Menu

Hokej

Mistrovství světa

Švédsko – USA

5:2

konec (1:0, 2:1, 2:1)

10.05.2024, 20:20 • Ostrava Arena • Skupina B • Tomáš Kubečka

Tipsport: 2.45 4.24 2.59 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Ostravská aréna se již vylidnila, úvodní den letošního světového šampionátu je minulostí. Světový šampionát však vykročil za překonáním diváckého rekordu. Hned tři ze čtyř utkání úvodního dne sledovaly zaplněné arény. Celkem si na hokej našlo cestu 52 248. V úvodní den světového šampionátu 2015 to bylo 48 522 lidí. (23:50:07)
Švédové se znovu představí v neděli od 20:20 proti Polsku, zatímco USA čeká už v sobotu ve 20:20 duel s Německem.
Statistiky:

Střely na branku: 38 – 30
Zásahy brankářů: 28 – 33
Trestné minuty: 6:0
Je konec! Švédsko nakonec ve šlágru poráží USA 5:2. Švédové se do vedení dostali v 9. minutě, kdy se trefil Joel Eriksson Ek. Na jeho zásah v úvodu druhé třetiny navázal Lucas Raymond. Američané poté přestáli další šance soupeře a snížili brankou Werenskiho. Místo vyrovnávací branky však přišel zásah Johanssona. Ve třetí části Američané opět dokázali utkání zdramatizovat přesnou trefou Nelsona. V závěru utkání dokonce hráli přesilovou hru umocněnou odvoláním brankáře, nicméně do odkryté branky přidali švédské pojistky Joel Eriksson Ek a Victor Hedman.
Nejlepší hráči utkání

Zach Werenski (USA)
Joel Eriksson Ek (Švédsko)

Konec zápasu.

59:54

59:54 Joel Eriksson Ek - 5:2

59:54

Švédsko právě vstřelilo branku! Švédové se dočkali i pátého zásahu! Američané i při ztrátě dvou branek riskovali hru bez brankáře, při které se do úniku dostal JOEL ERIKSSON EK a připsal si svou druhou branku v utkání! Asistence: Jesper Frödén.

59:02

Američané si ještě vyžádali oddechový čas.

59:01

59:01 Victor HEDMAN - 4:2

59:01

Švédsko právě vstřelilo branku! Je rozhodnuto! Švédové sice hráli ve čtyřech proti šesti hráčům USA, ale přesto se dokázali prosadit do odkryté branky. Od modré čáry do ni nekompromisně napálil kotouč VICTOR HEDMAN! Asistence: Pontus Holmberg, Adrian Kempe.

58:35

Rasmus Dahlin v souboji za brankou vybojoval kotouč a vyhodil jej přes celé kluziště. Puk minul odkrytou branku.

58:20

Američané hrají v šesti!

57:44

Boldy si rychle vyměnil kotouč na pravé straně útočného pásma a svižnou ránou prověřil pevnost Gustavssonových betonů.

57:13

Švédové si komplikují závěr utkání! Joel Eriksson Ek vyfasoval dvouminutový trest za vražení na hrazení v útočném pásmu.

56:55

Trevor Zegras nejprve obětavě zablokoval střelu od modré čáry a následně se ještě pustil do menší potyčky. Rozhodčí situaci bez problémů uklidnili.

56:19

Seth Jones nahodil puk od modré čáry, nicméně Filip Gustavsson tentokrát nemusel zasahovat, protože jej zastoupil obětavý zadák.

55:50

Po dlouhé přetlačované v rohu ledové plochy vybojovali puk Američané, jenže Boldy jej bekhendem posunul pouze do dalšího souboje.

55:09

Jonas Brodin zvládl těžký souboj s rozjetým soupeřem, před kterým musel bekhendem odehrát neposedný kotouč.

54:20

Michael Eyssimont byl čistě atakován u mantinelu, což vyústilo ve ztrátu kotouče. Švédové dokázali uklidnit hru vyvezením puku do středního pásma.

53:20

Boldy si sjel na zajímavou střílenou pobídku, jenže kotouč trefil jen bekhendem a usměrnil jej několik metrů vedle švédské klece.

