Menu

Fotbal

Liga mistrů

Dynamo Kyjev – Benfica Lisabon

0:0

konec (0:0)

14.09.2021, 21:00 • NSK Olimpijskyj, Kyjev • Skupina E • Karel Jedlička

Tipsport: 3.37 3.23 2.39 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

V Kyjevě branka nepadla, alespoň tedy ta regulérní. Z vítězství se fanoušci v hledišti radovali předčasně, remíza je ovšem vzhledem k průběhu hry spravedlivá. Domácí nechali Benficu tvořit a spokojili se s hrou na brejky. Hosté si navzdory neustálé výrazné převaze vypracovali jen jedinou vyloženou šanci, v tomto ohledu bylo lepší Dynamo. (22:58:42)
Držení míče: 36 % : 64 %.
Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 3:2. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 8:0. Fauly: 10:12.

90+5

Konec zápasu.

90+3

90+3. neuznaný gól Mykoly Šaparenka

90+3

Garmašův centr umístil z voleje do brány Šaparenko, jenže radost v hledišti byla předčasná. Vítězný gól po dvou minutách čekání odvolává VAR pro těsný ofsajd. To mohlo být finále...

90+2

Po rohu hlavičkuje pod břevno Garmaš a řecký reprezentační brankář Odisseas Vlachodimos se znovu blýskl.

90+1

90+1. Šaparenkovu ránu do spojnice doráží Bujalskij

90+1

Ukrajinský mistr mohl v nastavení strhnout výhru pro sebe! Mykola Šaparenko nádhernou střelou z dálky orazítkoval spojnici, dorážku Vitalije Bujalského vyškrabuje mrštný Vlachodimos a až do třetice si hosté oddechli, když obranný odkop končí těsně vedle brány.

90

Nastavují se tři minuty.

90

Zraněný Rafa Silva odkulhal ze hřiště, v sestavě Benficy jej nahrazuje Luís Pizzi.

88

Po střetu na zemi zůstává ležet Rafa Silva a na hřiště musí lékař a masér Benficy.

86

Benfica Lisabon střídá: ze hřiště odchází João Mário, přichází Adel Taarabt.

84

Benfica zásobuje pokutové území Dynama jednou zásilkou za druhou, ale domácí obrana pracuje spolehlivě.

82

Žlutou kartu dostává Denis Garmaš (Dynamo Kyjev). Rozhodčí Taylor ovšem k údivu všech ukázal po žluté i červenou, až pak si uvědomil svůj omyl a odvolává ji.

81

Zápas se láme do poslední desetiminutovky řádné doby. Momentálně se na hřišti neděje nic podstatného, oběma celkům asi bude bod stačit.

80

Dnešní utkání sleduje 43 150 diváků.

78

Karavajev utekl po pravém křídle, přízemní křížné přihrávce na Verbiče do vápna scházely jen decimetry.

77

Rafa Silva už asi přemýšlel, kam napálí skákavý míč po dlouhém pasu, jenže balon skočil o trávník dále, než čekal, a zmocnil se ho Bojko.

76

Dvě střídání provedlo Dynamo Kyjev: hřiště opouštějí Carlos De Pena a Viktor Cygankov, které nahradí Benjamin Verbič a Olexandr Karavajev.

74

Darwin Núñez se neprobil přesilou, možný brejk Dynama pak uhasil taktickým faulem na Garmaše hned v zárodku Mário.

73

Žlutou kartu dostává Illja Zabarnyj (Dynamo Kyjev) za faul u postranní čáry.

72

Ofsajdová past Benficy pracuje skvěle. Již posedmé se do ní nachytal domácí hráč, v tomto případě Mykolenko.

71

Žlutou kartu dostává Julian Weigl (Benfica Lisabon). Na útočné polovině stáhl úplně zbytečně za dres Bujalského.

69

Dvakrát po sobě je při pokusech o nákop vpřed máván ofsajd střídajícímu Garmašovi.

68

Nemanja Radonjić nedoběhl příliš prudkou kolmici a trenér Jesus se na lavičce Benficy vzteká.

66

Z druhé vlny pálí po rohu Carlos De Pena, červenou hradbu však nepřekonal.

