Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference Ligové fotbalové asociace

konec

26.01.2023, 15:02 • Vít Trubička (@VtTrubika)

Tisková konference byla tímto ukončena. Já vám z pražských Vysočan přeji hezký zbytek dne a někdy příště na počtenou! (15:29:44)
Tomáš Bárta: UEFA každým rokem rediguje 4 % ze zisků evropských pohárů jednotlivým klubům. Došlo k zvýhodnění těch států, které nemají účastníka Ligy mistrů. Pět největších zemí se vzdalo těchto prostředků, dále došlo ke změně formátů financování, které nově bude z 95 % tvořené výsledky klubů v evropských pohárech. Solidární platbu odhadujeme na 400 000 eur pro kluby, které se nezúčastnily skupin evropských pohárů.
Štěpán Hanuš: Solidarita v platbách je z našeho pohledu poměrně významný moment.
Tomáš Bárta: Pardubicím se podařilo postavit stadion a díky tomu se vrací na svou půdu, na cizí půdě bude nadále hrát jen Hradec Králové.
Dušan Svoboda: Současné situaci v Příbrami pozornost věnujeme. Nemáme ale informace, že by někdo měl odstupovat v průběhu ligového ročníku ze soutěže.
Dušan Svoboda: Časová lhůta je vhodná k tomu, aby kluby těmto pravidlům věnovaly zvýšenou pozornost a upravily si vlastní klubovou hráčskou politiku.
Tomáš Bárta: Po sezoně 2025/26 budeme muset akceptovat omezení hostování na tři hráče i mezi jednotlivými soutěžemi. K tomu přibyde i omezení toho, že na hostování může odejít maximálně šest hráčů, k tomu pouze dalších šest hráčů může přijít.
Tomáš Bárta: Pokud si klub v zimní přestávce stáhne z hostování tři konkrétní hráče, může do jarní části poslat klidně tři jiné hráče.
Tomáš Bárta: FIFA vymyslela od 1. 7. 2022 omezení hostování, mezi jednotlivými kluby mohou hostovat jen tři hráči současně. Klubům a svazům dala tři roky na kompletaci těchto pravidel. My jsme zavedli, že v rámci jedné soutěže mohou hostovat jen tři hráči. Tohle bude platit od 1. 7. 2023, ostatní záležitosti se budou upravovat až k sezoně 2025/2026.
Dušan Svoboda: Změna v evropských soutěžích se samozřejmě propíše i do českých soutěží. Zejména v otázce zahájení jarní části sezony. Vliv to na nás má především z hlediska termínové listiny. Na jaře v evropských pohárech zpravidla účastníky máme a otázkou bude, zda nechat hrát potenciálního účastníka pohárů jen evropské poháry nebo i ligové zápasy.
Dušan Svoboda: Zbylých 5 % jednání nechci komentovat, jedná se o interní záležitosti. Jednání jsou ovšem poměrně intenzivní a myslím, že do dvou týdnů bychom mohli mít vše finalizované. Pakliže smlouvu prodloužíme, může poté přijít na řadu otázka o případné změně formátů samotných soutěží.
Dušan Svoboda: Jednání s FAČR se týkají jen prodloužení rámcové smlouvy na prodej televizních práv.
Dušan Svoboda: Tendr na prodej televizních práv se připravuje. Existuje interní pracovní skupina, která se touto otázkou zaobírá. Nová smlouva bude platit od sezony 2024/2025. Jsme v 95 % na konkrétních věcech domluveni, věřím že brzo dotáhneme i zbytek.
Oficiální část ze strany účastníků konference je u konce, dále přichází na řadu dotazy novinářů.
Daniel Hajný: Za LFA bych chtěl Robertu Imlingovi poděkovat. S auty od Louda Auto jezdí kluby F:L i F:NL, čímž je automobilita pokryta.
Robert Imling: V Louda Auto jsme velmi rádi, že můžeme být další dva roky součástí fotbalové rodiny. Nadále budeme zajišťovat automobilitu pro ligové kluby. Poskytovat jim budeme 250 automobilů.
Daniel Hajný: Tuto sezonu jsme započali v létě slavnostním představením jednotného balonu Fortuna:Ligy. Ten má v klubech pozitivní reference. Chystáme další projekty k 30 letům české nejvyšší soutěže. Chystáme Roadshow po školách, abychom Fortuna:Ligu představili nejmenším dětem. Budeme i pořádat evropské ligové grémium. Ve 30. kole chceme fanouškům na všech stadionech představit ligu v nestandardním aranžmá.
Štěpán Hanuš: Oproti standardním termínovým listinám z předchozích let došlo k jedné výjimce v podobě vloženého kola ve Fortuna:Národní lize.
Dušan Svoboda: Ligové grémium jsme měli svoláno z důvodu schválení termínových listin a dalšímu směřování LFA do budoucna, zejména v ohledu budoucího spojení LFA a FAČR.

Tisková konference Ligové fotbalové asociace

konec