Menu

Další

La Vuelta

9. etapa: Motril - Granada

Vítěz: A. Yates (GBR) UAE Team Emirates

konec

25.08.2024, 12:49 • Jan Vojkůvka (@JanVojkuvka)

Pořadí týmů po 9. etapě

1. UAE Team Emirates 108:43:16
2. Decathlon AG2R La Mondiale Team +5:03
3. Red Bull – BORA – hansgrohe +6:10
4. Groupama – FDJ +30:01
5. Israel – Premier Tech +42:35 (18:36:33)
Nejlepší mladý jezdec po 9. etapě (bílý dres):

1. Florian Lipowitz (GER) Red Bull-Bora-hansgrohe 36:15:05
2. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +0:31
3. Mattias Skjelmose (DEN) Lidl-Trek +1:49
4. Lennert Van Eetvelt (BEL) Lotto–Dstny +3:26
5. Max Poole (GBR) Team dsm-firmenich PostNL +31:27
...
11. Mathias Vacek (CZE) Lidl–Trek +50:26
40. Pavel Bittner (CZE) DSM-Firmenich-Post NL +1:26:40
Celkové pořadí po 9. etapě (červený dres):

1. Ben O'Connor (AUS) Decathlon-AG2R-La Mondiale 36:09:36
2. Primož Roglič (SLO) Red Bull-Bora-hansgrohe +3:53
3. Richard Carapaz (ECU) EF Education – EasyPost +4:32
4. Enric Mas (ESP) Movistar Team +4:35
5. Mikel Landa (ESP) T-Rex-Quick-Step +5:17
6. Florian Lipowitz (GER) Red Bull-Bora-hansgrohe +5:29
7. Adam Yates (GBR) UAE Team Emirates +5:30
8. Felix Gall (AUT) Decathlon-AG2R-La Mondiale +5:30
9. Cristian Rodriguez (ESP) Arkéa–B&B Hotels +6:00
10. David Gaudu (FRA) Groupama – FDJ +6:32
---
59. Mathias Vacek (CZE) Lidl–Trek +55:55
128. Pavel Bittner (CZE) DSM-Firmenich-Post NL +1:32:09
Etapu vůbec nedokončili vedle již zmíněného Kepplingera ještě Joshua Tarling z INEOSu a Antonio Tiberi z Bahrain – Victorious.
Soutěž vrchařů po 9. etapě (puntíkovaný dres):

1. Adam Yates (GBR) UAE Team Emirates 22 bodů
2. Primož Roglič (SLO) Red Bull-Bora-hansgrohe 18
3. David Gaudu (FRA) Groupama – FDJ 18
4. Jay Vine (AUS) UAE Team Emirates 17
5. Sylvain Moniquet (BEL) Lotto-Dstny 16
Bodovací soutěž po 9. etapě (zelený dres):

1. Wout van Aert (BEL) Visma-Lease a bike 203 bodů
2. Kaden Groves (AUS) Alpecin-Deceuninck 162
3. Pavel Bittner (CZE) DSM-Firmenich-Post NL 81
4. Primož Roglič (SLO) Red Bull-Bora-hansgrohe 66
5. Ben O'Connor (AUS) Decathlon-AG2R-La Mondiale 65
6. Mathias Vacek (CZE) Lidl–Trek 57
Pavel Bittner se do cíle dostal na 145. místě se ztrátou přes 37 minut.
Mathias Vacek dorazil do cíle na 65. místě se ztrátou necelé půl hodiny.
Jelikož v závěru došlo k úspěšnému stíhání skupiny favoritů, která snížila ztrátu na vedoucího Adama Yatese o zhruba minutu a půl, tak se britský závodník do zmíněné elitní pětky nedostal. I tak se ale posunul na výborné sedmé místo a navíc je držitelem puntíkatého trikotu pro nejlepšího vrchaře.
Výsledky 9. etapy
1. Adam Yates (GBR) UAE Team Emirates 4:42:28
2. Richard Carapaz (ECU) EF Education – EasyPost +1:39
3. Ben O'Connor (AUS) Decathlon AG2R La Mondiale Team +3:45
4. Mikel Landa (ESP) Soudal Quick-Step +3:45
5. Florian Lipowitz (GER) Red Bull – BORA – hansgrohe +3:45
6. Pavel Sivakov (FRA) UAE Team Emirates +3:45
7. Carlos Rodríguez (ESP) INEOS Grenadiers +3:45
8. Primož Roglič (SLO) Red Bull – BORA – hansgrohe +3:45
9. David Gaudu (FRA) Groupama – FDJ +3:45
10. Enric Mas (ESP) Movistar Team +3:45
---
65. Mathias Vacek (CZE) Lidl–Trek +29:39
145. Pavel Bittner (CZE) DSM-Firmenich-Post NL +37:38

Cíl

Třetí nakonec dorazil do cíle právě Ben O'Connor, který hájí na čele Vuelty velký náskok před ostatními konkurenty.

