Menu

Fotbal

Mezinárodní přípravné zápasy

Chorvatsko – Severní Makedonie

3:0

konec (2:0)

03.06.2024, 19:00 • Stadion HNK Rijeka • Michal Břuchanský

Tipsport: 1.36 4.49 8.12 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:55:12)
Držení míče: 60 % : 40 %.
Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 2:4. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 14:17.
Chorvatsko v prvním ze dvou přípravných zápasů před startem mistrovství Evropy přejelo Severní Makedonce 3:0. Budoucí soupeř české reprezentace nekladl v Rijece skoro žádný odpor. Za kratší konec tahal už od desáté minuty, kdy se Majer hezky trefil z přímého kopu. Stejný hráč se postaral i o gól do šatny, kdežto na konečných 3:0 v poklidné druhé půli upravil stav domácí miláček Marco Pašalić.

90+2

Konec zápasu.

90+2

Ante Budimir přijal Sučićovu přihrávku za obranu v ofsajdu, takže po kličce gólmanovi a uklizení míče do sítě svůj gól na 4:0 slavit nemohl.

90+1

Nastavují se 2 minuty.

90

Mitrovski uprostřed hřiště nenechal projít Marina Pongračiće. Ani v tomto případě rozhodčí Jug do kapsy pro kartu nesáhl.

89

Do záběru kamer se v rámci přípravné fáze vešel i Dominik Livaković, který měl po změně stran ještě méně práce. Severní Makedonci ho dnes vůbec neprověřili.

88

Sučićovo přenesení překazil Dimoski. Pjaca se poté ocitl v pasti u rohového praporku a neúspěšně se snažil získat pro domácí barvy standardní situaci.

86

Juranović utancoval Čurlinova a otevřel si prostor na křídle. Další kombinace po zemi už takový úspěch neměla, Severní Makedonci tento útok odrazili.

84

Kostadinov na oko napadal rozehrávku Chorvatů, ovšem kvůli odpískanému faulu se musel zase poslušně stáhnout. To samé pak platilo v případě Elmase.

83

Příchod Čurlinova a Ristovského ofenzivu Severní Makedonie nepozvedl. Útočník pražských Bohemians se s míčem ještě pořádně nepotkal.

82

Sotva se Čurlinov rozběhnul, tak měl proti sobě tři Chorvaty, kteří mu kousek za půlkou ukopli míč do autu. Vhazuje Alioski.

81

Budimir se ve vápně dostal do klinče se Zajkovem. Zkusil ochotně spadnout, ale Matej Jug pokutový kop správně nenařídil.

79

79. Marco PAŠALIĆ - 3:0

79

Chorvatsko právě vstřelilo branku!
Ivanušec zapojil do postupného útoku Pjacu, jenž vlevo odcentroval přes Dimoského. Budimirovu hlavičku zblízka Dimitrievski pravou rukou ještě vyrazil, ale s tvrdou dorážkou MARCA PAŠALIĆE už toho moc dělat nemohl. Hráč Rijeky dává na domácím stadionu první gól v seniorské reprezentaci.

79

Do přípravné fáze se zapojil i brankář Dimitrievski. Dlouhý nákop stopil Pongračić, načež byl na své půlce faulován Pjaca.

78

Budimir při vypomáhání obraně fauloval Musliua. Hosté jsou trochu bezradní, co se týče distribuce míče před branku.

77

Mitrovského přihrávku do vápna si Ristovski pořádně nezpracoval. Severní Makedonie začíná nanovo od půlící čáry.

76

Vidovo ofenzivní dobrodružství bylo přerušeno nedovoleným zákrokem Elmase. Ze standardky žádná výhoda nepramenila, míč je zase na půlce u Vidy.

75

Místo dlouhého hodu do vápna zvolil Juranović předávku ke stoperům. Chorvaté se za příznivého stavu nikam bezhlavě neženou.

73

Střídání v týmu Severní Makedonie:
ze hřiště odchází Darko Velkovski, přichází Bojan Dimoski.

73

Elmas byl v rohu nejprve zdvojen a po příchodu třetího obránce Chorvatska už nebyl schopen míč udržet. Dokonce to bude aut pro domácí výběr.

72

Ačkoliv mají oba týmy deset faulů, tak se celkově jedná o velmi poklidné a čisté utkání. Sudí Jug ještě nemusel tasit žádné karty.

