Menu

Fotbal

Španělská LaLiga

CA Osasuna – RCD Mallorca

1:1

konec (1:0)

14.05.2024, 19:30 • Estadio El Sadar (Pamplona) • 36. kolo • Vojtěch Martinek (@mrtnkv)

Tipsport: 2.79 2.88 3.12 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Napočtenou někdy příště! (21:37:26)

Dnešní utkání sledovalo 17 852 diváků.
Osasuna má o víkendu na programu poslední venkovní duel sezóny, který sehraje na půdě Atlética Madrid. Mallorca pak v domácí derniéře přivítá Almeríi.
Máme hotovo, nevýrazná podívaná v Pamploně končí dělbou bodů. Osasuna byla po většinu doby na hřišti o něco málo aktivnější a dlouho to vypadalo, že si dnes připíše výhru, ale Mallorca pak ve druhém poločase naplno využila krátký ofenzivní nápor a vyrovnala díky zásahu Sergiho Dardera. Další trefa už nepadla, a konečný výsledek na El Sadaru tak zůstal 1:1.

Držení míče: 52 % : 48 %.
Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 5:4. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 12:11.

90+4

Konec zápasu.

90+3

Ne ne, další trefy se dnes nedočkáme. Oboustranně velmi vlažná ofenzivní podívaná skončí remízou.

90+2

Odpískán útočný faul střídajícího žolíka Svenssona. Rajković bude odkopávat, přičemž s exekucí rozehrávky si celkem pochopitelně dává načas.

90+1

Zaplněný domácí kotel se snaží aspoň hlasivkami umocnit nápor, pod kterým se v závěru ocitla Mallorca. Osasuně se ovšem nedaří zakončit.

90

Hlavní rozhodčí nastavuje 4 minuty.

89

Osasuna v samotném závěru dostává šanci rozhodnout z rohu, Rajković musí po delší době zpozornět.

88

Střídání v týmu CA Osasuna:
ze hřiště odchází Raúl García, přichází Max Svensson.

86

Na hrací ploše zůstal malou chvíli ležet Larin, kterého zřejmě některý z protihráčů podkopl.

85

Po dlouhé standardce Mallorcy to před Fernándezem několik sekund vypadalo nepříjemně, série odrazů ale končí odpískaným postavením mimo hru.

84

Areso u středové čáry nevybíravě vlétl do souboje s Jaumem Costou. Rozhodčí sice ani tentokrát nevytáhl kartu, ale volný kop přeci jen nařídil.

83

Střídání v týmu RCD Mallorca:
ze hřiště odchází Dani Rodríguez, přichází Antonio Sánchez,
ze hřiště odchází Toni Lato, přichází Jaume Costa.

82

Pokud si dnes někdo pro sebe přeci jen na konci urve výhru, nejspíš to budou domácí. Mallorca se zdánlivě soustředí už jen na obranu, dopředu se nežene.

80

Míříme do finiše, v Pamploně to zatím vypadá na vesměs zaslouženou dělbu bodů. Na oba kluby padla deka, k vidění jsou spíš fauly než hezké šance.

79

Lato si po souboji s Muñozem stěžuje na křeče, rozhodčí tak pro jistotu na malou chvíli přerušuje.

77

Do statistik ostrovního celku přibyly další dva fauly, o jeden se postaral Larin a o druhý Prats.

76

Střídání v týmu RCD Mallorca:
ze hřiště odchází Nacho Vidal, přichází Samuel Costa,
ze hřiště odchází Manu Morlanes, přichází José Manuel Copete.

75

Momentálně se spíš nehraje než hraje, kouskované dění nyní přibržďují další změny. Tentokrát mallorské.

75

Střídání v týmu CA Osasuna:
ze hřiště odchází Rubén Peña, přichází Lucas Torró,
ze hřiště odchází Rubén García, přichází Jesús Areso.

