Menu

Tenis

Challenger Rennes (krytý tvrdý povrch)

Calvin Hemery (Q) – Tomáš Macháč (8)

0:2 1:6, 1:6

konec

14.09.2021, 14:00 • Tennis Club Grégorien, Rennes (FRA) • 1. kolo • Milan Huppert

Tipsport: 2.88 1.37 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Tomáš Macháč se v rámci prvního kola challengeru v Rennes nezdržel na kurtu ani hodinu, domácímu Calvinovi Hemerymu povolil pouhé dva gemy.

Dvacetiletý rodák z Berouna vykazoval vyšší kvalitu od prvních výměn. První gem sice uhrál na podání Francouz, ale zbylých šest her v prvním setu urval favorizovaný Macháč. Druhá sada se průběhem hodně podobala té první. Hemery si udržel svůj první servis, čímž srovnal na 1:1, ale nic dalšího už nepředvedl a zbylých pět gemů získal český tenista, jenž na podání proměnil třetí mečbol, po němž mohl začít slavit postup do další fáze turnaje.

V osmifinále se Tomáš Macháč utká s německým tenistou Matsem Moraingem. (15:02:30)

Konec zápasu

0:2; 1:6 - Tomáš Macháč

1:6

Do třetice to vyšlo, je konec! S nepříjemným forhendovým returnem Francouze si Tomáš Macháč poradil, domácí tenista pak ze stejné strany napálil jenom síť.

30-40

Ani druhý mečbol nezvládl Čech využít. Calvin Hemery byl v dlouhé výměně trpělivější, finální bekhend soka pustil za základní čáru.

15-40

Ještě není konec. Dvacetiletý rodák z Berouna, vědom si své komfortní pozice, zariskoval z forhendu, který však do vymezeného prostoru neposlal.

0-40

Calvin Hemery poslal bekhendový return o kousek za základní čáru, a to znamená jediné, a sice že český hráč disponuje třemi mečboly!

0-30

Po podání ven z dvorce si Macháč počkal na pohyb konkurenta, aby následně poslal míček na odkrytou pravou polovinu.

0-15

Forhendový return vyletěl za základní čáru.

1:5

0:1; 1:5 - Tomáš Macháč

1:5

Za pár okamžiků půjde Tomáš Macháč podávat na postup do dalšího kola. Po forhendu do pravého rohu naběhl k síti, kde si hravě poradil se smečí.

15-40

Nyní již si český mladík příležitost ujít nenechal a nechytatelným forhendem zahraným u sítě získal výhodu dvou brejkbolů.

15-30

Zisk tří brejkbolů byl blízko. Tomáš Macháč konkurenta rozběhal ze strany na stranu, aby závěrečný bekhend poslal za základní čáru.

0-30

Zkrácení hry v podání Francouze nebylo vůbec špatné, ale berounský rodák se natáhl a koncem rakety zahrál soupeři míček za tělo, volej přes hlavu pak zastavila páska.

0-15

Dlouhá výměna od základní čáry pro Macháče. Vysokým forhendem viditelně překvapil konkurenta, jenž odpověděl pomalým forhendem, následně český hráč vypálil vítězný úder z bekhendu.

1:4

Konec přestávky, podávat bude Calvin Hemery.

1:4

Následuje přestávka a výměna stran.

1:4

0:1; 1:4 - Tomáš Macháč

1:4

Tomáš Macháč potvrdil brejk s velkým přehledem. Znovu se trefil do prvního podání, které poslal na střed kurtu, načež zahrál vítězný bekhend do pravého rohu.

15-40

Eso na téčko a dva gemboly.

15-30

Velká chyba Macháče, jenž očekával, že forhend soka spadne do autu, proto vůbec nehrál. Jenže míček ještě lízl základní lajnu.

0-30

Dvacetiletý rodák z Berouna dominuje ve všech ohledech. V nečekaný okamžik zkrátil hru, Hemery zůstal stát na základní čáře jako přikovaný.

0-15

Eso na téčko.

1:3

Druhý brejkbol ovšem Tomáš Macháč využil a udělal důležitý krok k vítězství! Dostal se z defenzivy do útoku a finální nechytatelný forhend do pravého růžku neměl chybu.

30-40

Ten první odvrátit zvládl. Delší výměnu zvládl Francouz, když jako první chyboval Macháč příliš dlouhým bekhendem.

