Menu

Hokej

Mistrovství světa

USA – Česko

0:1

konec (0:0, 0:1, 0:0)

23.05.2024, 20:20 • O2 arena, Praha • Čtvrtfinále • Karel Jedlička, Šimon Rogner (@simonrogner)

Tipsport: 2.29 4.27 2.78 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Děkujeme vám za pozornost, z rozradostněné O2 arény se loučí Šimon Rogner a Karel Jedlička, těšíme se u dalších přenosů z MS v ledním hokeji na počtenou! (22:51:14)
Krátce po skončení pražského zápasu je rozhodnuto také v souběžně hraném utkání v Ostravě, kde vítězství 2:1 po prodloužení slaví hokejisté Švédska a právě proti nim Česko nastoupí v prvním sobotním semifinále od 14:20.
Teď už v aréně zazní česká hymna na počest semifinalistů.
Nejlepšími hráči USA na mistrovství světa jsou Brady Tkachuk, Matthew Boldy a Zach Werenski.
Nejlepšími hráči obou týmů byli vyhlášeni brankáři Charlie Lindgren (USA) a Lukáš Dostál (Česko).
Česká reprezentace vyhrává čtvrtfinále nad Spojenými státy nejtěsnějším možným výsledkem. Vítězný a svůj první gól v seniorském národnímu týmu dal ve druhé třetině Pavel Zacha, čistou nulu udržel díky 36 úspěšným zákrokům Lukáš Dostál. V závěru zápasu předvedla česká družina skvělý bojovný výkon a výhru 1:0 udržela.

Konec! Česko postupuje do semifinále domácího MS!

Konec zápasu.

59:53

Zakázané uvolnění USA. Semifinále je blízko, hala je na nohou!

59:45

59:45 Nečas trefil z vlastního pásma tyčku prázdné branky Američanů.

59:45

Už bylo málem rozhodnuto! Po vyhození z vlastního pásma trefil Martin Nečas pravou tyčku odkryté klece.

59:36

Caufield ve středním pásmu zachytil puk a posílá ho Boldymu, který trefuje Dostála.

59:19

Kombinaci mezi Boldym a Caufieldem vystihl špičkou hole mezi kruhy Sedlák. Důležitý obranný zákrok!

59:08

Češi vyhazují do středního pásma, kde puk sbírá Werenski a nahazuje ho hned zpátky.

58:22

Lindgren je na střídačce, Američané se pokoušejí o vyrovnání v šesti!

58:09

Zacha dobře zapracoval v obranném pásmu a nahrál na levou stranu Kempnému, který nahazuje do obranného pásma USA.

57:41

Na ledě zůstal po souboji blízko rohu klečet obránce Krejčík, hra se nakonec přerušuje kvůli tomu, že jeho parťák Hájek vyhodil puk na českou střídačku. Vhazování v obranném pásmu Česka, staví se na něj Zacha a Nelson.

57:12

57:12 Nečas našel Kubalíka, který trefil tyčku.

57:12

Gólová pojistka byla blízko, kotouč vyvezl do protiútoku Nečas a Kubalíkovu dobře mířenou ránu švihem na bližší tyč z plné jízdy vytěsnil Lindgren rukavicí, která k tomu není určena.

57:02

Po vyhraném vhazování zakončoval Jake Sanderson, i jeho střelu Dostál lapil a vysloužil si další potlesk od zaplněné arény.

56:44

Zacha a spol. si splnili i obranné povinnosti a můžou jít odpočívat. Puk má Jones, rozehrává z vlastní obranné třetiny.

56:16

Pastrňákovi to zatím nelepí, po objetí brány z úhlu trefuje jen výstroj brankáře Lindgrena.

55:58

Česká branka není ve svém pravidly předepsaném postavení, v ledu se proto musí vytvořit nové díry pro kolíky, na kterých stojí tyčky. Vhazovat se bude nicméně v americkém obranném pásmu.

55:58

Po Zachově zpětné přihrávce střílel do Lindgrenovy lapačky z mezikruží Palát. Čas se pomalu nachyluje a české národní mužstvo drží nejtěsnější náskok. Důležité je, že naši otupili americký tlak a v posledních minutách mají navrch.

55:07

Rozhodčí ještě zřejmě vysvětlují předchozí situaci Tkachukovi a Gudasovi, na svém verdiktu však nic měnit nebudou. Vhazuje se ve středním pásmu.