52:39

Johnny Gaudreau zakončoval po rychlém výpadu Američanů z levého kruhu, jenže zápěstím trefil jen brusli blokujícího obránce.

52:03

Brady Tkachuk si najel na prudkou přihrávku, kterou si v těžké pozici zpracoval, jenže v pádu po čistém ataku obránce zakončil jen do betonu švédského brankáře.

51:55

Utkání sleduje 9 109 diváků.

51:10

Brodin zakombinoval v obranném pásmu s Dahlinem, který se vydal na výlet do pásma útočného. Kombinace Švédů ale skončila jen sraženou přihrávkou před branku.

50:23

Fabian Zetterlund z ostrého úhlu v jízdě nahodil puk bekhendem na Lyonovu klec. Americký brankář kotouč dokázal vytěsnit mimo nebezpečí.

50:00

Do konce utkání zbývá posledních deset minut a zdá se, že Švédové už se nikam nepoženou. Naopak Američané se tlačí vpřed.

49:25

Švédové uklidnili rozehrávku v obranném pásmu a počkali na kompletní vystřídání. Rasmus Dahlin poté nahodil kotouč do útočného pásma.

48:30

Krátce po skončení přesilovky USA musel dvakrát zasahovat Lyon. Nejprve zneškodnil ránu z levého kruhu a následně si poradil i s nahozením od modré čáry.

48:12

Švédsko hraje v plném počtu.

47:50

Znovu se Švédsko osvobozuje vyhozením přes všechny čáry. Američané se do zakončení dostávají jen s obtížemi.

47:14

Brady Tkachuk se zpoza branky bleskově natlačil na brankoviště, ale bekhendem brankáře nepřekonal. Švédové následně vyhodili puk přes celé kluziště.

46:48

Po další souhře amerických hokejistů v přesilovce se k zakončení nikdo neodhodlal, avšak švédská branka znovu vypadla z ukotvení.

46:19

Krátce po vhazování v útočném pásmu se Američanům podařilo zakončit, jenže pokus byl obráncem přizvednut mimo hru.

46:12

Američané dostanou šanci vyrovnat v přesilové hře. Tim Heed si odpyká dvě minuty za držení.

45:37

Marcus Pettersson nebezpečně vypálil od modré čáry. Před Lyoneme clonili hned tři hráči, ale americký gólman nakonec nemusel zasahovat.

45:10

Isac Lundeström dostal přihrávku na pravou stranu útočného pásma, odkud zvolil přihrávku na modrou čáru, jenže Švédové vůbec nezakončili.

44:29

Rázem je Američanů plný led. Po nebezpečné ráně, která těsně minula horní roh švédské branky skončil kotouč na zadní síťce.

43:43

43:43 Brock NELSON - 3:2

43:43

Spojené státy právě vstřelily branku! Američané v úvodu třetí části snižují na rozdíl jediné branky! Na přihrávku zpoza branky si počkal osamocený Brock Nelson, který bez váhání z první zavěsil pod horní tyč! Asistence: Johnny Gaudreau, Alex Vlasic.

43:20

Po švédském protiútoku naopak zakončoval z dobré pozice Rasmus Dahlin, jehož možnost na poslední chvíli zablokoval obránce.

42:12

Hedman nahazoval kotouč do předbrankového prostoru, kde byla převaha amerických holí. Hráči v modrém následně nedokázali založit protiútok.

41:55

Pinto si před sjel na přihrávku zpoza branky, ale z těsné blízkosti trefil jen Gustavssonův beton!

41:24

Američané vstoupili do třetí třetiny aktivněji. Shane Pinto si našel prostor mezi kruhy, ale branku minul.

40:42

Zegras nabídl kotouč na pravé straně útočného pásma Caufieldovi, který pohotovou ránou Gustavssona u přední tyče nenachytal.