Cíl

Skupina favoritů se do cíle dostává se ztrátou 3:45 na Adama Yatese, což znamená, že posun Brita nebude tak výrazný. Přimož Roglič uhájí druhé místo za Benem O'Connorem. Na oficiální výsledky si ale ještě budeme muset počkat.
Ale ještě to zkouší v samém závěru s dalším nástupem. Velký bojovník, kterého může mrzet obrovská chyba ve sjezdu, která mohla skončit i vážným zraněním. Nespadl, ale v podstatě se zcela zastavil a tam začal ztrácet ze svého náskoku.
Enric Mas nakonec před skupinou favoritů do cíle nedorazí. Byl totiž dostižen.

Cíl

Richard Carapaz nakonec ztrácí v cíli na Yatese minutu a 39 sekund. Také jeho čeká posun pořadím Vuelty směrem nahoru.
Zatímco je Yates v cíli šťastný, ale také naprosto vyčerpaný, čeká se na dojezd dalších závodníků.

Cíl

Adam Yates dorazil do cíle a opět dostává tým UAE Team Emirates do popředí Vuelty po odstoupení Almeidy. Vyhrává svou první etapu na Vueltě v kariéře. A nyní začíná odpočítávání času.

2km

Yates doposud na Grand Tours slavil jedno etapové vítězství. Stalo se tak loni na Tour de France hned v první etapě. Dnes tedy ze závodů velké trojky vybojuje své druhé kariérní etapové vítězství.

3km

Yates se na čele ještě snaží ze sebe vydolovat před odpočinkovým dnem poslední zbytky energie a trochu pracovat na svém náskoku, aby jeho posun pořadím byl časově významnější a ztráta na čelo Vuelty byla nižší.

5km

Mezitím se náskok Enrica Mase na skupinu favoritů snížil někam ke zhruba půl minutě. Pokud budou O'Connor, Roglič a spol. mít silný závěr, Masova snaha vyjde vniveč a posun pořadím nezaznamená.

7km

Adam Yates se dostal do rovinatější pasáže před cílem a již se dá s čistým svědomím říct, že po odstoupení Joaa Almeidy bude mít UAE Team Emirates opět mezi nejlepšími jezdci Vuelty svého jezdce. Jeho náskok na skupinu favoritů zůstává obrovský. Pro připomenutí – Almeida byl před osmou etapou třetí, ale propadl se do třetí desítky a do deváté etapy nenastoupil.

9km

Masovy problémy ve sjezdu mají za následek, že jeho náskok na skupinu favoritů se trochu snížil. Přesto stále útočí na posun na čtvrté místo.

10km

Zbývají ještě zhruba tři kilometry sjezdu. Podle oficiálních informací se Richardovi Carapazovi daří stahovat ztrátu na Adama Yatese. Byť jeho vítězství v dnešní etapě neohrozí, pro Carapaze je to důležité z hlediska celkového pořadí Vuelty.

15km

Nechybělo mnoho a došlo k tragédii! Ve sjezdu z Alto de Hazallanas najel Enric Mas do zatáčky velmi špatně a při přibrzdění doslova odskočil z vozovky a snažil se najít balanc na předním kole. Situaci ustál, přičemž ale vyjel mimo vozovku a dostal se až ke krajnici u srázu, kde se naštěstí zastavil. To byl hodně nepříjemný pohled a pro Mase hodně nepříjemný zážitek.

20km

K vrcholu se blíží také Enric Mas, který už dostihl Jaye Vineho. Svým tempem se dostal v průběžném hodnocení celé Vuelty dokonce na třetí místo. Gauduovi, který je ještě o zhruba minutu před Masem, by nyní patřilo páté místo.