15-40

Calvin Hemery přiriskoval druhé podání, což se mu nevyplatilo! Výsledkem je druhá dvojchyba, po níž bude čelit dvěma brejkbolům.

15-30

Riskantní forhendový return spadl přesně na základní čáru. Francouz hrál míček brzy po odskoku, poslal jej pod pásku.

15-15

Eso na kříž.

0-15

Výborně. Poté, co Hemeryho bekhend zpomalila páska, musel Macháč vystartovat k síti. Poradil si s dvěma pokusy o lob, při druhé příležitost vyprodukoval vítěznou smeč.

1:2

Konec přestávky, podávat bude Calvin Hemery.

1:2

Následuje přestávka a výměna stran.

1:2

0:1; 1:2 - Tomáš Macháč

1:2

Skvělá hra Tomáše Macháče u sítě. Byť mu halfvolej nevyšel ideálně, tak odhadl, kam bude soupeř prohazovat a vzápětí vyprodukoval těžký, leč vítězný kratší bekhendový volej přes hlavu.

0-40

Krátce po prvním esu přidává berounský rodák další nechytatelný servis.

0-30

Tlaku využil český tenista k náběhu na síť. Hemedy bránil statečně, ale na tvrdou smeč již nedokázal odpovědět přesným bekhendem.

0-15

Eso na téčko, vůbec první Macháčovo v celém utkání.

1:1

0:1; 1:1 - Calvin Hemery

1:1

Šestadvacetiletý rodák z Les Lilas získává druhý gem v utkání, na 1:1 vyrovnává esem na kříž.

40-15

Čistá hra se nekoná. Calvin Hemery pálil jeden prudký forhend za druhým, až tím posledním našel prostor za základní lajnou.

40-0

Eso na téčko.

30-0

Tomáš Macháč neměl připravený útok na síť, což se také na konečném provedení ukázalo, když bekhendový volej z těžké pozice zahrál do autu.

15-0

Přímý bod po podání ven z dvorce.

0:1

Konec přestávky, podávat bude Calvin Hemery.

0:1

Následuje přestávka a výměna stran.

0:1

0:1; 0:1 - Tomáš Macháč

0:1

Druhý přímý bod v řadě, druhý v průběhu jediného gemu. Nebylo co řešit, úvodní gem druhé sady zvládl Tomáš Macháč perfektně.

15-40

Forhendový return skončil v síti.

15-30

Tohle se nepovedlo. Dvacetiletý rodák z Berouna chtěl zapsat vítězný forhend pro změnu do pravého rohu, ale trefil deblový koridor.

0-30

Další povedený servis a kratší return, načež český tenista vypálil nechytatelný forhend po své levé ruce.

0-15

Tomáš Macháč otevřel druhou sadu přímým bodem.

0:0

Začíná druhý set.

1:6

0:1; 1:6 - Tomáš Macháč

1:6

Úvodní dějství je minulostí! Český tenista se opřel do bekhendového returnu, který umístil do pravého rohu, soupeř neměl šanci na reakci.

15-40

Zkrácení hry se tentokráte Macháčovi nepovedlo, přesto má k dispozici dva setboly. Hemery totiž situaci u sítě nezvládl a slajz poslal do sítě.

15-30

Forhendový return skončil v síti.

0-30

A další kraťas, znovu úspěšný! Hemedy tentokráte zabral a bekhendem dostal míček nad pásku, ale pak se bezúspěšně natahoval za prohozem z bekhendu.

0-15

Dvacetiletý rodák z Berouna by sadu určitě rád završil už na returnu. Začal parádně, na zkrácení hry Francouz vůbec nezareagoval.

1:5

0:0; 1:5 - Tomáš Macháč

1:5

Jeden gembol Tomáši Macháčovi stačil, Calvin Hemery šestý gem ukončil bekhendovou nevynucenou chybou do sítě.

30-40

Přímý bod po podání na téčko.

30-30

Parádní odveta. Tentokráte zkrátil hru Tomáš Macháč a i on uspěl, když sice musel hrát ještě jeden úder navíc, ale připsal si na konto úspěšný bekhendový prohoz.

30-15

Francouz bojuje, to je zjevné. Na kraťas ještě soupeř zvládl zareagovat, za následným forhendem na druhou stranu ovšem běžel marně.