73

Domácí se neúspěšně pokusili si vyhádat rohový kop, rozhodčí se nenechal obměkčit. Hra se na nějakou dobu zastavuje, uvidíme další střídání.

72

Zatímco po většinu utkání se v útoku trápila Mallorca, teď se ani trochu nedaří Osasuně. Arrasateho svěřenci jsou na pevnou defenzívu soků krátcí.

70

Obrat byl málem dokonán, domácí si koledují o pořádně studenou sprchu! Po pěkném křížném pasu se ve vápně do rychlého zakončení dostal Lato, na jehož vyražený pokus následně nepřesnou dorážkou navázal González!

69

V Pamploně nyní sledujeme celkem vyrovnanou pasáž dění. Oba celky zpevnily své defenzívy, hra se tak usadila primárně na středu bitevního pole.

68

Dění okamžitě po Darderově gólu nabralo spád, zejména hosté hrají s vyšší intenzitou než dosud. Fernández si musel poradit se skákajícím centrem.

66

Střídání v týmu CA Osasuna:
ze hřiště odchází José Arnáiz, přichází Johan Mojica,
ze hřiště odchází Aimar Oroz, přichází Moisés Gómez.

65

65. Sergi DARDER - 1:1

65

Mallorca právě vstřelila branku!
Máme vyrovnáno, Mallorca udeřila po krátkém náporu a na El Sadaru se začíná zase od začátku! Drobný, zhruba čtyřčlenný kotel hostujících fanoušků poslal na nohy SERGI DARDER, který se těsně za šestnáctkou dostal k odraženému míči a bez váhání ho uklidil na bližší stranu svatyně. Fernández jen zůstal stát – 1:1!

63

Pozor, tohle vypadalo nebezpečně! Larin se v šestnáctce natahoval po Morlanesově pěkném centru, ke kterému se ovšem nakonec dostal bránící Catena a hlavou jej uklidil do bezpečí!

62

Mallorští mají příležitost misky vah narovnat, po delší době si totiž znovu vyzkouší roh.

61

Arnáiz se díky šťastnému odrazu balónu ocitl v kvalitní střelecké pozici, do dráhy jeho rány se ovšem na poslední chvíli vložil jeden z bránících protihráčů.

60

Hosté se mne pokusili vyvést z omylu, ale marně. Jejich nepřesvědčivá kombinace vyhasla po špatně vypočítané přihrávce, po které balón skončil u Fernándeze.

58

Moncayolova tečovaná střela končí za bránou. Osasuna znovu dominuje, záchvěvu Mallorcy je konec.

57

Larinův obranný zákrok se už do mezí pravidel nevešel, ve snaze dostat se k míči Peñu podkopl. Pamplonští mohou Rajkovićovi zavařit ze standardky.

56

Herrando si v souboji s Rodríguezem na pravém křídle počínal čistě, tedy aspoň dle sudího. Pochopitelně neprotestují ani ochozy, domácí jdou vpřed.

55

Tohle mohl být krásný gól, ale Rajković byl proti! Někdo z hostů Cruzovo dlouhé vhazování do vápna odkopl přímo na volného Muñoze, jehož následnou jedovatou ránu z voleje strážce mallorské brány skvěle vyrazil!

54

Poprvé od přestávky se nyní v útoku usadila Osasuna, přičemž Rubén García si svou aktivitou kousek za středovou čarou vynutil faul Nastasiće.

53

Dění se nyní na El Sadaru hodně kouskuje, sledujeme sérii hostujících vhazování na pravé straně.

51

Mallorca si pro sebe vybojovala rohový kop, k praporku se pomalu přesouvá Dani Rodríguez.

50

Raíllova přímočará přihrávka šla na bedlivě střeženého spoluhráče, který byl obratem sražen k trávníku. Dle sudího o faul nešlo, hra tak pokračuje dál.

49

Ostrované jsou od začátku druhého dějství na hřišti aktivnějším týmem a dobývají se před Fernándezovu svatyni, obrana Osasuny zatím náporu odolává.

