Menu

Další

Olympijské hry

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 8. den

konec

31.07.2021, 02:00 • Libor Štěpán (@libstep73)

Z osmého dne je to vše, děkuji za pozornost. (18:29:11)

Medailové pořadí zemí po 8. dni soutěží

Ve světovém měřítku jsme viděli dva plavecké světové rekordy, ale také ztrátu jedné medaile Caeleba Dressela z jeho medailového plánu. Přišlo několik překvapení v kolektivních sportech, některé z nich vytvořily dost zajímavé zápletky do posledních kol skupin. Novozélanďanky podle očekávání vyhrály ragbyový turnaj, historicky první velkou medaili v něm vybojovaly hráčky Fidži. Uviděli jsme neuvěřitelný kolaps ruského páru v boji o bronz ženské čtyřhry a Brazilky, které onu medaili ziskaly, už druhý zápas na turnaji utekly z několika mečbolů. S údivem jsme sledovali možná sobecké gesto Novaka Djokoviće, který po prohraném boj o bronz pravděpodobně odmítl nastoupit do stejného zápasu ve smíšené čtyřhře. Asi největším sportovním šokem dne je porážka Japonska ve finále judistické soutěže družstev, nejlepším sportovním výkonem rozhodně čas Elaine Thompsonové ve finále ženské stovky a tou nejpozitivnější zprávou informace o propuštění těžce zraněného bikrosaře Connora Fieldse z jednotky intenzivní péče.
Slováci vyhlíželi další střeleckou medaili a měli ji skutečně nadosah, jenže v boji o bronz ze smíšených družstev střelby na trap Zuzana Rehák Štefečeková nepodpořila parťáka Erika Vargu a v poslední sérii 3x minula, čímž slovenská dvojice ztratila náskok a v následném rozstřelu definitivně i medaili. Zbylí slovenští sportovci byli celkem úspěšní. Emma Zapletalová postoupila do semifinále čtvrtky překážek, golfista Rory Sabbatini je stále v první třetině výsledkové listiny. Pouze sprinter Ján Volko nepostoupil do semifinále stovky, ale na to by musel mít kupu štěstí na rozběh a samozřejmě sám podat lepší výkon.
Osmý den končí první polovinu her v Tokiu a Česko má po něm sedm olympijských medailí. Tu sedmou dnes přidala tenistka Markéta Vondroušová. Sice ve finále dvouhry prohrála se Švýcarkou Belindou Bencicovou, ale stále to znamená krásnou stříbrnou medaili. Dalším Čechům se dnes ale vůbec nedařilo. Basketbalisté dostali příliš velký výprask od USA a už ani žádná matematika je neudrží v naději na čtvrtfinále. Plážoví volejbalisté museli pro postup ze skupiny porazit ruské mistry světa a přes vyhraný první set to nakonec nedokázali, takže turnaj pro ně také končí. Ondřej Lieser ještě více zvýšil ztrátu na posledním místě golfového turnaje, Miroslav Trunda pokazil drezuru v rámci soutěže jezdecké všestrannosti a Nikola Šarounová byla opět na hony vzdálená postupu do střeleckého finále, tentokrát na třípolohové malorážce.

Konec 8. dne soutěží.

18:02

Volejbal

Obhájkyně zlata se konečně probudily a ve čtvrtém zápase jasně přehrály poslední dosud neporažený tým skupiny B. Jenže jim to vůbec k ničemu není, protože předchozí výhra Turecka je definitivně vyřadila z turnaje! Pro Italky je to však komplikace v boji o první místo ve skupině.

Čína – Itálie 3:0 (21, 20, 24)

17:54

Ohlasy české výpravy

Markéta Vondroušová uznala výborný výkon soupeřky:
„Měla jsem brejk ve třetím setu a výhodu za stavu 3:3. Ale ona zahrála dobře. Nic si extrémně nevyčítám. Bylo to těžké, protože ona šla do všeho po hlavě. Myslím si, že jí to dneska fakt vycházelo. Kdyby hrála trošičku hůř, výsledek by byl obrácený. Myslím, že ona si vítězství zasloužila a že jsme obě odehrály skvělý zápas. Že se na výměny muselo pěkně dívat. Po všech těch zápasech ve vedrech jsme na kurtu nechaly všechno.“

17:47

Vzpírání

Konečné pořadí mužů do 96 kg:
1. Fares Ibrahim Elbach (QAT) 402 kg (OR)
2. Keydomar Vallenilla Sanchez (VEN) 387
3. Anton Pliesnoi (GEO) 387
4. Boady Robert Santavy (CAN) 386
5. Čchen Pcho-Čen (TPE) 381
6. Bekdoolot Rasulbekov (KGZ) 374
7. Bartolomiej Stefan Adamus (POL) 360
8. Ju Tong-ču (KOR) 360
9. Olfides Saez Vera (CUB) 359
10. Il Cyrille Tchatchet (EOR) 350

17:40

Vzpírání

Kategorii do 96 kg ovládl s obrovským náskokem v novém olympijském rekordu Katařan Fares Ibrahim Elbach, pro kterého jde o první velké zlato. Velmi dramatický a těsný souboj o další medaile rozhodla při stejném souštu nižší tělesná váha Venezuelana Keydomara Vallenilla Sancheze, bronz putuje do Gruzie k Antonu Pliesnoiovi. Vítěz trhu Kanaďan Boady Robert Santavy se vinou slabšího nadhozu propadl až na čtvrté místo.

