Menu

Další

Olympijské hry

Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 16. den

konec

11.08.2024, 09:00 • Libor Štěpán (@libstep73)

Medailové pořadí LOH 2024 v Paříži

Americké basketbalistky svým téměř povinným, ale obrovsky vydřeným vítězstvím nakonec zajistily své zemi vítězství i v medailovém pořadí výprav. Mezi USA a Čínou probíhal boj až do poslední medailové sady, stejně jako v Tokiu. Jaká bude sitoace v Los Angeles? Podaří se Číně poprvé zvítězit právě na půdě svého největšího globálního soupeře? Třetí místo si zajistilo Japonsko, které tak skvěle navázalo na megaúspěšnou bilanci z domácích her a zařadilo se mezi ty skutečně největší světové velmoci. Historicky nejlepší medailové bilance slaví Austrálie, Francie (pokud nepočítáme prehistorické domácí hry s minimální mezinárodní účastí v roce 1900), Nizozemsko, Nový Zéland a Uzbekistán, když se podíváme na země do patnáctého místa.

Česko se s výsledkem 3 zlatých a 2 bronzových zařadilo na 28. místo.

Aspoň jednu zlatou medaili získalo celkem 63 výprav, jednu jakoukoliv medaili celých 91 výprav. Ani jeden tento údaj nepřekonal historické rekordy stanovené před 3 lety v Tokiu, kdy zlato aspoň jednou slavilo 65 a nějakou medaili celkem 93 výprav.

Z letních olympijských her v Paříži je to vše. Zbývá je už pouze oficiálně uzavřít. Ceremoniál bude zcela jistě velkolepý, určitě se na něj podívejte. A u denních přehledů se sejdeme zase za rok a půl, v únoru roku 2026 při zimní olympiádě v Miláně, Cortině d'Ampezzo a dalších horských střediscích. (17:58:28)

Konec soutěží 16. a zároveň posledního dne olympijských her.

17:20

Drama do posledních sekund a obrovské zklamání Francouzek, že to není vyrovnání a prohrály

17:20

Basketbal

Byla to neskutečná bitva až do samotného konce! Jeden ze skutečných vrcholů her. Ve čtvrté čtvrtině už se hrál basketbal, který musel bavit úplně všechny. Američanky byly téměř celou dobu o krok až dva vepředu, ale nedokázaly udělat ten třetí a další krok, aby rozhodly. Francie předvedla především v obraně jeden z nejlepších výkonů možná v celé své historii, ale nakonec to těsně nestačilo. I proto, že při poslední akci si střílející hráčka v zápalu boje a v časovém presu nepohlídala své postavení a přes naprosto úžasnou střelu s klaksonem dala pouze 2 body a zápas místo prodloužení skončil už po 40 minutách nejtěsnějším finálovým výsledkem v historii. Američanky slaví osmé olympijské zlato za sebou a desáté v historii, Francie pak své druhé stříbro a celkově třetí medaili.

Ženy, finále:
Francie–USA 66:67 (9:15, 25:25, 43:45)
Williamsová 19 (7 doskoků), Ayayiová a Johannesová 9 – Wilsonová 21 (13 doskoků), Copperová a Plumová 12

16:48

Basketbal

Do třetí čtvrtiny se vrátil z kabin pouze jeden tým, k nadšení diváků se Francie rychle ujala 10bodového vedení. Američanky byly viditelně nalomené, ale vrátily se do zápasu, v posledních minutách čtvrtiny už byly zase herně lepší a zvrátily skóre. Po třech čtvrtinách Francie–USA 43:45.

16:12

Basketbal

Velmi nečekanou zápletku má finále basketbalistek. Američanky se absolutně nejsou schopné prosazovat přes francouzskou obranu, na druhé straně to je podobné. Celková úspěšnost střelby z pole obou celků nedosahuje ani 30 %. V poločase tak svítí na tabuli spíše žákovské skóre. Francie–USA 25:25.

15:52

Basketbal

První čtvrtině basketbalového finále žen dominovaly obrany, padlo dohromady pouhých 24 bodů. Američanky zatím zápas kontrolují a vedou nad Francií 15:9.

Sportovci s nejvíce medailemi

Nejúspěšnější sportovci podle hodnoty medailí

Hlavní hvězdy

Můžeme začít bilancovat. Celkem 15 sportovců získalo v Paříži 4 a více medailí, z toho je 12 plavců a 3 gymnasté. Z jiného pohledu to jsou jen 2 muži a hned 13 žen. Nejvíce medailí, 6, ale bez jediné zlaté, si vyplavala Číňanka Čang Jü-fej. 5 medailí získali taktéž plavci Léon Marchand (FRA), Torri Huskeová (USA), Mollie O'Callaghanová (AUS), Regan Smithová (USA) a Kaylee McKeownová (AUS).

Co se týče medailové hodnoty, nejúspěšnějším sportovcem her se stal neskutečný francouzský plavecký univerzál Léon Marchand, který jako jediný vyhrál 4 zlaté medaile. Navíc všechny v individuálních závodech. 3 zlata si z Paříže odváží 10 sportovců a tady už je zastoupení jednotlivých sportů mnohem různorodější. 3 plavkyně, Torri Huskeová, Mollie O'Callaghanová a Summer McIntoshová, gymnastka Simone Bilesová, gymnasta Šinnosuke Oka, lukostřelkyně Lim Si-hjon, lukostřelec Kim U-čin, dráhový cyklista Harrie Lavreysen, rychlostní kanoistka Lisa Carringtonová a atletická sprinterka Gabrielle Thomasová.