48

Cruz během souboje o letící míč zasáhl Vidala do obličeje. Hostující bek si zkontroloval, zdali nekrvácí, a velmi rychle se zapojil zpět do víru dění.

47

Mallorca do poločasu vstoupila obstojně. Po dlouhé kombinaci na křídle nakonec na centr vsadil Nastasić, jehož nabídka ovšem na úrodnou půdu nepadla.

46

Střídání v týmu RCD Mallorca:
ze hřiště odchází Omar Mascarell, přichází Abdón Prats.

46

Začal druhý poločas.
Ospalé úvodní dějství nám na El Sadaru nabídlo jeden gól, pod který se už ve čtrnácté minutě podepsal Jon Moncayola. Domácí se tak radují z těsného, a nutno podotknout zaslouženého, náskoku. Mallorca se dosud prezentovala hodně vlažným výkonem, zejména v útoku to z její strany nebylo vůbec ono. Fernández byl bez práce. Uvidíme, co nám nabídne druhý poločas.
Držení míče: 53 % : 47 %.
Střely na branku: 2:1. Střely mimo: 3:1. Rohy: 1:0. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 7:4.

Druhý poločas začne přibližně v 20:32.

45+2

První poločas skončil.

45+2

Rozhodčí znovu nachytali hosty v postavení mimo hru, hlavní rozhodčí už kontroluje své hodinky.

45+1

Fernández odkopává od své svatyně, Osasuna míří do nejspíš posledního útoku první půle.

45

Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty.

44

Právě Larin se nyní snažil něco vymyslet jen pár metrů před domácím pokutovým územím, na početní převahu pamplonských obránců byl ale krátký.

43

Gónzalez dlouhým míčem podél postranní čáry mířil na Larina, na kterého se ale nalepil Herrando a nepustil ho ani o centimetr dál. Skvělý obranný výkon.

42

Larin byl před chvilkou faulován, nyní faul sám spáchal. Osasuna rozehrává ze své poloviny.

41

Moralensův dlouhý nákop si na vzdálenějším kraji vápna zpracoval Vidal, jenž si při tom ovšem pomohl rukou. Rozhodčí tak okamžitě zastavil dění.

39

Hosté pressují domácí obranu a snaží se si vzít zpět ztracený míč, zatím ovšem celkem marně.

38

Herrando zatáhl mallorského útočníka za dres ve snaze zastavit jeho postup vpřed. To se mu vlastně podařilo, avšak jen za cenu volného kopu.

37

Úvodní poločas se pomalu chýlí ke konci a vše nasvědčuje tomu, že další gól už nejspíš do přestávky neuvidíme. Oba celky trápí chabý výkon v ofenzívě.

36

Rajković nyní vyběhl k zadní čáře a vysunul míč do bezpečí, čímž zabránil dalšímu rohu Pamplony.

35

Omar Mascarell (MLR) navíc vidí žlutou kartu, jeho zákrok na Muñoze se rozhodčímu vůbec nelíbil.

34

Mallorca si do statistik zapisuje další faul – to je dosud asi jediná statistika, ve které vede. Velmi dlouhou standardku nyní domácímu celku nadělil Mascarell.

32

Pamplonští si vybojovali roh a provedli jej při nejmenším zajímavě. Po rozehrávce nakrátko následovalo pár rychlých přihrávek a nepřesná střela.

30

První půlhodina je takřka za námi, na El Sadar je to zatím velmi ospalé. Domácí vedou jak na góly, tak na střely na bránu. Ty byly k vidění jen tři – 2:1.

29

Naštvané publikum reklamuje údajný faul na Raúla Garcíu, do kterého tvrdě naběhl González. Sudího ale celá situace ponechala ledově klidným.

28

Arnáiz byl na kraji šestnáctky čistě a rychle odzbrojen dvojicí Darder a González, pozornost soupeřova brankáře tak nevyzkoušela ani Osasuna.