20,5km

Zatímco Yates už dávno absolvuje sjezd, teprve na vrcholek vyjel Richard Carapaz, který ztrácí kolem dvou minut na čelo.

22,7km

Adam Yates vyhrál poslední vrchařskou prémii na Alto de Hazallanas. Dnes posbíral dohromady 22 bodů, což jej vynese do čela vrchařské soutěže!

23,8km

Pomalu se blíží vrcholek posledního stoupání této etapy. Pak bude následovat dlouhý sjezd a rovinatější pasáž směrem do cíle. Pokud chce Roglič něco vymyslet, musí začít okamžitě.

24,5km

Yates má na čele k dobru přes dvě minuty na Carapaze. Se ztrátou tří minut je Gaudu. Všichni tři se také v tuto chvíli tlačí do elitní pětky Vuelty. Roglič by se rázem propadl až na šesté místo.

25km

Enric Mas se výrazně vzdaluje skupině O'Connora a Rogliče, útočí tak na posun do první pětky Vuelty!

25,5km

O'Connor si zatím hlídá především Rogliče, ale nesmí zapomenout ani na ostatní. I pro něj je nevýhodné, s jakým odstupem jsou od skupiny favoritů Yates, Carapaz a Gaudu. Pořádně by to totiž za jeho zády zhustilo pole konkurentů na boj o červený trikot.

26km

David Gaudu se stále pohybuje v místech, které by mu zajistilo posun na druhé místo Vuelty. Jenže síly velmi rychle ubývají.

26,5km

Je stále jasnější, že Adam Yates zůstane ponechán svému osudu a v horkém počasí vyhraje druhou nejnáročnější horskou etapu této Vuelty. Otázkou je, s jakým náskokem a kam jej to vynese v celkovém pořadí.

27km

Spolu s Enricem Masem spolupracuje Pavel Sivakov, kteří mají drobný náskok na další favority. Nejedná se ale o nic významného. Prozatím.

27,6km

Ve skupině favoritů dochází k nástupům. Zkouší to Enric Mas.

28km

Ve skupině favoritů došlo k pádu Georgea Bennetta z Israel Premier-tech. Je v pořádku, ale nabírá ztrátu, která se v tomto stoupání už dohání velmi složitě.

28,7km

Richard Carapaz nastupuje i Davidemu Gauduovi a sám se zkouší ještě něco udělat s vysokou ztrátou, kterou má na vedoucího Adama Yatese.

29km

Carapaz a Gaudu se osamostatnili na druhém a třetím místě. Vine a Castrillo toto závěrečné náročné stoupání už neustáli a nedokázali se udržet svých soupeřů.

30,5km

Po krátkém sjezdu se Yates dostal na úpatí Alto de Hazallanas, tedy ke druhému stoupání na tuto horskou prémii, která měří 7,1 kilometru a má průměrné převýšení 9,6 %.

31,2km

Yates projel sprinterskou prémií v Guejar Sieřře a získal 20 bodů do bodovací soutěže.

32km

Yates dál navyšuje svůj náskok na čele etapy, na skupinu favoritů už má k dobru dokonce přes šest a půl minuty. Pokud by tímto způsobem celá etapa skončila, Yates by se průběžným pořadím vyhoupnul do Top 5 Vuelty.

36km

Carapaz s Gauduem se prostřídávají v diktování tempa malé stíhací skupiny, do které se navrátil Castrillo. Vine příliš nespolupracuje, což ale není nic divného, jelikož má na čele svého týmového parťáka a nemá zájem o případné stahování ztráty.

38km

Yates má na čele k dobru dvě minuty na stíhací skupinu a takřka šest minut na skupinu favoritů, ve které jsou vedoucí muž Vuelty Ben O'Connor i průběžně druhý Primož Roglič.

40km

Adam Yates se už dostal na konec dlouhého sjezdu, který za několik desítek minut absolvuje ještě jednou. V tuto chvíli se dá říct, že živí naději na vítězství v dnešní etapě.

45km

Pablo Castrillo v prudkém a dlouhém sjezdu nestíhá tempo, které nasadili Carapaz, Vine a Gaudu a odpadl z této stíhací skupinky.

53km

Jay Vine získal na vrchařské prémii šest bodů, David Gaudu čtyři, Richard Carapaz dva a jeden bodík si připsal Pablo Castrillo. Tato čtveřice se zároveň spojila do malé skupinky, která se pohybuje za vedoucím Yatesem.

