Menu

Fotbal

Anglická Premier League

Everton FC – Brighton & Hove Albion

0:3

konec (0:1)

17.08.2024, 16:00 • Goodison Park, Liverpool • 1. kolo • Michal Břuchanský

Tipsport: 3.1 3.49 2.39 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Držení míče: 38 % : 62 %.
Střely na branku: 1:5. Střely mimo: 5:4. Rohy: 1:5. Ofsajdy: 7:1. Fauly: 8:8. (18:11:47)
Brighton přečkal nejistý úvod a ve 26. minutě rozesmutnil Goodison Park gólem Mitomy. Krátce po změně stran domácí přišli o pokutový kop a zanedlouho dostali další ránu, když zaváhání Gueyeho potrestal Welbeck. A to ještě nebylo to nejhorší. Young byl za faul na unikajícího Mitomu vyloučen a Toffies zbývající půlhodinu protrpěli v oslabení. Vyklidněný Brighton nabídnutou přesilovku využil zásluhou střídajícího Adingry a potom mu ještě nebyl uznán čtvrtý gól kvůli ofsajdu Ayariho.

90+10

Konec zápasu.

90+10

Jack Hinshelwood na křídle nekompromisním způsobem ubránil Holgatea a doprovodil míč do autu. Steele bude naposledy rozehrávat.

90+9

Danny Welbeck řeší s realizačním týmem Brightonu nepříjemné křeče. Snad to nebude důvod pro další prodlužování dávno rozhodnutého zápasu.

90+8

Gueye otevřel Ndiayemu lokalitu u levé postranní čáry. Posila z Marseille potom došla do vápna, ale prostor na střelu už jí nezbyl.

90+7

Jordan Pickford se proběhl za neadresným nákopem. Sám pak distribuoval míč na hrot, ale Beto ho proti van Heckemu nevybojoval.

90+6

Yasin Ayari si příliš pomalu naváděl míč na pravačku. Iroegbunam se vrátil do souboje a vytlačil Brighton o pár desítek metrů dál.

90+4

Devítiminutové nastavení za těchto okolností absolutně postrádá smysl. Oba týmy před vylidněným hledištěm čekají na konec zápasu.

90+2

Mykolenko rychlostně nestačil Adingrovi. Rodák z Abidžanu využil vysokého postavení Pickforda k přihrávce na Yasina Ayariho. Na toho zívala prázdná branka, avšak gól na 4:0 byl vzápětí odvolán pro nepatrný ofsajd.

90+1

Nastavuje se 9 minut. Pro odevzdané hráče Evertonu je to krutě dlouhá doba.

90

Malá domů na Jordana Pickforda, který byl mimo vápno, nebyla moc chytrou volbou. Zkušený gólman si pod tlakem přesto poradil odkopem míče na půlku.

89

Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
ze hřiště odchází Kaoru Mitoma, přichází Yasin Ayari.

87

Brighton právě vstřelil branku!
Je tu ještě jedna třešnička na hostující dort. Diagonála Dannyho Welbecka našla v pravé části hřiště SIMONA ADINGRU. Ten si navedl míč na střed a dokonale umístil střelu z hranice vápna k levé tyči. Pickford nemohl nic dělat.

86

Množství krátkých přihrávek na polovině hřiště vystřídala malá domů na Steelea. Albion má koncovku zápasu pod naprostou kontrolou.

85

Střídání v týmu Everton FC:
ze hřiště odchází Jack Harrison, přichází Mason Holgate.

84

Absence jednoho hráče je nejvíce znát při postupných útocích Brightonu. Vedoucí celek má takřka nekonečno času a prostoru na bago mezi vápnem a půlící čarou.

83

Ani ti nejzarytější fanoušci Toffies už nevěří, že by se týmu Seana Dyche povedlo s nepříznivým stavem ještě něco udělat. Stovky lidí předčasně míří k východům z Goodison Parku.

82

Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
ze hřiště odchází James Milner, přichází Billy Gilmour.