27

Celkem slibně se rozvíjející hostující akci zastavil praporek postranního sudího, Larin totiž za obranu naběhl až příliš brzy. Fernández si jistě oddechl.

26

Morlanes skončil na pažitu po ostřejším kontaktu s Orozem, čehož si všiml i hlavní rozhodčí.

25

Domácí souhra u Rajkoviće šanci nepřinesla, Moncayola se ke dalšímu zakončení nedostal. Strážce mallorské svatyně tak nyní bude odkopávat.

24

V Pamploně nyní sledujeme něco, co by se dalo popsat jako zákopová bitva. Hraje se hlavně na středu hřiště, ani jedné straně se nedaří proniknout vpřed.

23

Sudí chtěl zprvu ponechat výhodu, nakonec byl ale nucen rychle přerušit. Arnáiz totiž během souboje s Rodríguezem utrpěl nějaké zranění v obličeji.

22

Hosté přihrávali do ofsajdové pozice, jeden z nich si tak míč nevzal. Balón skončil u Fernándeze.

21

Bitva už pokračuje dál, a to i s Garcíou, který se nakonec vcelku rychle dal zpět do kupy. Toni Lato se nyní chystá provést vhazování na své polovině.

19

Na El Sadaru se teď zřejmě nějakou dobu hrát nebude. Raúl García zůstal ležet ve vápně po kontaktu s Raíllem, penaltu ale podle všeho neuvidíme.

18

Peña se pokusil možná až moc dlouhým centrem připravit šanci pro Arnáize. Ten míč sice zpracoval, ale dotěrný sok ho do zakončení nepustil.

17

Cruz vysunul míč do zámezí, Mallorca tak provede vhazování těsně vedle středové čáry.

16

Herrando se na levé straně na sekundu odpoutal od protihráče a hned balón rozehrál dopředu, jenže do místa, kde neměl ani jednoho spolubojovníka.

15

Hosté se snaží najít rychlou odpověď, dopředu ale je to z jejich strany hodně slabé. Vůbec se jim nedaří se prodrat blíže k Fernándezově svatyni.

14

14. Jon MONCAYOLA - 1:0

14

Osasuna právě vstřelila branku!
Aktivní hra domácích vesměs rychle přinesla ovoce, jako blesk z čistého nebe se prosadil JON MONCAYOLA a poslal Osasunu do vedení! Míč se po dlouhém nákopu z křídla odrazil ven z vápna, a to přesně na kopačku volného záložníka, jenž jej bez váhání uklidil za Rajkoviće – 1:0!

12

Proti pravidlům se nyní provinil pro změnu jeden z mallorských borců, a to Darder. Pamplona si tak vyzkouší standardku z celkem slibné pozice.

10

Catena na středu hřiště zatáhl za dres Larina, hosté tak získávají volný kop a mohou zkusit zaútočit.

9

Osasuna se snaží najít nějakou skulinu v neprostupném rozestavení Mallorcy, která jí nehodlá pustit k Rajkovićovi. Srbský gólman je naprosto v klidu.

8

Mallorca je velmi pasivní a soustředí se primárně na zatím celkem slušnou obranu, což dokládají i čísla držení míče. Ta aktuálně zní hned 71 % : 29 %.

7

Viděli jsme první střelu, avšak nepřesnou. Zpoza vápna to vzal do svých rukou krajní bek Peña, jehož projektil proskákal hned pár metrů vedle zadní tyče.

6

Herrandův dlouhý nákop z půlicí čáry spadl až k Rajkovićovi, tohle bylo opravdu hodně přetažené.

5

Vysunutý Larin slabším pressem obránce Pamplony moc nepotrápil. Zhruba ze dvou třetin zaplněné tribuny stále sledují velmi nevýraznou podívanou.

3

Darder se pokusil potrápit domácí obranu náběhem po levém křídle, Catena se ale včas vrátil, doběhl míč a odehrál ho do bezpečí k Fernándezovi.

