Menu

Další

Běh na lyžích

SP - Sprinty mužů a žen, klasicky, Ruka

Vítěz: M. Dahlqvistová (SWE) a A. Terentěv (RUS)

konec

26.11.2021, 12:30 • Lyžařské centrum Ruka • Adam Kodet

S těmito slovy se už s vámi pro dnešek z Kuusama loučím, ale srdečně vás zvu ke sledování přenosů z víkendových distančních závodů v běhu na lyžích. (14:18:36)
První závody sprinterů na lyžích ukázaly pěkné souboje jak mezi ženami, tak mezi muži. Finálovou jízdu žen si nakonec poměrně suverénně podmanila Švédka Maja Dahlqvistová, která se tak zítra oblékne do žlutého trikotu vedoucí závodnice Světového poháru. Švédsko potvrdilo v ženském startovním poli obrovskou sílu a i při absenci největší hvězdy Linn Svahnové si dojela pro stříbro Johanna Hagströmová . Pouze se třetím místem se musela spokojit Norská veteránka Maiken Caspersen Fallaová, která do své bohaté sbírky přidala další sprinterskou medaili. Vítězka kvalifikace Jessie Digginsová skončila už ve čtvrtfinále a nevyplatilo se jí zběsilé tempo, které přepálila. Vítězka bodování sprinterek z loňské sezóny Anamarija Lampičová nepostoupila ze své semifinálové jízdy.

Mezi muži jsme viděli strhující finiš nové ruské hvězdy Alexandera Terentěva, který jako vítěz kvalifikace ztrácel na soupeře před závěrečným stoupáním slušných pár metrů, ale poslední kopec vyskákal neskutečným způsobem a předčil i mistra této disciplíny Johannese Høsflot Klæba! Ten se po chybě v semifinále utrhl všem už v polovině závodu a věřil, že mu nástup bude stačit až do cíle. Tentokrát se ale přepočítal a Rus si ho v závěru namazal na chleba. Třetí skončil loňský vítěz Erik Valnes. Veterán Pellegrino v červeném dresu pro vítěze pořadí sprintu z minulé sezóny upadl už ve čtvrtfinále, ve stejné části závodu skončil i ve žlutém jedoucí Aleksander Bolšunov.

Tereza Beranová si připíše 11 bodů za celkové dvacáté míst, Luděk Šeller bude klasifikován na 27. místě.

Závod právě skončil.

F

Výsledky finále mužů:

1. Alexander Terentěv (RUS) 2:31,90
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) +1,18
3. Erik Valnes (NOR) +2,13
4. Richard Jouve (FRA) +3,01
5. Håvard Solås Taugbøl (NOR) +4,72
6. Joni Mäki (FIN) +8,53

F

Jenže Alexander Terentěv neskutečným způsobem vyběhl závěrečný kopec a v mistrovské disciplíně Klæba poráží! Rus smazal velký náskok Nora, ukázal fenomenální zrychlení a stává se novým soupeřem pro Klæba, který se musí spokojit s druhým místem. Bronz slaví loňský vítěz Erik Valnes.

F

No, tak Klæbo hodně překvapil všechny své soupeře, na prvním horizontu odskočil všem a do sjezdu před závěrem jede s velkým náskokem!

F

Richard Jouve se toho nebojí a začal docela ostře, až po minutě ho v čele vystřídali Valnes a Mäki. Moc se netaktizuje a jede se v celku rychle.

F

Finále bylo právě odstartováno! Přidá Klæbo jednačtyřicáté vítězství, obhájí Valnes loňský triumf nebo se bude radovat vítěz kvalifikace Terentěv? Dozvíme se zhruba za dvě a pul minuty!

F

Vyvrcholení dnešního sprinterského závodu obstará finále mužů, kde opravdu nelze odhadovat výsledek. Johannes Høsflot Klæbo v semifinále zaváhal a málem nepostoupil, ale věřím, že stejnou taktickou chybu už ve finále neudělá. Vítěz kvalifikace Alexander Terentěv ukazuje skvělou formu a dynamiku ve stoupání, velmi silný je na domácí trati i Joni Mäki. Erik Valnes vyhrál v Ruce loni a rád by to zopakoval, počítat je ale třeba i s Jouvem a Taugbølem. V této jízdě může vyhrát opravdu kdokoliv.