40:01

Začala třetí třetina.
Střely na branku: 26 – 19
I po druhé třetině odcházejí do kabin spokojenější Švédové. Po dvaceti sekundách přitom Gustavssona zachránila branková konstrukce. Druhou branku přidalo Švédsko ve 24. minutě, kdy se prosadil Lucas Raymond. Následně měli Švédové další šanci, jenže americký tým podržel Lyon i branková konstrukce. Ve 28. minutě hrozili Američané z protiútoku, ale Gustavsson ránu z mezikruží zastavil. V polovině utkání měl šanci Gaudreau, jenže ani on na švédskou zeď nevyzrál. Gólový účet Američanů na turnaji tak až ve 33. minutě otevřel Zach Werenski. Američané mohli pomýšlet i na vyrovnání, jenže Hedmanovo zaváhání Farabee nepotrestal. Ve 37. minutě tak Marcus Johansson vrátil Švédsku dvoubrankové vedení.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:47

Johnny Gaudreau chtěl střílet od modré čáry, jenže puk skoro netrefil a málem ještě vyslal soupeře do protiútoku.

39:12

Matthew Boldy se u modré čáry nechal přimáčknout na mantinel. Švédové přesto nedokázali puk vyhodit do středního pásma.

38:58

Další dělovku od modré čáry srazil jeden ze clonících hráčů před Lyonem do rohu ledové plochy. Následně se vpřed vydali Američané, kteří získali vhazování v útočném pásmu.

38:06

Victor Olofsson dostal přihrávku před branku, jenže z ostrého úhlu netrefil kotouč ideálně. Američané kotouč posunuli za modrou čáru.

37:30

Ostravskou arénou obíhá mexická vlna. Po levém křídle mezitím projel do útočného pásma Fabian Zetterlund, jemuž chyběla podpora.

36:39

36:39 Marcus JOHANSSON - 3:1

36:39

Švédsko právě vstřelilo branku! Švédové svého soupeře dokonale zaskočili a otupují americkou aktivitu! Po jednoduchém přechodu do útočného pásma dostal přihrávku rozjetý MARCUS JOHANSSON, který Lyona prostřelil ránou na bližší tyč! Asistence: Pontus Holmberg.

35:54

Po průjezdu švédského hráče brankoviště se Lyon ocitl na zádech ve chvíli, kdy nad horní tyčí prolétl kotouč. Sudí ale odpískali postavení útočícího hráče v brankovišti.

35:01

Joel Farabee mohl potrestat další nedůraz ve švédské rozehrávce. Střelou z levého kruhu však trefil jen pravý beton švédského brankáře.

34:36

Na opačné straně střílel po přihrávce skrz útočné pásmo Jonas Brodin, ale i Alex Lyon ukázal rychlý přesun. Následně museli do akce pořadatelé, neboť branka vypadla ze svého postavení.

34:06

Filip Gustavsson si pokryl prostoru u přední tyče a nenechal se překvapit nepříjemným nahozením od mantinelu.

33:45

Po zaváhání Hedmana na modré čáře se k puku dostal Joel Farabee, který ujel do obrovské šance, jenže jeho střelu Gustavsson vykopl a nikdo v modrém se k dorážce neprobil!

33:17

Američané jsou po vstřelení kontaktní branky rázem nabuzení a tlačí se do útočného pásma. Další výpad hráčů v modrém zneškodnil Filip Gustavsson.

32:32

32:32 Zach WERENSKI - 2:1

32:32

Spojené státy právě vstřelily branku! Američané se dočkali snížení! Seth Jones na modré čáře efektní zadovkou nabídl kotouč ZACHU WERENSKIMU, který krásně vymetl horní roh branky! Nutno dodat, že Filip Gustavsson toho přes clonícího hráče moc neviděl! Asistence: Seth Jones, Matthew Boldy.

32:13

Lyonovi vypadlo nahození od modré čáry, nicméně předbrankový prostor dokázali zadáci USA bez větších problémů vyčistit.

32:00

Do útočného pásma vlétl s kotoučem Isac Lundeström, který jej ještě předložil Zetterlundovi, jehož tvrdou ránu Lyon zneškodnil.

31:06

Vyloučený Linus Johansson je zpátky na ledové ploše. Američané v přesilovce dokázali dvakrát zahrozit, nicméně na premiérovou branku na turnaji stále čekají.

30:30

Až nyní se Švédové dokázali osvobodit vyhozením kotouče přes celé kluziště.