53km

Zatímco Yates nyní absolvuje sjezd do údolí a ke stoupání směrem ke sprinterské prémii, dostávají se k vrcholu další závodníci.

54km

Adam Yates se dostal na vrcholek stoupání na Alto de Hazallanas a bere 10 bodů do hodnocení vrchařské soutěže!

55km

Adam Yates už má na čele k dobru přes půl minuty na Davida Gaudua a Jaye Vineho. Míří na vrcholek Alto de Hazallanas, na který posléze zamíří ještě jednou.

55km

Richard Carapaz se aktuálně pohybuje na čtvrtém místě, na jeho zádech se drží Pablo Castrillo. Pro Carapaze se jedná o nesmírně náročný závod. Zkusil vyrazit z pelotonu na začátku prvního stoupání a neustále se marně snaží dotáhnout na čelo, což stojí velké množství sil.

57km

Ztráta pelotonu se opět o něco navýšila, nyní na pět minut. Yates na čele drží zatím poměrně vysoké tempo, byť stoupání není vůbec jednoduché.

58km

Na čele se Adam Yates odpoutal od svého týmového kolegy Jaye Vineho a zejména od Davida Gaudua z Groupamy!

60km

Carapaz z EF Education se díky svému úsilí posunul v živém pořadí Vuelty už na třetí místo. O to víc důvodů má Primož Roglič a celá BORA, aby dříve či později manko na únik zlikvidovala.

60,7km

Za těmito závodníky zkouší další ze svých gradací tempa Richard Carapaz, jenž by se rád konečně docvakl k čelu závodu.

61km

Hned na začátku to zabalil Marc Soler, který už má dnes odpracováno. Naopak na čele si drobný náskok vytvořili David Gaudu, Jay Vine a Adam Yates.

61km

Čelní skupina se dostala k prvnímu stoupání na Alto de Hazallanas. Toto stoupání metí 7,1 kilometru s průměrným převýšením 9,6 %. Více než polovina má převýšení přes deset procent.

63km

V pelotonu nyní pracují zejména týmy Red Bull – BORA a Decathlon AG2R. Ztráta hlavního balíku na čelo se pohybuje okolo 4,5 minuty.

66km

V pelotonu došlo k pádu, v němž byl Lennert van Eetvelt z Lotto Dstny. Rychle se ale vrátil zpět do sedla a dojel mírnou nabranou ztrátu.

67km

Organizátoři se po dohodě s komisaři rozhodli, že časový limit na průjezd cílem zvýší o 2 %, dají tedy víc času těm, kteří budou dojíždět do cíle mezi posledními.

68km

Za sjezdem dochází ke zmíněnému menšímu stoupání směrem na Guejar Sierra, kde za zhruba 40 kilometrů dojde ke sprinterské prémii při druhém průjezdu tímto místem.

68km

Postupně se Richardovi Carapazovi daří dohánět další a další odpadlíky z vedoucí skupiny a přibližovat se k čelu celého závodu.

76km

Po sjezdu bude následovat stoupání s průjezdem přes Guejar Sierru, kde poté dojde ke sprinterské prémii při druhém průjezdu. Pak dojde ke krátkému prudkému sjezdu na úpatí Alto de Hazallanas.

80km

Z čelní skupiny odpadl už také Darren Rafferty z EF Education.

81km

Vítězem vrchařské prémie první kategorie se stal David Gaudu z Groupamy, který získal deset bodů do hodnocení vrchařů. Druhý byl Marc Soler, jenž bere šest bodů, třetí Jay Vine, který získal čtyři body. Dva body ještě bere Adam Yates a jeden Pablo Castrillo.

81,5km

Čelo závodu se dostalo přes zmíněnou drastickou stěnu před vrcholkem stoupání a projelo vrchařskou prémií na Puerto de El Purche. Nyní následouje poměrně dlouhý sjezd.

83km

Rainer Kepplinger z Bahrain – Victorious vzdal dnešní etapu a na Vueltě končí. V průběžném pořadí byl až ve druhé stovce.

83,5km

Richard Carapaz se mezitím spojil se svým kolegou z EF Jamesem Shawem. Má náskok na peloton dvě minuty, avšak ztrátu na čelo ve výši tří minut.