F

Startovní listina finále mužů:

1. Erik Valnes (NOR)
2. Joni Mäki (FIN)
3. Alexander Terentěv (RUS)
4. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
5. Richard Jouve (FRA)
6. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)

F

Výsledky finále žen:

1. Maja Dahlqvistová (SWE) 3:01,81
2. Johanna Hagströmová (SWE) +1,77
3. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) +2,02
4. Johanna Matintalová (FIN) +3,21
5. Katri Lylynperäová (FIN) +3,74
6. Frida Karlssonová (SWE) +3,97

F

Švédka Maja Dahlqvistová se suverénním způsobem stává vítězkou dnešního sprinterského klání a v cíli měla dokonce čas pozdravit fanoušky. O druhé místo si to rozdaly Johanna Hagströmová a Maiken Caspersen Fallaová, nakonec byla úspěšnější Švédka a norská veteránka se musí spokojit s bronzem. I tak ale po dnešních problémech v předchozích jízdách, ze kterých postupovala dvakrát na čas, bude spokojená.

F

Do finálového stoupání vjíždějí v nejlepší pozici Dahlqvistová, o druhé místo si to zatím rozdávají Fallaová a Johanna Hagströmová.

F

Finále bude tradičně ze všech jízd nejpomalejší, před sjezdem celá šestka úplně zastavila a nikomu se nechtělo klesat jako první. Nakonec to na sebe musela vzít Dahlqvistová, naopak Karlssonová před sjezdem trochu zaváhala a ztrácí už výrazně.

F

Od prvních metrů se do čela propracovala Maja Dahlqvistová, která působí dnes od prvních jízd suverénně. Nechce ponechat nic náhodě, ale samozřejmě nechce přepálit tempo a vypadá, že ví, co dělá.

F

Do finále postoupila trojice Švédek a klidně mohou zopakovat ryze modrožluté stupně vítězek z loňské sezóny. Vítězství ale nezopakuje Linn Svahnová, která zřejmě vynechá celou sezónu kvůli zranění a operaci ramene. Největší vyzyvatelkou Švédkám dnes bude veteránka Fallaová, ale své si budou v domácím prostředí chtít říct i obě Finky, Lylynperová a Matintalová.

F

Startovní listina finále žen:

1. Maja Dahlqvistová (SWE)
2. Frida Karlssonová (SWE)
3. Johanna Hagströmová (SWE)
4. Katri Lylynperäová (FIN)
5. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
6. Johanna Matintalová (FIN)

SF2

Jízda byla pomalejší, takže do finále na čas postupují Jouve a Klæbo.

SF2

Výsledky 2. semifinále mužů:

1. Joni Mäki (FIN) 2:35,69
2. Håvard Solås Taugbøl (NOR) +0,63
3. James Clinton Schoonmaker (USA) +2,51
4. Gleb Retivych (RUS) +5,31
5. Marcus Grate (SWE) +21,81
6. Anton Persson (SWE) +41,77

SF2

Schoonmakerovi po dobrém dni už došly síly, naopak závěrečný kopec nejlépe vyskákal Joni Mäki nejlépe ze všech a jede si pro postup společně s Taugbølem. Naopak oba Švédi končí po vzájemném kontaktu na zemi a po skvělém čtvrtfinále budou zklamaní.

SF2

Jízda vypadá od začátku znatelně pomalejší a závodnici začínají taktizovat, Což je dobrá zpráva pro Jouva a Klæba, kteří čejakí na postup s časem. V čele jízdy je Retivych, za ním Mäki a Taugbøl.

SF2

Druhá semifinálová jízda je podstatně hůře obsazená, čehož by mohli využít někteří závodníci, kteří ještě ráno možná v postup finále ani nedoufali.

SF2

Startovní listina 2. semifinále mužů:

1. Marcus Grate (SWE)
2. Joni Mäki (FIN)
3. James Clinton Schoonmaker (USA)
4. Anton Persson (SWE)
5. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
6. Gleb Retivych (RUS)

SF1

Výsledky 1. semifinále mužů:

1. Erik Valnes (NOR) 2:30,55
2. Alexander Terentěv (RUS) +0,13
3. Richard Jouve (FRA) +0,60
4. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) +0,70
5. Pål Golberg (NOR) +3,3
6. Lucas Chanavat (FRA) +9,19

SF1

Taktika Klæba tentokrát nevyšla, Nor začal finišovat hodně pozdě a nakonec se bude klepat o postup ze čtvrtého místa! Jízdu vyhrává v poklidu Valnes následovaný Terentěvem, kteří uspořili v závěru i trochu sil.

SF1

Jenže Terentěv vystupňoval své tempo směrem vzhůru hodně brzo a do posledního kopce si vytvořil parádní náskok. Rusa zachytil pouze Valnes a Klæbo hodně ztrácí!

SF1

V prvním kopci se do čela dostal Jouve, následovaný Valnesem a Golbergem. Klæbo je v klidu, ten může klidně zabrat až těsně před koncem a klidně vyhraje.