66

Serhij Sydorčuk krásně nakopl míč do vápna Cygankovovi, Benficu v poslední chvíli spasil sklepnutím ze vzduchu na roh Grimaldo.

64

Valentino Lazaro si obíhal Mykolenka, jenže se s míčem dostal mimo hrací plochu.

63

Zcela volný Darwin Núñez čekal marně na přihrávku Rafy Silvy, který si počínal sobecky a nastřelil jen obránce Zabarného.

62

Bojko musel po malé domů do špeku zakopávat skákavý míč do autu.

59

Střídá i Dynamo Kyjev: Ilja Škurin se dnes na hrotu neprosadil a jeho místo zaujme Denis Garmaš, který je jinak spíše zvyklý hrát v záloze.

59

Hned trojnásobné střídání v mužstvu Benficy Lisabon: ze hřiště odcházejí Everton Soares, Gilberto Moraes a Roman Jaremčuk. Místo nich přicházejí Nemanja Radonjić, Darwin Núñez a nejnovější posila Valentino Lazaro.

56

S přízemní střelou Evertona Soarese z 20 metrů neměl Bojko vážnější potíže.

55

55. Silva připravil další gólovku Jaremčukovi, Bojko nechal nohu správně vytrčenou do strany

55

Grimaldovu střelu srazil Zabarnyj jen ke Gilbertovi. Ten udržel míč a předal ho Silvovi, který byl zatahán za dres a klidně se mohla pískat penalta. Portugalec i tak předložil Jaremčukovi, jenž pálí po zemi jen do Bojkovy nohy.

53

Trestný kop Joãa Mária odhlavičkoval do strany Zabarnyj a v následném souboji u praporku si míč přišlápl útočící Morato. Kope se od kyjevské brány.

52

Žlutou kartu dostává Serhij Sydorčuk (Dynamo Kyjev). Zezadu stáhl za rameno rychlejšího Silvu.

50

Kędziora rozjel akci, která se přes přihrávku Bujalského a zejména patičku Viktora Cygankova rozvíjela velice slibně. Ve finále však utíká míč Škurinovi a hosté nemilosrdně odkopávají.

47

Grimaldo zleva nabil Evertonu Soaresovi, který z dobré pozice bez přípravy střílí přímo do Bojkovy náruče.

46

Začal druhý poločas.
Diváci na olympijském stadiónu v Kyjevě zatím gól neviděli. Domácí se většinu času úspěšně bránili v hlubokém bloku, Benfica si teprve v závěru poločasu vypracovala alespoň jednu střeleckou příležitost. Největší šanci mělo v úvodu utkání Dynamo z trestného kopu, ale řecký reprezentant Vlachodimos se zaskvěl.

Statistiky první půle:
Držení míče 33% – 67%, střely na bránu 2:1, střely mimo 0:2, rohy 2:3, ofsajdy 4:0, fauly 5:7.

45+1

První poločas skončil.

45+1

Ještě jeden trestný kop nakonec dynamovská obrana nemusela odvracet . Pokus Joãa Mária vyboxoval z penaltové značky brankář Bojko.

45

Anglický sudí nastaví jednu minutu.

44

Žlutou kartu dostává Roman Jaremčuk (Benfica Lisabon). Fauloval svého dnešního strážce a jinak spoluhráče z reprezentace Zabarného.

43

Konečně také do konce dotažená akce Kyjevských. Cygankov si napravo narazil se Škurinem a mezi dvěma obránci dostal míč do šestnáctky. Odražený míč napálil z velkého vápna po zemi Mykolenko a střelou k tyči protáhl Vlachodimose.

41

41. Kyjevský odchovanec Jaremčuk prověřil jako první domácího brankáře Bojka

41

První ostrý zákrok domácímu brankáři Bojkovi přichystal ukrajinský reprezentant a odchovanec Dynama Jaremčuk. Ránu nízko nad zemí Bojko vyráží a spoluhráči odkopávají míč do bezpečí.

40

Po Grimaldově trestném kopu střílí z těžkého úhlu nejlepší kanonýr portugalského klubu Rafa Silva, technický pokus přistál na horní síti.