84km

Chris Harper se nějakým způsobem dokázal skvěle popasovat se stoupáním na Puerto de El Purche a dotáhl se k vedoucí skupině! Stálo to hodně sil, ale povedlo se mu to.

85,9km

Xandro Meurisse už také není součástí vedoucí skupiny.

86km

Na opačné straně závodu, tedy na konci pelotonu, už můžeme registrovat desítky odpadlíků.

86km

Na čele se osamostatnila devítka ve složení Jay Vine, Adam Yates, Marc Soler, Xandro Meurisse, David Gaudu, Stefan Kung, Darren Rafferty, Torstein Traeen a Pablo Castrillo.

87km

Tempo nezvládá ani Wout Van Aert, který ztratil kontakt s čelem závodu.

87,5km

Tempo, které na čele nasadili závodníci UAE, kteří jsou tam stále v trojici (Vine, Yates, Soler), je skutečně příliš pro českého závodníka Mathiase Vacka, jenž se čelní skupiny neudržel. Stejně jako mnozí další.

87,7km

Z pelotonu mezitím nastoupil Richard Carapaz z EF Education, kterému toto stoupání evidentně hodně chutná.

88km

Gijs Leemreize rovněž vypadl z vedoucí skupiny, taktéž Oscar Rodriguez. A vypadá to, že na čele se nepohybují ani Patrick Konrad s Mathiasem Vackem z Lidl – Trek.

88,5km

Jedná se o dost náročný úsek stoupání s převýšením přes deset procent. Na špici vedoucí skupiny pracují Marc Soler a Jay Vine. Mimo hru jsou vedle Fernandeze už také James Shaw a Quinten Hermans.

89km

Pro některé závodníky tímto únik de facto končí. Problémy má například Ruben Fernandez. Několik jezdců už lze označit za odpadlíky, jejichž osudem je návrat do pelotonu.

89,4km

Čelní skupina se už po pár stovkách metrů stoupání rozpojila na dvě poloviny.

90km

Několik úseků Puerto de El Purche má převýšení přes deset procent. Je tam také jedna doslova stěna s převýšením 17 procent, kousíček před vrcholem.

91km

Čím více se blíží první klasifikovaná prémie, tím dochází k výraznějšímu stahování manka ze strany pelotonu. Odstup mezi oběma skupinami se dostává ke čtyřem a půl minutě.

95km

Náskok vedoucí skupiny se pohybuje kolem pěti minut. Peloton tedy opět o něco snížil své manko.

100km

Do cíle etapy zbývá 100 kilometrů. Zároveň zbývá deset kilometrů k dojezdu na první horskou prémii na Puerto de El Purche. Závodníci po příjezdu na úpatí následně absolvují stoupání dlouhé 8,9 kilometru s průměrným převýšením 7,7 %.

104km

V pelotonu se začíná o poznání víc pracovat. Dochází tak k menšímu stahování ztráty na vedoucí šestadvacítku.

109km

V pelotonu musel mezitím řešit technické problémy Corbin Strong z Israel Premier-tech. Žádnou významnější ztrátu ale podle informací nenabral.

110km

Vedení čelní skupiny se sekundu po sekundě dostalo na pět a půl minuty. Z toho v provizorním pořadí Vuelty těží nejen David Gaudu, který je druhý, ale rovněž Adam Yates, jemuž by takový výsledek pomohl ke čtvrtému místu. To je ale samozřejmě spíš pro zajímavost ve chvíli, kdy se toho na trase tolik neděje.

117km

Trasa etapy nyní projíždí rovinatější pasáží, což rozhodně mnozí závodníci kvitují. Je to ale předzvěst příjezdu k horským úsekům v Andalusii.

122km

V přepočtu je vedení čelní skupiny před pelotonem více než tříapůlkilometrové. Dá se však předpokládat, že s příjezdem na horské prémie, zejména pak na Alto de Hazallanas, se začne tento odstup zmenšovat.

123km

Zbývá zhruba pětatřicet kilometrů do příjezdu k místům, kde se rozjede hlavní dění celé deváté etapy. Peloton si hlídá odstup od čelní skupiny a svou ztrátu drží okolo pěti minut.

130km

Na čele se v průběhu zmíněného stoupání nic nezměnilo. Vedoucí skupina navýšila vedení před pelotonem k pěti minutám.

136km

Na trase je nyní na programu zhruba šestikilometrové náročné stoupání s převýšením kolem šesti procent, na několika úsecích je i prudší. Jedná se ovšem o nehodnocené stoupání.