Několik sportovců či týmů dosáhlo na třetí olympijské vítězství ve stejné disciplíně za sebou, ale je tu jeden král mezi všemi. Kubánský zápasník Mijaín López Núñez ovládl nejtěžší váhovou kategorii řecko-římského zápasu na pátých hrách za sebou, čímž vytvořil absolutní olympijský a pravděpodobně nepřekonatelný rekord. Přímo na pařížské žíněnce pak po svém pátém triumfu ukončil v 41 letech kariéru.

15:25

Basketbal

Zbývá rozdat poslední medailovou sadu, z basketbalu žen. Finále mezi Francií a USA začne za několik minut a pokud favorizované Američanky splní svoji úlohu, vyhraje USA také medailové pořadí celých her. V případě vítězství Francouzek se bude radovat poprvé v historii Čína.

15:10

Srbové slaví zlatý olympijský hattrick

15:10

Klíčový blok za stavu 12:9 minutu a půl před koncem, po kterém už Chorvaté neměli čas na zvrat

15:10

Vodní pólo

Srbové se po Velké Británii ze začátku 20. století a Maďarsku za začátku tohoto století stali třetím týmem, který dokázal turnaj mužů vyhrát na třech olympijkých hrách za sebou! A to by na ně v polovině základní skupiny rozhodně nikdo nevsadil. Nevýrazné výkony a porážky se všemi hlavními konkurenty však s příchodem vyřazovací fáze nahradil skvěle fungující stroj, který prostě ví, jak vyhrávat velké turnaje. Ve finále prakticky rozhodli senzační pasáží od poloviny první do poloviny druhé čtvrtiny, kterou vyhráli 7:2, aby následným velmi zodpovědným výkonem nedovolili soupeři přiblížit se více než na dvoubrankový rozdíl. Závěr zápasu si tak mohli užít o to více, že ve finále porazili jednoho ze dvou úhlavních rivalů z Chorvatska! Ti po hluchém Tokiu získávají po 8 letech opět stříbro, tehdy také ve finále podlehli Srbsku.

Muži, finále:
Srbsko–Chorvatsko 13:11 (5:2, 3:3, 3:3, 2:3)

15:00

Zlatá dánská radost

15:00

Házená

Druhý poločas dávno rozhodnutého finále házenkářů se proměnil chvílemi spíše v exhibici, byla to především bezstarostná přestřelka, v níž nakonec Dánové ušetřili Němce a neuštědřili jim potupnou čtyřicítku. Ovace vestoje si v poslední minutě užil nejen vítězný tým, ale především jeho loučící se legenda, jeden z nejlepších hráčů všech dob Mikkel Hansen. Dánové slaví po 8 letech druhé olympijské zlato, Němci zopakovali 20letou stříbrnou periodu, po letech 1984 a 2004 mají třetí olympijské stříbro, ale na zlatou medaili v moderním formátu se 6 hráči v poli pod pěti kruhy stále čekají.

Muži, finále:
Německo–Dánsko 26:39 (12:21)
Knorr 6, Kohlbacher a Uscins 4 – Gidsel 11, M. Landin 7

Dráhová cyklistika

Omnium žen

1. Jennifer Valenteová (USA) 144 b.
2. Daria Pikuliková (POL) 131
3. Ally Wollastonová (NZL) 125
4. Lotte Kopecká (BEL) 116
5. Georgia Bakerová (AUS) 108
6. Maike van der Duinová (NED) 106
7. Amalie Dideriksenová (DEN) 105
8. Anita Stenbergová (NOR) 102
9. Maggie Coley-Lysterová (CAN) 101
10. Lara Gillespieová (IRL) 99

14:38

Dráhová cyklistika

Omnium, dráhařský víceboj, ve své poslední části, bodovacím závodě, nabídl pořádnou divočinu a jednu obrovskou senzaci! Ne však na prvním místě, zlatou medaili si bezpečně pohlídala po třech disciplínách vedoucí 29letá Američanka Jennifer Valenteová, dvojnásobná mistryně světa a nyní už i dvojnásobná olympijská vítězka v této disciplíně! Z Paříže má zlato i ze stíhačky družstev. Ale za ní proběhlo totální zemětřesení. Po třech disciplínách druhá Australanka Georgia Bakerová nezískala v bodovačce ani bod a přes obrovský náskok zůstala bez medaile! Ani do té doby třetí Kanaďanka Maggie Colesová-Lysterová se vůbec neprosadila. Útok přišel z mnohem zadnějších pozic. Neskutečný výkon v bodovacím závodě předvedly po třech disciplínách osmá Polka Daria Pikuliková a sedmá Novozélanďanka Ally Wollastonová, útočila i ještě níže postavená Belgičanka Lotte Kopecká. Všechny dokázaly postupně dojet hlavní pole o celá dvě kola, k tomu však přidala nejvíce sprinterských bodů polská cyklistka a slaví senzační stříbro! Dosud byla nejlépe bronzová ve výrazně slabší covidové konkurenci na MS 2020. Bronzová medaile připadla Novozélanďance, která už má stříbro ze stíhačky družstev z loňského šampionátu i tady z Paříže.