15-15

Zaútočit však umí i Tomáš Macháč. Bekhendy tlačil k základní čáře, čímž nakonec soka zlomil, jeho závěrečná rána vyletěla daleko za základní lajnu.

15-0

Calvin Hemery provedl útok na jedničku. Po křižném forhendu správně naběhl k síti, kde zvládl volej, Macháč na dlouhou ruku trefil síť.

1:4

Konec přestávky, podávat bude Tomáš Macháč.

1:4

Následuje přestávka a výměna stran.

1:4

0:0; 1:4 - Tomáš Macháč

1:4

Čistá hra na příjmu a výhoda už dvou brejků. Po returnu přešel Tomáš Macháč do ofenzivy, tvrdý forhend Hemery vrátit nedokázal.

0-40

Dvojchyba a další tři brejkboly pro českého hráče.

0-30

Teď útočil Calvin Hemery, avšak přesnou ruku neudržel. Macháče sice dostával pod čím dál větší tlak, ale závěrečným forhendem přestřelil.

0-15

Slabšího druhého servisu využil Macháč bez servítek. Za forhendovým returnem kros se Francouz jenom smutně ohlédl.

1:3

0:0; 1:3 - Tomáš Macháč

1:3

Přímý bod a dvacetiletý rodák z Berouna vede rozdílem dvou gemů. Forhendový return Hemeryho spadl na zem ještě před páskou.

15-40

Takhle by to šlo. Bekhendovou přestřelku ukončil Tomáš Macháč úderem do levého růžku, jímž Francouze dokonale zaskočil.

15-30

Přímý bod po podání na kříž.

15-15

Nyní ovšem získal fiftýn Calvin Hemery. S velkými problémy vybral return, nicméně další úder hrát nemusel, protože konkurent nečistě napálil forhend.

0-15

Cestu za potvrzením brejku zahájil český tenista na jedničku. Naběhl k síti, forhendový prohoz domácího tenisty zastavila páska.

1:2

Konec přestávky, podávat bude Tomáš Macháč.

1:2

Následuje přestávka a výměna stran.

1:2

0:0; 1:2 - Tomáš Macháč

1:2

Výborně! Tomáš Macháč se dostal do výměny a v jejím závěru může slavit brejk, protože Hemery zaútočil forhendem do území pro čtyřhru.

30-40

Přímý bod po podání ven z kurtu.

15-40

Brejkboly přicházejí, a to rovnou dva! První prudký forhend český mladík vrátil, druhý již kontroloval očima. Balónek vyletěl za základní čáru.

15-30

Na brejkboly si může myslet i Tomáš Macháč. Dokázal zareagovat na křižný bekhend Francouze, ale nemusel, protože míček spadl do autu.

15-15

Nyní ovšem boduje český hráč. Pomohla u páska, jež zvedla konkurentův forhend, načež sám z forhendu přiměl soka k chybě.

15-0

Na servisu zatím Hemery působí velmi jistým dojmem. Od podání držel tlak, finální forhend do pravého růžku proměnil ve vítězný.

1:1

0:0; 1:1 - Tomáš Macháč

1:1

Situace se opakovala, jen z druhé strany. Podání ven z dvorce doplnil dvacetiletý rodák z Berouna bekhend na volnou levou polovinu.

30-40

Po servisu ven z dvorce vypálil Tomáš Macháč forhend na opačnou stranu, Hemery předem vzdal snahu o dostihnutí balónku.

30-30

Francouz získává další bod a může pomýšlet na brejkbol. Soka naběhnuvšího k síti prohodil křižným forhendem hraným z nelehké pozice.

15-30

Parádní bekhendový return kros, Macháč reagoval hodně pozdě. Nataženou raketou míček jenom slabě ztlumil před sebe.

0-30

Forhendový return doletěl těsně za pásku. Hemery následně dosáhl na tvrdý forhend soka, jenže míček odpálil ještě před pásku.

0-15

Také Tomáš Macháč začíná na servisu výborně, přímým bodem.

1:0

Konec přestávky, podávat bude Tomáš Macháč.

1:0

Následuje přestávka a výměna stran.

1:0

0:0; 1:0 - Calvin Hemery

1:0

První gem střetnutí patří hráči na servisu. Calvin Hemery od podání útočil z forhendu, na ten poslední neměl protihráč žádnou šanci dosáhnout.