30:00

Po krásné křížné přihrávce zakončoval z dobré pozice Johnny Gaudreau, ale ani jeho pokus nenašel cestičku za záda Filipa Gustavssona!

29:26

Cole Caufield dostal výbornou přihrávku mezi kruhy, odkud bez váhání vypálil, jenže těsně minul švédskou branku. Američané nadále drží pásmo.

29:06

Poprvé v utkání se bude vylučovat! Linus Johansson vyfasoval dvě minuty za držení.

28:46

Linus Johansson se natahoval po prudké přihrávce, jenže mu pár centimetrů chybělo. Zakázané uvolnění, hra se vrátí před švédskou branku.

28:00

Na opačné straně ale přišla i šance USA! Po rychlém přechodu do útočného pásma musel Filip Gustavsson likvidovat ránu z mezikruží!

27:10

Marcus Johansson se sám prosmýkl do výborné střelecké pozice. Jeho ránu zápěstím Lyon vytěsnil mimo tři tyče jen s velkými problémy!

26:45

Johnny Gaudreau protečoval kotouč ven z obranného pásma. Američané se však v posledních minutách marně snaží vymanit ze švédského tlaku.

26:10

Po dalším zakončení od modré čáry Lyona dokonce zachránila branková konstrukce!

25:51

Carl Grundström dostal po dalším rychlém přechodu Švédska do útočného pásma přihrávku před branku, jenže těsně minul vzdálenější tyč!

25:15

Fabian Zetterlund dostal přihrávku do útočného pásma, ale jeho projektil obětavým zakleknutím srazil obránce v modrém mimo tři tyče.

25:01

Švédové jsou teď na ledě dominantní. Američané se snažili o přechod do útočného pásma, leč neúspěšně.

23:45

23:45 Lucas RAYMOND - 2:0

23:45

Švédsko právě vstřelilo branku! Švédsko v úvodu druhé části přestálo silnou minutu soupeře a samo odskakuje na rozdíl dvou branek. LUCAS RAYMOND se s pukem dostal do ideální střelecké pozice, odkud jej krásně uklidil pod horní tyč! Asistence: Victor Hedman, Joel Eriksson Ek.

22:49

Jesper Frödén dostal po vyhraném vhazování přihrávku mezi kruhy, odkud pohotově zakončil, ale Alex Lyon svůj tým znovu podržel!

22:40

Jesper Frödén se v útočném pásmu pokusil prosadit střelou z otočky, kterou obránce v modrém přizvedl do ochranné sítě. Vhazuje se po pravici Lyona.

22:25

Švédové se snaží otupit aktivní vstup soupeře do druhé třetiny a drží kotouč.

21:34

Trevor Zegras v útočném pásmu posunul kotouč na Tkachuka, ale rozhodčí odpískal přihrávku rukou. Vhazovat se bude ve středním pásmu.

21:10

Kempe poslal vpřed spoluhráče na pravém křídle, jenže místo podpory výpadu odjel střídat. Američané tak znovu získali puk pro sebe.

20:20

Po dvaceti sekundách druhé části mohlo být vyrovnáno! Seth Jones vypálil od modré čáry a jeho pokus zazvonil o tyč!

20:01

Začala druhá třetina.
Oba týmy už se vracejí na led. Za pár chvil vypukne druhá třetina.
Střely na branku: 12 – 8
První třetina je minulostí! Po úvodní dvacetiminutovce mohou být spokojenější Švédové, kteří vedou 1:0. Do první velké šance se Švédsko dostalo už ve 4. minutě, jenže Dahlin skóre neotevřel. V 7. minutě se po levém křídle rozjel Farabee, který místo přihrávky na spoluhráče zvolil střelu na zadní tyč a Gustavsson musel poprvé řešit vážné nebezpečí. Skóre se poprvé měnilo v 9. minutě, kdy při signalizovaném vyloučení udeřil Joel Eriksson Ek. Krátce poté musel Gustavsson předvést další zákrok betonem proti ráně Boldyho. V 11. minutě mohli Švédové odskočit na rozdíl dvou branek, ale Kempe po rychlé kombinaci Lyona nepřekonal. Ve zbytku třetiny už si Švédové náskok pohlídali.

20:00

První třetina skončila.