14:30

Zápas

Poslední zápasnické zlato opět míří do Japonska, které tak úspěšně dokončilo svůj finální útok na třetí místo oficiálního medailového pořadí zemí! Ve velmi vyrovnaném finále volného stylu žen do 76 kg se obě zápasnice výborně bránily, byly k vidění dohromady pouze 3 bodovaná držení. 2 z nich předvedla favorizovaná Japonka Juka Kagamiová, úřadující mistryně světa, a stává se tak i olympijskou vítězkou! Teprve 20letá Američanka Kennedy Alexis Bladesová, juniorská mistryně světa 2021, je ale velkým příslibem nejtěžší ženské váhy a bude mít ještě hodně příležitostí. Teď má první stříbro mezi dospělými. Bronzové medaile vybojovaly poražená semifinalistka Kolumbijka Tatiana Renteríaová, bronzová i z posledního mistrovství světa, a překvapivě i z oprav postoupivší Kubánka Milaimy de la Caridad Marinová Potrilleová, vítězka Panamerických her a pátá z posledního mistrovství světa.

14:22

Útok odevzdaných Američanek do zámezí končí finále turnaje žen

14:22

Volejbal

Třetí set žádný obrat nenastartoval, naopak! Italky pokračovaly ve skvělém výkonu, z nebohých Američanek občas dělaly žačky, občas se v myslích už poražené hráčky připravovaly o body vyloženě samy. To se stalo i v momentě, kdy se Itálie dostala při mečbolech poprvé na příjem. Ten příliš nezvládla, takže Američanky měly dobrou možnost odvrátit celkově druhý mečbol, jenže dobře připravený útok poslaly do autu a odstartovaly tak oslavy Italek, které nejen že získaly historicky první olympijskou medaili z ženského volejbalu, ale hned jsou zlaté! Američanky nedokázaly obhájit zlato, ale mají pátou olympijskou medaili v řadě.

Ženy, finále:
USA–Itálie 0:3 (18, 20, 17)

14:10

Házená

Žádné drama se neodehrává ani ve finále házenkářů. Němci po dvou vysilujících zápasech v play-off na favorizované Dány herně vůbec nestačí. Těm se podařilo i zlomit kouzlo německého brankáře Andrease Wolffa, dělají si na hřišti, co chtějí, vedou v poločase 21:12 a míří ke druhému olympijskému zlatu v historii.

14:03

Volebal

Zatím zcela jednoznačně se vyvíjí finále turnaje žen. Itálie na hřišti dominuje, o vítězstvím v prvním setu rozhodla už na začátku odskokem na 6:1, klíčová pasáž druhého setu přišla od stavu 8:8, Italky najednou vedly 13:9 a náskok už také nepustily. Američanky tahají za kratší konec i v průběhu třetího setu, je tedy možné, že toto finále nebude mít dlouhého trvání.

Vzpírání

Ženy nad 81 kg

1. Li Wen-wen (CHN) 309 kg (136+173)
2. Pak Hje-čong (KOR) 299 (131+168)
3. Emily Campbellová (GBR) 288 (126+162)
4. Lisseth Betzaida Ayoviová Cabezasová (ECU) 283 (123+160)
5. Mary Theisenová Lappenová (USA) 274 (119+155)
6. Duangaksorn Chaideeová (THA) 272 (120+152)
7. Halima Abbasová (EGY) 260 (115+145)
8. Naryury Pérezová Reveronová (VEN) 259 (114+145)
9. Crismery Santanaová Peguerová (DOM) 258 (118+140)
10. Tursunoj Žabborovová (UZB) 251 (118+133)
11. Iuniarra Sipaiaová (SAM) 246 (105+141)
12. Nurul Akmalová (INA) 245 (105+140)

13:50

Vzpírání

Superfavoritka Li Wen-wen z Číny podle očekávání vyhrává kategorii žen nad 81 kg a obhajuje zlato z Tokia! Po trhu dominovala i v nadhozu, ale ani zdaleka nezvedala váhy, jaké dávala třeba při výhře na mistrovství světa 2022, kde překonala všechny světové rekordy. Neatakovala ani olympijské rekordy, takže sice vyhrála s náskokem, ale ne tak velkým, jak se možná čekalo. Druhé místo si pohlídala loňská mistryně světa Korejka Pak Hje-čong, bronzovou medaili také bez nějakého většího boje nazvedala stříbrná z Tokia Britka Emily Campbellová.

13:45

Dráhová cyklistika

Třetí díl omnia žen, vyřazovací závod, vyhrála opět Američanka Jennifer Valenteová a má do závěrečného bodovacího závodu se 118 body jasně nejlepší výchozí pozici. Zdá se, že jedinou vážnější konkurentkou je ve třetí disciplíně i celkově druhá Australanka Georgia Bakerová, ztrácí 10 bodů, třetí Kanaďanka Maggie Colesová-Lysterová už zaostává o 22 bodů a sama má 12bodový náskok na čtvrtou Dánku Amalii Dideriksenovou. Uvidíme, zda se to ještě nějak zamotá.

