Menu

Hokej

Mistrovství světa

Finsko – Švýcarsko

1:3

konec (0:0, 1:2, 0:1)

21.05.2024, 20:20 • Praha • Skupina A • Karel Jedlička

Tipsport: 3.33 4.55 2.0 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Z dnešního dlouhého hokejového dne je to vše, zítra nás čeká na šampionátu první volný den před čtvrtečním kompletním programem čtvrtfinále. Děkujeme za pozornost, dobrou noc přeje Karel Jedlička. (22:51:44)
Finsko končí základní skupinu se ziskem pouhých 10 bodů a za odvrácení největší blamáže vděčí jen hokejistům Velké Británie, kteří dnes překvapivě získali první body proti Rakousku. Ve čtvrtfinálovém derby se stoprocentním Švédskem bude celek Suomi jasným outsiderem.
Již v bezbrankové úvodní třetině měli Švýcaři po odražení počátečního tlaku Finska jasnou převahu a více šancí. Po přestávce ji také zúročili dvěma slepenými góly, když Fiala dorazil střelu od červené čáry a pak od modré napnul síť obránce Glauser.
Finy vrátil do hry dvě minuty před sirénou v přesilovce Innala, ale rozhodnutí zařídil z protiútoku v 57. minutě Fiala a naděje na případný zvrat po vzoru Čechů proti Kanadě vzal Finům pětiminutovým trestem jejich kapitán Granlund.
Švýcaři zaslouženou výhrou nad Finskem o bod přeskočili v tabulce skupiny A české hokejisty a získali pro čtvrtfinále papírově slabšího soupeře z Německa. Naopak Čechy čekají v klíčové fázi turnaje hokejisté USA. S těmi se utkáme poosmé za posledních 13 let a stejně jako loni v Rize, kde jim svěřenci Kariho Jalonena podlehli 0:3.
Střely na bránu 16:26 (6:11, 4:10, 6:5)
Vyloučení 3:2, navíc Granlund (FIN) OT do konce.
Využití 1:0

Konec zápasu.

59:56

Ještě jedno zakázané uvolnění po odpalu Svena Andrighetta o mantinel.

59:32

Ve vlastní přesilovce se celek s helvétským křížem na prsou dopustil zakázaného uvolnění.

59:10

Švýcaři hrají v útočném pásmu na údržbu, ale ztrácejí kotouč a Finové vyhazují přes všechny čáry.

58:09

Vyloučení v mužstvu Finska:
Mikael Granlund – 5 min. + OK, krosček, odpyká Konsta Helenius.
Zkrat kapitána srazil naděje na bodový zisk na úplné minimum a američtí hokejisté už mohou začít pomalu balit zavazadla k přesunu do Prahy. Granlund udeřil v útočném pásmu pěstí do obličeje Glausera a ač hned zvedal ruce v omluvném gestu, i po přezkumu na videu uložený trest platí.

56:33

56:33 Kevin FIALA - 1:3

56:33

Švýcarsko právě vstřelilo branku!
KEVIN FIALA vypíchl na obranné modré čáře kotouč Jungovi, sice na okamžik skoro ztratil hůl, ale zvedl ji včas, rozjel brejk a po narážečce s Niederreiterem ho bekhendovým blafákem zvedl nad lapačku strážce finské klece. Asistence: Nino Niederreiter.

55:22

Kaski ztratil kotouč za vlastní bránou, ale Švýcaři se neprokombinovali do zakončení a musejí opustit útočné pásmo.

54:48

A zase hokej střídá přestávka na reklamy.

54:48

Lehtonen pálil po ledě z nejvzdálenějšího bodu útočného pásma. Kotouč prošel hradbou těl až před Schmida, který ho chytá na poslední chvíli.

53:35

Bez ztracené hole hrál chvilku v obranném pásmu Hischier, teď může odjet střídat.

52:50

Švýcarsko je v plném počtu.

52:45

Saarijärviho přihrávka přeskočila Kaskimu hůl a Švýcaři snadno vyhazují.