137km

Ve vedoucí skupině je celkem sedm závodníků, kteří už během kariéry na Vueltě slavili etapové vítězství. Jmenovitě se jedná o Jaye Vineho, Wouta Van Aerta, Marca Solera, Oscara Rodrigueze, Jesuse Herradu, Nelsona Oliveiru a Davida Gaudua.

Alespoň v elitní pětce v pořadí některé z etap Vuelty se v kariéře objevili Mathias Vacek, Jonathan Lastra, Ruben Fernández, Paul Miquel, Adam Yates, Stefan Kung, Max Poole a Quinten Hermans. Do elitní desítky se pak vešli ještě Gijs Leemreize, James Shaw, Patrick Konrad a Kasper Asgreen.

Felix Engelhardt, Chris Harper, Xandro Meurisse, Pablo Castrillo, Darren Rafferty, Torstein Traeen a Jonas Gregaard se během kariéry na Vueltě v žádné etapě nevešli do Top 10.

140km

V čelní skupině se nadále pohybuje i český závodník Mathias Vacek, člen týmu Lidl – Trek. V popředí je spolu se svým stájovým kolegou Patrickem Konradem.

143km

Průměrná rychlost čelní skupiny se drží kolem čtyřiceti kilometrů v hodině. Ve stoupáních pochopitelně klesá a významně klesně, až se závod dostane na úpatí první vrchařské prémie na Puerto de El Purche.

148km

Je jisté, že tento únik nebude ponechán svému osudu. David Gaudu by totiž při současné situaci pronikl na druhé místo celé Vuelty. A to si rozhodně favorité budou chtít pohlídat.

151km

Max Poole a Gijs Leemreize rozšířili čelní skupinu na 26 závodníků. Náskok této skupiny před pelotonem činí okolo čtyř minut.

153km

V čelní skupině nemají vůbec zastoupení Decathlon AG2R, Red Bull – BORA – hansgrohe, Arkéa, Israel – Premier Tech, Astana, Intermarché-Wanty, Euskaltel a také Team dsm. Právě poslední zmíněný tým ale na nápravě za pomoci Poola a Leemreizeho pracuje.

154km

Poole s Leemreizem stáhli svou ztrátu na vedoucí balík na zhruba půl minuty. Začíná to s nimi vypadat velmi dobře.

157km

K vedoucí čtyřiadvacítce se snaží z pelotonu dotáhnout Max Poole a Gijs Leemreize, dvojice z Team dsm-firmenich.

159km

Situace na čele se stabilizovala. Trasa, která vede řadou menších stoupání a sjezdů, aby se dostala k hlavním milníkům deváté etapy, pomáhá čelní skupině k navyšování náskoku.

161km

V popředí se v jednom z kratších stoupání mírně vzdálili čelní skupině Marc Soler a Pablo Castrillo. Jejich testování sil na začátku etapy ovšem bylo velmi rychle ukončeno.

164km

Náskok vedoucí skupiny se vyšplhal k jedné minutě.

166km

Tým UAE, který přišel o Joaa Almeidu, má v čelní skupině Adama Yatese, Jaye Vineho a Marca Solera. V popředí figurují rovněž David Gaudu z Groupamy, jenž usiluje o umístění v elitní desítce Vuelty.

168km

V čelní skupině se nyní pohybuje hned 24 závodníků, kteří mají k dobru zhruba 25 sekund na peloton. Mezi nimi je i Mathias Vacek!

170km

Vysoké tempo na začátku etapy má za následek, že se peloton trochu rozpojil a rozdrolil. Nedá se ale očekávat, že by to mělo mít dlouhého trvání a opět dojde ke spojení.

174km

Probíhají další útoky a protiútoky v rámci pelotonu. Díky tomu se rozšířila vedoucí skupina na sedm závodníků, za nimi je pak skupinka dalších šesti mužů.

176km

S Van Aertem se do menšího úniku dostali Marc Soler a Pablo Castrillo. Prozatím ale nelze tento útok označit za úspěšný únik, náskok není nikterak vysoký.

178km

Hned zkraje se na vlnité trase etapy zkouší první útoky. V popředí je Wout Van Aert.