71

Budimirově hlavičce mimo tři tyče předcházel útočný faul na Musliua. Drobné vzrušení z rohového kopu tak bylo zbytečné.

70

Z ofenzivního výletu se vracející Zajkov odkopl Budimirův centr na rohový kop, když za sebou tušil Pjacu.

69

Elmas uvolnil pravý kraj hřiště pro Zajkova. Ten se ale o nic nepokusil a spolu s Alimim zase vrátil míč doprostřed hřiště.

68

Ruku v ruce s častým střídáním se druhý poločas masivně rozkouskoval. Hra ztratila na tempu a diváci v Rijece se moc nebaví.

67

Střídání v týmu Chorvatsko:
ze hřiště odchází Martin Erlić, přichází Marin Pongračić.

67

Střídání v týmu Chorvatsko:
ze hřiště odchází Martin Baturina, přichází Marco Pašalić.

66

Střídání v týmu Severní Makedonie:
ze hřiště odchází Bojan Miovski, přichází Milan Ristovski.

66

Střídání v týmu Severní Makedonie:
ze hřiště odchází Aleksandar Trajkovski, přichází Darko Čurlinov.

65

Vida zajistil dlouhý nákop určený pro Elmase. Severní Makedonie alespoň pokračuje autovým vhazováním Zajkova.

64

Střídající Marco Pjaca po přihrávce od Sosy neuspěl v situaci jeden na jednoho. Na kraji obrany si své povinnosti splnil Mitrovski.

62

Mitrovski při napadání zavadil o Sosu. Juranović v navazující akci hledal na hrotu Budimira, jenž byl přistižen v ofsajdu.

61

Sučić zezadu postrčil Alioského. Hosté rozehráli do kombinace, ale právě Ezgjan Alioski míč nalevo pozbyl kvůli dlouhému doteku.

60

Ve srovnání s prvním poločasem jsou Severní Makedonci mnohem častěji u míče. V tuto chvílí praktikují zdlouhavou mezihru na půlce.

59

Střídání v týmu Chorvatsko:
ze hřiště odchází Ivan Perišić, přichází Marko Pjaca.

59

Střídání v týmu Chorvatsko:
ze hřiště odchází Bruno Petković, přichází Ante Budimir.

58

Sosův nízký centr zpracoval Petković pro Perišiće, ale ten na rozdíl od Lovra Majera prostor k zakončení ve vápně neměl.

57

Střídání v týmu Severní Makedonie:
ze hřiště odchází Stefan Aškovski, přichází Dimitar Mitrovski.

57

Střídání v týmu Severní Makedonie:
ze hřiště odchází Jani Atanasov, přichází Tihomir Kostadinov.

55

Střídání v týmu Chorvatsko:
ze hřiště odchází Andrej Kramarić, přichází Luka Ivanušec.

55

Alioského oblouček z hloubi pole nebyl myšlen zle, ale před příjemcem Miovským pohodlně zakročila obrana Chorvatů.

54

Majerův roh letěl do míst, kde stál Velkovski. Na přímočarý přechod si Trajkovski nevěřil, Chorvaté po jeho zpětné přihrávce získali čas na návrat.

53

Elmas si udělal až moc dlouhou kličku. Míč ztratil a pak se musel rychle vracet s protiútokem Baturiny, jenž byl zakončen tečovanou střelou zpoza vápna.

52

Trajkovského nástřel byl zablokován. Z druhého sledu to podobně ambiciózně zkoušel Atanasov, ale Livaković si s razantním projektilem na střed brány hravě poradil.

51

Atanasov roztáhl hru doleva. Od Trajkovského obdržel míč zpět, ale před vápnem nakonec nedostal dostatek času na zakončení.

50

Gólovou asistencí povzbuzený Petković z jedničky prodlužoval Vidovu přihrávku za sebe, kde nebyl žádný červenobílý dres.

49

Chorvaté zahustili střed. Musliu byl vytlačen na vlastní polovinu a pro jistotu zvolil malou domů na Dimitrievského.

48

Ivan Perišić přihrál přes dva muže do šestnáctky na Majera. Ten mu míč okamžitě vracel, ale následný centr spolehlivě vykryl Musliu.

47

Trajkovski vedl míč po levé straně, jenže slaboučkým nástřelem z dálky chorvatského gólmana v žádném případě neznervózněl.

46

Střídání v týmu Chorvatsko:
ze hřiště odchází Mateo Kovačić, přichází Luka Sučić.