52:07

Kapanenova nepřesná přihrávka klouže podél mantinelu ven z útočného pásma.

51:20

Pakarinen nabil mezi kruhy Puistolovi, který ve slibné pozici přestřelil.

50:50

Dnešní utkání sleduje 17 118 diváků.

50:50

A další komerční přestávka ani ne po dvou minutách.

50:50

Vyloučení v mužstvu Švýcarska:
Andres Ambühl – 2 min., podrážení.

50:18

Jeden ze Švýcarů zlomil hůl, která teď překáží v jejich obranném pásmu.

49:25

Na pravém křídle měl hodně volného prostoru Niederreiter, navedl si kotouč blíže středu, ale po ledě minul finskou klec.

49:01

Komerční přestávka. Střely na bránu ve třetí třetině – tři tři. Přesně.

48:01

Helenius střílel od mantinelu u modré čáry, puk prošel překvapivě houštinou těl a v poslední chvíli ho reflexivně rozklekem vyráží Schmid.

47:50

Teď to již Haas k Loeffelově přihrávce zpoza červené čáry nestihl a píská se zakázané uvolnění Švýcarů.

46:59

Lehtonen musel dojet kotouč, zakázané uvolnění to po chytrém výhozu do výšky nebude.

45:22

Scherwey z úhlu spíše nabízel teč Josimu, než že by sám střílel, kotouč se nicméně odráží od Säteriho betonu.

45:01

Saarijärvi se snažil baseballovým úderem udržet kotouč v útočném pásmu, po odrazu o švýcarskou hůl se odráží do vrtule mezi natažené ruce diváků za plexisklem.

44:24

Ofsajd je pískán finskému celku.

42:04

Pro změnu obrovská chyba Finů před vlastní bránou, kde Saarijärviho obral o kotouč Ambühl, pokusil se tváří v tvář vymíchat Säteriho, jenže finský brankář jeho forhendovou kličku vypároval a čtyřicetiletý mazák po ledě nezakončil mezi tyče.

41:38

Kapanen z pravého kruhu střílí do výstroje Akiry Schmida, který přerušuje hru, sundává masku a upravuje si řemínky, takže si ještě chvilku na vhazování po jeho levici počkáme.

40:39

Fialovi sjel kotouč školácky od čepele a do rychlého brejku se vydal Innala. V první chvíli ho sice dobře zakřižoval Glauser, ale finský útočník přece jen kotouč za bránou získal a po objetí klece ohrozil Schmida střelou pod břevno.

40:01

Začala třetí třetina.
Střely na bránu 10:21 (6:11, 4:10)
Vyloučení 2:1
Využití 1:0
Většinou druhé třetiny se finští hokejisté protrápili, srazily je dva slepené góly, Granlundova odpověď byla odvolána pro ofsajd po úspěšné trenérské výzvě. Až v závěru se Finové v přesilovce dostali ke snížení a vrátili se do hry. Za momentálního stavu přijedou do Prahy proti českým hokejistům Američané, náš zdaleka nejčastější čtvrtfinálový soupeř, ale Finové by ještě mohli proti svěřencům Radima Rulíka v případě obratu poslat Němce.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:43

Švýcaři se však vymanili a Ambühl nabízel kotouč chytrým odrazem o zadní mantinel Thürkaufovi. Druhého nejproduktivnějšího hráče letošního ročníku švýcarské ligy z Lugana však nepustil k zakončení Säteri, který těsně před ním přicvakl kotouč lapačkou na ledě.

39:29

Z plné jízdy vyzkoušel pevnost Schmidova betonu švihem Granlund, poté Švýcaři jako náhle zaskočení soupeřovým vzepětím vyhazují na další icing.

39:05

Po buly přistrčil Granlund kotouč Kaskimu a tvrdá rána ofenzivního zadáka Finska se změnila tečí v hodně nepříjemnou skákavou žabičku, kterou Schmid s obtížemi pokryl.

