů.
Přesně před sto lety pak na pařížské olympiádě vybojoval první československou zlatou medaili Bedřich Šupčík v rovněž už dávno zrušené disciplíně, šplhu na laně.
Teprve po slavnostním zahájení se mohou začít udělovat medaile. Sportovci se letos utkají o 329 sad cenných kovů ve 32 sportech, nově zařazen byl do programu olympijských her breakdance.
Přestože se kvalifikační soutěže a zápasy základních skupin některých sportů konaly již včera, oficiálně teprve v pátek večer bude 30. moderní letní olympiáda v Paříži zahájena. Vítejte u sledování přenosu ze slavnostního ceremoniálu!
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 19:30.

Zahajovací ceremoniál LOH v Paříži 2024

konec

Zpět na online