2

Začátek bitvy je z obou stran opatrný, na hrací ploše vynikají hlavně obrany. Brankáři jsou bez práce.

1

První pokus ostrovanů o útok rychle vyhořel. Na tahu je nyní Osasuna, která drží míč na středu hřiště.

1

Utkání právě začalo.
Výkop obstará Mallorca, jdeme na věc!
Oba celky míří na hrací plochu, domácí v červených a hosté v azurových dresech. Start se blíží.
Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemný úterní večer, utkání začíná za pár minut. Níže si v mezičase můžete prohlédnout dnešní kompletní sestavy.
Úvodní sestavy:

CA Osasuna: A. Fernández – R. Peña, Catena, Herrando, J. Cruz I – Moncayola, I. Muñoz, Oroz – Ru. García (C), Raúl García, Arnáiz.
Náhradníci: Stamatakis, S. Herrera – Svensson, Mojica, J. Moreno, Mo. Gómez, U. García, Torró, Budimir, Areso.
Trenér: Jagoba Arrasate.

RCD Mallorca: Rajković – Vidal, G. González, Raíllo (C), Nastasić, Lato – Dan. Rodríguez, Mascarell, Morlanes, Darder – Larin.
Náhradníci: Cuéllar, Greif – J. Costa, Prats, S. Costa, Mascaró, Llabrés, Radonjić, Ant. Sánchez, Copete, Van der Heyden, Maffeo.
Trenér: Javier Aguirre.

Rozhodčí: Hernández Maeso – Massó, Pérez.

DNEŠNÍ DELEGACE

Hlavním rozhodčím bude Francisco Hernández Maeso, který pomalu dokončuje svou první sezónu ve španělské nejvyšší soutěži. Dnes půjde o jeho 18. odpískané kariérní střetnutí v LaLize, při kterém mu budou na stranách asistovat Iván Massó a Abraham Pérez.
PRVNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS

Můžeme jen doufat, že dnešní souboj bude podobně akční jako první vzájemný duel Mallorcy a Osasuny v této sezóně. Střetnutí, které se sehrálo jen pár dní před Vánoci, totiž nabídlo hned pět branek, přičemž z výhry se nakonec radovali první jmenovaní. Na všech jejich gólech se podílel ostřílený ofenzivní veterán Dani Rodríguez – na dva přihrál a jeden sám dal.

21. 12. 2023: Mallorca – Osasuna 3:2 (1:1)

Branky: 12. Nastasić (D. Rodríguez), 53. D. Rodríguez (Maffeo), 62. Raíllo (D. Rodríguez) – 7. Ibáñez, 90+1. R. García (Ávila).

Žluté karty: 28. Raíllo (MLR), 47. Maffeo (MLR), 79. J. Costa (MLR) – 90+5. Ávila (OSS).

Držení míče: 42 % : 58 %.
Střely na branku: 8:7. Střely mimo: 4:2. Rohy: 6:0. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 11:12.

RCD Mallorca: Rajković – González, Raíllo (C), Nastasić – Maffeo, S. Costa, Morlanes (71. Darder), J. Costa (79. Copete) – A. Sánchez (90. Llabrés), D. Rodríguez (90. Ndiaye) – Larin (70. Prats).
Připraveni: Greif, Cuéllar – Van der Heyden, D. López, M. Fernández, Quintanilla, Luna.
Hlavní trenér: Javier Aguirre.

CA Osasuna: Herrera – Areso, D. García (C), Cruz, Peña – Ibáñez (66. Ávila), Torró (46. Oroz), M. Gómez (46. Muñoz) – Moncayola (81. Barja), Budimir, Arnáiz (66. R. García).
Připraveni: Valencia, Fernández – Vidal, U. García, Herrando, Catena, Brašanac.
Hlavní trenér: Jagoba Arrasate.
RCD MALLORCA (15. místo)
35 Z, 7–14–14, 28:40 (-12), 35 bodů

Mallorští o víkendu využili dlouhodobého trápení Las Palmas a získali cenné vítězství, které jim z velké části zajistilo setrvání v LaLize i pro další ročník. Souboj s nováčkem z Kanárských ostrovů rozhodl už po necelé půlhodině hry Giovanni González, přičemž v útoku neškodní soupeři nedokázali na jeho zásah odpovědět.

