Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference Ligové fotbalové asociace

konec

20.06.2024, 14:00 • Karel Jedlička

Tisková konference skončila. (14:34:16)
Pikantní zápasy nabízí v úvodu i druhá liga, jejíž absolutní nováček, rezerva Baníku Ostrava, se rovnou vydá na hřiště Sparty B. Tu poté ve druhém kole čeká derby juniorek na xaverovském stadiónu dalšího nováčka Slavie B, která se do soutěže vrací po roční pauze.
Sestupující Zlín zahájí druhou ligu v Líšni.
Velké pražské derby bude na programu v 11. kole 5.-6. října v Edenu. Slavia bude hrát doma už o dvě kola dříve i další šlágr proti Plzni, naopak Sparta má oba hlavní rivaly venku, do Plzně se vydá ve 13. kole.

Los 1. kola nejvyšší soutěže, které se bude hrát o víkendu 20.-21. července:

Karviná – Liberec
České Budějovice – Olomouc
Slovácko – Slavia
Hradec Králové – Teplice
Jablonec – Mladá Boleslav
Sparta – Pardubice
Dukla – Plzeň
Bohemians – Ostrava
Také druhá liga startuje 20. července, na podzim bude na programu 16 kol, předehrávané kolo by se mělo dohrát televizním zápasem v pondělí 11. listopadu. Na jaře se startuje o měsíc později, tedy 1. března, a závěrečné 30. kolo se odehraje 24. května.
Podzimní ligový program se opět protáhne až hluboko do adventního času, o víkendu 14.-15. prosince je na pořadu 19. kolo.
Jarní část bude zahájena v první únorový den a základní část ligy skončí třicátým kolem 19. dubna 2025.
Vysílací časy televizních zápasů ani úřední časy dalších zápasů první ligy ještě stanoveny nebyly, rozpis bude upřesněn později.
Tomáš Bárta: „První volbu pro televizní zápasy druhé ligy bude mít ČT Sport, hlavní vysílací čas bude v pondělní podvečer. Případné další sloty ještě řešíme.“
Snahou LFA je, aby se infrastruktura druhé ligy s výjimkou kapacity stadiónů co nejvíce přibližovala první lize, to se týká především umělého osvětlení a vyhřívaných trávníků. Kluby, které to nemají, budou finančně sankcionovány snížením příspěvku o přibližně 3 milióny korun, sdělil dále Dušan Svoboda.
„Podíl solidarity je kolem 70%, což jsou prostředky, rozdělované bez ohledu na to, zda se jedná o velký nebo malý klub, kolik má fanoušků nebo jak je úspěšný. Princip solidarity máme největší z okolních srovnatelných zemí“, upozornil Dušan Svoboda. „Nechceme, aby se nůžky ve finančních možnostech jednotlivých klubů ještě více rozevíraly.“
Základní zaručená složka finančního příspěvku je pro ročník 2024/25 pro každý prvoligový klub 24 miliónů Kč.
Převážil tak pohled, že je lepší prvek zápasu o Evropu nahradit jen finanční motivací, podle subjektivního názoru Dušana Svobody by se zápas hrát měl dál, ale ve výboru převážil opačný názor. Sedmý klub ligy obdrží bonus 3 milióny korun, osmý dostane dva milióny.
Dušan Svoboda: „Zápas o Evropu dodával prostřední skupině náboj a atraktivitu. U první a třetí skupiny je přitažlivost pro fanoušky nesporná, dokladem jsou toho plné stadióny, na druhou stranu se nesly myšlenky o tom, že někdo spekuluje, zda není výhodnější skončit sedmý než šestý. Jsem skálopevně přesvědčený, že kdo chce být ve fotbale úspěšný, musí přemýšlet, jak zápasy vyhrát a ne naopak, ale objektivně je třeba říct, že jsem i já podobné úvahy zaslechl.“
Ve druhé lize se navyšuje počet náhradníků, nominovaných k zápasu, po vzoru nejvyšší soutěže na jedenáct.
Novinkou v pravidlech pro příští ligový ročník je možnost šestého střídání při podezření na otřes mozku. Pokud této možnosti jedno z mužstev využije, získá automaticky právo šestého střídání i soupeř.
Dušan Svoboda informuje o rozdělení finančních prostředků mezi kluby, které stojí na pěti pilířích: základní rovnoměrný podíl, bonus za umístění, za postup do evropských soutěží, podíl na TV sledovanosti a mimořádný bonus při kladném hospodaření LFA.

Od příští sezóny se ruší zápas o Evropu mezi pátým celkem skupiny o titul a vítězem prostřední skupiny, z níž se tak stane pouze souboj o konečné umístění, jako tomu bylo i loni. Její vítěz pouze získá volný los ve druhém kole domácího poháru.
Volen byl také kontrolní výbor LFA, jehož členy jsou Richard Jukl, Libor Kleibl a Lukáš Vaculík. Jejich mandát bude čtyřletý.
Pavel Jahoda: „Do ligového výboru LFA byli jmenováni svými kluby Dušan Svoboda, Jaroslav Tvrdík, Adolf Šádek, Václav Brabec a za olomoucké béčko jako nejlépe umístěný nepostupující druholigový klub Ladislav Minář, volenými členy jsou Dariusz Jakubowicz z Bohemians a Martin Vozábal za Táborsko.“

Tisková konference Ligové fotbalové asociace

konec