Dráhová cyklistika

Keirin mužů

1. Harrie Lavreysen (NED)
2. Matthew Richardson (AUS) +0,056
3. Matthew Glaetzer (AUS) +0,881
4. Muhammad Sahrom (MAS) +3,348
Jack Carlin (GBR) DNF
Šindži Nakano (JPN) DNF

13:38

Harrie Lavreysen zvládl nejlépe poslední kolo finále keirinu a zapsal se mezi největší dráhařské legendy historie

13:38

Dráhová cyklistika

Nizozemec Harrie Lavreysen se přidává k Britovi Chrisi Hoyovi, který dosud jako jediný před 16 lety v Pekingu dokázal na jedněch hrách vyhrát sprinterský trojboj, tj. týmový sprint, individuální sprint i keirin! Ve finále keirinu zaútočil v nájezdu do posledního kola a okamžitě si vytvořil malý náskok! dokázal se zachytit pouze Australan Matthew Richardson, jenže na rychlost 27letého krále posledních let nestačil a ač i on získal z uvedených disciplín v Paříži třetí medaili, nemá ani jedno zlato! V souboji o bronz došlo při výjezdu z poslední zatáčky ke kolizi tří jezdců a bronz tak spadl do klína už rezignujícímu Australanu Matthewovi Glaetzerovi, který se tak v 31 letech dočkal první individuální olympijské medaile!

Dráhová cyklistika

Sprint žen

1. Ellese Andrewsová (NZL)
2. Lea Friedrichová (GER)
3. Emma Finucaneová (GBR)
4. Hetty van de Wouwová (NED)
5. Sophie Capewellová (GBR)
6. Emma Hinzeová (GER)
7. Martha Bayonaová Pinedaová (COL)
8. Kelsey Mitchellová (CAN)

13:28

Ellesse Andrewsová vyhrává druhou jízdu finále sprintu a zapisuje se do historie

13:28

Dráhová cyklistika

Finálové závody sprintu žen potřebovaly pouze základní sadu dvou jízd! V duelu o bronz z první i druhé pozice zcela jednoznačně uspěla Britka Emma Finucaneová, zlatá z týmového sprintu a bronzová z keirinu, ve finále pak světová rekordmanka Němka Lea Friedrichová první jízdu z druhé pozice nezvládla takticky a nestačila využít dostatečně jízdy v háku, ve druhé jízdě pak rigorózní práci sprinterské taktiky z druhé pozice napsala vítězná Novozélanďanka Ellesse Andrewsová, která tak jako první žena v historii vyhrála na jedněch hrách individuální sprint i keirin!

13:20

Závěrečná trojka Belgie nic neřeší, Austrálie slaví olympijskou medaili po 12 letech

13:20

Basketbal

Bronz z ženského turnaje slaví po 12 letech hráčky Austrálie! Po naprosto vyrovnaném prvním poločase se skóre ve druhé půli houpalo, Australanky vedly o 10 bodů, aby o pár minut později vedla Belgie, do koncovky si ale Australanky přinesly 6bodový náskok a dokázaly ho bezpečně udržet! Mistryně Evropy z Belgie tak musí na olympijskou medaili dále čekat.

Ženy, o 3. místo:
Belgie–Austrálie 81:85 (19:20, 36:37, 61:60)
Vanloová 26 (11 asistencí), Meessemanová 23 – Magbegorová 30 (13 doskoků), Whitcombová 14

13:10

Klíčový okamžik finále volného stylu mužů do 97 kg

13:10

Zápas

Finále volného stylu mužů do 97 kg rozhodlo velmi rychlé položení na lopatky! 21letý Dagestánec Achmed Tažudinov v dresu Bahrajnu, úřadující mistr světa, vycházející hvězda s kontroverzním přestupem z Ruska do Bahrajnu v roce 2022, využil chyby soupeře při útoku, přetočil ho na záda a vyhrál tak olympijské hry! Tímto jediným okamžikem zůstalo stříbro pro Gruzínce Giviho Mačarašviliho, medailistu z obou posledních mistrovství světa a nyní i z olympijských her. Bronzové medaile si vybojovali poražený semifinalista Ázerbajdžánec Magomedchan Magomedov, medailista z obou posledních mistrovství světa, na technickou převahu, a z oprav postoupivší Íránec Amirali Azarpira, dvojnásobný mistr světa do 23 let z let 2021 a 2022, na body.

Moderní pětiboj

Individuální závod žen

1. Michelle Gulyásová (HUN) 1 461 b. (WR)
2. Elodie Clouvelová (FRA) 1 452
3. Song Sung-min (KOR) 1 441
4. Blanka Guziová (HUN) 1 433
5. Elena Michelová (ITA) 1 424
6. Ilke Özyükselová (TUR) 1 420
7. Gintare Venckauskaitėová (LTU) 1 419
8. Kim Sun-u (KOR) 1 410
9. Kerenza Brysonová (GBR) 1 404
10. Lucie Hlaváčková (CZE) 1 403

12:56

Michelle Gulyásová v rozhodujícím momentu závodu a v cíli

12:56

Lucie Hlaváčková s číslem 14 sprintuje pro konečné 10. místo

12:56

Moderní pětiboj

Olympijskou vítězkou v moderním pětiboji se stává 23letá Maďarka Michelle Gulyásová, která tak potvrdila jak statistiku, že od her v Tokiu neskončila mimo stupně vítězů, tak pozici výrazně lepší střelkyně než před závěrečním během se střelbou vedoucí Francouzka Eloide Clouvelová, a s náskokem si doběhla pro životní úspěch, dokonce v novém světovém rekordu 1 461 bodů! Domácí veteránka zvládla svoji slabší střelbu natolik, že udržela stříbro a po stejné medaili z Ria si to tentokrát užila před plným kotlem svých fanoušků a je možné, že v 35 letech zamíří do sportovního důchodu. Bronzovou medaili nakonec udržela dlouho o stříbro bojující Korejka Song Sung-min, osudnou se jí staly poslední dvě střelby, kdy svoji francouzskou soupeřku nepřestřílela. Fantastickým během i střelbou se ze 14. na 4. místo prodrala Maďarka Blanka Guziová. Lucie Hlaváčková bohužel nezářila na střelnici, přesto se výborným během ve finiši prodrala na 10. místo. Top 10 olympijského závodu v 18 letech? Obrovská naděje do budoucna!