82

Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
ze hřiště odchází João Pedro, přichází Jeremy Sarmiento.

81

Keane ubránil roh směrem na Adingru. Ten vzduchem vrátil míč do předbrankového prostoru, ale hlavičkáři Brightonu se ani v tomto případě neprosadili.

80

Skoro tu byla velká šance Brightonu. João Pedro se odlepil od země a pouze o milimetry nedosáhl na kvalitní centr z kopačky Hinshelwooda.

79

Jöel Veltman si bedlivě hlídal Mykolenka a nenechal se obejít na levém okraji pokutového území. Everton musí budovat útok od nuly.

78

Hinshelwood sporadicky podpořil ofenzivní vozby. Prodribloval se do křídla, ale pak si nedal moc záležet na přihrávce do šestnáctky, kde našel soupeře v modrém.

77

João Pedro si dal šikovný první dotek. Tarkowski skočil na jeho rychlou otočku a rozhodčí Hooper mu za jasný faul udělil žlutý trest.

76

Střídání v týmu Everton FC:
ze hřiště odchází Dominic Calvert-Lewin, přichází Beto.

75

Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
ze hřiště odchází Lewis Dunk, přichází Adam Webster.

73

Znovu skvělý zásah Jamese Tarkowského. Byla to právě hlava domácího kapitána, na které přistál roh z dílny Jamese Milnera.

72

Simon Adingra běžel do zborcené obrany. Předchozí chybu Keanea částečně napravil Tarkowski, který vypuštěnou střelu odklonil na rohový kop.

71

McNeil přeběhl souboj s Mitomou. Byl ale zajištěn Harrisonem a ten se v přechodové fázi stal terčem Japoncova faulu.

70

Vyloučením nejzkušenějšího hráče Everton asi ztratil veškerou naději na bodový zisk. Kvůli faulu Tarkowského na Joãa Pedra bude i v nejbližších sekundách bránit.

69

Držení míče: 46 % – 54 %.

68

Další plusové body pro Pickforda. Anglický reprezentant se nebál vběhnout do klubka těl a schoval do rukavic příchozí centr Jamese Milnera.

67

James Milner rozehrál standardní situaci po zemi na Mitomu. Ten měl čas na střelu z levé části vápna, ale Pickford třetímu inkasovanému gólu zdárně zabránil.

66

Ashley Young si po nákopu z obrany nechal utéct Mitomu. Unikajícího Japonce zatáhl za levou ruku a podle očekávání byl sudím Hooperem vyloučen.

65

Iliman Ndiaye se uvedl faulem na Wieffera. Pro Brightonu jsou to cenné desítky sekund pobytu v bezpečné vzdálenosti od Jasona Steelea.

64

Iroegbunam propadl podobně, jako tomu bylo před druhým gólem u Guyeyeho. Využít toho chtěl japonský štírek Mitoma. Tarkowskému ukázal záda, ale před vybíhajícím Pickfordem zakončit nestihl.

63

Střídání v týmu Everton FC:
ze hřiště odchází Abdoulaye Doucouré, přichází Iliman Ndiaye.

62

Pickford vyběhl mimo vápno a vyfoukl předkopnutý balón Mitomovi. V přerušené hře je připraveno střídání Seana Dyche.

61

Na útočné třetině hřiště Evertonu zoufale chybí kvalita. Když jde do tuhého, tak zadní řady Brightonu naprosto dominují.

60

Adingra obdržel nechytatelně vysokou přihrávkou k postranní čáře. Everton bleskově vrátil míč do hry a už se zase pohybuje v palebné zóně.

59

Ashley Young dlouhou přihrávkou podél pravé lajny nastartoval Calverta-Lewina, nicméně i jeho přízemní centr skončil v náruči třiatřicetiletého gólmana Brightonu.

58

Iroegbunam vyzvedl balon ze zneškodněného centru na Calverta-Lewina a obnovil intenzivní zámek před Steelem. Vyvrcholením byla sražená rána Harrisona.