55:07

55:07 Farabee najel do brankoviště a srazil Dostála. Následný gól Zegrase tak platit nemohl.

55:07

Farabee najel do české brány a povalil Dostála, přes ležící hráče obou mužstev zavěsil do sítě Zegras, ale rozhodčí okamžitě rozpažují. Následuje poslední komerční přestávka.

54:08

Caufield to podobně jako před chvíli Tkachuk zkoušel nečekanou střelou z ostrého úhlu. Montrealský útočník byl dokonce za hranicí brankové čáry. Dostál byl ve střehu a puk vyrazil.

53:51

Palát z protiútoku ideálně nabil na levé křídlo Pastrňákovi, jehož dělový příklep se odráží od bruslí obránce Werenského.

53:14

Beránek s Gudasem u mantinelu kotouč nakonec získali, první jmenovaný ho ovšem vyhodil přes všechny čáry na zakázané uvolnění. Na ledě tak musí zůstat, zatímco Američané posílají hrát Tkachukovu formaci.

53:01

Kunin to zkoušel z úhlu k přední tyčce, kterou měl Dostál dokonale utěsněnou.

52:38

Seth Jones za brankou v souboji s Kubalíkem puk získal, další nahrávka se mu ale nepovedla a Stránský mohl Čechy na chvíli osvobodit.

51:34

Dnešní utkání sleduje 17 413 diváků.

51:34

Cole Caufield nabil pod sebe úplně volnému Michaelu Eyssimontovi. Ani on nedokázal prostřelit Lukáše Dostála, trefuje jen dobře postaveného českého brankáře.

51:05

Kaše dlouhou nahrávkou z vlastního pásma našel na modré čáře Červenku, který okamžitě napřáhl k tvrdé ráně. Lindgren puk viděl a vyrazil.

50:59

Jakub Krejčík a Ondřej Kaše vzali do kleští Trevora Zegrase, který padá po čistém zákroku na led.

49:25

49:25 Zacha vyhrál buly pro Paláta. Ten Lindgrena nepřekonal.

49:25

Okamžitě po buly si puk přisvojil Ondřej Palát a zakončoval sám před Lindgrenem. Ten včas sklapl betony a šanci českého křídelníka zastavil.

49:23

Rychlou spolupráci zámořského útoku Čechů na jeden dotek přes Zachu a Paláta zakončil Pastrňák z pravého křídla do lapačky Charlieho Lindgrena, který měl nezakrytý výhled.

48:26

Stránského nahrávku Ondřej Beránek bezpochyby tečoval, otázkou je, zda už byl za červenou čárou. Z hlediště to vypadalo těsně, podle rozhodčích se ale Češi dopustili icingu.

48:16

Tkachukovi najížděl do tandemu na jediného beka Pinto, místo přihrávky klubovému spoluhráči z Ottawy se však Tkachuk rozhodl pro zakončení prudkým švihem. Dostál kotouč vytěsnil betonem až do ochranné sítě. Následuje komerční přestávka.

47:07

Pastrňák nejdříve nahrávkou k pravé tyči hledal dobře postaveného Kubalíka, pak svoji typickou střílenou nahrávkou z otočky nahazoval směrem na bránu. Tam však puk sebral obránce Jones a vyvezl ho do středního pásma.

46:27

Domácí hokejisté jsou stále pod silným tlakem, „Hoši bojovat!“, ozývá se sborově z hlediště.

45:33

David Tomášek nejprve zblokoval nahození Sandersona od modré čáry, poté dobře zapracoval za bránou. Čtvrtá formace sice byla v obranném pásmu, podala ale velmi bojovný výkon.

44:46

Dostál v rozkleku vytěsnil hranou pravého betonu Hayesovu křížnou střelu od modré čáry.

44:15

Nečas u levé tyče americké brány tečoval prudké nahození, pak ale ztrácí rovnováhu a o puk přichází.

43:33

Nečas už protečoval puk do středního pásma, Werenski se tak při snaze manévrovat na útočné modré vystavil ofsajdu.

43:24

Rozporuplné střídání odehrál Pastrňák, který nejdříve srazil střílenou přihrávku na vlastní bránu, poté rozjel protiútok, ale o kotouč přichází nepřesností.

42:32

Češi hrají opravdu obětavě, do střely Hughese skočil Stránský, poté americký obránce nastřelil boční síť Dostálovy klece.