SF1

Hned v prvním semifinále se sešla skupinka, kterou by většina fanoušků čekala až ve finále. Sprinterské jméno vedle jména a boj o dvě až čtyři postupová místa bude na krev. Terentěv se toho nebojí a odstartoval znovu nejrychleji, Norové a Francouz za ním vyčkávají.

SF1

Startovní listina 1. semifinále mužů:

1. Alexander Terentěv (RUS)
2. Erik Valnes (NOR)
3. Pål Golberg (NOR)
4. Richard Jouve (FRA)
5. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
6. Lucas Chanavat (FRA)

SF2

Výsledky 2. semifinále žen:

1. Frida Karlssonová (SWE) 2:55,82
2. Katri Lylynperäová (FIN) +0,4
3. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) +0,62
4. Johanna Matintalová (FIN) +1,31
5. Julija Stupaková (RUS) +4,43
6. Lotta Udnes Wengová (NOR) +9,04

SF2

Lotta Wengová úplně odpadla, naopak Kallaová najela do cílové rovinky bok po boku s Lylynperovou a famózně finišující Fridou Karlssonovou, která jízdu vyhraje! Tak mladička švédská hvězda ukazuje, že letos potrénovala i na nejkratší tratě! Lylynperová postupuje ze druhého místa a protože byla jízda rychlejší, radují se i Kallaová a Matintalová. Něprjajevové a Lampičové zbyly jen oči pro pláč, na čas ani jedna nepostoupí.

SF2

Do závěrečného stoupání najely nejlépe obě Norky, které zatím dobře zavřely cestu svým konkurentkám, které to budou muset zkoušet z vnějšku.

SF2

Skvělou soupaž ukazuje v rovinaté pasáži ukazuje i Matintalová, pole ale nadále táhne Ruska Stupaková. Ta bude doufat, že tempo nepřepálila.

SF2

Vítězka 21 sprinterských závodů Fallaová znovu dle předpokladů odstartovala nejlépe, ale v prvním krátkém sjezdu ji předjíždí Stupaková.

SF2

Startovní listina 2. semifinále žen:

1. Julija Stupaková (RUS)
2. Frida Karlssonová (SWE)
3. Johanna Matintalová (FIN)
4. Katri Lylynperäová (FIN)
5. Lotta Udnes Wengová (NOR)
6. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)

SF1

Výsledky 1. semifinále žen:

1. Maja Dahlqvistová (SWE) 2:59,10
2. Johanna Hagströmová (SWE) +0,64
3. Natalja Něprjajevová (RUS) +0,84
4. Anamarija Lampičová (SLO) +1,59
5. Jasmi Joensuuová (FIN) +2,10
6. Nadine Fähndrichová (SUI) +2,50

SF1

Přes Anumariji Lampičovou se ve stoupání přehnaly obě Švédky, které v cílové rovince marně stíhala Ruska Něprjajevová. Maja Dahlqvistová předvedla vynikající finiš a dojela si pro postup z prvního místa, jako druhá se raduje její krajanka Johanna Hagströmová. Joensuuová a Fähndrichová jsou ze hry venku.

SF1

Pod cílový kopec dojela jako první Lampičová, ale Švédky, Ruska i Švýcarka v poklidu s malým odstupem čekají na svou šanci.

SF1

V polovině trati jede šestičlenná skupinka rozprostřená do všech tří stop, rozdíly jsou minimální. Do hry samozřejmě vstupuje i taktika.

SF1

Všechny závodnice jsou na startu sezóny dobře naladěné, všech šest účastnic prvního semifinále zamávalo do kamery s širokým úsměvem. Do čela se po prvních dvou zákrutách vysunula Fähndrichová, následovaná Lampičovou.

SF1

Startovní listina 1. semifinále žen:

1. Maja Dahlqvistová (SWE)
2. Jasmi Joensuuová (FIN)
3. Nadine Fähndrichová (SUI)
4. Natalja Něprjajevová (RUS)
5. Anamarija Lampičová (SLO)
6. Johanna Hagströmová (SWE)
Startovní listina 1. semifinále žen:

ČF5

Výsledky 5. čtvrtfinále mužů:

1. Marcus Grate (SWE) 2:35,89
2. Anton Persson (SWE) +0,54
3. Ben Ogden (USA) +2,23
4. Luke Jager (USA) +2,34
5. Ristomatti Hakola (FIN) +8,98
6. Federico Pellegrino (ITA) +16,60

ČF5

Do cíle doklouzali v poklidném tempu a se znatelným náskokem oba Švédi, vyhrál Grate a půl sekundy za ním protnul cílovou pásku Persson. Zklamaný Pellegrino dojel poslední a vítěze loňského pořadí sprinterů dnes už závodit neuvidíme.