Etapa odstartovala.
Joao Almeida z UAE Team Emirates, který se po včerejší etapě propadl ze třetího místa na 26. pozici, na letošní Vueltě končí. V neděli se na start nevypraví.
Devátá etapa Vuelty přinese neuvěřitelně náročný den v horách Andalusie. Boj o červený dres vypukne na velmi strmém kopci Alto de Hazallanas, který se bude zdolávat hned dvakrát.

Devátá etapa je druhým dnem v horách a zatím tím nejtěžším. Jedná se o etapu se třemi stoupáními první kategorie a všechny jsou nesmírně náročné. Hlavní dění započne zhruba v polovině závodu při výstupu na Puerto de El Purche, které měří 8,9 kilometru s průměrným převýšením 7,7 %. Po dlouhém sjezdu pak přijdou na řadu zmíněná dvě stoupání na Alto de Hazallanas, k nimž patří i dvě menší nehodnocená stoupání a především dva hodně dlouhé sjezdy. Oba výšlapy na Alto de Hazallanas jsou nesmírně prudká, měří 7,1 kilometru a nabízí průměrné převýšení 9,6 %. Na řadě úseků i mnohem prudší a pro závodníky v horkém španělském počasí drastičtější.

Pokud se podíváme na devátou etapu v řeči čísel, na závodníky čeká dohromady 4486 výškových metrů. Přesto se nejedná o nejnáročnější etapu této Vuelty. Ve dvacáté etapě totiž závodníci nastoupají dokonce přes 5000 výškových metrů. I tak se ale v neděli bude jednat, z hlediska stoupání, o druhou nejnáročnější etapu letošního španělského závodu.
Nejlepší mladý jezdec po 8. etapě (bílý dres):

1. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious 31:28:27
2. Lennert Van Eetvelt (BEL) Lotto–Dstny +0:15
3. Mattias Skjelmose (DEN) Lidl-Trek +0:24
4. Florian Lipowitz (GER) Red Bull-Bora-hansgrohe +0:25
5. Carlos Rodríguez (ESP) Ineos Grenadiers +0:56
...
14. Mathias Vacek (CZE) Lidl–Trek +24:57
38. Pavel Bittner (CZE) DSM-Firmenich-Post NL +53:12
Soutěž vrchařů po 8. etapě (puntíkovaný dres):

1. Primož Roglič (SLO) Red Bull-Bora-hansgrohe 18 bodů
2. Sylvain Moniquet (BEL) Lotto-Dstny 16
3. Filippo Zana (ITA) Jayco-AlUla 11
4. Pelayo Sánchez (ESP) Movistar 10
5. Luis Maté (ESP) Euskaltel-Euskadi 9
Bodovací soutěž po 8. etapě (zelený dres):

1. Wout van Aert (BEL) Visma-Lease a bike 203 bodů
2. Kaden Groves (AUS) Alpecin-Deceuninck 162
3. Pavel Bittner (CZE) DSM-Firmenich-Post NL 81
4. Primož Roglič (SLO) Red Bull-Bora-hansgrohe 58
5. Mathias Vacek (CZE) Lidl–Trek 57
Celkové pořadí po 8. etapě (červený dres):

1. Ben O'Connor (AUS) Decathlon-AG2R-La Mondiale 31:23:27
2. Primož Roglič (SLO) Red Bull-Bora-hansgrohe +03:49
3. Enric Mas (ESP) Movistar Team +04:31
4. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious +05:00
5. Mikel Landa (ESP) T-Rex-Quick-Step +05:13
6. Lennert Van Eetvelt (BEL) Lotto–Dstny +05:15
7. Cristian Rodriguez (ESP) Arkéa–B&B Hotels +05:19
8. Mattias Skjelmose (DEN) Lidl-Trek +05:24
9. Florian Lipowitz (GER) Red Bull-Bora-hansgrohe +05:25
10. Felix Gall (AUT) Decathlon-AG2R-La Mondiale +05:26
...
59. Mathias Vacek (CZE) Lidl–Trek +29:57
122. Pavel Bittner (CZE) DSM-Firmenich-Post NL +58:12
Letošní Vuelta má před sebou svou devátou etapu. Trasa z Motrilu do Granady, která bude měřit 178,5 kilometru, bude celkově už třetí pořádnou horskou prověrkou.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:49.

9. etapa: Motril - Granada

Vítěz: A. Yates (GBR) UAE Team Emirates

konec

Zpět na online