39:00

Zakázané uvolnění Švýcarska. Fanoušci ze severovýchodu Evropy ožili a ženou své oblíbence za vyrovnáním.

38:16

Mäenalanenovi do rány golfákem od modré čáry obětavě vstoupil Hischier.

37:51

37:51 Jere INNALA - 1:2

37:51

Finsko právě vstřelilo branku!
Tohle byl impuls, který Jalonenovi svěřenci potřebovali! V přesilovce to nejdříve drhlo, ale nakonec dostal křížnou přihrávku na pravý kruh JERE INNALA a parádně z první zavěsil pod víko. Asistence: Mikael Granlund a Mikko Lehtonen.

37:08

Švýcarská čtveřice vyhazuje přes všechny čáry, Lehtonen musí rozjet finskou akci znovu od píky.

36:36

Probere křečovité Finy první přesilovka v zápase? Dozvíme se brzy, ale nejdříve přijde na řadu zjištění, jestli je běžný prací prášek lepší než ten značkový.

36:36

Vyloučení v mužstvu Švýcarska:
Andres Ambühl – 2 min., nedovolené bránění.

35:25

Loeffel našel parádní křížnou přihrávkou přes dvě čáry Fialu, který posouval Hischierovi kotouč nešťastně za tělo, což celou akci zbrzdilo.

34:33

Finští hokejisté jsou v křeči, neskutečně se trápí a za čtvrtfinálovou účast mohou poslat dárkové koše hokejistům z Britských ostrovů, protože sami si nejlepší osmičku za podobné výkony rozhodně nezaslouží.

32:26

Po Kaskiho hrubce najížděl na brankáře Gaëtan Haas, neměl však rychlost a při bekhendové kličce mu kotouč sjel od hole.

31:19

Finové jsou v útočném pásmu, až do této chvíle však vyslali pouze jedinou střelu mezi tyče za více než 11 minut druhé třetiny.

30:52

Komerční přestávka.

29:39

Andrighetto s Josim rozehráli rychlou akci na jeden dotek, Bertschy se však neprosadil a kotouč se odráží na finské hole.

28:56

Časomíra se tak vrací o 4 vteřiny do okamžiku, kdy útočník San Jose Sharks přejel nedovoleně modrou čáru, a vhazuje se ve středním pásmu.

29:00

Granlund z rychlého protiútoku napnul síť, ale radost ve finských řadách netrvala dlouho. Švýcarská lavička si ihned bere trenérskou výzvu a záznam prokázal jasný ofsajd, který unikl čárovým.

28:00

Tvrdě naražený Jesper Mattila proletěl kuriózně dvířkami pro rolbu.

27:26

27:26 Andrea GLAUSER - 0:2

27:26

Švýcarsko právě vstřelilo branku!
Z protiútoku zavezli hráči s helvétským křížem na prsou kotouč do útočného pásma a po rychlé výměně na jeden dotek propálil Säteriho golfákem od modré čáry obránce Lausanne ANDREA GLAUSER. Asistence: Nino Niederreiter a Kevin Fiala.

27:13

Kapanen křížnou střelou příklepem netrefil švýcarskou bránu.

26:55

A je tu další reklamní pauza.

26:47

Hischiera ubránil jeden na jednoho Oksanen, kterému pomohl vypíchnutím puku brankářskou holí Säteri.

25:14

25:14 Kevin FIALA - 0:1

25:14

Švýcarsko právě vstřelilo branku!
Säteri pouze vyrážel před sebe další Loeffelovu bombu z úctyhodné vzdálenosti, ještě zpoza červené čáry. A to neměl dělat, KEVIN FIALA zachytil kotouč a chladnokrevným bekhendovým blafákem po ledě ho zasunul za jeho záda. Asistence: Romain Loeffel.

24:30

Na druhé straně vypálil prudce Fabrice Herzog a Säteri měl co dělat, aby hranou levého betonu prudký projektil vyrazil.