57

Připomenout se chtěl také Simon Adingra, který si po nástupu na hřiště ještě moc nezahrál. Centr zprava se stal kořistí Pickforda.

56

Brighton právě vstřelil branku!
Tak to je studená sprcha pro Toffies. Hostům stačilo naprosté minimum k dosažení gólu na 2:0! Gueyeho ztrátu u středového kruhu přetavil Wieffer v protiútok DANNYHO WELBECKA. Třiatřicetiletý útočník to vzal nejkratší cestou k pokutovému území a umístěnou střelou z patnácti metrů poslal míč mimo dosah Jordana Pickforda.

55

Hinshelwood si na kraji obrany moc neodpočine. Zase musel jít do sprintu s Harrisonem, jemuž tentokrát utekl míč za koncovou čáru.

54

Hraje se dál. Konkrétně domácí fotbalisté, kteří pokračují v náporu i po zastavené kolmici Vitalije Myykolenka.

53

A možná to bude další vynucené střídání. Fabian Hürzeler už poslal rozcvičovat Balebu.

52

Jöel Veltman zůstal po předešlém hlavičkovém souboji zraněn. Je tam i krvavá stopa, takže Hooper nechává čas na ošetření přímo na hřišti.

51

Hinshelwood trochu podcenil přenesení hry na Harrisona. Ten měl volné pole působnosti na pravé straně, jenže Doucouré se k jeho centru přes Veltmana nedostal.

49

Penalta se kopat nebude! Rozhodčí Hooper podle opakovaček usoudil, že si Calvert-Lewin sám šlápl na nohu skluzujícího Dunka.

48

Brightonu svitla naděje, že se pokutový kop zruší. Simon Hooper byl kolegy u videa přizván k monitoru, aby se na údajný Dunkův faul podíval ještě jednou.

47

Wieffer udělal vážnou chybu v riskantní rozehrávce od gólmana. V důsledku toho se ve vápně angažoval Calvert-Lewin a po zákroku Dunka byla nařízena penalta!

46

Tim Iroegbunam neměl volnou cestu k přihrávce od Jacka Harrisona. Souboj u zadní čáry nechtěl vzdát, ale míč pro své barvy nezachránil.

46

Začal druhý poločas.
Statistiky po 1. půli:
Střely na branku: 1 – 1
Střely mimo: 5 – 4
Držení míče: 46 % – 54 %
Rohové kopy: 1 – 1
Ofsajdy: 6 – 0
Fauly. 1 – 6
Žluté karty: 0 – 1.
Je tu závěr první půle. Everton do ní vstoupil aktivně, ale dvě největší šance byly znehodnoceny odmávanými ofsajdy. Brighton se postupně otrkal a v šestadvacáté minutě byl za zvýšenou aktivitu odměněn prvním gólem sezóny, o který se po parádní asistenci Minteha postaral Mitoma.

45+4

První poločas skončil.

45+4

Veltman s Wiefferem a Milnerem nechtěli na konci nastaveného času bezhlavě útočit a dobrovolně zacouvali zpátky na půlící čáru, kde si míč nechal van Hecke.

45+3

Mintehovo střídání bylo provedeno jako důsledek zranění hlavy. To podle nových pravidel znamená, že Brighton bude v dnešním utkání provést šest střídání.

45+2

Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
ze hřiště odchází Yankuba Minteh, přichází Simon Adingra.

45+1

Brighton je už delší dobu v oslabení. Yankuba Minteh ukazuje na střídačku, že je schopen pokračovat, ale Fabian Hürzeler za něj přesto chystá náhradu.

45+1

Nastavují se 4 minuty.

45

Vesměs všechny domácí akce nyní chodí přes Harrisona. V tomto případě si vypomohl s Youngem, který poslal prudký centr do postavených bloků.

44

Z nepříjemné kolize s ukrajinským reprezentantem vyšel hůře Minteh. Dvacetiletý Gambijec je v péči lékařů, a to konkrétně v oblasti levého boku.