12:43

Vzpírání

V kategorii žen nad 81 kg po trhu podle očekávání vede superfavoritka Li Wen-wen z Číny, zvedla 136 kg a poslední pokus vynechala, aby šetřila síly na nadhoz. Má náskok 5 kg na Korejku Pak Hje-čong, dalších 5 kg ztrácí Britka Emily Campbellová.

12:40

Dráhová cyklistika

Do finále keirinu mužů postoupili Australan Matthew Richardson, Nizozemec Harrie Lavreysen, Brit Jack Carlin, Australan Matthew Glaetzer a dva Japonci, Šindži Nakano a Kaija Óta. Tedy všichni hlavní favorité.

12:33

Zápas

Olympijským vítězem ve volném stylu mužů do 65 kg se stává opět Japonec! Není to ale obhájce zlata Takuto Otugoro, nýbrž jeho přemožitel z národní kvalifikace, 23letý Kotaro Kijooka, který sice dosud neabsolvoval mnoho mezinárodních akcí, ale v Paříži si počínal jako mazák a finále proti favorizovanému Íránci Rahmanu Amouzadkhalilimu, mistru světa z roku 2022, rozhodl už v prvním poločase, kdy se mu podařila skvělá sekvence s pěti přetočeními soupeře, za což získal 10 bodů a vysoké vedení v pohodě ubránil.
Bronzové medaile sy vybojovali oba postoupivší z oprav, ve velmi těsných a napínavých duelech uspěli Portoričan Sebastian Rivera, stříbrný z loňského mistrovství světa, a čečenský Albánec Islam Dudajev, letošní mistr Evropy.

12:29

Moderní pětiboj

Ano, platí, co bylo řečeno. Lucie Hlaváčková bude startovat do závěrečné kombinované disciplíny ze 14. místa se ztrátou 10 sekund na desítku a 42 sekund na medaili, kdybychom chtěli mít fantasmagorické představy. Jako první bude vybíhat domácí Elodie Clouvelová s náskokem 13 sekund na Maďarku Michelle Gulyasovou a bude se čekat, co provede na čtyřech střeleckých zastávkách, kde v semifinále hazardovala s postupem do finále. Dalších 18 sekund bude čekat na svůj start Korejka Song Sung-min a bude mít jen 2 sekundy k dobru na Italku Elenu Micheliovou.

12:27

Dráhová cyklistika

Souboj vyřazených čtvrtfinalistek o 5. místo ve sprintu žen vyhrála Britka Sophie Capewellová před Němkou Emmou Hinzeovou. Sedmá skončí Kolumbijka Martha Bayonaová Pinedaová, osmá Kanaďanka Kelsey Mitchellová.

12:23

Moderní pětiboj

Lucie Hlaváčková na 200 m volný způsob zaplavala čas 2:20,54 min, což znamená podprůměrných 269 bodů. Česká juniorka má v této disciplíně slabinu. S největší pravděpodobností bude startovat do závěrečného běhu se střelbou ze 14. místa se ztrátou 10 sekund na elitní desítku.

12:22

Dráhová cyklistika

Druhou finalistkou sprintu žen je světová rekordmanka Lea Friedrichová z Německa! V rozhodující třetí jízdě dokázala využít výhodu druhé pozice, udržela se v háku a v nájezdu do poslední zatáčky pro ni bylo jednoduché nastoupit a vyhrát. Nizozemka Hetty van de Wouwová pojede o bronz.

12:15

Dráhová cyklistika

Po druhé disciplíně ženského omnia, tempo závodu, se do hry o přední pozice dostává vítězka této části Irka Lara Gillespieová, 40 bodů ji vyneslo s celkovými 52 body na 6. místo. Na čele zvýšila náskok Američanka Jennifer Valenteová, v tempu druhá, má tedy už 78 bodů. Na 70 bodech je Australanka Georgia Bakerová, třetí v pořadí už má velkou ztrátu, Maggie Colesová-Lysterová z Kanady získala 60 bodů. Belgičanka Lotte Kopecká je po tempu, které dokončila jako šestá, na 13. místě s 38 body.

12:13

Basketbal

Utkání o bronz turnaje žen slibuje obrovské drama až do konce. V prvním poločase se jen na jediný okamžik přehouplo skóre do vyššího než 4bodového rozdílu a o přestávce je stav mezi Belgií a Austrálií 36:37. Absolutně nic není rozhodnuto.

12:05

Moderní pětiboj

Lucie Hlaváčková si v bonusovém kole šermu vybojovala 4 bonusové sekundy na start závěrečného běhu. Nejúspěšnější v této části byla Italka Elena Micheliová, která jich získala hned 12 a posunula se před plaváním ke Korejce a Číňance na třetí místo průběžného pořadí. Francouzka Elodie Clouvelová získala na čele na Maďarku Michelle Gulyasovou 4 sekundy k dobru.