41:39

Brock Nelson obral o puk Kempného a zkusil postupně zasunout zpoza brány k oběma tyčím, jenže skvělý Dostál se vždy stačil přesunout.

41:05

Beránek dojel Ruttou vyhozený puk a Češi tak mohou jít vystřídat. Zakázané uvolnění se nepíská.

40:47

40:47 Obrovský závar před českou brankou. Důležitý byl obětavý pád Gudase, který znemožnil Gaudreauovi zakončení z velmi dobré pozice.

40:47

Američané praktikovali oblíbený taktický prvek, po přihrávce zpoza brány pálil Tkachuk, pak dorážel Boldy, oba si však vylámali zuby na Dostálovi. Boldymu do další dorážky padl obětavě Tomášek a Češi jsou mezitím v plném počtu.

40:15

Gudas zachytil za bránou puk a vyhazuje přes všechny čáry. Do konce oslabení zbývá asi ještě půl minuta.

40:01

Začala třetí třetina.
Střely na bránu 26:20 (6:11, 20:9)
Vhazování 25:16
Vyloučení 2:3
Využití 0:1
V prostřední části čeští hokejisté rozjásali vyprodanou halu vedoucím gólem, který dal při svém druhém startu za národní mužstvo Pavel Zacha. V přesilovce clonil před bránou a od jeho výstroje se odrazila do sítě Špačkova rána od modré čáry. Američané v závěru třetiny vyvinuli velký tlak, ale domácí drží skvělý Dostál. Ještě 43 vteřin zbývá po změně stran z Ruttova trestu.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:56

Ani Werenski netrefil po rychlém návratu do útočného pásma čistě a po ledě klouzající kotouč zachytává Sedlák.

39:39

39:39 Před brankou operoval Tkachuk a po něm Caufield. Puk končí u Dostála.

39:39

Matthew Boldy je z pravého kruhu velmi nebezpečný – buď nahrává spoluhráčům nebo sám střílí. Po další americké kombinaci a dorážce Caufielda má Dostál puk ve své moci.

39:09

Tkachuk téměř nesleze z ledu, v přesilovce nabil pod sebe Caufieldovi, naštěstí pro Dostála jeho pokus z pokleku neměl razanci.

38:43

Jan Rutta (CZE) před českou brankou zahákoval Bradyho Tkachuka. Američané dostávají na konci druhé třetiny svoji druhou přesilovku.

38:20

Werenski využil sklepnutí ze středního pásma a nastřelil kotouč podél mantinelu, Eyssimont pak zpoza brány nabil Tkachukovi, který zblízka ohrozil Dostála. Američané dál víří před brankovištěm a zkoušejí to ze všech úhlů, bude se vylučovat.

37:49

Brady Tkachuk na modré čáře poslal k ledu Libora Hájka, který se ale rychle zvedá a dál bojuje o ztracený puk. Ještě předtím se do útoku po levém křídle vydal Dominik Kubalík, byl ovšem v obležení několika Američanů.

37:15

Osou kluziště najížděl Matthew Boldy a švihem do Dostálovy výstroje z plné jízdy získal útočné pásmo.

37:03

Ondřej Palát si u pravé tyčky sklepl prudkou Pastrňákovu nahrávku a pak se snažil z pravého kruhu nahodit na Lindgrena. Do střely mu však vložil hůl Brock Nelson, od něhož se kotouč odrazil do ochranné sítě.

36:26

Shane Pinto šikovně přihrál o mantinel Tkachukovi, jehož pohotovou ránu příklepem vyhmátl Dostálův semafor. Amerického útočníka pak drží pod krkem před bránou Radko Gudas.

35:51

Nečasova kličkovaná v útočném pásmu skončila hvizdem rozhodčího, který přerušil hru kvůli postavení Kämpfa v americkém brankovišti. Vhazuje se ve středním pásmu.

35:34

Brock Nelson se poctivě vrátil a zezadu znepříjemnil Davidu Pastrňákovi život natolik, až český útočník o puk přišel. Následně ale Američané vyhazují na zakázané uvolnění.

34:58

Výběr USA rychle otáčí hru, Dostál si v rozkleku poradil s tvrdou ranou Werenského od modré čáry, která mířila mezi jeho betony.

34:40

David Tomášek sklepl puk pro Tomáše Kundrátka, který dalekonosnou střelou pozdravil Lindgrena.

34:18

Beránek neměl rychlost a zakončuje do brankáře, následuje komerční přestávka.
Oba gólmani mají v této chvíli shodně 18 zákroků, ty české přibývají v poslední době rychleji.