40

Hosté pevněji sevřeli Dynamo před jeho bránou a Tomasz Kędziora v blízkosti pokutového území fauloval Alejandra Grimalda.

37

Sledujeme nyní pasáž uprostřed hřiště, Benfica stále nenachází recept na betonový blok Dynama.

34

Soaresovu střelu zastavuje skluzem Sydorčuk, brazilský útočník sice reklamuje ruku, ale šlo to spíše do boku. Zároveň rezolutně odkopává míč z nebezpečného prostoru Zabarnyj.

32

Další odmávaný ofsajd kyjevské družiny má na svědomí Vitalij Bujalskij, který dnes zatím po zranění hledá herní pohodu.

30

Everton Soares centruje přímo do rukavic Denyse Bojka.

29

Ilja Škurin se vydal do protiútoku, byl však zoufale sám a přestože podržel míč proti čtyřnásobné přesile, neměl jeho přihrávku před bránu kdo zužitkovat.

27

Přihrávky 36 – 189. Netřeba dalšího komentáře.

25

„Krátký roh“ si vzal na starost Grimaldo. Ze závaru v pokutovém území však vzešla jen Silvova střela do neprodyšné hradby dynamovských dresů.

25

Everton Soares se s pomocí narážečky prosmýkl kolem Cygankova, který ho asi dva metry od kratší strany velkého vápna srazil k zemi. Zatím nejlepší standardka pro Benficu!

23

De Pena se dobře vrátil a vypíchl hostům míč směrem k brankáři Bojkovi.

21

Žlutou kartu dostává Rafa Silva (Benfica Lisabon). Brnkl ze strany o koleno pronikajícího Šaparenka.

20

V první dvacetiminutovce měla Benfica obrovskou územní převahu, ale ani sebemenší šanci. Domácí běhají bez míče a snaží se hrát na brejky, což je trochu nezvyklý pohled.

18

Po rohu dorážel zblízka Škurin, jenže znovu z ofsajdu.

17

Na ostrý centr Vitalije Mykolenka nastavoval brankář Vlachodimos náruč, poněkud zbytečně před ním spoluhráč Vertonghen ukopává míč na roh.

16

Podruhé v krátkém čase je pískán ofsajd domácím, tentokrát se za obranou zapomněl Bujalskij.

14

Následný brejk musel Škurin přerušit a trenér Lucescu se hněvá na mladíkovo zbrklé vystavení do ofsajdu.

13

Rohový kop znovu na straně portugalského celku a poprvé zakončený. Everton našel hlavu obránce Vertonghena, který bránu netrefil.

10

Carlos De Pena neadresoval rohový kop svým spoluhráčům.

9

Šaparenkův pěkně zakroucený trestný kop z 20 metrů vyškrabuje řecký reprezentační brankář Vlachodimos zpod břevna na roh!

8

Po ubráněném rohu podnikli domácí s pomocí Otamendiho kiksu bleskurychlý brejk a pár kroků před velkým vápnem byl podražen Bujalskij. To je výborná příležitost ke standardce.

7

Tahový Rafa Silva opět dovezl míč před dynamovskou bránu, po Evertonově centru hlavičkuje na roh opět Syrota.

5

Dynamo se ubránilo rohu i následnému centru Grimalda zleva, ale míč jen zakopává k půlící čáře.

4

Rafa Silva se probil s míčem na noze před velké vápno, do střely mu vložil nohu Olexandr Syrota a výsledkem je oblouk, směřující na roh.

2

Domácí hráči v bílých dresech zatím běhají v bloku bez míče a vyčkávají, co předvede trpělivě kombinující Benfica v červeném.

1

Utkání právě začalo.
Mircea Lucescu, který v 76 letech každým zápasem překonává vlastní rekordní zápis jako nejstarší hlavní trenér v Lize mistrů, nasazuje uzdraveného Vitalije Bujalského, který by měl na podhrotu podprovat mladého debutanta v evropských pohárech Škurina.
Úvodní sestavy:

Dynamo Kyjev: Bojko – Kędziora, Zabarnyj, Syrota, Mykolenko – Sydorčuk (C), Šaparenko – Cygankov, Bujalskij, De Pena – Škurin.
Náhradníci: Buščan, Neščeret – Verbič, Šepeljev, Šabanov, Ledněv, Andrijevskij, Garmaš, Karavajev, Vitinho, Tymčyk, Suprjaha.