19:50

Kempe se ještě v závěru první třetiny snažil vyslat do útoku rozjetého spoluhráče, ale americká obrana byla pozorná.

19:09

Carl Grundström se krásně prosmýkl do útočného pásma, kde se dostal do zakončení, jenže první ránou minul branku a druhý pokus byl zblokován.

18:34

Joel Farabee zavezl puk do útočného pásma, kde musel počkat na spoluhráče. Švédové se tak bez problémů stačili stáhnout.

18:09

Lyon si musel dát pozor na skákavé nahození ze středního pásma a před dojíždějícími soupeři raději přikryl puk lapačkou.

17:20

Erik Karlsson dostal nabito na modrou čáru a pohotově vypálil příklepem. Lyon měl sice zakrytý výhled, ale dokázal zasáhnout.

16:52

Po další pobytu Švédů v útočném pásmu musel do akce znovu Alex Lyon. Překvapivě sehranou akci Švédů ale jistě zastavil lapačkou.

16:10

Dahlin si za brankou hravě poradil se Zegrasem. Švédové se následně dostali di útočného pásma, ale nebezpečná přihrávka prolétla před brankou bez teče.

15:55

Linus Johansson dostal přihrávku v útočném pásmu, kde se do puku opřel z ostrého úhlu, nicméně Lyon se proti jeho tvrdému pokusu stačil přesunout.

15:15

Joel Eriksson Ek zastavil americkou rozehrávku ve středním pásmu, jenže neměl rozjeté spoluhráče. Kotouč se tak rychle vrátil k mužům v tmavě modrém.

14:52

Po delší době je hra přerušena. Po úvodním zásahu Švédska tempo lehce opadlo a na ledové ploše kralují defenzivy.

14:07

Kevin Hayes nahodil kotouč za branku Švédska, kde defenziva Tre Kronor znovu předvedla svůj důraz.

13:32

Dahlin ještě udržel Švédsko v útočném pásmu. Na modré čáře ale následně přišel o kotouč Jonas Brodin. Američané se do protiútoku nedostali.

12:45

Kevin Hayes si sjel na přihrávku skrz útočné pásma, ale jeho tvrdý příklep dokázala švédská defenziva zablokovat.

12:06

Michael Eyssimont se vydal do útočného pásma napadat švédskou rozehrávku, nicméně jeho spoluhráči zrovna střídali. Poprvé se ozývají také švédští fanoušci.

11:33

Brady Tkachuk poslal tvrdým hitem na mantinel jednoho ze švédských hráčů. Rozhodčí tentokrát zůstávají klidní, vylučovat se nebude.

10:41

Po nádherné kombinaci Švédska se do zakončení mezi kruhy dostal Adrian Kempe, ale ani jeho pokus nezamířil do branky!

10:10

Carl Grundström před americkou brankou zastavil nahození od modré čáry a ještě se snažil zakončit bekhendem, ale puk se mu svezl po čepeli.

09:35

Michael Eyssimont si našel prostor pro zakončení z ostrého úhlu, nicméně jeho pokus směřující mezi betony si Filip Gustavsson pohlídal. Následnou menší rozmíšku sudí rychle rozehnali.

09:08

Boldy mohl rychle vyrovnat, když si našel prostor na pravém kruhu, jenže střelou po ledě trefil beton švédského brankáře.

08:20

08:20 Joel Eriksson Ek - 1:0

08:20

Švédsko právě vstřelilo branku! Švédsko se ujímá vedení! Rozhodčí signalizoval vyloučení jednoho z Američanů za podrážení. Švédové naskočili na led v šesti. Příliš prostoru dostal mezi kruhy JOEL ERIKSSON EK, který krásně propálil brankáře! Asistence: Tim Heed, Marcus Johansson.

07:32

Brock Nelson ukázal šikovné ruce v útočném pásmu. Po sraženém kotouči se ještě natahoval Johnny Gaudreau, ale nakonec na kotouč těsně nedosáhl.

07:15

Rasmus Dahlin zadovkou na levé straně útočného pásma vybídl k zakončení spoluhráče, jenže Joel Eriksson Ek mířil jen na tělo gólmana.