33:42

Nebezpečí ještě nebyl konec, Farabee to zkoušel znovu, ale střela zápěstím z levého kruhu byla zblokována a kotouč je konečně ve středním pásmu.

33:35

33:35 Zajímavé příležitosti USA.

33:35

Joel Farabee poslal vzdušnou nahrávku na Colea Caufielda, který ze vzduchu sklepával puk u pravé Dostálovy tyče. Poté dorážel z mezikruží Pinto, ale bránu minul.

32:46

David Pastrňák se na jízdu s pukem po pravém křídle nevydá, byl už unavený a americký obránce Hughes ho navíc rychle dojel.

32:19

Kundrátek ztratil hůl, Češi se falešné přesilovce ubránili chytrým vyhozením a třinecký obránce odjel rychle na střídačku.

31:49

Poté, co hru přerušil ofsajd, se do sebe před českou brankou pustili Brady Tkachuk (USA) a Michal Kempný (CZE). Oba dostávají dvouminutový trest za hrubost, pokračuje se v pěti na obou stranách.

31:41

Tkachuk natlačil Kempného z brankoviště až do Dostálovy klece, hra ovšem pokračovala a český brankář musel čelit pokusu obránce Hughese z úhlu po ledě.

30:58

30:58 Červenka zakončoval přečíslení 2 na 1 střelou do horní tyčky.

30:58

Obrovská šance Čechů na druhý gól končí na horní tyčce! Tu v brejku dvou proti jednomu po Kašeho nahrávce trefuje Roman Červenka.

30:38

Farabeeho švih z pravého kruhu proletěl v nebezpečné blízkosti vzdálenější tyče.

30:22

Hru teď přeruší komerční přestávka. Češi stále vedou na střely celkem 18:14, ve druhé třetině ale mají s poměrem 7:6 navrch Američané.

30:21

Martin Nečas se hlásil o ofsajd, Brock Nelson v něm ale podle rozhodčích nebyl a proto mohl z pravé strany vypálit na bránu. Nakonec se ke střele z mezikruží dostal Werenski, proti němuž vytáhl svoji lapačku Lukáš Dostál.

29:55

Libor Hájek čistým hitem ve středním pásmu poslal na led Brocka Nelsona.

29:14

Američané pokračují v nátlaku. Od modré znovu pálil Sanderson, i tentokrát si Dostál poradil.

28:57

Gaudreau prostrčil zpoza brány Nelsonovi, jehož pokus zblízka se odráží až před modrou čáru, odkud pálí do Dostálovy výstroje Boldy.

28:06

David Kaše nabral rychlost ve středním pásmu a přes beka střílel směrem na bránu. Puk končí v rohu a Američané ho na chvíli dostávají pryč z obranné třetiny.

27:20

Kämpfův elegantní průnik zpacifikovali američtí obránci včas a Werenski nastřeluje kotouč za naši bránu.

26:39

26:39 Pavel ZACHA - 0:1

26:39

26:39 Pavel ZACHA - 0:1

26:39

Česko právě vstřelilo branku!
Česko v přesilovce otevírá skóre čtvrtfinále! Z prvního gólu v seniorské reprezentaci se raduje PAVEL ZACHA, od kterého se před brankou odrazil do sítě puk po ráně Špačka od modré čáry. Tu ještě hokejkou tečoval americký útočník Nelson. Asistence: David Špaček a Roman Červenka.

26:23

Vyloučení v týmu USA:
Trevor Zegras – 2 min., podrážení.

26:23

Červenka posunul v ponechané výhodě kotouč zadovkou na Špačka, jehož ránu z pravého kruhu Lindgren kryje a po komerční přestávce přijde na řadu první přesilovka domácích.

25:52

David Pastrňák se zlobí, protože mu Američané zřejmě sekli do hokejky. Kubalík mezitím nahazoval puk z pravé strany.

25:04

Po ne zrovna povedeném českém střídání pálil zleva úplně volný Luke Kunin do betonu brankáře Dostála. K dorážce se pak již snažil dostat marně.

24:42

Na konci přesilovky ještě z voleje pálil Trevor Zegras, Dostál vyrazil kotouč do rohu. Češi první oslabení zvládli.

23:54

Gaudreauovu nabídku z levé strany tečoval Brady Tkachuk, který pak ještě dorážel puk u levé Dostálovy tyčky. Český gólman prostor pokryl.