43

Mykolenko si šel pro centr od Harrisona. Těsně před dopadem míče na jeho nohu ho zezadu atakoval Yankuba Minteh a oba zmiňovaní fotbalisté se poroučeli k zemi. Penalta to nebude.

42

Mitoma u lajny přepadl přes čistě skluzujícího Younga. Everton teď stupňuje tlak a dělá všechno pro to, aby vyrovnal ještě do poločasové přestávky.

41

James Milner nehraje nejlepší poločas. Teď chtěl přispět k rozvinutí útoku přihrávkou, která kvůli jeho podklouznutí odletěla mimo hru. Na druhé straně se nepovedl centr Mykolenkovi.

40

Pád Gueyeho neznamenal konec domácího útoku. Ten přišel až s centrem McNeila, který si obrana Brightonu bez komplikací pohlídala.

39

Dominic Calvert-Lewin se snažil probít za cenrem od Harrisona. Steele letící míč minul, ale nic vážného pro obranu Brightonu to nebylo.

38

V posledních minutách se hektické tempo prvního poločasu přece jenom uklidnilo. Everton nyní praktikuje postupnou kombinaci daleko od obou branek.

37

Ztrátu Welbecka Brighton okamžitě odčinil. Ve vápně ale bylo znovu přelidněno a teprve po nějaké době uklidnil situaci faul na Younga.

36

Dunk odmítl centr Doucourého. Odražený míč si našel Iroegbunam, jenž po své zablokované střele spáchal útočný faul na Veltmana.

35

Harrison se neprobil přes zahuštěný střed. Domácí to vyřešili nákopem na hrot, kde byl Doucouré poněkolikáté zapikaný v ofsajdu.

34

Simon Hooper nechává zastavenou hru. Na vině je klečící Ashley Young, který je po souboji s Pedrem lehce otřesen.

33

Vitalij Mykolenko si zkušeně pokryl míč před aktivním Yankubou Mintehem. Napadajícímu Gambijci byl zapískán faul a Everton rozehraje z klidu.

32

Dominic Calvert-Lewin se neúspěšně snažil hrudí zpracovat dlouhý nákop. U pravého okraje pokutového území mu překážel mladý obránce Jack Hinshelwood.

31

Zhruba ve třetině zápasu byla poprvé vytažena žlutá karta. Za zbytečné dohrání nakopávajícího Mykolenka je napomenut James Milner.

31

Jan Paul van Hecke nebojácně zakřižoval Doucourého. Nakonec tento riskantní zákrok ve vápně ani nebyl zapotřebí, protože si Malijec nepohlídal ofsajd.

30

Držení míče: 41 % – 59 %.

29

Doucourému se otevřela levá strana. Zvolil přihrávku do druhé vlny na Iroegbunama, po jehož odvráceném centru pálil Gueye z voleje nad bránu.

28

Svěřenci Fabiana Hürzeler po nervózním začátku našli potřebné sebevědomí a v těchto minutách jsou nepochybně lepším týmem. Podtrhnout to chtěl Welbeck, jenže spolupráci s Mintehem zazdil střelou nad břevno.

26

Brighton právě vstřelil branku!
Harrison si naběhl mezi dva soupeře, kteří jej vzali do kleští. O pár sekund později už byl Minteh součástí rychlého protiútoku. Přes Mykolenka nacpal centr k zadní tyči a Tarkowskim nezachycený KAORU MITOMA pohodlně doklepával míč do opuštěné sítě.

25

Veterán James Milner si vyměnil míč s Mintehem, ale centrem z pravé části hřiště žádný další žlutý dres neobjevil.

24

Hosté to v intenzivním presinku přehnali s důrazem. Dominic Calvert-Lewin byl podle mínění sudího Hoopera obětí nedovoleného zákroku.

23

Doucouré se prezentoval velmi ukvapeným centrem z pravé strany. Calvert-Lewin ještě nestihl doběhnout do vápna, samotný míč navíc sebral Steele.

22

Ashley Young vybíhal z vlastní šestnáctky směrem k rohovému praporku. V tu chvíli jej podrazil Welbeck a obrana Evertonu si mohla definitivně oddechnout.

