Menu

Další

Olympijské hry - Skateboarding

Park - kvalifikace a finále (muži)

Vítěz: K. Palmer (AUS)

konec

05.08.2021, 02:00 • Ariake Urban Sports Park • Adam Kodet

Konečné pořadí

1. Keegan Palmer (AUS) 95,83
2. Pedro Barros (BRA) 86,14
3. Cory Juneau (USA) 84,13
4. Luiz Francisco (BRA) 83,14
5. Kiearan Wooley (AUS) 82,04
6. Steven Piniero (PUR) 75,17
7. Vincent Matheron (FRA) 42,33
8. Pedro Quintas (BRA) 38,47 (06:35:10)
S těmito slovy se s vámi loučím, ale srdečně vás zvu ke sledování dalších našich textových přenosu z olympijských sportů a disciplín.
Skateboarding má tedy za sebou dle mě velmi povedenou a úspěšnou premiéru pod pěti kruhy a jsem přesvědčen, že tyto freestylové disciplíny, jak skateboarding tak BMX, si získaly spousty nových fanoušků. A pokud by fantastické výkony finalistů v obou sportech přiměly alespoň jediné dítě, aby s tímto sportem začalo a třeba se jednou stalo olympijským medailistou, určitě mělo zařazení těchto sportů na Olympiádu smysl. A my můžeme jen doufat, aby skateboarding zůstal v programu i na následující hry v Paříži, Los Angeles a Brisbane. Ve všech těchto zemích se totiž těší tento sport mimořádné oblibě.
Máme za sebou poslední skateboardové představení v Tokiu a lepší zakončení si fanoušci tohoto sportu opravdu přát nemohli! Brazilcům i Američanům totiž dnes vypálil rybník osmnáctiletý Australan Keegan Palmer, který to načal už fantastickou první jízdou, ale ve třetí k už tak skvělému představení nacpal jako jediný ještě 540 flip a bylo vymalováno. Obrovská obtížnost triků, naprostá čistota a také pozitovní vibe a flow, který čišel z jeho jízdy, mu vynáší 95,83 bodů a premiérové olympijské zlato v disciplíně park.

Brazilský prapor drží nejvýše Pedro Barros, který bojoval, jak jen to šlo, svou první jízdu chtěl ještě vyšperkovat, ale nevyvaroval se chyb, neudržel rovnováhu při dopadech a musí se spokojit se stříbrem. No a čest kolébky skateboardingu Spojených států nakonec přeci jen zachránila světová dvojka Cory Juneau, který spoléhal na originální a variabilní jízdu, ve které nebylo moc air triků, ale o to lépe provedené grindy a slidy. A to nakonec stačilo na bronz.

Vítěz kvalifikace Luiz Francisco se připravil o medaili chybičkou na úplně posledním skoku finálových jízd a dnes poobědvá něco z brambor, Kieran Wooley předvedl to nejlepší, co mohl, zopakoval parádní jízdu z kvalifikace, ale finálové klání zkrátka nasadilo laťku až moc vysoko. Úřadující mistr světa a světový rider číslo 1 skončil už v kvalifikaci na nelichotivém 14. místě, do finále nepostoupili ani Oskar Rozenberg nebo Zion Wright.

Závod právě skončil!

Olympijským vítězem se stává osmnáctiletý Keegan Palmer z Austrálie!

8

Začal skvělým stalefish grabem, parádním backside 360 flipem přes vulkan a následná povedená 540tka s melone grabem. Dlouhý smith grind v zatáčce, obtížný nollie nose grind na vysoké rampě a forntside blunt. Pěkný frontside flip indy a okamžitě po tom další flip, tentokrát backside. Před koncem jízdy stihl ještě backside tailslide a backside 540, ale při dopadu si hrábl na zem a tohle ho stálo medaili! Dostává totiž 83,14 bodu a to je přesně 0,99 bodu za třetím Američanem! Medaile jsou rozdány!

8

Poslední, který může zvrátit medailové pořadí je Vítěz kvalifikace Luis Francisco, povede se mu to?

7

Kieran Wooley, nejvýše skákající skater ve finálové osmičce a druhý z kvalifikace končí bez medaile, hned při prvním obrovsky vysokém backside flipu totiž padá. Pro diváky to tam pak ihned poslal znovu a tentokrát bez chyby a finálovou účast si přeci jen užil. Krásné gesto od mladého Australana.

6

Pedro Quintas bohužel neodjel ani jednu jízdu bez chyby a končí v poli poražených. Sice trefil úvodní parádní backside flip indy, skvělý frontside air transfer a slušný tailslide, ale při pokusu o kickflip indy přes vulkán se mu rozjely nohy na dopadu. Bohužel, Brazilec píše jen 38,47 bodu a skončí ve finále poslední.

5

Pedro Barros už se nezlepšil a zůstává druhý. Na úvod se mu povedla backside 540 i backside kickflip indy, ale na třetím skoku už to přehnal a prkno mu hodně ujelo. Ale stále je nadějným aspirantem na medaili.