46

Začal druhý poločas.
Chorvatsko opanovalo první poločas herně i výsledkově. Lví podíl na stavu 2:0 má Lovro Majer, který se nejprve blýskl gólem z přímého kopu a ve 45. minutě přidal i druhý gól po vtipné patičce Petkoviće. Severní Makedonie byla do ofenzivy bezzubá. Petković jedinkrát zasahoval proti přímému kopu Trajkovského.

45+1

První poločas skončil.

45+1

V jediné nastavené minutě si domácí reprezentace stihla přichystat ještě jednu šanci. Petković se ve vápně nenechal dlouho pobízet ke střele a z neúplně připravené pozice Dimitrievského branku minul.

45

45. Lovro MAJER - 2:0

45

Chorvatsko právě vstřelilo branku!
Krásnou kombinaci vyšperkovali chorvatští fotbalisté gólem do šatny! na hranici vápna tísněný Petković patičkou posunul míč před rozběhnutého LOVRA MAJERA. Záložník Wolfsburgu vpadl do otevřené obrany a umístěnou placírkou neměl problém vstřelit svůj druhý gól v zápase.

44

Ve čtyřiačtyřicáté minutě si Livaković připisuje první zákrok. Aleksandar Trajkovski vsadil při realizaci přímého kopu na razanci. Míč umístil do středu branky a tam ho chorvatský gólman dokázal aspoň vyrazit.

42

Borna Sosa byl vytlačen z místa dopadu Majerova centru. Míč uzmul Dimitrievski, který začal rychlý protiútok. Otáčející se Alimi v něm byl kousek před vápnem faulován skluzujícím Perišićem a Severní Makedonie zkusí zahrozit ze zajímavého trestňáku.

41

Budoucí soupeř české reprezentace to s napadáním rozhodně nepřehání. Chorvaté mají naprostý klid na kombinaci u středové čáry.

40

Zajkov nepustil k příchozímu centru Petkoviće. V levé části vápna se ještě snažil něco vymyslet Perišić, ale míč mu byl vypíchnut ke Dimitrievskému.

39

Isnik Alimi katapultoval vypadený míč z dvaceti metrů vysoko nad branku, za kterou je docela známá tribuna připomínající vězeňskou klec.

38

Majer předl do defenzivy a přibrzdil akci Alioského odrazem míče do autu. Na hosty čeká postupný útok do plných.

37

Stefan Aškovski šel podezřele snadno k zemi, když ho chtěl o míč obrat Sosa. Ačkoliv ke kontaktu možná ani nedošlo, tak sudí nařídil rozehrávku Zajkova.

36

Dimitrievski si pohodlně došel pro nákop s půlky, se kterým nemohl hrotový útočník Petković dělat zhola nic.

35

Makedonci vyjeli z presinku na křídle. Po přihrávce od Mioevského už byli u vápna, jenže Trajkovskému se koncovka z osmnácti metrů zoufale nepovedla.

34

Velkovski dobře vystoupil ze zadní linie za přihrávkou od Majera. Protiofenziva hostů měla jepičí život, neboť si Miovski nevyhověl s Alimim.

33

Po půlhodině hry se Severní Makedonie poprvé dostala k souvislé kombinaci na polovině soupeře. Při akci Atanasova však nebyl ve vápně vůbec nikdo a vynucená přihrávka skončila u domácích stoperů.

32

Jug se rozhodl hraniční zákroky pouštět. Před chvílí nereagoval na pár Chorvata kousek před vápnem. Nyní zase na Trajkovského kotrmelce ve středovém kruhu.

31

Sosa dal dlouhý míč k zadní čáře. Perišić ho z jedničky nabízel do malého vápna, jenže Kramarić se v něm v daný moment nenacházel.

30

Aškovski dostal naloženo během přebírání Zajkovova autu. Rozhodčí Jug nic nekalého neviděl, Slovincova píšťalka zůstala němá.

29

Josip Juranović chytil sklepávačku do křídla, ale Alioski jeho pokus o okamžitý centr odklonil na rohový kop, jenž byl opět přetažen až za protější postranní čáru.

28

Sosa si nekomplikoval život, když zjistil, že je u postranní čáry houževnatě napadán. Hráč Ajaxu zakopl míč do autu, odkud jej vrátí ošetřený Zajkov.

27

Po přetaženém centru Sosy vracel míč do ohně Majer. Hosté se i napodruhé ubránili a Vida ve finále fauloval zataženého útočníka Trajkovského.