24:08

Ležící hůl na ledě nepříjemně vychýlila Puljujärviho střelu, švýcarský brankář poté posílá hokejku tou svou až ke střídačce.

23:27

Dean Kukan si najel do zakončení, zápěstím však nezamířil mezi tyče.

22:54

Otřesený Christian Marti se zvedá po nárazu na mantinel v rohu kluziště, hokejku zapomněl na ledě a musel se pro ni vracet, zatímco hra plyne dál.

22:14

Pořádně štiplavou střelu na bránu vyslal ještě z vlastní poloviny hřiště Romain Loeffel.

21:57

Finsko je v plném počtu.

21:40

Josiho střílenou přihrávku tečoval z mezikruží Nino Niederreiter a Finy podržel pohotovým rozklekem Harri Säteri.

20:46

Fialův pokus letí po odrazu o finskou čepel obloukem do ochranné sítě.

20:01

Začala druhá třetina.
Skóre souboje, který rozhodne i o čtvrtfinálovém soupeři české reprezentace, je zatím bezbrankové, Švýcaři měli největší šanci i více střel a ještě je čeká téměř kompletní přesilovka.

Střely na bránu 6:11
Vyloučení 2:0

20:00

První třetina skončila.

19:59

A opravdu to stihli, po vyhraném vhazování pálil zápěstím Josi a ohrozil Säteriho, který s námahou vytěsnil prudký kotouč ramenem.

19:57

Švýcarští hokejisté díky zbytečnému faulu Granlunda dostávají útočné pásmo a ještě stihnou případně jednou vystřelit.

19:57

Vyloučení v mužstvu Finska:
Mikael Granlund – 2 min., sekání.

19:46

Finům se otevřela možnost přečíslení, Romain Loeffel však čistě vypíchl puk Saarijärvimu.

19:17

Senteler srazil u mantinelu Granlunda, rozhodčí tento zákrok pouštějí.

17:22

Po plynulé pasáži bez šancí musel zasahovat Säteri betonem proti Haasově střele po ledě.

15:02

Po buly si do zakončení nabruslil opět Granlund, ale přestřelil a největší posila Finska ze zámoří tak stále čeká na první gól.

14:57

Granlund posílá kotouč švihem od modré čáry do Schmidovy lapačky. Následuje další reklamní přestávka.

14:18

Finsko je v plném počtu.

14:01

Ani Fialův pokus ze stejného místa se mezi tyče nevešel.

13:00

Josiho střela z levého kruhu pro vhazování proletěla těsně vedle vzdálenější tyčky.

12:18

Vyloučení v mužstvu Finska:
Oliver Kapanen – 2 min., hákování.

11:50

Útočnou modrou čáru přejel předčasně Jesse Puljujärvi. Po ofsajdu Finska se bude vhazovat ve středním pásmu, nejdříve ale přijdou na řadu reklamy.

10:37

Säteri vyráží pravým betonem nepříliš prudkou střelu Michaela Fory od modré čáry.

9:26

Zatím jasně největší šanci měl Nico Hischier, který zůstal trestuhodně sám na brankovišti. Bekhendem zblízka prostřelil Säteriho mezi betony, finský brankář však stačil zalehnout ztlumený kotouč ještě před brankovou čarou.

8:30

Josi zachytil Puljujärviho přihrávku zpoza brány a žabkou posouvá puk do středního pásma.

8:14

Teď bych mohl použít Ctrl+C, Ctrl+V, stalo se po buly v útočném pásmu Finska.

8:09

Kaskiho přizvednutá střela letí do ochranné sítě.

7:48

Komerční přestávka.

7:34

Akira Schmid vyráží betonem střelu Jereho Innaly od pravého mantinelu.

6:46

Až komické zmatky v obraně Švýcarů zůstaly bez trestu. Glauser se srazil s Fialou, oba skončili na ledě, ale Finové byli tak zatažení, že do volné poloviny hřiště nedokázali proniknout.