ČF5

Marcus Grate si přivedl do závěrečného stoupání lehčí náskok, v něm ho ale doklepli jalkPersson, tak Ogden. Hakola se vydal ze všech sil a na nástup svých soupeřů nestačí.

ČF5

Pozor! Pellegrino a Hakola se do sebe v zatáčce zaklesli, oba skončili na zemi a pro oba je to konec nadějí! Navíc Pellegrino při snaze se vyškrábat na nohy upadl znovu, Hakola nakonec s vypětím všech sil balík před sebou dojel.

ČF5

Pellegrino začal v klidu a čeká, co předvedou jeho soupeři. Do čela se vysunul Grate.

ČF5

Nestárnoucí Ital Federico Pellegrino se představí až v poslední rozjížďce a i když tato trať a klasická technika nepatří mezi jeho oblíbené, rozhodně by se ho nevyplatilo podcenit. Prim by měli dle kvalifikace hrát Grate a Ogden, kteří se umístili v top desítce.

ČF5

Startovní listina 5. čtvrtfinále mužů:

1. Marcus Grate (SWE)
2. Ben Ogden (USA)
3. Ristomatti Hakola (FIN)
4. Anton Persson (SWE)
5. Luke Jager (USA)
6. Federico Pellegrino (ITA)

ČF4

Výsledky 4. čtvrtfinále mužů:

1. Joni Mäki (FIN) 2:32,04
2. James Clinton Schoonmaker (USA) +0,14
3. Lucas Chanavat (FRA) +0,33
4. Verneri Suhonen (FIN) +3,46
5. Niilo Moilanen (FIN) +4,20
6. Gustaf Berglund (SWE) +9,35

ČF4

Do závěrečného krpálu najeli nejlépe Schoonmaker a Chanavat, ale kopec nejlépe zvládl nakonec domácí favorit Joni Mäki! Chanavat to ještě v soupaži zkusil, ale Američan si druhé místo pohlídal. Chanavat ale překonal čas Bolšunova a zatím postupuje, držitel žlutého trikotu semifinále nepojede.

ČF4

V polovině závodu tempo výrazně zpomalilo a tak se celá šestice sjela blízko k sobě. Ve sjezdu jely lyže nejlépe Berglundovi, naopak lehce ztrácí Moilanen.

ČF4

Předposlední rozjížďku rozjel nejrychleji Gustaf Berglund, který vjel do první zatáčky na prvním místě, následovaný Chanavatem a Schoonmakerem.

ČF4

Startovní listina 4. čtvrtfinále mužů:

1. James Clinton Schoonmaker (USA)
2. Joni Mäki (FIN)
3. Lucas Chanavat (FRA)
4. Niilo Moilanen (FIN)
5. Gustaf Berglund (SWE)
6. Verneri Suhonen (FIN)

ČF3

Výsledky 3. čtvrtfinále mužů:

1. Alexander Terentěv (RUS) 2:31,35
2. Håvard Solås Taugbøl (NOR) +0,62
3. Jovian Hediger (SUI) +1,82
5. Johan Häggström (SWE) +3,35
4. Lauri Vuorinen (FIN) +2,91
6. Olof Jonsson (SWE) +3,88

ČF3

Vypadalo to, že se jede pomaleji než v předchozích jízdách, naplno to ale sprinteři rozbalili tradičně v posledním stoupání. Terentěv neponechal nic náhodě, vyskákal kopec jako první a s přehledem postoupí. Navíc si mohl dovolit posledních pár temp úplně vypustit. Spolu s ním jde dál Håvard Solås Taugbøl, ostatní lyžaři končí, protože měli pomalejší čas než Bolšunov a Retivych.

ČF3

Terentěv nemá co ztratit a okamžitě se dostal do vedení a táhne šestičlenný balík i v polovině závodu.

ČF3

Ve třetí jízdě se představuje vítěz kvalifikace Alexander Terentěv, jeho největším vyzyvatelem bude Lauri Vuorinen s desítkou a nevyzpytatelný Nor Håvard Solås Taugbøl .