17:37

Vzpírání

Konečné výsledky mužů do 81 kg:
1. Liou Siao-ťün (CHN) 374 kg (OR)
2. Zacarias Bonnat Michel (DOM) 367
3. Antonio Pizzolato (ITA) 365
4. Harrison James Maurus (USA) 361
5. Brayan Santiago Rodallegas (COL) 359
6. Ritvars Suharevs (LAT) 358
7. Nico Müller (GER) 354
8. Andres Eduardo Mata Perez (ESP) 347
9. Erkand Qerimaj (ALB) 338
10. Amur Salim Ramadhan al-Kandžárí (OMA) 317

17:27

Vzpírání

Po dvoudenní přestávce se vrací soutěže vzpěračů a dnes soutěžily hned dvě mužské váhové kategorie. Do 81 kg vyhrál zcela neohroženě v novém olympijském rekordu Číňan Liou Siao-ťün, který dokonce posledním pokusem útočil i na světový rekord, ale 210 kg v nadhozu nad hlavu nezvedl. Jasný vládce této váhové kategorie (ve 37 letech) má už druhé olympijské zlato (první z Londýna) a třetí medaili, k tomu je pětinásobným mistrem světa. Stříbro v soutěži zbytku světa vybojoval posledním úspěšným výkonem v nadhozu Zacarias Bonnat Michel z Dominikánské republiky, třetí skončil Ital Antonio Pizzolato.

17:25

Jachting

Soutěž mužů ve třídě 49er má za sebou všech 12 základních jízd a před finálovou jízdou těsně vede novozélandská posádka Peter Burling, Blair Tuke. Reálnou šanci na zlato ale mají hned 3 lodě.
Soutěž mužů ve třídě Finn má sa zebou 8 z 10 jízd ve vedení je vítěz hned 5 jízd Brit Giles Scott.
Soutěž žen ve třídě 49er FX také došla až k finálové jízdě, před níž vede nizozemská posádka Annemiek Bekkeringová, Anette Duetzová tím nejtěsnějším možným jachtařským rozdílem.
Soutěž smíšených posádek ve třídě Nacra 17 Foiling má za sebou 9 z 12 jízd a na čele je italská posádka Caterina Bantiová, Ruggero Tita, která byla v sedmi jízdách nejhůře třetí.

17:02

Box

Čtvrtfinále střední váhy (do 75 kg) žen:
Lauren Priceová (GBR) – Atheyna Bylonová (PAN) 5:0
Nouchka Fontijnová (NED) – Tammara Thibeautová (CAN) 5:0
Zenfira Magomedaljevová (ROC) – Rady Adosinda Gramaneová (MOZ) 4:1
Li Čchien (CHN) – Pooja Rani (IND) 5:0
V semifinále se utkají Britka s Nizozemkou a Ruska s Číňankou.

Semifinále pérové váhy (do 57 kg) žen:
Nesthy Peteciová (PHI) – Irma Testaová (ITA) 4:1
Sena Irjeová (JPN) – Karriss Artingstallová (GBR) 3:2
Poražené už nebojují, obě mají bronzovou medaili.

16:57

Plážový volejbal

Zápasy Lucky Loser mužů:
Herrera, Gavira (ESP) – Kantor, Losiak (POL) 2:1 (29, -19, 7)
Grimalt M., Grimalt E. (CHI) – Heidrich, Gerson (SUI) 2:0 (17, 18)

Vítězové postoupili do osmifinále.
Španělé nastoupí proti Rusům Krasilnikovovi a Stojanovskému, Chilané proti dalsím Rusům Lešukovovi a Semjonovovi.

16:46

Badminton

Bronzovou medaili ze čtyřhry mužů nakonec překvapivě vybojovali nenasazení Malajci, kteří se svým indonéským protivníkům v nejlepší možnou chvíli pomstili za porážku v základní skupině.

Aaron Chia, Wooi Yik Soh (MAS) – Mohammad Ahsan, Hendra Setiwanová (INA) 2:1 (-17, 17, 14)

První zlatý čínsko-tchajwanský souboj se odehrál už v deblu mužů a vítězi se překvapivě stali nenasazení Tchajwanci! Navíc celkem hladce ve dvou setech.

Lee Wang, Wang Čch'-Lin (TPE) – Li Ťün Chuej, Liou Jü Čchen (CHN) 2:0 (18, 12)

16:38

Badminton

Dvouhra žen sice přinesla některá drobná dílčí překvapení, ale v celkovém výsledku dopadla přesně podle papírových předpokladů, ve finále se totiž utkají dvě nejvýše nasazené hráčky. Půjde tak o další pikantní souboj přes Tchajwanský průliv.

Semifinále:
Čchen Jü Fej (CHN) – Che Ping Ťiao (CHN) 2:1 (16, -13, 12)
Tchaj Cu-Jing (TPE) – Sindhu Pusarlaová (IND) 2:0 (18, 12)

16:36

Šerm

Konečné pořadí družstev žen v šavli:
1. ROV
2. Francie
3. Korea
4. Itálie
5. Japonsko
6. USA
7. Čína
8. Maďarsko
9. Tunisko

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 8. den

konec

Zpět na online