Baleárský klub tak už má záchranu na dosah ruky, k jejímu definitivnímu pojištění mu bude dnes stačit vybojovat na půdě Pamplony jen bod. Seznam kandidátů na posledního černého Petra by se v tom případě smrsknul na Vallecano, Celtu a Cádiz.

Poslední výsledy Mallorcy
11. 5.: Mallorca – Las Palmas 1:0
4. 5.: Mallorca – Atl. Madrid 0:1
28. 4.: Cádiz – Mallorca 1:1

Nejlepší střelci Mallorcy
Abdón PRATS – 31 Z, 6 branek
Vedat MURIQI – 27 Z, 6 branek
A. Sánchez, A. Raíllo – 3 branky
CA OSASUNA (13. místo)
35 Z, 11–7–17, 39:53 (-14), 40 bodů

Celek z Pamplony do duelu s Mallorcou půjde jen tři dny poté, co se mu částečně podařilo zlomit jeho bídnou jarní formu. Po čtyřech prohrách v řadě totiž vydřel bod na půdě Bilbaa, kde mohl pomýšlet i na vítězství, jenže to mu svou trefou v nastavení vyfoukl žolík Villalibre. Dva góly Raúla Garcíi tak stačily jen na výsledek 2:2.

Fanoušci Osasuny tak měli aspoň malý důvod ke spokojenosti. Týmu jejich srdcí jinak v závěru ročníku o nic nejde – aktuálně je totiž třináctý, přičemž od sestupové trojice ho dělí pohodlný jedenáctibodový náskok. Uvidíme, zdali dnes proti ostrovanům udělá další krok vstříc důstojnému uzavření sezóny.

Poslední výsledky Osasuny
11. 5.: Bilbao – Osasuna 2:2
5. 5.: Osasuna – Betis 0:2
28. 4.: Granada – Osasuna 3:0

Nejlepší střelci Osasuny
Ante BUDIMIR – 31 Z, 16 branek
Iker MUÑOZ – 25 Z, 4 branky
Raúl GARCÍA – 32 Z, 4 branky
Příjemné úterý u sledování LaLigy! Španělská fotbalová sezóna se pomalu chýlí ke konci, vložené 36. kolo dnes večer odstartuje souboj Osasuny s Mallorcou.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.

CA Osasuna – RCD Mallorca

1:1

konec (1:0)

Zpět na online

Branky: 14. Moncayola – 65. Darder

Karty:   35. Mascarell (MLR)

Držení míče: 52 % : 48 %.
Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 5:4. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 12:11.

CA Osasuna: A. Fernández – R. Peña (75. Torró), Catena, Herrando, J. Cruz I – Moncayola, I. Muñoz, Oroz (66. Mo. Gómez) – Ru. García (C) (75. Areso), Raúl García (88. Svensson), Arnáiz (66. Mojica).
Náhradníci: Stamatakis, S. Herrera – J. Moreno, U. García, Budimir.

Trenér: Jagoba Arrasate

RCD Mallorca: Rajković – Vidal (76. S. Costa), G. González, Raíllo (C), Nastasić, Lato (83. J. Costa) – Dan. Rodríguez (83. Ant. Sánchez), Mascarell (46. Prats), Morlanes (76. Copete), Darder – Larin.
Náhradníci: Cuéllar, Greif – Mascaró, Llabrés, Radonjić, Van der Heyden, Maffeo.

Trenér: Javier Aguirre

Rozhodčí: Hernández Maeso – Massó, Pérez

Diváci: 17 852