40-15

Kratším bekhendem se český tenista vydal na síť, avšak konkurent jej dokázal přelobovat, načež Macháč zahrál tweener za základní čáru.

30-15

Forhendový return vyletěl za základní čáru.

15-15

Vzápětí Tomáš Macháč zvládl bekhendový return, který mu stačil k zisku fiftýnu, protože soupeř následně umístil forhend pod pásku.

15-0

Calvin Hemery zahájil utkání esem na téčko.

0:0

Utkání právě začalo.
Na kurtu probíhá tradiční předzápasové rozpinkávání. Na podání začne Calvin Hemery.
Vzájemné zápasy

Tenisté proti sobě sehrají první utkání.
Tomáš Macháč bude v utkání plnit roli favorita. Dvacetiletý rodák z Berouna se pokusí v Rennes přerušit sérii tří porážek v řadě, když postupně prohrál s Molčanem, Moraingem a Moronim. Poslední utkání bylo v rámci kvalifikace na US Open, kde český hráč nepotvrdil roli velkého favorita. Posledního úspěchu dosáhl Macháč na domácím turnaji v Liberci, kde došel do finále, kde přišla již zmíněná porážka s Molčanem, přičemž Slovák povolil soupeři jediný gem za celý zápas. Vůbec špatně si český tenista nevedl ani na olympijských hrách, po vítězství nad Sousou prohrál po sympatickém výkonu se světovou patnáctkou Schwartzmanem.
Calvin Hemery je členem čtvrté světové stovce, konkrétně okupuje 361. příčku. Francouzský tenista objíždí výhradně turnaje kategorie ITF a v poslední době se mu nedaří vůbec zle. Ve švýcarském Caslanu nenašel soupeře, v Sierre skončil ve čtvrtfinále. Posléze se zkusil kvalifikovat na domácí turnaj v Cassis, ale prohrál s krajanem Mpetshim Perricardem. Na druhý pokus v Rennes už se mu to podařilo, po volném losu v prvním kole kvalifikace si poradil s Kennym De Schepperem ve dvou setech.
Všem fanynkám a fanouškům tenisu přeju krásné úterní odpoledne. Vítám vás při sledování 1. kola challengeru v Rennes, u zápasu mezi Calvinem Hemerym a Tomášem Macháčem.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.

C. Hemery – T. Macháč

0:2 1:6, 1:6

konec

Zpět na online

Statistiky:
Čas utkání: 0:48
2. set: 0:23
Hemery - Macháč
2. set Utkání 2. set
Čas
0:23 0:48 0:23
Získané body celkem
11 23 50 25
Nejdelší série získaných bodů
3 3 7 5
Setboly
0 0 4 3
Mečboly
0 0 3 3
Vítězné údery *
0 0
Nevynucené chyby *
0 0
Úspěšnost na síti *
0 %
0 %
Statistiky na podání
Čas her při vlastním podání
0:09 0:19 0:16 0:08
Esa **
3 4 4 4
Dvojchyby **
1 2 0 0
Udržená podání
1 / 3
33 %
2 / 7
29 %
7 / 7
100 %
4 / 4
100 %
Odvrácené brejkboly
1 / 3
33 %
2 / 7
29 %
0 / 0
0 %
0 / 0
0 %
Body při vlastním podání
7 / 16
44 %
14 / 36
39 %
28 / 37
76 %
16 / 20
80 %
Body po 1. podání *
11 / 20
55 %
24 / 27
89 %
Body po 2. podání *
3 / 16
19 %
4 / 10
40 %
Úspěšnost 1. podání *
56 %
73 %
Úspěšnost 2. podání *
0 %
0 %
Průměrná rychlost 1. podání *
Průměrná rychlost 2. podání *
Nejrychlejší podání *
Statistiky na příjmu
Proměněné brejkboly
0 / 0
0 %
0 / 0
0 %
5 / 7
71 %
2 / 3
67 %
Body při soupeřově podání
4 / 20
20 %
9 / 37
24 %
22 / 36
61 %
9 / 16
56 %
Body po příjmu 1. podání *
3 / 27
11 %
9 / 20
45 %
Body po příjmu 2. podání *
6 / 10
60 %
11 / 16
69 %
Informace ke statistikám

Aktuálnost statistik označených *: po 2. setu

Ostatní statistiky jsou počítány průběžně automaticky.

** Počty es a dvojchyb v průběhu setu jsou neoficiální.