5:45

Juha Jääskä prověřil Schmida z plné jízdy, do brankáře pak zacouval nechtěně i spoluhráč Marti, ale Finové z toho nic nevytěžili.

5:13

Kaskiho střílené nabídky na teč jsou osvědčeným finským herním prvkem. Puistola však tentokrát sklepl ze vzduchu kotouč těsně vedle brány.

4:15

Kromě vyrovnané bitvy na ledě se odehrává také souboj hlasivek v hledišti vysočanské arény, kde se zdají mít opticky mírně navrch švýcarští příznivci.

3:22

Hischier z protiútoku zaváží puk pod Säteriho a vybojoval pásmo.

2:53

Nahozený kotouč ze středního pásma spadl Schmidovi od ramena na led a švýcarský brankář o něm nevěděl, pak jakoby ho probral až křik z hlediště.

2:19

Josiho nahození spoluhráči nezachytili, píská se zakázané uvolnění Švýcarska.

1:58

Dario Simion vyhrál souboj o kotouč v rohu kluziště a přihrál pod sebe Svenu Sentelerovi, jehož pokus vyhmátl Harri Säteri lapačkou.

0:42

Björninen vyhrál úvodní buly nad Hischierem, Finové obehráli vlastní bránu a zavezli kotouč do útočného pásma, poprvé musel zasahovat Schmid.

0:01

Utkání právě začalo.
Finové budou hrát v modrých dresech, Švýcaři v bílých s červeným pruhem a černých kalhotách.
Úvodní sestavy:

Finsko: Säteri (Larmi) – Määttä, Mattila, Lehtonen, Vittasmäki, Rissanen, Kaski, Saarijärvi, Riikola – Björninen, Jormakka, Mäenalanen – Innala, Granlund (C), Pakarinen – Puistola, Kapanen, Puljujärvi – Oksanen, Jääskä, Helenius – Hyry.
Trenér: Jalonen

Švýcarsko: Schmid (Berra) – Glauser, Josi (C), Kukan, Jung, Marti, Loeffel, Fora – Hischier, Fiala, Niederreiter – Thürkauf, Andrighetto, Bertschy – Senteler, Simion, Herzog – Kurashev, Scherwey, Ambühl – Haas.
Trenér: Fischer

Rozhodčí: Campbell (CAN), Fraňo (CZE) – Wyonzek (CAN), Zunde (LAT).
Porážka českých hokejistů po prodloužení s Kanadou staví před Švýcary úkol zvítězit jakkoli nad Finskem, aby se posunuli na druhé místo.
Zároveň je už před večerním posledním duelem jasné celé pořadí ostravské skupiny B. Švýcaři v případě vítězství narazí ve čtvrtfinále na Němce, v případě porážky se utkají s USA. Druhého ze soupeřů pak vyzvou ve čtvrtek večer Češi.
V každém případě se oba dnešní soupeři během zítřka přestěhují na jeden zápas do Ostravy.