ČF3

Startovní listina 3. čtvrtfinále mužů:

1. Alexander Terentěv (RUS)
2. Lauri Vuorinen (FIN)
3. Olof Jonsson (SWE)
4. Jovian Hediger (SUI)
5. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
6. Johan Häggström (SWE)

ČF2

Výsledky 2. čtvrtfinále mužů:

1. Pål Golberg (NOR) 2:31,09
2. Richard Jouve (FRA) +0,49
3. Gleb Retivych (RUS) +0,85
4. Aleksander Bolšunov (RUS) +1,66
5. Sergej Ustjugov (RUS) +2,77
6. Aron Aakre Rysstad (NOR) +5,77

ČF2

Takticky ale závod zvládl nejlépe Pål Golberg, který si počkal na nejlepší možný moment na útok a na konci sooupání a na hraně kopce předjel všechyn soupeře. Jouve uhájil druhé místo, Bolšunovovi došel dech a zatím postupuje ze čtvrtého místa na čas. Ještě před ním totiž dojel krajan Retivych.

ČF2

V polovině trati se vysunul do čela Sergej Ustjugov, Bolšunov ve žlutém dresu je v závětří. Do závěrečného stoupání ale se svými obrovskými rameny nastoupil Richard Jouve.

ČF2

Skvělý tempař Aleksander Bolšunov za to vzal hned od startu jak je jeho zvykem, ale Jouve i Ustjugov se ho drží jako klíšťata.

ČF2

Startovní listina 2. čtvrtfinále mužů:

1. Richard Jouve (FRA)
2. Pål Golberg (NOR)
3. Aleksander Bolšunov (RUS)
4. Sergej Ustjugov (RUS)
5. Aron Aakre Rysstad (NOR)
6. Gleb Retivych (RUS)

ČF1

Výsledky 1. čtvrtfinále mužů

1. Erik Valnes (NOR) 2:34,6
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) +0,81
3. Lauri Mannila (FIN) +1,22
4. Ivan Jakimuškin (RUS) +1,60
5. Juuso Haarala (FIN) +2,86
6. Luděk Šeller (CZE) +7,19

ČF1

Valnes i Klæbo měli takový náskok, že si v cílové rovince mohli dovolit ušetřit síly a za pásku se doslova doploužili. Jasný postup pro největší favority závodu. Šeller nakonec po sympatickém startu dojel až poslední.

ČF1

Jenže stoupání před cílovou rovinkou se stává snadnou kořistí obou Norů, kteří vyskákali kopec s naprostým přehledem a dojedou si pro postup.

ČF1

Své jízdy už rozjeli i muži, Luděk Šeller se toho nebojí a proti obrovským favoritům Valnesem a Klæbem jde do čela. Hodně odvážný krok urostlého českého sprintera.

ČF1

Startovní listina 1. čtvrtfinále mužů

1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Erik Valnes (NOR)
3. Luděk Šeller (CZE)
4. Juuso Haarala (FIN)
5. Lauri Mannila (FIN)
6. Ivan Jakimuškin (RUS)

ČF5

Výsledky 5. čtvrtfinále žen:

1. Frida Karlssonová (SWE) 2:56,4
2. Katri Lylynperäová (FIN) +0,34
3. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +1,82
4. Jessie Digginsová (USA) +1,86
5. Mathilde Myhrvoldová (NOR) +2,45
6. Caterina Ganzová (ITA) +7,4

ČF5

A právě mladá Švédka a jedna z nejvíce zářících vycházejících hvězd Frida Karlssonová vítězí a postupuje do semifiánle. Naopak Jessie Digginsové došel dech, trochu přepálila tempo a navíc ji v kopci znatelně podkluzovaly lyže. Vítězka SP z loňské sezóny už se dnes v žádné z jízd nepředstaví, s Karlssonovou postupuje Katri Lylynperäová. Smůli má tedy i domácí oblíbenkyně fanoušků Krista Pärmäkoskiová.

ČF5

Matadorky Digginsová a Pärmäkoskiová jsou na tom před stoupáním nejlépe, těsně následovány lehoučkou Frida Karlssonová, které by právě její nízká váha v kopci mohla pomoci.

ČF5

Vítězka velkého glóbu z loňské sezóny Jessie Digginsová ukázala, že i ve své slabší klasické technice je schopná vyhrát i sprint, což se jí zde v Ruce povedlo. S tradičním širokým úsměmev na startu vypálila do závodu nejrychleji a hodně rychle za sebou roztrhala startovní pole.

ČF5

Startovní listina 5. čtvrtfinále žen:

1. Jessie Digginsová (USA)
2. Krista Pärmäkoskiová (FIN)
3. Katri Lylynperäová (FIN)
4. Mathilde Myhrvoldová (NOR)
5. Frida Karlssonová (SWE)
6. Caterina Ganzová (ITA)

ČF4

Výsledky 4. čtvrtfinále žen:

1. Julija Stupaková (RUS) 2:55,75
2. Johanna Matintalová (FIN) +0,22
3. Rosie Brennanová (USA) +0,84
4. Louise Lindströmová (SWE) +2,01
5. Anne Kyllönenová (FIN) +3,17
6. Laura Gimmlerová (GER) +9,86

ČF4

Ruska na hraně trochu zaváhala, ale v cílové rovince přeci jen zabrala a udržela první místo. Nejvíce ji ohrožovala domácí sprinterka Johanna Matintalová, která si nakonec dojela pro postup. Třetí Brennanová a čtvrtá Lindströmová mají smůlu.