06:50

Znovu se po výpadu Američanů kotouč zjevil před švédskou brankou, ale Luke Kunin jej nedokázal tečovat mezi tři tyče.

06:07

Joel Farabee se dostal do úniku, který mohl řešit přihrávkou, ale nakonec zvolil zakončení na zadní tyč. Filip Gustavsson podržel Švédsko skvělým zákrokem betonem.

05:40

Po dlouhé době je hra přerušena. Američanům se nepovedlo založení útoku a puk skončil na zakázaném uvolnění.

05:02

Trevor Zegras se snažil tečovat v těžké pozici sraženou střelu, jenže kotouč netrefil podle svých představ. Američané ale ukazují, že kombinují velmi rychle.

04:27

Boldy našel zajímavou pobídkou volného Setha Jonese, který z úhlu prověřil pozornost švédského gólmana. Filip Gustavsson se zaskočit nenechal.

03:32

První obrovskou šanci měli Švédové! Rasmus Dahlin se v útočném pásmu dostal k odraženému kotouči, ale z pravého kruhu jej za záda gólmana nedostal!

03:02

Karlsson nahozením od modré čáry trefil prvního soupeře, čímž rozjel útok Američanů, který vyústil nahozením od modré čáry, které švédská defenziva srazila do rohu.

02:32

Po přetlačované u mantinelu v obranném pásmu USA kotouč nakonec získali Švédové, kteří se ale rozhodli uklidnit rozehrávku.

01:32

Jonas Brodin si v útočném pásmu našel sražený kotouč, najel si s ním do střelecké pozice, jenže zápěstím minul branku.

01:08

Ani další přechod do útočné pásma se Američanům úplně nepovedl. Hra se naopak stěhuje před branku Alexe Lyona.

00:40

Američané bojovali o kotouč za švédskou brankou. Hedman byl nakonec nejdůraznější a puk vyvezl za modrou čáru.

00:11

Hned po jedenácti sekundách se Švédové poprvé dostali k ohrožení branky. Ta zřejmě nebyla před utkáním pevně ukotvena, ihned přichází oprava.

00:01

Utkání právě začalo.
Oba týmy už nastupují na ledovou plochu. V hledišti mají převahu švédští fanoušci. Do haly si však po odpoledním zápase našla cestu i řada slovenských a německých fanoušků.
V ostravské hale před malou chvíli skončilo rozbruslení. Po úpravě ledu už přijde na řadu souboj těžkých vah. Američané do něj nastoupí v tmavě modrých dresech, zatímco Švédové obléknou svou tradiční žlutou sadu.
Úvodní sestavy:

Švédsko: Gustavsson (Ersson) – Karlsson (C), Hedman (A), Brodin, Dahlin, Pettersson, Heed, Bengtsson – Kempe, Eriksson Ek, Raymond (A) – Holmberg, Johansson, Burakovsky – Lundeström, Zetterlund, Olofsson – Johansson, Frödén, Grundström.
Trenér: Sam Hallam

USA: Lyon (Augustine) – Se. Jones (A), Werenski (A), Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic, Kesselring – Boldy, Gaudreau, Nelson – Tkachuk (C), Zegras, Caufield – Leonard, Pinto, Farabee – Kunin, Eyssimont, Hayes.
Trenér: John Hynes

Rozhodčí: Fraňo, Hribik – Ondráček, Špůr (vš. CZE).
Poslední vzájemné zápasy Švédska a USA na MS

23. 5. 2023 Švédsko – USA 3:4 v prodloužení
21. 5. 2022 USA – Švédsko 3:2 v prodloužení
19. 5. 2018 Švédsko – USA 6:0

Švédové zatím před startem turnaje zapsali na soupisku jen šest obránců. Kompletní pětici beků z NHL doplňuje Tim Heed z Ambri-Piotta. Čeští fanoušci si Heeda mohou pamatovat ze Spengler Cupu, kde si ve třech duelech připsal jeden gól a tři asistence.