26

Blagoja Milevski má dočasně na place jen deset bojeschopných fotbalistů. Obránce Gjoko Zajkov je v péči lékařů kvůli krvácení v obličeji.

25

Po kooperaci s Perišićem vyrazil Kovačić s míčem na osu hřiště a dokonce se dostal ke střele z nějakých jednadvaceti metrů, která šla nad Dimitrievského břevno.

24

Alioski neúspěšně bojoval o Alimiho přihrávku do křídelní destinace. Juranović prodal zkušenosti z Bundesligy a nechal se hráčem Al-Ahli zfaulovat.

23

Makedonci nemají takřka žádný čas k cirkulaci míče ve středním pásmu. Teď ho už poněkolikáté pozbyli nákopem, jenž měl malou šanci na úspěch.

22

Livaković opět reagoval na dlouhý míč za obranu a několik metrů před vápnem jej před Miovskim příkladně odhlavičkoval do středu pole.

21

Majerův centr od rohového praporku přeletěl všechno živé v předbrankovém prostoru. Navazující rozehrávku Severní Makedonie obtěžuje domácí presink.

20

Dimitrievski neměl dobře načtený centr Majera. Míč kolem něj letěl směrem k Petkovićovi a Musliu ho na poslední chvíli odvracel na roh.

19

Trajkovski si neměl s kým pomoct v přechodu středu hřiště. Pod vlivem Vidova bránění vrátil míč na vlastní půlku a hosté ho pak odevzdali neadresným nákopem.

18

Perišić obdržel přihrávku za obranu pozdě. Ocitl se v několikametrovém ofsajdu, přičemž z pravé části vápna Dimitrievského stejně nepřekonal.

17

Poprvé byl do hry aktivně zapojen i Dominik Livaković. Gólman Fenerbahçe dobře přečetl trajektorii dlouhého nákopu a před blížícím se útočníkem odehrál míč ve skluzu do bezpečnějších vod.

16

Dimitrievski jedovatý centr jenom vyrážel. Míč se objevil u Kovačiće, jenž ho chtěl vrátit do předbrankového prostoru, ale tam byla obrana Severní Makedonie v pozoru.

15

Baturina byl zdvojen u pravé postranní čáry. Došel si pro faul a na světě je další standardní situace ve prospěch bronzových medailistů z mistrovství světa.

14

Alimiho hra rukou pozornosti sudího Juga neunikla. Chorvaté po rozehrávce míč bleskově ztratili a Kovačić raději utnul rodící se protiakci taktickým faulem.

13

Alimiho malá domů z půlky hřiště zahnala Dimitrievského až mimo pokutové území. Chorvaté se každopádně rozhodli nenapadat.

12

Petkovićova přihrávka z prvního doteku zůstala u dalších Chorvatů nepochopena, míč propadl do rukou Stole Dimitrievského.

10

10. Lovro MAJER - 1:0

10

Chorvatsko právě vstřelilo branku!
Domácí skórují z první střely na branku! LOVRO MAJER zakroutil přímý kop ze vzdálenosti třiceti metrů ze svého pohledu k pravé tyči. Brankář Dimitrievski úplně zkameněl a ani se do tohoto prostoru nesnažil odrazit.

10

Atanasov povalil na zem Kovačiće, který si před výkopem převzal památeční dres za stovku reprezentačních startů. Záložník Man City se teď bude soustředit na přímý kop.

9

Chorvaté zvolili poněkud přímější přechod ke Kramarićovi. Hostující obrana na malý moment zaváhala a Gjoko Zajkov si pomohl vysvobozujícím odkopem do autu.

8

Během křižování Trajkovského si Juranović ukopl míč na rohový kop. Samotné realizace se zhostil Elmas a k vidění byla Musliova hlavička letící vedle pravé tyče.

7

Ivan Perišić vybíhal za Sosovou přihrávkou z ofsajdu a ani tak nebyl schopen míč udržet na hrací ploše. Je tu odkop od gólmana chytajícího za španělské Rayo Vallecano.

6

Severní Makedonie se prostřednictvím Elmase poprvé objevila v pokutovém území. Záložník Lipska v něm trochu zachrtil a vystřelil vedle Livakovićovy branky.

5

Miovski ve výskoku fauloval Erliće. Svěřenci Zlatka Daliće mohou rozjet další kolotoč krátkých přihrávek.