ČF4

Za Stupakovou se vyvezla na druhé místo Němka Laura Gimmlerová, rozhodovat se ale bude tradičně před cílem v nejtěžším stoupáku. Nejlepší pozici má do něj stále Stupaková.

ČF4

Slušný osmý čas zajela ve své nejméně oblíbené disciplíne Rosie Brennanová, Johanna Matintalová ji v kvalifikaci ještě o dvě příčky předstihla. Zde tedy hledejme největší favortiky, i když po prvních metrech se do čela posunula Julija Stupaková z Ruska.

ČF4

Startovní listina 4. čtvrtfinále žen:

1. Johanna Matintalová (FIN)
2. Rosie Brennanová (USA)
3. Laura Gimmlerová (GER)
4. Julija Stupaková (RUS)
5. Anne Kyllönenová (FIN)
6. Louise Lindströmová (SWE)

ČF3

Výsledky 3. čtvrtfinále žen:

1. Jasmi Joensuuová (FIN) 2:55,37
2. Lotta Udnes Wengová (NOR) +0,4
3. Johanna Hagströmová (SWE) +0,68
4. Anna Svendsenová (NOR) +0,70
5. Tatjana Sorinová (RUS) +2,45
6. Eva Urevcová (SLO) +13,27

ČF3

Obě Norky měly nejlepší pozici do závěrečného stoupání, jenže nejsilnější výšlap do kopce měla domácí Jasmi Joensuuová! Finka nakonec najela do cílové rovinky s jasným náskokem a jízdu vyhrála! Druhá končí Lotta Wengová a protože jízda byla rychlá, naději na postup má i třetí Johanna Hagströmová. Tereza Beranová tedy dál nepostoupí.

ČF3

Tempo určuje Johanna Hagströmová, ve sjezdu ale ukázaly nejkvalitněji připravené lyže Norky, Wengová i Svendsenová Švédku předjely.

ČF3

Na druhý pokus už vyšlo bez problémů a do první zatáčky se nacpala na první místo Slovinka Eva Urevcová. Naopak Ruska si tentokrát na startu dala pozor a lehce ztrácí.

ČF3

S nejlepším výsledkem z kvalifikace vystartovala do třetí jízdy Johanna Hagströmová, jež zajela čtvrtý nejrychlejší čas. Musela k tomu využít až druhý start, protože Tatjana Sorinová ten první ulila.

ČF3

Startovní listina 3. čtvrtfinále žen:

1. Johanna Hagströmová (SWE)
2. Anna Svendsenová (NOR)
3. Jasmi Joensuuová (FIN)
4. Eva Urevcová (SLO)
5. Lotta Udnes Wengová (NOR)
6. Tatjana Sorinová (RUS)

ČF2

Výsledky 2. čtvrtfinále žen:

1. Maja Dahlqvistová (SWE) 2:58,85
2. Anamarija Lampičová (SLO) +0,26
3. Anna Dyviková (SWE) +0,52
4. Julia Kernová (USA) +1,77
5. Anastasia Falejevová (RUS) +2,36
6. Katharina Hennigová (GER) +3,5

ČF2

Nakonec to obě velké favoritky zvládly, Anna Dyviková vítěznou dvojici stíhala marně. Jízda byla navíc výrazně pomalejší, takže Švédka už ztratila naději na postup.

ČF2

V nejprudším stoupání je celé pole stále ještě velmi vyrovnané, ani Lampičové ani Dahlqvistové se nedaří setřást nejbližší pronásledovatelky. Lampičová navíc působí trochu unaveně a rychle vystoupila ze stopy. což indikuje nepříliš dobrou mázu.

ČF2

Lampičová neponechává nic náhodě a v červeném dresu nejlepší sprinterky loňské sezóny se rychle přesunula do čela jízdy. Naopak na konci pole momentálně vlaje Němka Hennigová.