21

Hosté zvládli ohromný boj o střed hřiště. Milner připravil Veltmanovi pozici na centr, který u Pickforda pomohl zlikvidovat zatažený Harrison.

19

Brighton si vybral slabší chvilku v přípravné fázi. Iroegbunam řešil nabídnutý protiútok individuálně, jenže v samotné koncovce branku minul.

18

Youngovi nevyšel centr z pravého křídla. U malého vápna zaparkovaný Calvert-Lewin bezmocně sledoval, jak míč letí do zámezí.

17

Další rychlý výpad Brightonu rozvíjel Mitoma, ale Michael Keane jeho prudký nástřel odklonil do bezpečí. Mezitím drobné zdravotní trable řeší Tarkowski.

16

Defenziva Evertonu žádnou zapeklitou situaci řešit nemusela. Ze souboje odletěl míč od Dunka mimo hrací plochu a vracet jej bude třicetiletý Jordan Pickford.

15

Keane udělal chybu v postupné kombinaci. Minteh bez zbytečného otálení pelášil do protiútoku a teprve Tarkowski jeho postup zastavil učebnicovým zákrokem ve vápně. Bude z toho rohový kop.

14

Dwight McNeil přetáhl centr na zadní tyč. Tarkowski byl vyrušen Wiefferem a nekoordinovanou hlavičkou poslal balon na střechu hostující brány.

13

Wiefferův skluz na Iroegbunama už se bez hvizdu neobešel. Toffies budou mít výhodu standardní situace z pravé části hřiště. Na přímou ránu to asi nebude.

12

Harrison převzal vhozený míč a na hranici vápna se snažil vynutit faul. Na základě kontaktu zezadu spadl na zem, ale hlavní rozhodčí Hooper zůstal zcela klidný.

11

Gueye po akci Calverta-Lewina patičkou připravoval míč Jacku Harrisonovi. Ten nebyl ve špatné pozici, ale špatně trefená střela Steela neohrozila.

10

První desetiminutovka nabídla velmi živelnou podívanou. Rozhodně se nedá tvrdit, že by se oba týmy soustředily na hru ze zabezpečné obrany. Opak je pravdou.

9

João Pedro to po přihrávce Welbecka vyzkoušel z dálky a div že nenachytal nepřipraveného Pickforda, kterého zachránila až krajní tyčka.

8

Doucouré byl vypuštěn do brejku dvou na gólmana. Míč nesobecky adresoval McNeilovi, jenž v ohromné šanci trefil tyč, ale gól by kvůli předchozímu ofsajdu Doucourého stejně neplatil.

7

João Pedro pokazil roztažený do levého křídla. Vhazovat bude Ashley Young, který je v devětatřiceti letech jasně nejstarším mužem na trávníku.

6

Toffies vytáhli presink až do pokutového území. Steele nezazmatkoval a po malé domů od Hinshelwooda konstruktivně předal míč volnějším spoluhráčům.

5

Domácí elegantně přenesli hru na pravý kraj. Jack Harrison se prodribloval ke střele a v souvislosti se zákrokem Steelea získal rohový kop. McNeilův centr byl sklepnut k brankové čáře a tam Harrison dorážel do sítě z ofsajdu.

4

McNeil prodloužil razantní výkop Pickforda hlouběji na útočnou polovinu. Doucouré si balon nezpracoval a Brighton se díky tomu vrací v dostatečném počtu do obrany.

3

Mitomův výlet po levé straně rázným skluzem utnul Iroegbunam. Nová posila Evertonu si počínala tak šikovně, že se bude rozehrávat od branky Jordana Pickforda.