Naopak Američané si na soupisce nechávají jen jedno volné místo. Zatím se na ni nevešel Gavin Brindley.
Nominace Švédska

Brankáři:
Filip Gustavsson, Jesper Wallstedt (oba Minnesota), Samuel Ersson (Philadelphia)

Obránci:
Erik Karlsson, Marcus Pettersson (oba Pittsburgh), Lukas Bengtsson (Zug), Jonas Brodin (Minnesota), Rasmus Dahlin (Buffalo), Victor Hedman (Tampa Bay), Tim Heed (Ambri-Piotta)

Útočníci:
Joel Eriksson Ek, Marcus Johansson (oba Minnesota), Carl Grundström, Adrian Kempe (oba Los Angeles), Max Friberg (Frölunda), Linus Johansson (Färjestad), Felix Unger Sörum (Leksand), André Burakovsky (Seattle), Jesper Frödén (Curych), Pontus Holmberg (Toronto), Isac Lundeström (Anaheim), Victor Olofsson (Buffalo), Lucas Raymond (Detroit), Marcus Sörensen (Fribourg-Gottéron), Fabian Zetterlund (San Jose)
Švédsko

Švédský výběr na papíře budí obavy. Nominace Tre Kronor dává jasný signál, že Švédové chtějí prolomit čekání na medaili. Naposledy se radovali v roce 2018 v Dánsku, kde brali zlato. Od té doby skončili jednou pátí, jednou devátí a dvakrát šestí. Na posledním světovém šampionátu překvapivě vypadli už ve čtvrtfinále s Lotyšskem.

V přípravných duelech před turnajem se Švédsko hned pětkrát utkalo s Finskem. V dubnu proti Finům jednou zvítězilo 4:0 a třikrát padlo. Před týdnem pak v Brně v rámci Betano Hockey Games Švédové padli 3:4 v prodloužení. Na posledním turnaji Euro Hockey Tour ale Švédové dokázali přehrát Švýcary i českou reprezentaci.

Před startem ostravské skupiny si Švédové zatím nechávají na soupisce čtyři volná místa. Přesto jde o tým nabitý hvězdami. Jako brankáři byli na soupisku zatím zapsáni Samuel Ersson a Filip Gustavsson. Švédská defenziva pak nabízí jména jako Jonas Brodin, Rasmus Dahlin, Erik Karlsson nebo Victor Hedman. V útoku se pak očekává řádění hvězd Adriana Kempeho, Lucase Raymonda, Pontuse Holmberga nebo Victora Olofssona. Kouč Sam Hallam tak bude chtít se svým výběrem jednoznačně útočit na medaili.
Nominace USA

Brankáři:
Alex Lyon (Detroit), Trey Augustine (Michigan State University), Alex Nedeljkovic (Pittsburgh).

Obránci:
Zach Werenski (Columbus), Seth Jones (Chicago), Jake Sanderson (Ottawa), Alex Vlasic (Chicago), Luke Hughes (New Jersey), Jeff Petry (Detroit), Michael Kesselring (Utah), Matt Kessel (Springfield).

Útočníci:
Johnny Gaudreau (Columbus), Brock Nelson (NY Islanders), Matthew Boldy (Minnesota), Brady Tkachuk (Ottawa), Trevor Zegras (Anaheim), Cole Caufield (Montréal), Joel Farabee (Philadelphia), Kevin Hayes (St. Louis), Luke Kunin (San Jose), Michael Eyssimont (Tampa Bay), Shane Pinto (Ottawa), Will Smith (Boston College), Ryan Leonard (Boston College).
USA

Reprezentaci Spojených států amerických v loňském roce organizátoři turnaje prohodili s Kanadou, která se tak představí v pražské skupině. Američané však do Ostravy přivezou jeden z nejsilnějších týmů turnaje. Místo výběru mladíků s věkovým průměrem okolo 23 let míří do Ostravy tým plný hvězd. Spolu se Švédskem by si to Američané měli rozdat o prvenství ve skupině. V nominaci nechybí nejlépe placený obránce světa Zach Werenski z Columbusu, který se může v obranném páru potkat se Sethem Jonesem. Nechybí ani naděje Ottawy Jake Sanderson. V ofenzivě je to poté přehlídka hvězd. Na soupisce nechybí Brady Tkachuk, Cole Caufield nebo šikulové Johnny Gaudreau a Trevor Zegras. Otázkou zůstává brankářský post. Roli jedničky by měl plnit Alex Lyon z Detroitu, kde měl v letošní sezóně NHL úspěšnost přes 90%. Záda by mu měl krýt Trey Augustine.