ČF2

Startovní listina 2. čtvrtfinále žen:

1. Maja Dahlqvistová (SWE)
2. Anna Dyviková (SWE)
3. Julia Kernová (USA)
4. Anamarija Lampičová (SLO)
5. Katharina Hennigová (GER)
6. Anastasia Falejevová (RUS)

ČF1

Výsledky 1. čtvrtfinále žen:

1. Nadine Fähndrichová (SUI) 2:55,47
2. Natalja Něprjajevová (RUS) +0,04
3. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) +0,41
4. Tereza Beranová (CZE) +1,96
5. Ane Appelkvist Stensethová (NOR) +5,31
6. Maaret Pajunojaová (FIN) +8,64

ČF1

Maiken Caspersen Fallaová s věkem neztrácí nic na své dynamičnosti a nejdelší kopec doslova vyskákala. V cílové rovince Norce ale došly síly a v závěru jí přespurtovaly jak Něprjajejová, tak Fähndrichová, která jízdu vyhrála. Fallaová bude čekat na čas, Tereza Beranová dojela čtvrtá a stále živí naději na postup jako šťastná poražená. Jízda byla výrazně rychlejší než v kvalifikaci, takže úplně bez šance to pro Češku není.

ČF1

V táhlem klesání se oddělila trojice Fallaová, Stensethová a Něprjajevová, před stoupákem se ale celé startovní pole znovu sjelo.

ČF1

Tereza Beranová se představuje hned v první jízdě. Trať měří pro muže i ženy shodně 1400 metrů a s největší vervou se do ní vrhla tradičně Maiken Caspersen Fallaová, která takto ovládla většinu ze svých vítězných klání.

ČF1

Startovní listina 1. čtvrtfinále žen:

1. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
2. Natalja Něprjajevová (RUS)
3. Ane Appelkvist Stensethová (NOR)
4. Nadine Fähndrichová (SUI)
5. Maaret Pajunojaová (FIN)
6. Tereza Beranová (CZE)

Závod právě odstartoval.
První sprinterské klání letošní sezóny může začít, šestice účastnic prvního čtvrtfinále už je ve startovní bráně!
Kvalifikaci mužů vyhrál Rus Alexander Terentěv, mezi ženami byla nejrychlejší Jessie Digginsová. Za očekáváním zůstali aktéři v červených dresech indikující nejlepší sprintery loňské sezóny. Anamarija Lampičová doběhla až s 22. časem, Federico Pellegrino bude startovat s číslem 23.

Z českých sprinterek se představí ve čtvrtfinále Tereza Beranová, která postoupila až z posledního místa. Jediným českým zástupcem mezi muži bude Luděk Šeller, který zaběhl 16. nejrychlejší čas.
Ženy startují své kvalifikační jízdy v 10:00, muži přijdou na řadu o 40 minut později. Z kvalifikace vzejde třicítka nejrychlejších sprinterů a stejný počet sprinterek, kteří pak budou rozřazeni do pěti čtvrtfinálových jízd po šesti. Z každé z nich postoupí dva či dvě nejrychlejší, které v semifinále doplní dva poražení závodníci potažmo závodnice s nejrychlejšími časy.

Mezi muži bude bojovat o postup čtveřice českých lyžařů ve složení Michal Novák, Jan Pechoušek, Ondřej Černý a Luděk Šeller, ve startovní listině ženské poloviny závodu najdeme dokonce pětici českých reprezentantek. Štěstí budou zkoušet Kateřina Janatová, Tereza Beranová, Zuzana Holíková a Petry Hynčicová a Nováková.
Nejlepším sprinterem loňské sezóny se stal italský harcovník Federico Pellegrino, který ovládl tři klání ze sedmi. Nutno ale podotknout, že všechny tři zlata získal volným stylem. Když se jednalo o klasiku, tři loňské závody dokázali opanovat tři různí sprinteři. Přesně před rokem v Ruce slavil Erik Valnes a pódium tehdy bylo zásluhou Klæba a Iversena ryze norské. Ve Val di Fiemme vládl Oskar Svensson, ve Falunu mu vyfoukl první místo před nosem Johannes Høsflot Klæbo. Ten triumfoval také v nejdůležitějším závodě sezóny v Oberstdorfu a stal se znovu mistrem světa ve sprintu. Zmíněné závodníky můžeme označit za favority této disciplíny i letos, ale je třeba k nim přidat i všestranného Rusa Alexandera Bolšunova, který je schopný vyhrát kdekoliv a na jakékoliv distanci, a také jeho krajana Gleba Retivycha, který se vyžívá právě na nejkratších tratích.