12:02

Dráhová cyklistika

Do semifinále keirinu mužů postoupili všichni hlavní favorité, Nizozemec Harrie Lavreysen, Brit Jack Carlin i Australan Matthew Richardson.

12:00

Dráhová cyklistika

Velká Británie nebude mít zlato ze sprintu žen, favorizovaná Emma Finucaneová v semifinále prohrála obě jízdy s vítězkou keirinu, Novozélan´dankou Ellesse Andrewsovou, a půjde jen do boje o bronz. O druhé finalistce musí rozhodnout až třetí semifinálová jízda.

11:57

Zápas

Ve volném stylu žen do 76 kg postoupily z oprav do zápasů o bronz Kubánka Milaimy de la Caridad Marinová Potrilleová, vítězka Panamerických her a pátá z posledního mistrovství světa, která to měla bezpracně, zraněná soupeřka nemohla nastoupit, a Ekvádorka Genesis Rosangela Reascová Valdezová, pátá z MS 2022.

11:53

Rozhodující penalta souboje o bronz, Američané slaví překvapivou medaili

11:53

Vodní pólo

Maďaři ve druhém poločase dokázali otočit skóre z 5:6 na 8:6, tento stav platil ještě na konci 29. minuty. Jenže následně během minuty Američané vyrovnali a v nervózním závěru Maďarsko neproměnilo několik zajímavých příležitostí, takže o majiteli bronzové medaile musely rozhodnout penalty. Do nich si Maďaři přenesli střeleckou neschopnost z konce základní doby a neproměnili ani jednu! Hotovo tak bylo už po třech sériích a Američané slaví obrovský úspěch, ukončili 16leté čekání na jakoukoliv medaili nejen z olympijských her, ale i v součtu s mistrovstvím světa! Maďarsko končí potřetí z poslednách čtyřech olympijských her bez medaile a na to vůbec není zvyklé.

Muži, o 3. místo:
USA–Maďarsko 11:8 pen. (3:2, 1:1, 2:2, 2:3 – 3:0)

11:36

Moderní pětiboj

Ve finále žen udržela po parkuru vedení domácí favoritka Elodie Clouvelová, má v součtu 553 bodů. Za ní se nachází v tuto chvíli asi největší adeptka na zlato Michelle Gulyasová z Maďarska, nejkomplexnější pětibojařka, která od olympiády v Tokiu neskončila v závodě mimo stupně vítězů. Má 545 bodů. Další ženy už mají znatelnou ztrátu, Korejka Song Sung-min a Číňanka Čang Ming-jü 525 bodů, Britka Kerenza Brysonová 516 bodů. Lucie Hlaváčková je po parkuru na 13. místě se ziskem 498 bodů. Za chvíli přijde na řadu bonusové kolo šermu.

11:32

Zápas

Ve volném stylu mužů do 97 kg z oprav do soubojů o bronz postoupili Ukrajinec Murazi Mchedlidze a Íránec Amirali Azarpira, dvojnásobný mistr světa do 23 let z let 2021 a 2022.

11:27

Moderní pětiboj

Další pětibojařka finále nedokončí. Domácí Marie Oteizaová se s vylosovaným koněm absolutně nesžila a společná nervozita vyústila ve velmi rychlé odmítnutí skoku přes překážku, Oteizaová, jinak na pětibojařku velmi dobrá jezdkyně, se poroučela k zemi a to znamená vyloučení.

11:25

Dráhová cyklistika

První disciplínu ženského omnia, scratch, vyhrála Američanka Jennifer Valenteová a zapisuje tak do celkového hodnocení 40 bodů. 38 bodů za druhé místo má Kanaďanka Maggie Colesová-Lysterová, 36 bodů za třetí pozici Australanka Georgia Bakerová. Nečekaně špatně vstoupila do omnia spolufavoritka Belgičanka Lotte Kopecká, za 17. místo získala pouze 8 bodů a to bude ve zbytku soutěže jen velmi pracně dohánět.

11:20

Zápas

Do soubojů o bronzovou medaili ve volném stylu mužů do 65 kg postoupili z oprav Portoričan Sebastian Rivera, stříbrný z loňského mistrovství světa, a čečenský Albánec Islam Dudajev, letošní mistr Evropy, kterému se soupeř v opravách krátce po začátku duelu zranil a postupuje tak prakticky bez boje.

11:17

Moderní pětiboj

Lucie Hlaváčková má ve finále o jednu soupeřku méně. Španělka Laura Herediaová, stříbrná z loňských Evropských her, si počínala velmi špatně na koni a po třetím odmítnutí skočit překážku byla z finále vyloučena.

11:11

Moderní pětiboj

Lucie Hlaváčková bohužel nezopakovala čistý parkur ze semifinále, s vylosovaným koněm Drution de L'Olivier shodila prkno hned na první překážce. Poté už spolu chytili správný rytmus a další chybu neudělali, takže česká juniorka zapisuje ve finále k 205 bodům ze šermu, které se přenáší z úvodního dne, 293 bodů z parkuru. Škoda, že to není 300, je to 7 sekund rozdílu na startu do závěrečného běhu se střelbou.

11:06

Vodní pólo

V utkání o bronz turnaje mužů probíhá tvrdá defenzivní bitva. Američané v polovině druhé čtvrtiny poprvé utekli do dvoubrankového vedení nad Maďary, ale v poločase to je jen o gól, 4:3.