Američané před turnajem sehráli jediný přípravný zápas. Na Slovensku v úterý zvítězili vysoko 6:2. Druhá útočná formace nastoupila ve složení Caufield – Zegras – Tkachuk. Čuchnout navíc dostali oba brankáři.

Na loňském šampionátu Američané ve čtvrtfinále narazili na českou reprezentaci, které vystavili na turnaji stopku. Nakonec ale odjeli z turnaje bez medaile, neboť v semifinále padli s Německem a v souboji o bronz s Lotyšskem. Minimálně skladbou kádru ale výběr USA ukazuje, že bude chtít poprvé od roku 1960 získat alespoň stříbro.
Švédsko a USA na šampionátu v roce 2015

Švédové se na posledním šampionátu konaném v Česku v roce 2015 představili v základní skupině A hrané v Praze. Hned na úvod turnaje sehráli Švédové skvělý duel s domácí reprezentací, kterou přehráli 6:5 po nájezdech. Nakonec ve skupině obsadili druhou pozici za Kanadou. Přesto se pro čtvrtfinále museli stěhovat do Ostravy, kde prohráli 3:5 s Ruskem.

Naopak Američané odehráli základní skupinu stejně jako letos v Ostravě. Ve skupině B ztratili body jen za překvapivou porážku s Běloruskem a vítězství v prodloužení se Slovenskem. Ve čtvrtfinále pak Američané přehráli 3:1 Švýcarsko, jenže v semifinále padli 0:4 s Ruskem. Náladu si zlepšili v souboji o bronz, kde porazili domácí výběr 3:0.
Dobrý den všem fanynkám a fanouškům ledního hokeje! Právě dnes startuje sportovní svátek. Ostrava a Praha hostí 87. mistrovství světa v ledním hokeji. A hned první den nabídne souboj dvou favoritů. V ostravské hale proti sobě nastoupí Švédsko a USA.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:20.

Švédsko – USA

5:2

konec (1:0, 2:1, 2:1)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 9. Eriksson Ek (Heed, M. Johansson), 24. Raymond (Hedman, Eriksson Ek), 37. M. Johansson (Holmberg), 60. Hedman (Holmberg, Kempe), 60. Eriksson Ek (Frödén) – 33. Werenski (Se. Jones, Boldy), 44. Nelson (Gaudreau, Vlasic)

Švédsko: Gustavsson (Ersson) – Karlsson (C), Hedman (A), Brodin, Dahlin, Pettersson, Heed, Bengtsson – Kempe, Eriksson Ek, Raymond (A) – Holmberg, M. Johansson, Burakovsky – Lundeström, Zetterlund, Olofsson – L. Johansson, Frödén, Grundström.
Trenér: Sam Hallam

USA: Lyon (Augustine) – Se. Jones (A), Werenski (A), Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic, Kesselring – Boldy, Gaudreau, Nelson – Tkachuk (C), Zegras, Caufield – Leonard, Pinto, Farabee – Kunin, Eyssimont, Hayes.
Trenér: John Hynes

Rozhodčí: Fraňo, Hribik – Ondráček, Špůr (vš. CZE)

Diváci: 9109

Průběh zápasu
1. třetina
08:20 SWE 1:0 Eriksson Ek (Heed, Johansson)
Po 1. třetině
2. třetina
23:45 SWE 2:0 Raymond (Hedman, Eriksson Ek)
29:06 SWE 2 Johansson, držení
32:32 USA 2:1 Werenski (Se. Jones, Boldy)
36:39 SWE 3:1 Johansson (Holmberg)
Po 2. třetině
3. třetina
43:43 USA 3:2 Nelson (Gaudreau, Vlasic)
46:12 SWE 2 Heed, držení
57:13 SWE 2 Eriksson Ek, vražení na hrazení
59:01 SWE 4:2 Hedman (Holmberg, Kempe)
59:54 SWE 5:2 Eriksson Ek (Frödén)
Konec