23:16

Američanům se zatím v přesilovce nedaří přejít střední pásmo. Sedlák a po něm Kaše vypíchli jejich pomalé přihrávky.

22:42

Prvním vyloučeným hráčem v utkání je David Pastrňák (CZE), který podle rozhodčích trefil vysokou holí jednoho z Američanů. Českému kanonýrovi ani divákům se trest nepozdává, USA ale budou hrát přesilovku.

22:08

22:08 Beránek se snažil dotlačit puk do americké branky. Lindgren zůstal pevný.

22:08

Matěj Stránský šikovně zavezl kotouč za bránu a zpoza ní přihrál zadovkou Tomáškovi. Ani on, ani dvakrát dorážející Beránek však neprocpali kotouč zblízka za Lindgrenův beton.

20:54

Hned po buly střílel Caufield, Dostál hru znovu přerušuje. Trenéři posílají na led Červenkovu formaci, Američané na to reagují nasazením útoku Kevina Hayese.

20:51

Pinto se snažil dostat k puku, ten se od něj nakonec odráží až k Dostálovi. Vhazování po jeho pravici.

20:32

Pastrňák za bránou udržel kotouč proti přesile, od modré pak pálil Krejčík a Lindgren chvíli nevěděl, kde má hrací předmět. Naštěstí pro něj se však odrazil ven z brány.

20:01

Začala druhá třetina.
Druhá třetina začne přibližně ve 21:11.
Střely na branku: 7 – 12.
Úspěšná vhazování: 9 – 12.
Diváci čtvrtfinálového utkání USA a Česka v první třetině gól neviděli. Na střely jsou zatím aktivnější svěřenci trenéra Rulíka, kteří měli také více gólových šancí – v té největší ve 14. minutě neproměnil samostatný únik David Pastrňák, jemuž se nepodařilo dotáhnout forhendový blafák. Největší česká hvězda předvedla svoje umění i v deváté minutě, v polovině periody se pak ve velké příležitosti ocitl David Špaček. Američané zatím spíše vyčkávají. Dá se předpokládat, že o osudu utkání může hodně napovědět první gól.

20:00

První třetina skončila.

19:36

Češi nezachytili nahození Američanů, čehož se snažil využít Brock Nelson. Naštěstí z pozice na vrcholu kruhů přestřelil.

19:11

Krejčík udržel kotouč na útočné modré čáře, jeho střílená pobídka na teč Červenkovi nevyšla a odražený puk trochu smolně vyklouzal do středního pásma.

18:23

Michal Kempný dostal v obranném pásmu nahrávku od Nečase a vydal se na výlet po levém křídle. Proti Sethu Jonesovi naznačil pohyb do středu a místo toho uhnul doleva, odkud pak vystřelil na Lindgrena. Ten má puk ve své moci.

17:52

Kämpf uvolnil pěkně do jízdy na levé křídlo Nečase, jehož bekhendové zakončení si vychutnal lapačkou Lindgren.

17:32

Martin Nečas skočil ze střídačky na led a hned na něj mířila prudká nahrávka Špačka. Tu nezachytil, proto se píská zakázané uvolnění.

17:04

Pavel Zacha vyhrál buly pro Davida Pastrňáka, druhá z bostonských hvězd střílí z levého kruhu do lapačky Charlieho Lindgrena.

16:43

Dobře teď zapracovali Tomášek s Ruttou, kteří Američany velmi rychle odzbrojili. Ti jdou ostatně raději střídat.

16:14

V rohu českého obranného pásma sváděl boj s přesilou Ondřej Beránek. Kotouč se odráží do výšky a dopadl na horní hranu plexiskla, vhazuje se tak znovu před Dostálem.

16:01

Od Kevina Hayese kotouč nakonec končí u českého brankáře, který hru přerušuje. Následuje vhazování po jeho levici.

15:28

Pozor na druhé straně na Američany. Farebee hledal prudkým centrem před Dostálem šikulu Zegrase, na kterého však byla nahrávka příliš dlouhá. Američané ale na puku zůstávají.

15:11

Po zmatcích ve středním pásmu, kde padali po nárazech hráči i vypadávaly hokejky, podnikli útočnou akci čeští hokejisté a Libor Hájek po Nečasově zadovce příklepem jen vyzkoušel pevnost mantinelu za bránou.

14:12

Hru přeruší poslední komerční přestávka této třetiny. Češi necelých šest minut před jejím koncem vedou na střely 9:6.

