Menu

Další

Olympijské hry

Zahajovací ceremoniál LOH v Paříži 2024

konec

26.07.2024, 19:30 • Jardins du Trocadéro, Paříž • Karel Jedlička

Olympijské hry v Paříži jsou po originálním a navzdory dešti velmi povedeném zahajovacím ceremoniálu oficiálně skutečností. Zítra se již na sportovištích rozběhne naplno nabitý program, k jehož sledování vás srdečně zve, po čtyřech hodinách se s vámi loučí a dobrou noc a mnoho sportovních zážitků z toho, co nás všechny čeká, přeje Karel Jedlička! (23:33:03)

Zahajovací ceremoniál LOH v Paříži 2024 byl ukončen.
Na závěr ceremoniálu ještě zazněla píseň v podání Céline Dion.

Máme tu další novinku v zahajovacím ceremoniálu, olympijský oheň se vznese na balónu. Ne náhodou, také vzduchoplavba vznikla zásluhou bratří Montgolfiérů právě zde v Paříži.
Judista Teddy Riner a někdejší skvělá atletka Marie-José Pérecová společně zapálili olympijský oheň!
Pochodeň si vychutnal v ruce i stoletý Charles Coste, olympijský vítěz v cyklistice z roku 1948.

Šestice sportovců s pochodní proběhla Tuillerijské zahrady, postupně se v jejím držení střídají po několika vteřinách další současní i bývalí francouzští reprezentanti.
Na deštěm zkrápeném nádvoří Louvru před známou pyramidou se s pochodní vystřídalo hned několik dalších sportovců včetně paralympioniků.
Na břehu přebírá štafetu s pochodní bývalá wimbledonská vítězka Amélie Mauresmová. Ta běží pařížskými ulicemi a zdraví se s davy podél vymezené trati.
Člun s olympijskou pochodní putuje zpět po Seině směrem k Tuilleriím a Louvru v exkluzivním doprovodu Carla Lewise, Sereny Williamsové či Nadii Comaneciové.
Světelné show na Eiffelově věži opět dominuje symbol olympijských kruhů. Ceremoniál probíhá v Trocadérských zahradách v její bezprostředním blízkosti.
Maskovaný muž, který nás provázel podél Seiny celým ceremoniálem, předává pochodeň s olympijským ohněm mistru světa v kopané Zinédinu Zidaneovi a ten zase tenistovi Rafaelu Nadalovi, netradičně nikoli zástupci pořadatelské země.
Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlašuje podle tradiční formulky olympijské hry 2024 v Paříži za zahájené.
Olympijské sliby složili za sportovce, rozhodčí a další účastníky vlajkonoši francouzské výpravy, plavec Florent Manaudou a diskařka Mélina Robertová-Michonová.
Jako další si slovo bere olympijský vítěz v šermu z Montréalu 1976 a dlouholetý předseda MOV Thomas Bach. Věří, že olympijské hry v Paříži budou udržitelné a vyzdvihuje, že jako první jsou genderově zcela vyrovnané co do počtu sportovců a udělovaných medailí.
Na organizaci her se podílí 45 000 dobrovolníků, kteří pocházejí ze 155 zemí. Těm všem Estanguet, trojnásobný olympijský vítěz ve vodním slalomu ze Sydney, Atén a Londýna, také děkuje.

Zahajovací ceremoniál LOH v Paříži 2024

konec

Zpět na online