Atletika

Maraton žen

1. Sifan Hassanová (NED) 2:22:55 (OR)
2. Tigst Assefaová (ETH) +0:03
3. Hellen Obiriová (KEN) +0:15
4. Sharon Lokediová (KEN) +0:19
5. Amane Shankuleová (ETH) +1:02
6. Juka Suzukiová (JPN) +1:07
7. Delvine Meringorová (ROU) +2:01
8. Stella Chesangová (UGA) +3:06
9. Lonah Chemtai Salpeterová (ISR) +3:13
10. Eunice Chumbaová (BRN) +3:15

26. Tereza Hrochová (CZE) +7:05
66. Moira Stewartová (CZE) +15:12

10:43

Atletika

Moira Stewartová se olympijským maratonem spíše protrápila a propadla se až na konečné 66. místo. Ale dokončila.

10:36

Španělský brankář likviduje poslední střelu a stává se hrdinou

10:36

Házená

Bronzovou medaili z turnaje mužů obhájilo Španělsko, celkem má tuto olympijskou medaili už popáté! Ve druhém poločase pokračovala dramatická bitva s výbornými obranami a brankáři, rozhodoval skutečně každý gól. Slovinci žili svůj sen o zázračné medaili až do konce, 8 minut před koncem o gól vedli, jenže další gól přidali až v předposlední minutě ze sedmičky a to už jen snižovali vedení soupeře. Dostali sice šanci na vyrovnání, jenže poslední útok nebyl dobře připravený, brankář Gonzalo Perez de Vargas si s nepříliš umístěnou střelou poradil a Španělé slaví!

Muži, o 3. místo:
Španělsko–Slovinsko 23:22 (12:12)
Gómez 5/3, Casado 4 – Dolenec 6/6, Janc 5

10:30

Tereza Hrochová předvedla velmi dobrý výkon

10:30

Atletika

Tereza Hrochová doběhla na velmi dobrém 26. místě v čase rovných 2:30:00 hod. Vyrovnala tak umístění Evy Vrabcové-Nývltové z olympijských her v Riu.

10:24

Sifan Hassanová se zapisuje do atletické historie

10:24

Atletika

Sifan Hassanová to dokázala, získala na jedněch hrách medaili na 5 a 10 km na dráze i v maratonu! Maraton žen se rozhodoval až na posledních stovkách metrů, zhruba 300 metrů před cílem se 31letá Nizozemka stupňovaným tempem dostala do vedení a doběhla si pro olympijské zlato i v Paříži, navíc v novém olympijském rekordu 2:22:55 hod! Dosáhla tak jedné z nejobdivuhodnější bilance v běžecké historii, po zlatých medailích na 5 a 10 km a bronzu na 1 500 m v Tokiu si v Paříži vyběhala na 5 a 10 km bronzové medaile a zlato v maratonu! O pouhé 3 sekundy druhá skončila Etiopanka Tigst Assefaová, od roku 1996 trvající sérii keňské olympijské medaile z ženského maratonu zachránila bronzová Hellen Obiriová, která tak má vytrvaleckou medaili z třetí olympiády v řadě, poprvé v maratonu!

10:16

Atletika

2 kilometry do cíle maratonu žen a na čele je stále pohromadě 5 běžkyň. Sharon Lokediová a Hellen Obiriová z Keni, Tigst Assefaová a Amane Beriso Shankuleová z Etiopie a Nizozemka Sifan Hassanová.

10:13

Vodní pólo

Řekové vedli v utkání o 5. místo ještě něco přes 5 minut před koncem 13:8 a zdálo se být o výsledku jasno, jenže vypadli z role a minutu a půl před koncem to bylo už jen o gól. Rozhodnutí padlo až po dlouhém zkoumání videa, které odhalilo, že Konstantinos Karakis dostal míč 64 sekund před koncem těsně za brankovou čáru a uklidnil zbytek zápasu. Řecko končí páté, Španělsko šesté, spokojenost však není ani na jedné straně. Takové nebyly ambice těchto celků.

Muži, o 5. místo:
Řecko–Španělsko 15:13 (2:2, 6:4, 4:1, 3:6)

10:05

Atletika

Na mezičase 35 km ženského maratonu zůstalo na čele 6 žen, Sharon Lokediová a Hellen Obiriová z Keni, Tigst Assefaová a Amane Beriso Shankuleová z Etiopie, Nizozemka Sifan Hassanová a Japonka Juka Suzukiová. Terez Hrochová běží na 30. místě, Moiře Stewartové dochází síly a propadá se, 53. místo.

9:55

Atletika

Zdá se, že Keňanka Peres Jepchirchirová, obhájkyně zlata, prochází krizí a zaostává. Dost možná v tuto chvíli vypadává z boje o medaile.

9:50

Atletika

Za vrcholem nejprudšího stoupání se vedoucí skupina znovu seběhla, je v ní 9 maratonkyň. Sharon Lokediová, Peres Jepchirchirová a Hellen Obiriová z Keni, Tigst Assefaová a Amane Beriso Shankuleová z Etiopie, Nizozemka Sifan Hassanová, Rumunka Delvine Relin Meringorová, Japonka Juka Suzukiová a Eunice Chebichii Chumbaová, Keňanka v dresu Bahrajnu.

České závodnice se posunují vpřed. Velmi dobře běží Tereza Hrochová, už je na konci třetí desítky. Moira Stewartová se nachází v páté desítce pořadí.