13:48

David Pastrňák pak mohl ještě jednou zakončovat poté, co se v mezikruží dostal k odraženému puku po nahrávce Paláta. Hokejku mu ale přizvedl právě navrátivší se Boldy a od kotouče ho tak odstavil.

13:39

13:39 Další pohledy na šanci Pastrňáka.

13:39

13:39 Pastrňák se dostal do samostatného úniku. Po kličce mu však sjel kotouč z hole.

13:39

David Pastrňák obral o kotouč Matthewa Boldyho a vydal se do samostatného nájezdu, v obrovské šanci však nedokázal blafákem zakončit mezi tyče.

13:02

Na ledě se začíná přiostřovat. Lindgren raději přikryl nahození Davida Tomáška, který se pak se spoluhráči pustil do slovní výměny s několika Američany. Tresty však (zatím) padat nebudou.

12:51

Z českých holí se teď trochu vytratila přesnost, po Tomáškově přiťuknutí pálí vedle také Stránský, který se vrací do hry po jednozápasové pauze.

12:27

Kaše chtěl za americkou bránou dorážet Gudasovu odraženou střelu, po přistrčení zezadu ale spadl na led. Rozhodčí zůstávají v klidu.

11:35

Luke Hughes namazal kotouč Kämpfovi, sám však svou chybu napravuje, když českého útočníka přikryl v rohu kluziště.

10:43

Kempný zachytil nepřesnou nahrávku Američanů a předal puk na pravou stranu Zachovi. Ten prudkým švihem míjí.

10:06

Jakub Krejčík udržel s potížemi kotouč na modré čáře proti napadajícímu Zegrasovi. Po soubojích před brankovištěm měl pak David Špaček na holi první gól. Odraženým volným pukem však z mezikruží nepropálil Lindgrena.

09:27

Ondřej Kaše byl při průjezdu do útočného pásma osekáván vracejícími se Američany, přesto si dokázal nabruslit na střed a prudkou ránou prověřit Lindgrena.

08:44

Nečasovu zadovku využil k pohotovému zakončení Kämpf, jeho projektil Lindgren vyráží.

08:28

Do rychlého protiútoku se po pravé straně vydal Cole Caufield, po jehož vyražené střele dorážel přímo před Dostálem americký kapitán Brady Tkachuk. Bránu těsně přestřelil.

08:15

08:15 Pastrňákova střela skončila na semaforu amerického brankáře.

08:15

Jones střílel jen do zadního mantinelu, kotouč zachytil Palát a hned skvěle vyslal do jízdy Pastrňáka. Ten nechal vyniknout prudkou střelou k bližší tyči lapačku amerického brankáře.

07:16

David Tomášek na rozdíl od Kašeho z pravého křídla sáhl rovnou k nenápadné, ale prudké ráně. Lindgren nemusel zasahovat.

07:08

Američané zatím svými pokusy trefují naštěstí pro domácí jen střed brány. Dostál byl připraven i při střele Lukea Kunina z plné jízdy z pravého křídla.

06:58

Kašeho brejk po pravé straně skončil po nahrávce Sedláka nahozením Kundrátka, který ale od modré čáry bránu netrefil.

06:43

Útoky se rychle přelily. Nejdříve to zkusil příklepem z otočky z těžkého úhlu Nečas, na druhé straně pak musel proti brejku Američanů zasahovat opět Dostál.

05:26

Krejčíkovu ztrátu ve středním pásmu mohl využít Johnny Gaudreau, po jehož prudkém centru před branku puk na Dostála srazil Pavel Zacha. Český brankář byl naštěstí ve střehu a kotouč zastavil.

05:10

Dostál kryje střelu Setha Jonese od modré čáry.

04:29

Kevin Hayes nahrál na pravý kruh Farabeemu a sjel si na narážečku mezi kruhy. Rychlým švihem však zamířil mimo Dostálovu klec.

04:03

Kämpf si vyměnil puk s Nečasem, jehož přihrávka od pravého mantinelu neprošla. Také americkému kontru ovšem rychle došel dech.

03:35

Palát na útočné modré nezpracoval skákající nahrávku od Zachy. Do útoku tak zamířili Američané, konkrétně Nelson, jehož střela končí po teči českého hráče v ochranné síti. Vhazování po Dostálově pravici.

02:51

Zakázané uvolnění amerického celku.