4

Keegan Palmer začal tentokrát skokem přes vulkán a následně tam poslal ten neskutečný 540 flip! To je fantazie! 50-50 grind na boxu, skvělý boardslide a backside 540 s nejtěžším možným tail grabem! Krásný alley oop transfer, nose grind po celé délce zatáčky a one footer přes vulkan. Protažený stalefish grab a ještě jedna 540tka na konec. Škoda, že mu došel čas na závěrečnou fakie to fakie 540 otočku, to by šlo skoro ke stovce! I bez tohoto kousku ale inkasuje 95,83 bodů a tohle byla zřejmě zlatá jízda Australana!

3

Steven Puniero potřeboval jet rychleji, aby stihl poslední trik. Frontside heelflip indy na poslední chvíli ustál, dal tam i slušný boardslide a parádní alley oop transfer 270. Backsie 540 také hezky provedená, frontside smith grind do zatáčky a backside 540 s nose grabem! Tohle bylo zřejmě maximum možného, co Portoričan mohl dokázat, stihl vše, co chtěl a píše ve finále 74,53 bodu. Skončí dnes nejhůř sedmý, ale rozhodně si dnes připsal velmi cenné skalpy.

2

Vincent Matheron se tentokrát dostal dál, trefil napotřetí i ten nosegrind, ale v zatáčce na smith grindu zase zaváhal a končí i potřetí na zemi.

1

Ve třetí jízdě Cory Juneau padá hned u prvního air triku, kterým byla backside 540. Zůstává ale průběžně bronzový a bude se třást, co předvedou v závěrečném runu Francisco a Quintas.

8

Luis Francisco zakončil druhé jízdy zase vysokým stalefish grabem na úvod jízdy, dlouhý tailslide a backside varial flip a backside 540 indy. Parádní nose grind na nejvyšší rampě, hned po tom ukázal backside heelflip indy a povedl se mu i ten famózní frontside heelflip! Brazilec tam pouští trik za trikem, ještě stihl parádní melone kickflip, ale ta backside 540tka na závěr byla s pádem! Luiz tedy píše za perfektní jízdu s chybou v závěru jen 80,62 bodu a je až pátý. Ve třetí jízdě bude muset jet bez chyby.

7

Kieran Wooley zase začal obřím backside airem a neméně vysokým backside flipem indy. Parádní transfer z grindu do grindu a krásně dlouhý frontside feeble grind přes celou zatáčku. Fastplant na traverze, na závěr backside invert 360, ale to už asi nebylo v časovém limitu. Sedmnáctiletý benjamínek se zlepšil na 82,04 bodů, ale na medaili mu to jako v kvalifikaci nestačí, laťka je ve finále ještě výš. Je čtvrtý.

6

Pedro Quintas se potřeboval zlepšit, aby si dodal jistotu do třetí jízdy. A povedlo se to, i když ne dle představ Brazilec odstartoval 50-50 grindem a famózním backside flipem v obrovské výšce. U backside tailslidu mu to hodně ujelo, tlačil prkno pod nohama až moc a následoval poměrně tvrdý pád. jen 35,54 bodu a sám sebe dostal pod tlak do třetího runu.

5

Pedro Barros je druhý, na úvod hned ukázal obrovskou stalefish 540tku a hned po tom backside flip indy. Udržel si rychlost na vysoký frontside transfer, přidal pár skvělých grindů, ale u flipu přes vulkán mu prkno utíká. 73,50 bodu neznamená zlepšení a Brazilec zůstává druhý.

Park - kvalifikace a finále (muži)

Vítěz: K. Palmer (AUS)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné pořadí
1. Keegan Palmer (AUS) 95,83
2. Pedro Barros (BRA) 86,14
3. Cory Juneau (USA) 84,13
4. Luiz Francisco (BRA) 83,14
5. Kiearan Wooley (AUS) 82,04
6. Steven Piniero (PUR) 75,17
7. Vincent Matheron (FRA) 42,33
8. Pedro Quintas (BRA) 38,47
Startovní listiny rozjížděk
1. rozjížďka, 2:00
1. Rune Glifberg (DEN)
2. Ivan Federico (ITA)
3. Heimana Reynolds (USA)
4. Andy Anderson (CAN)
5. Zion Wright (USA)

2. rozjížďka, 2:42
1. Danny Leon (ESP)
2. Jaime Mateu (ESP)
3. Tyler Edtmayer (GER)
4. Alessandro Mazzara (ITA)
5. Pedro Quintas (BRA)

3. rozjížďka, 3:24
1. Kieran Wooley (AUS)
2. Luiz Francisco (BRA)
3. Dallas Oberholzer (RSA)
4. Steven Piniero (PUR)
5. Vincent Matheron (FRA)

4. rozjížďka, 4:06
1. Ayumu Hirano (JPN)
2. Oskar Rozenberg (SWE)
3. Pedro Barros (BRA)
4. Cory Juneau (USA)
5. Keegan Palmer (AUS)