Mezi ženami se stala vítězkou malého glóbu za sprint Slovinka Anamarija Lampičová, která sice nevyhrála jediný závod, tři druhá a jedno třetí místo ji ale vyneslo celkové prvenství. Závody klasickým stylem se ale staly naprosto dominantní disciplínou pro Švédky. Právě na úvod sezóny zde v Kuusamu se postavily na pódium tři reprezentantky této země v pořadí Linn Svahnová, Maja Dahlqvistová a Jonna Sundlingová. To samé se opakovalo i ve Val di Fiemme, kde Sundlingovou na třetím místě nahradila Emma Ribomová. Sprinterské závody loni dokázaly opanovat ještě Američanka Rosie Brennanová a Švýcarka Nadine Fähndrichová. Mistryní světa se pak v Oberstdorfu stala překvapivě právě až třetí ze Švédek Jonna Sundlingová, která závod vyhrála před stříbrnou veteránkou Fallaovou a třetí Lampičovou. Svahnová i Dahlqvistová vypadly už v semifinále.
Vítejte ve finském Kuusamu, ve sportovním středisku Ruka, které bude dějištěm prvních letošních závodů v běhu na lyžích a v severské kombinaci v rámci Světového poháru. Cesta za olympijským vrcholem právě začíná!
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:30.

SP - Sprinty mužů a žen, klasicky, Ruka

Vítěz: M. Dahlqvistová (SWE) a A. Terentěv (RUS)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Výsledky finále mužů
1. Alexander Terentěv (RUS) 2:31,90
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) +1,18
3. Erik Valnes (NOR) +2,13
4. Richard Jouve (FRA) +3,01
5. Håvard Solås Taugbøl (NOR) +4,72
6. Joni Mäki (FIN) +8,53
Výsledky finále žen
1. Maja Dahlqvistová (SWE) 3:01,81
2. Johanna Hagströmová (SWE) +1,77
3. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) +2,02
4. Johanna Matintalová (FIN) +3,21
5. Katri Lylynperäová (FIN) +3,74
6. Frida Karlssonová (SWE) +3,97
Startovní listina 5. čtvrtfinále mužů
1. Marcus Grate (SWE)
2. Ben Ogden (USA)
3. Ristomatti Hakola (FIN)
4. Anton Persson (SWE)
5. Luke Jager (USA)
6. Federico Pellegrino (ITA)

Startovní listina 4. čtvrtfinále mužů
1. James Clinton Schoonmaker (USA)
2. Joni Mäki (FIN)
3. Lucas Chanavat (FRA)
4. Niilo Moilanen (FIN)
5. Gustaf Berglund (SWE)
6. Verneri Suhonen (FIN)

Startovní listina 3. čtvrtfinále mužů
1. Alexander Terentěv (RUS)
2. Lauri Vuorinen (FIN)
3. Olof Jonsson (SWE)
4. Jovian Hediger (SUI)
5. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
6. Johan Häggström (SWE)

Startovní listina 2. čtvrtfinále mužů
1. Richard Jouve (FRA)
2. Pål Golberg (NOR)
3. Aleksander Bolšunov (RUS)
4. Sergej Ustjugov (RUS)
5. Aron Aakre Rysstad (NOR)
6. Gleb Retivych (RUS)

Startovní listina 1. čtvrtfinále mužů
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Erik Valnes (NOR)
3. Luděk Šeller (CZE)
4. Juuso Haarala (FIN)
5. Lauri Mannila (FIN)
6. Ivan Jakimuškin (RUS)

Startovní listina 5. čtvrtfinále žen
1. Jessie Digginsová (USA)
2. Krista Pärmäkoskiová (FIN)
3. Katri Lylynperäová (FIN)
4. Mathilde Myhrvoldová (NOR)
5. Frida Karlssonová (SWE)
6. Caterina Ganzová (ITA)

Startovní listina 4. čtvrtfinále žen
1. Johanna Matintalová (FIN)
2. Rosie Brennanová (USA)
3. Laura Gimmlerová (GER)
4. Julija Stupaková (RUS)
5. Anne Kyllönenová (FIN)
6. Louise Lindströmová (SWE)

Startovní listina 3. čtvrtfinále žen
1. Johanna Hagströmová (SWE)
2. Anna Svendsenová (NOR)
3. Jasmi Joensuuová (FIN)
4. Eva Urevcová (SLO)
5. Lotta Udnes Wengová (NOR)
6. Tatjana Sorinová (RUS)

Startovní listina 2. čtvrtfinále žen
1. Maja Dahlqvistová (SWE)
2. Anna Dyviková (SWE)
3. Julia Kernová (USA)
4. Anamarija Lampičová (SLO)
5. Katharina Hennigová (GER)
6. Anastasia Falejevová (RUS)

Startovní listina 1. čtvrtfinále žen
1. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
2. Natalja Něprjajevová (RUS)
3. Ane Appelkvist Stensethová (NOR)
4. Nadine Fähndrichová (SUI)
5. Maaret Pajunojaová (FIN)
6. Tereza Beranová (CZE)