02:30

Kevin Hayes mohl těžit z toho, že si Dostál úplně neporozuměl při rozehrávce se Špačkem. Získaný kotouč ale rychle neudržel, Češi postupují do středního pásma.

01:59

Červenka zavezl kotouč do útočného pásma, které domácí rychle obehráli a od modré čáry prošla střela Libora Hájka houštinou těl až k betonu brankáře Lindgrena.

01:15

Shane Pinto se snažil na pravém křídle proskočit kolem Rutty a Kempného, ti mu však vystavili stopku.

00:43

Vyhraným vhazováním v českém obranném pásmu poslal Kämpf kotouč zpět na brankáře Dostála, který měl trochu potíže a raději ho zastavuje za cenu dalšího buly.

00:25

Gaudreau nahazoval před bránu na Nelsona, ten ale nezakončil, puk sbírá česká obrana.

00:01

Utkání právě začalo.
Pískot se ozývá při nástupu amerických hokejistů, kteří nastoupí v bílých dresech a modrých kalhotách. Ohlušující jásto naopak zní, když na led postupně přijíždějí Češi v červených dresech.
Na rozbruslení už z českého týmu zůstávají pouze Roman Červenka a Jakub Krejčík. Američanů po ledě bruslí ještě okolo deseti. Na odchod do šaten mají všichni už jen dvě minuty.
Úvodní sestavy:

USA: Lindgren (Nedeljkovic) – Werenski (A), Se. Jones, Sanderson, Hughes, Vlasic, Petry, Kesselring – Gaudreau, Nelson (A), Boldy – Tkachuk (C), Pinto, Caufield – Farabee, Hayes, Zegras – Eyssimont, Kunin, Brindley – Leonard.
Trenér: John Hynes

Česko: Dostál (Mrázek) – Krejčík, Gudas (A), Kempný, Rutta, Hájek, Kundrátek, Špaček – Palát (A), Zacha, Pastrňák – Kubalík, Kämpf, Nečas – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Beránek, Tomášek, Stránský – Voženílek.
Trenér: Radim Rulík

Rozhodčí: Björk (SWE), Campbell (CAN) – Wyonzek (USA), Yletyinen (SWE).
V prvním útoku Čechů se vedle Davida Pastrňáka a Pavla Zachy představí Ondřej Palát, Roman Červenka se vrací k Lukáši Sedlákovi a Ondřeji Kašemu. Nemocného Jakuba Fleka pak nahradí Daniel Voženílek, který bude třináctým útočníkem. Ve čtvrté lajně budou vedle Davida Tomáška Ondřej Beránek a Matěj Stránský. V brance nastoupí podle očekávání Lukáš Dostál, obranné páry zůstanou stejné.
Česká reprezentace během volného dne trénovala ve stejném složení jako odehrála poslední duel ve skupině s Kanadou, na tomto tréninku složil Radim Rulík čistě zámořský útok, kam k bostonskému duu Pastrňák – Zacha zařadil Paláta, zatímco kapitán Červenka se vrátil do lajny s Kašem a Sedlákem. Mimo první čtyři útoky zůstali stejně jako proti Kanadě Voženílek, Kondelík a Stránský, jenž byl v pozici nehrajícího třináctého útočníka. V poledne však přišla zpráva o vyřazení Jakuba Fleka, který onemocněl horečkou, trenéři tak budou muset udělat jednu nucenou změnu.
V bráně by měl dostat příležitost opět Lukáš Dostál, který odchytal pět ze sedmi utkání, a ani jinak není důvod měnit ustálenou sestavu. Čeští fanoušci samozřejmě očekávají výraznější přínos last minute posil z NHL, které předtím naskočily na led pomalu rovnou z letadla.
Pátému nejproduktivnějšímu hráči letošního ročníku NHL Davidu Pastrňákovi se z Američanů v sezoně nikdo nepřiblížil a všichni věří, že bude rozdílovým hráčem tak jako při minulých příjezdech do rozjetých turnajů s parťákem Krejčím.
Ve výběru USA dostalo tradičně příležitost několik hráčů z univerzitních soutěží, konkrétně tři hráči do pole plus třetí brankář. Z hvězd NHL jsou nejzvučnějšími jmény na soupisce Brady Tkachuk z Ottawy, Brock Nelson z NY Islanders, Johnny Gaudreau či obránce Zach Werenski (oba z Columbusu).
Výbornou sezónu v Minnesotě potvrzuje na turnaji především Matt Boldy, který je s bilancí 6+8 před spoluhráči Tkachukem (7+6) a Gaudreauem (3+8) nejproduktivnějším hráčem turnaje po základních skupinách.
Američané odehráli slušně ostravskou skupinu. Na úvod sice podlehli Švédsku 2:5, v dalším průběhu však ztratili body už jen v nájezdech se Slovenskem, proti kterému dotáhli ve třetí třetině tříbrankové manko. Loňským senzačním stříbrným a bronzovým medailistům z Německa a Lotyšska nastříleli hokejisté USA po šesti gólech, Kazachstán zdolali dokonce na tomto turnaji rekordním poměrem 10:1. Ve skupině B tak obsadili druhé místo, stejně jako Česko s 16 body, ovšem nastříleli o 11 gólů a inkasovali o 2 góly více.
Na domácích mistrovstvích světa už je potřeba nepříznivou bilanci prolomit! Ve zbrusu nové tehdejší Sazka aréně nabušený český výběr utrpěl před 20 lety jednu z nejkrutějších porážek, kdy neudržel dvoubrankový náskok a z deseti exekutorů trestných střílení uspěl pouze hostující obránce Roach.