2

Zahajovací výkop měli domácí, kteří oblékají tradiční modrobílé barvy. Brighton je ve žluté sadě.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Everton FC: Pickford – Young, Tarkowski (C), Keane, Mykolenko – A. Doucouré, Iroegbunam, Gueye – Harrison, Calvert-Lewin, McNeil.
Náhradníci: Virginia – O'Brien, Holgate, Lindström, Ndiaye, Beto, Maupay, Metcalfe, Armstrong.
Trenér: Sean Dyche

Brighton & Hove Albion: Steele – Veltman, van Hecke, Dunk (C), Hinshelwood – Milner, Wieffer – Minteh, Pedro, Mitoma – Welbeck.
Náhradníci: Rushworth – Webster, Barco, Gilmour, Sarmiento, Baleba, Ayari, Adingra, O'Mahony.
Trenér: Fabian Hürzeler

Rozhodčí: Hooper – Holmes, Long.
Vzájemné zápasy 2023/24

04.11.2023 Everton – Brighton 1:1
24.02.2024 Brighton – Everton 1:1.
Brighton & Hove Albion

Hosté se v předcházející sezóně nedokázali srovnat s ještě náročnějším programem, jenž byl způsoben účastí v evropských pohárech. Výkony v Premier League tedy zůstaly za standardem z minulých let a Brighton se musel spokojit s jedenáctým místem. V letní pauze se s týmem rozloučil úspěšný trenér Roberto De Zerbi a na jeho místo byl dosazen Fabian Hürzeler, jenž na jaře postoupil s St. Pauli do Bundesligy. Změny se nevyhnuly ani hráčského kádru. Nejcitelnějším odchodem se zdá být přestup kreativního záložníka Pascala Große do Dortmundu. Klub zároveň masivně investoval do mladých hráčů a přivedl Brajana Grudu z Mohuče, Matse Wieffera z Feyenoordu, Yankubu Minteha z Newcastlu a Osmana Ibrahima z Nordsjællandu.
Everton

Nastávající sezóna domácího klubu se ponese v duchu loučení. Bude to poslední rok strávený na legendárním stadionu Goodison Park, kde Everton hraje od roku 1892. O to větší mají Toffies motivaci, aby se po několika utrápených letech vymanili ze spodních pater tabulky. Už minulá sezóna přinesla herní zlepšení, avšak disciplinární odečet osmi bodů způsobil výrazný pokles tabulkou na konečné patnácté místo. A na jaké nové tváře se fanoušci liverpoolského celku mohou těšit? Například na obránce Jakea O´Briena z Lyonu, záložníka Tima Iroegbunama z Aston Villy a útočníka Ilimana Ndiayeho z Marseille. Mezi odchody jsou jména jako Ben Godfrey, Lewis Dobbin, Amadou Onana či Dele Alli.
Všem fotbalovým příznivcům přejeme příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu prvního kola anglické Premier League. Od šestnácti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Evertonem a Brightonem!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

Everton FC – Brighton & Hove Albion

0:3

konec (0:1)

Zpět na online

Branky: 26. Mitoma (Minteh), 56. Welbeck (Wieffer), 87. Adingra (Welbeck)

Karty:   77. Tarkowski (EVE) – 31. Milner (BRN)   66. Young (EVE)

Držení míče: 38 % : 62 %.
Střely na branku: 1:5. Střely mimo: 5:4. Rohy: 1:5. Ofsajdy: 7:1. Fauly: 8:8.

Everton FC: Pickford – Young, Tarkowski (C), Keane, Mykolenko – A. Doucouré (63. Ndiaye), Iroegbunam, Gueye – Harrison (85. Holgate), Calvert-Lewin (76. Beto), McNeil.
Náhradníci: Virginia – O'Brien, Lindström, Maupay, Metcalfe, Armstrong.

Trenér: Sean Dyche

Brighton & Hove Albion: Steele – Veltman, van Hecke, Dunk (C) (75. Webster), Hinshelwood – Milner (82. Gilmour), Wieffer – Minteh (45+2. Adingra), Pedro (82. Sarmiento), Mitoma (89. Ayari) – Welbeck.
Náhradníci: Rushworth – Barco, Baleba, O'Mahony.

Trenér: Fabian Hürzeler

Rozhodčí: Hooper – Holmes, Long