4

Kramarićovo přenesení zleva doprava bylo moc krátké, Alioski měl snadnou úlohu při posouvání míče k brankáři Dimitrievskému.

3

Petković byl rychle dostoupen Zajkovem, když ve vápně přebíral přihrávku Juranoviće. Při vyvážení míče do protiútoku pak byl faulován Elmas.

2

Zahajovací výkop obstarali hosté, kteří nastupují v černošedých dresech. Chorvaté jsou v tradiční červenobílé kombinaci.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Chorvatsko: Livaković – Juranović, Vida, Erlić, Sosa – Baturina, Kovačić (C) – Majer, Kramarić, Perišić – Petković.
Náhradníci: Labrović, Ivušić – Stanišić, Pongračić, Gvardiol, Šutalo, Brozović, Vlašić, Mario Pašalić, Budimir, Ivanušec, Pjaca, Marco Pašalić, Sučić.
Trenér: Zlatko Dalić

Severní Makedonie: Dimitrievski (C) – Zajkov, Velkovski, Musliu – Aškovski, Elmas, Alimi, Atanasov, Alioski – Miovski, Trajkovski.
Náhradníci: Aleksovski, Šiškovski – Čurlinov, Dimoski, Elezi, Iliev, Iljazovski, Kjamili, Kostadinov, Manev, Mitrovski, Ristovski, Serafimov, Todoroski, Zdravkovski.
Trenér: Blagoja Milevski.
Severní Makedonie

Hostující výběr se na vyvrcholení reprezentační sezóny nechystá, neboť se mu nepovedlo napodobit postupový úspěch na EURO 2020. Tušit se to dalo už po samotném losu kvalifikace. Severní Makedonie dostala do své skupiny tři těžké váhy a ve společnosti Anglie, Itálie a Ukrajiny se umístila jen před poslední Maltou. Alespoň dílčími úspěchy byly cenné domácí remízy 1:1 s Itálií a Anglií. Březnové přípravné duely makedonským příznivcům tolik radosti neudělaly. Po remíze 1:1 s Moldavskem přišlo další klopýtnutí v podobě prohry 0:1 v Černé Hoře. Do nejnovější nominace trenéra Milevského se vešel i zástupce české ligy – Milan Ristovski z Bohemians.
Chorvatsko

Bronzoví medailisté z katarského mistrovství světa budou v Německu obhajovat osmifinálovou účast z minulého evropského šampionátu. Ještě před startem samotné kvalifikace Chorvaté bojovali o celkové vítězství v Lize národů. Ze své skupiny postoupili na závěrečný turnaj a ve finále hraném v Rotterdamu podlehli Španělům až v penaltovém rozstřelu. V samotné kvalifikaci na EURO pak Chorvatsko skončilo druhé o bod za Tureckem. V březnovém reprezentačním termínu svěřenci Zlatka Daliće porazili v přípravných zápasech Tunisko a Egypt. V dnešním utkání jim bude chybět špílmachr Luka Modrić, jenž se po triumfu v Lize mistrů připojí k reprezentaci o něco později.
Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu z přípravného zápasu před blížícím se mistrovství Evropy. Od devatenácti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Chorvatskem a Severní Makedonií!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

Chorvatsko – Severní Makedonie

3:0

konec (2:0)

Zpět na online

Branky: 10. Majer, 45. Majer, 79. Marco Pašalić

Držení míče: 60 % : 40 %.
Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 2:4. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 14:17.

Chorvatsko: Livaković – Juranović, Vida, Erlić (67. Pongračić), Sosa – Baturina (67. Marco Pašalić), Kovačić (C) (46. Sučić) – Majer, Kramarić (55. Ivanušec), Perišić (59. Pjaca) – Petković (59. Budimir).
Náhradníci: Labrović, Ivušić – Stanišić, Gvardiol, Šutalo, Brozović, Vlašić, Mario Pašalić.

Trenér: Zlatko Dalić

Severní Makedonie: Dimitrievski (C) – Zajkov, Velkovski (73. Dimoski), Musliu – Aškovski (57. Mitrovski), Elmas, Alimi, Atanasov (57. Kostadinov), Alioski – Miovski (66. Ristovski), Trajkovski (66. Čurlinov).
Náhradníci: Aleksovski, Šiškovski – Elezi, Iliev, Iljazovski, Kjamili, Manev, Serafimov, Todoroski, Zdravkovski.

Trenér: Blagoja Milevski

Rozhodčí: Jug – Žunič, Vidali (SVN)