Český kapitán a nový reprezentační rekordman v počtu zápasů na velkých turnajích Roman Červenka pamatuje postupy přes USA na mistrovstvích světa 2011 i 2014.

Na minulém pražském MS v roce 2015 však připravili Američané domácí výběr s Červenkou a Kempným ze současného kádru poměrem 3:0 o bronzové medaile.

Konečnou byli pro Čechy i ve čtvrtfinále o rok později v Petrohradě, kde jsme prošli celým turnajem bez porážky v základní hrací době v sestavě s Pastrňákem, Červenkou a Kempným.

Před šesti lety v Dánsku byli u čtvrtfinálové prohry 2:3 ze současného kádru Nečas, Pastrňák, Kubalík, Červenka, Gudas, Krejčík.

Předloni u první české medaile po deseti letech řádil David Pastrňák, který přispěl hattrickem k výhře nad USA v utkání o bronz 8:4.

O loňském nevydařeném čtvrtfinále již byla řeč, to pamatuje již většina dnešních aktérů.
Zápas, který je na šampionátech pro české hokejisty každoročně dělítkem mezi úspěchem a nezdarem, přichází! V beznadějně vyprodané libeňské aréně je ve čtvrtek večer čeká soupeř, na kterého v této fázi turnajů narážejí častěji než na kohokoli jiného. A dokonce od roku 2011 častěji než na všechny ostatní dohromady. Od posledního titulu mistrů světa se Češi utkají poosmé z patnácti velkých turnajů s výběrem USA!

Dosavadní bilance čtvrtfinálových měření sil od začátku minulé dekády je mírně nepříznivá, na 4:3 ve prospěch Američanů ji vychýlilo loňské mistrovství světa v Rize, kde svěřenci Kariho Jalonena podlehli tradičnímu soupeři 0:3.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:20.

USA – Česko

0:1

konec (0:0, 0:1, 0:0)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 27. Zacha (Špaček, Červenka)

USA: Lindgren (Nedeljkovic) – Werenski (A), Se. Jones, Sanderson, Hughes, Vlasic, Petry, Kesselring – Gaudreau, Nelson (A), Boldy – Tkachuk (C), Pinto, Caufield – Farabee, Hayes, Zegras – Eyssimont, Kunin, Brindley – Leonard.
Trenér: John Hynes

Česko: Dostál (Mrázek) – Krejčík, Gudas (A), Kempný, Rutta, Hájek, Kundrátek, Špaček – Palát (A), Zacha, Pastrňák – Kubalík, Kämpf, Nečas – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Beránek, Tomášek, Stránský – Voženílek.
Trenér: Radim Rulík

Rozhodčí: Björk (SWE), Campbell (CAN) – Wyonzek (USA), Yletyinen (SWE)

Diváci: 17 413

Průběh zápasu
1. třetina
Po 1. třetině
2. třetina
22:42 CZE 2 Pastrňák, vysoká hůl
26:23 USA 2 Zegras, podrážení
26:39 CZE 0:1 Zacha (Špaček, Červenka)
31:49 USA 2 Tkachuk, hrubost
CZE 2 Kempný, hrubost
38:43 CZE 2 Rutta, hákování
Po 2. třetině
3. třetina
Konec