9:40

Atletika

Maratonkyně se dostaly do klíčového prudkého stoupání na 29. kilometru, kde včera zaútočil vítězný Etiopan
Tamirat Tola. U žen zatím dochází k postupnému odpadání žen z vedoucí skupiny, zůstávají spolu čtyři. Dvě Keňanky a dvě Etiopanky.

9:36

Házená

To v poločase střetnutí o bronz je skóre mezi Španěly a Slovinci naprosto vyrovnané, 12:12. Španělsko se v závěru první půle dostalo dvakrát do dvoubrankového vedení, ale nezvládlo ho udržet. Slovince drží 4gólové pravé křídlo Janc.

9:33

Vodní pólo

Řecko zvládlo lépe závěr neřízené přestřelky ve druhé čtvrtině a v poločase souboje o 5. místo vede nad Španělskem 8:6.

9:08

Vodní pólo

Třetí událost probíhající ve stejnou dobu je souboj o 5. místo vodních pólistů mezi Řeckem a Španělskem.

9:05

Házená

Začalo také utkání o bronz turnaje mužů mezi Španělskem a Slovinskem.

9:00

Atletika

Od 8 hodin probíhá maraton žen, samozřejmě na stejné kopcovité trati, jakou včera běželi muži. Aktuálně mají vytrvalkyně za sebou 18 km a na čele se drží skupina 14 běžkyň. Tereza Hrochová s Moirou Stewartovou si běží své tempo a nachází se v páté, resp. šesté desítce. Dá se předpokládat, že se postupně budou posouvat trochu výše.

Začátek soutěží 16. dne olymoijských her.
Program soutěží 16. dne

Atletika
8:00 maraton žen (Tereza Hrochová, Moira Stewartová)

Basketbal
11:30 Belgie–Austrálie (ženy, o 3. místo)
15:30 USA–Francie (ženy, finále)

Dráhová cyklistika
11:00 omnium žen (scratch)
11:22 sprint žen (semifinále)
11:29 keirin mužů (čtvrtfinále)
11:57 omnium žen (tempo)
12:25 sprint žen (o 5—8. místo)
12:29 keirin mužů (semifinále)
12:45 sprint žen (finále)
12:53 omnium žen (vyřazovací závod)
13:23 keirin mužů (finále)
13:56 omnium žen (bodovací závod)

Házená
9:00 Španělsko–Slovinsko (muži, o 3. místo)
13:30 Německo–Dánsko (muži, finále)

Moderní pětiboj
11:00 individuální závod žen (finále, parkur, Lucie Hlaváčková)
11:40 individuální závod žen (finále, šerm – bonusové kolo)
12:10 individuální závod žen (finále, plavání)
12:40 individuální závod žen (finále, laser běh)

Vodní pólo
9:00 Řecko–Španělsko (muži, o 5. místo)
10:35 USA–Maďarsko (muži, o 3. místo)
14:00 Srbsko–Chorvatsko (muži, finále)

Volejbal
13:00 USA–Itálie (ženy, finále)

Vzpírání
11:30 ženy nad 81 kg

Zápas
11:00 volný styl mužů do 65 kg (opravy)
11:30 volný styl mužů do 97 kg (opravy)
12:00 volný styl žen do 76 kg (opravy)
12:30 volný styl mužů do 65 kg (o 3. místo a finále)
13:15 volný styl mužů do 97 kg (o 3. místo a finále)
14:00 volný styl žen do 76 kg (o 3. místo a finále)
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:00.

Přehled událostí na LOH Paříž 2024 – 16. den

konec

Zpět na online


Statistiky:
Program soutěží 16. dne
Atletika
8:00 maraton žen (Tereza Hrochová, Moira Stewartová)

Basketbal
11:30 Belgie–Austrálie (ženy, o 3. místo)
15:30 USA–Francie (ženy, finále)

Dráhová cyklistika
11:00 omnium žen (scratch)
11:22 sprint žen (semifinále)
11:29 keirin mužů (čtvrtfinále)
11:57 omnium žen (tempo)
12:25 sprint žen (o 5—8. místo)
12:29 keirin mužů (semifinále)
12:45 sprint žen (finále)
12:53 omnium žen (vyřazovací závod)
13:23 keirin mužů (finále)
13:56 omnium žen (bodovací závod)

Házená
9:00 Španělsko–Slovinsko (muži, o 3. místo)
13:30 Německo–Dánsko (muži, finále)

Moderní pětiboj
11:00 individuální závod žen (finále, parkur, Lucie Hlaváčková)
11:40 individuální závod žen (finále, šerm – bonusové kolo)
12:10 individuální závod žen (finále, plavání)
12:40 individuální závod žen (finále, laser běh)

Vodní pólo
9:00 Řecko–Španělsko (muži, o 5. místo)
10:35 USA–Maďarsko (muži, o 3. místo)
14:00 Srbsko–Chorvatsko (muži, finále)

Volejbal
13:00 USA–Itálie (ženy, finále)

Vzpírání
11:30 ženy nad 81 kg

Zápas
11:00 volný styl mužů do 65 kg (opravy)
11:30 volný styl mužů do 97 kg (opravy)
12:00 volný styl žen do 76 kg (opravy)
12:30 volný styl mužů do 65 kg (o 3. místo a finále)
13:15 volný styl mužů do 97 kg (o 3. místo a finále)
14:00 volný styl žen do 76 kg (o 3. místo a finále)