Naprosto nečekaná odpolední porážka Rakouska od sestupující Velké Británie dělá z dnešního zápasu pro Finy jen přípravu na severské čtvrtfinálové derby se Švédskem! Bez ohledu na výsledek svého posledního vystoupení v základní skupině obsadí čtvrté místo.
V seriálu Euro hockey tour brali Švýcaři proti Finům ve čtyřech zápasech jen jediný bod doma, ale tyto turnaje hráli bez úderného komanda z NHL, které patří k nejsilnějším na šampionátu a rozhodně mají zámořské posily pro Švýcary větší význam než pro Finy, které posílili jen dva stabilní hráči kanadsko-americké ligy.
Na vrcholném podniku se obě země naposledy utkaly na olympiádě v Pekingu, kde vyhráli Finové hladce 5:1. Na mistrovství světa se nestřetly od roku 2018, tehdy Švýcaři v Dánsku na cestě za senzačním stříbrem zvítězili 3:2.
Švýcarsko naopak prochází turnajem hladce a nestačilo jen po vyrovnaném průběhu těsně 2:3 na Kanadu. Bod ještě ztratilo s domácím Českem za výhru 2:1 na nájezdy. Divoký zápas sehráli Švýcaři v alpském derby s Rakouskem, které otočili na 6:5, proti Norsku (5:2), Británii (3:0) a zejména Dánsku (8:0) vyhráli s přehledem.
Horší než třetí výběr helvétského kříže skončit ve skupině nemůže, až po skončení českého zápasu s Kanadou bude vědět, zda má ještě naději na druhé místo. K němu potřebuje získat o bod více než domácí.
Třetí nejproduktivnější obránce letošní sezóny NHL Roman Josi září i v reprezentačním dresu, s bilancí 3+8 je třetí i v kanadském bodování turnaje, na pátém místě se nachází kapitán New Jersey Nico Hischier (5+5).
Finsko nastoupí necelých 24 hodin po včerejším náročném boji s Dánskem, po kterém stále nemělo jistotu postupu do čtvrtfinále. Výhra 3:1 po gólech výhradně z poslední třetiny, a zpečetěná do prázdné brány, jim však přece jen dává slušné naděje. I pokud odpoledne Rakušané neztratí body se sestupující Velkou Británií, potřebuje celek Suomi získat proti Švýcarsku nejméně bod, aby se vyhnul velké blamáži.
Na turnaji zatím předloňští mistři světa a olympijští vítězové spíše tápou, pouze Británii roznesli 8:0. Výhry nad Norskem a Dánskem byly spíše vydřené, Česku podlehli po bezbrankovém duelu v nájezdech, nestačili na Kanadu 3:5 a vrcholem byla historicky první porážka s Rakouskem po ztrátě vedení 2:0 gólem z poslední vteřiny.
Kanadské bodování vede dvacetiletý Oliver Kapanen (6+0), který se ale prosazoval hlavně v první části šampionátu. Kapitán a největší hvězda Mikael Granlund, jedna ze čtyř posil z NHL, ještě neskóroval (0+4).
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:20 a komentuje ho Karel Jedlička.

Finsko – Švýcarsko

1:3

konec (0:0, 1:2, 0:1)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 38. Innala (Granlund, Lehtonen) – 26. Fiala (Loeffel), 28. Glauser (Niederreiter, Fiala), 57. Fiala (Niederreiter)

Finsko: Säteri (Larmi) – Määttä, Mattila, Lehtonen, Vittasmäki, Rissanen, Kaski, Saarijärvi, Riikola – Björninen, Jormakka, Mäenalanen – Innala, Granlund (C), Pakarinen – Puistola, Kapanen, Puljujärvi – Oksanen, Jääskä, Helenius – Hyry.
Trenér: Jalonen

Švýcarsko: Schmid (Berra) – Glauser, Josi (C), Kukan, Jung, Marti, Loeffel, Fora – Hischier, Fiala, Niederreiter – Thürkauf, Andrighetto, Bertschy – Senteler, Simion, Herzog – Haas, Scherwey, Ambühl – Kurashev.
Trenér: Fischer

Rozhodčí: Campbell (CAN), Fraňo (CZE) – Wyonzek (CAN), Zunde (LAT)

Diváci: 17 118

Průběh zápasu
1. třetina
12:18 FIN 2 Kapanen, hákování
19:57 FIN 2 Granlund, sekání
Po 1. třetině
2. třetina
25:14 SUI 0:1 Fiala (Loeffel)
27:26 SUI 0:2 Glauser (Niederreiter, Fiala)
29:00 FIN neuznaná branka
36:36 SUI 2 Ambühl, nedovolené bránění
37:51 FIN 1:2 Innala (Granlund, Lehtonen)
Po 2. třetině
3. třetina
50:50 SUI 2 Ambühl, podrážení
56:33 SUI 1:3 Fiala (Niederreiter)
58:09 FIN 5+20 OK Granlund, krosček, odpyká Helenius
Konec