Benfica Lisabon: Vlachodimos – Otamendi (C), Vertonghen, Morato – Gilberto, Mário, Weigl, Grimaldo – Silva, Jaremčuk, Everton.
Náhradníci: Leite – Núñez, Meïté, Seferović, Gonçalves, Pizzi, Radonjić, Taarabt, Fernandes, Ramos, Ferro, Lazaro.

Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn (ENG).
Oba celky se utkaly v základní skupině Ligy mistrů před pěti lety, kdy v obou případech zvítězila Benfica bez obdržené branky (1:0 doma a 2:0 venku).
Pamětníci pak vzpomenou nultý ročník soutěže z let 1991/92, kdy hrály Dynamo s Benficou ve společnosti pražské Sparty a Barcelony semifinálovou skupinu. V Kyjevě tehdy vyhrál ukrajinský klub 1:0, zato v Lisabonu utrpěl debakl 0:5.
Benfica Lisabon skončila v portugalské lize až třetí a cestu si musela proklestit kvalifikačními předkoly přes Spartak Moskva (2:0 a 2:0) a PSV Eindhoven (2:1 a 0:0).
Loni hrála Benfica jen Evropskou ligu, z níž vypadla na jaře v osmifinále s londýnským Arsenalem po výsledcích 1:1 a 2:3.
V portugalské lize je zatím po pěti kolech stoprocentní se skóre 13:2, ale zatím nenarazila na žádného těžšího protivníka.
Nejlepším střelcem je v úvodu sezóny se čtyřmi góly Rafa Silva. Pikantní bude souboj v Kyjevě zejména pro ukrajinského reprezentanta Romana Jaremčuka, který je odchovancem Dynama.
Dynamo Kyjev ziskem ukrajinského titulu ukončilo čtyřletou nadvládu Šachtaru Doněck a postoupilo přímo do nejprestižnější evropské soutěže.
V ní loni se ziskem pouhých 4 bodů obsadilo třetí místo, po přesunu do Evropské ligy vyřadilo Bruggy, ale stopku mu následně vystavil v osmifinále Villarreal (0:2 a 0:2).
Za sedm kol v ukrajinské lize ztratili Kyjevští body pouze remízou na hřišti Ingulce Petrove a mají skóre 22:2.
Na rozdíl od svého domácího konkurenta sází Dynamo především na ukrajinské hráče, cizinců má na pohárové soupisce pouze šest. Nejlepšími střelci jsou s pěti góly Viktor Cygankov a Vitalij Bujalskyj, který poslední zápas vynechal pro zranění.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.

Dynamo Kyjev – Benfica Lisabon

0:0

konec (0:0)

Zpět na online

Karty:   52. Sydorčuk (DKY), 73. Zabarnyj (DKY), 82. Garmaš (DKY) – 21. R. Silva (BNF), 44. Jaremčuk (BNF), 71. Weigl (BNF)

Držení míče: 36 % : 64 %.
Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 3:2. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 8:0. Fauly: 10:12.

Dynamo Kyjev: Bojko – Kędziora, Zabarnyj, Syrota, Mykolenko – Sydorčuk (C), Šaparenko – Cygankov (76. O. Karavajev), Bujalskij, De Pena (76. Verbič) – Škurin (59. Garmaš).
Náhradníci: Buščan, Neščeret – Šepeljev, Šabanov, Ledněv, Andrijevskij, Vitinho, Tymčyk, Suprjaha.

Benfica Lisabon: Vlachodimos – Otamendi (C), Vertonghen, Morato – Gilberto (59. Lazaro), Mário (86. Taarabt), Weigl, Grimaldo – R. Silva (90. Pizzi), Jaremčuk (59. Núñez), Everton (59. Radonjić).
Náhradníci: Leite – Meïté, Seferović, Gonçalves, Fernandes, Ramos, Ferro.

Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn (ENG)

Diváci: 43 150