Menu

Další

Olympijské hry

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 13. den

konec

05.08.2021, 02:00 • Libor Štěpán (@libstep73)

Ze 13. dne soutěží je to vše, děkuji za pozornost. (17:41:05)

Medailové pořadí zemí po 13. dni soutěží

Ze světového dění zaujal devítitisícový desetiboj Kanaďana Damiana Warnera, který to jako první dokázal na olympiádě. Koulař Ryan Crouser zase jako první na OH poslal kouli za 23 metrů. Už na třetí zlato v Tokiu dosáhla rychlostní kanoistka Lisa Carringtonová z Nového Zélandu. Poznali jsme medailisty v turnaji pozemních hokejistů a zjistitli, že Slovinci i s Lukou Dončićem v sestavě dokážoui prohrát basketbalový zápas, což se jim stalo poprvé. Absolutním šokem dne je ale vyřazení americké mužské štafety 4x100 metrů už v rozběhu ryze sportovní cestou.
Slovenská výprava dnes žádné úspěchy nezaznamenala. Deblkajak Samuel Baláž, Adam Botek si vyjel 10. místo, chodec Miroslav Úradník pak na 20km trati obsadil 41. pozici.
Česká výprava se dočkala deváté medaile, jen pro některé možná z jiného soudku, než by čekali. Hned ráno se totiž dočkal rychlé satisfakce Josef Dostál, který dojel pro bronz na deblkajaku s Radkem Šloufem. Adam Ondra, do kterého vkládala laická veřejnost velké naděje, sice i přes nepodařenou prostřední část kombinace sahal dokonce i po zlaté medaili, nakonec však skončil šestý. Šestý je však po šermu moderního pětiboje také Jan Kuf, takže tento pro Čechy historicky celkem úspěšný sport se určitě vyplatí zítra sledovat. Klára Spilková sice druhé kolo nijak nepokazila, ale ani nezahrála nic velkého a propadla se do středu pořadí turnaje golfistek. Adam Sebastian Helcelet s Jiřím Sýkorou dokončili desetiboj hned za sebou na 16. a 17. místě a Matěj Kozubek bohužel mezi dálkovými plavci skončil poslední.

Konec soutěží 13. dne.

17:22

Karate

Finále kumite mužů do 67 kg se stalo jednoznačnou záležitostí Francouze Stevena da Costy, posledního mistra světa. Pro Turka Eraye Samdana je ale stříbro velkým úspěchem, už jen proto, že standardně soutěží ve váze do 60 kg. Bronzové medaile získali Jordánec Abdel Rahman Almasatfa a Kazach Darchan Assadilov.

17:15

Karate

V kumite, nebo-li v karatistickém zápasení, vyhrála v ženách do 55 kg 21letá Bulharka Ivet Goranovová, která už v 18 letech byla bronzová na mistryní světa. Překvapivé stříbro na Ukrajinu odváží Anželika Terliugová, bronzové medaile mají Rakušanka Bettina Planková a Wen Cu-jun z Tchajwanu.

16:59

Posmutnělý Adam Ondra při rozhovoru

16:59

Ohlasy české výpravy

Pokračování Adama Ondry.

Na téma dramatu na konci soutěže:

„Když jsem skončil, tak jsem věděl, že jsem to zalezl dobře. Lépe jsem ani nemohl, neudělal jsem tam žádnou chybu. Lezl jsem dobře, psychicky jsem na tom byl dobře. ale v posledních dvou krocích mi došly síly, když jsem dolezl, tak jsem si byl docela dost jistý, že bych měl Alberta a Colina přelézt, ale potom poslední závodník Jakob Schubert, to jsem věděl, že mu ta cesta bude hodně sedět, což se ukázalo. Trošku byla naděje, že by mohl spadnout ve stejné fázi, jako jsem spadnul já, protože když jsem spadnul, tak jsem ten následující chyt pohladil, ale připadal mi hodně špatný. Já mám daleko rychlejší styl než Jakob, takže kdybychom spadli na stejném místě, bylo by velmi pravděpodobné, že bych vyhrál na čas, ale prostě on byl neuvěřitelně fyzicky připraven, dokázal si ještě odpočinout v průběhu té cesty lépe než já, a potom mu ve finální pasáži zbývalo víc sil.“

Zda věděl, že je stále ve hře o zlato:

„Věděl jsem, že bych byl na bedně, to stačilo. Jestli bych byl první... On je to takový vabank, že asi všichni bychom tady byli rádi za jakoukoli medaili. Jestli je to zlatá, stříbrná nebo bronzová, to už je jedno. I ten největší favorit Tomoa Narasaki je bez medaile. Jenom proto, že nevyhrál rychlost, kterou papírově měl vyhrát, ale uklouzla mu nožka a ve výsledcích je teď čtvrtý. A popravdě ani nevím, jestli by mu to stačilo, kdyby ji vyhrál. Jestli jsem čtvrtý, nebo šestý... Je to neúspěch. To už je úplně jedno. Pro mě to byl v podstatě kvůli tomu, že bouldering nevyšel.“

16:50

Ohlasy české výpravy

Adam Ondra hodně dopodrobna popsal svoji cestu lezeckou soutěží:

„Rychlost byla trochu kontroverzní, protože nejlepší rychlolezec se předevčírem zranil. Kontumačně jsem dál a automaticky jsem byl nejhůř čtvrtý. Dal jsem si tři osobáky, což byla velká vzpruha. Bouldering byl velmi specifický, bylo to jiné oproti světovému poháru nebo mistrovství světa, protože se rozhodovalo jen na třech boulderech místo čtyř. Smůla pro stavěče, první jsme vylezli téměř všichni, třetí téměř nikdo. Tudíž se rozhodovalo na jednom jediném boulderu a jednom kroku. Je těžké být zklamaný, protože na těchto třech boulderech jsem nemohl zalézt lépe. Poslední dva roky jsem hodně obětoval tréninku na umělé stěně, a zvláště na boulderingu. Byl jsem si dobře vědom svých slabých stránek, které jsem se snažil zlepšit. Ušel jsem dlouhou cestu, ale bohužel když právě tohle pak rozhoduje, tak je to těžké. Jsem v tom sice už průměrný, ale nikdy to nebude moje silná stránka. Třetí boulder mi sedl hodně, dostal jsem se nejdál, ale nerozhodlo to o ničem, protože jsem nedal top.“

Více se rozmluvil o třetím boulderu, který nikdo nedokázal zdolat:

„Problém nebyl, že jsme to nepochopili, ale že jsme na to slabí. (smích) Já jediný udržel ten další chyt, ale ten byl tak špatný, že si v momentálních podmínkách nedokážu představit, co se mělo dělat. Buď jsem měl přebrat nebo se měla hodit noha doprava dolů, překřížit, tak to asi bylo myšlené, ale nedokážu si představit, že by to tady někdo za čtyři minuty vylezl.“

16:41

Karate

Olympijská premiéra karate zatím dopadá pro Japonsko neslavně, z prvních tří rozdaných sad medailí nemá ani jednu zlatou! Nejblíže tomu bylo v katě žen, kde se do finále dostala bývalá mistryně světa Kijou Šimizuová, avšak úřadující mistryně světa Španělka Sandra Sanchezová Jaimeová dokázala předvést ještě lepší sestavu a potvrdila roli největší favoritky. Také bronzové medailistky věrně kopírují toto umístění z posledního MS. Jsou jimi Italka Viviana Bottarová a Lau Mo Šeng Grace z Hong Kongu.

16:33

Zápas

Poslední kategorií, kterou jsme dosud nestihli, jsou volnostylařky do 57 kg. K velké radosti domácích televizních fanoušků zůstalo zlato v Japonsku, obhájkyně prvního místa z Ria a trojnásobná mistryně světa Risako Kawaiová totiž ve finále odmítla jakékoliv komplikace a nedovolila soupeřce ani bod. Pro Bělorusku Irynu Kuračkinovou je stříbro vyrovnáním životního úspěchu, na úrovni zlatých medailí z Evropských her a mistrovství Evropy, které vlastní. Bronzové medaile si z taktéž velmi jednoznačných zápasů odnáší Bulharka Evelina Georgievna Nikolovová a Američanka Helen Louise Maroulisová.

16:24

Plážový volejbal

Mužský turnaj se přes některá překvapení nakonec dočká finále, které lze označit za jedno z těch předpokládaných! V prvním semifinálovém zápase favorizovaní norové Anders Berntsen Mol a Christian Sandlie Sorum v naprosté pohodě přehráli Lotyše Plavinše s Tocsem ve dvou setech, přičemž soupeřům nedovolili ani v jenom setu vedení byť třeba 1:0. Hrát takový zápas muselo být pro lotyšský pár čím dál víc frustrující. Druhé semifinále dvou aktuálně nejvýše postavených dvojic žebříčku bylo poněkud vyrovnanější, ale ne příliš. Pouze v prvním setu se šlo do dramatické koncovky, kde Katařané selhali na příjmu při odvracení hned prvního setbolu. Ve druhém setu už Rusové téměř celou dobu vedli a náskok si dokázali pohlídat až k vítězství.

semifinále mužů:
Mol, Sorum (NOR) – Plavinš, Tocs (LAT) 2:0 (15, 16)
Krasilnikov, Stojanovskij (ROC) – Šarif, Ahmed (QAT) 2:0 (19, 17)

16:19

Baseball

Rozhodnutí druhého semifinálového zápasu mezi USA a Koreou přišlo v šesté směně, ve které Američané využili nesmyslných šachů korejského trenéra s nadhazovači a doběhli pro 5 bodů, odskočili do vedení 7:1 a bylo jasné, že tohle Korejci nemají šanci dotáhnout. USA postupují do očekávaného finále proti Japonsku, Korea se utká o bronz s Dominikánskou republikou.

Korea – USA 2:7

16:12

Stolní tenis

Zcela podle očekávání dopadlo finále ženských družstev! Japonky se proti Číně snažily, bojovaly, ale kvalita protivníka je proti zbytku světa nesrovnatelná. Čína dovolila Japonsku jeden set ve čtyřhře a jeden set v první dvouhře. Pak řekla, že by to stačilo a došla si suverénně pro povinnou zlatou medaili.

finále družstev žen:
Čína – Japonsko 3:0

16:09

Volejbal

Stejná Francie, která dostala na začátku turnaje nařezáno od Američanů, co do play-off vůbec nepostoupili, ve skupině vyhrála pouze dva zápasy a do čtvrtfinále postoupila se štěstím, ukazuje ve vyřazovacích bojích úplně jinou tvář a po vyřazení mistů světa z Polska smetla ze hřiště překvapení z Argentiny! Francouzi si nad sítí dělali, co chtěli, a nedali soupeři tzv. ani čuchnout. Hodně rychle bylo zřejmé, že kvalitativní rozdíl mezi týmy je markantní a není otázkou, kdo vyhraje, ale za jak dlouho Francie postoupí. Stalo se tak za necelou hodinu a půl a v historicky prvním olympijském finále dějin francouzského volejbalu bude stát jako soupeř Rusko.

semifinále mužů:
Francie – Argentina 3:0 (22, 19, 22)

16:02

Házená

Dánové stále míří za obhajobou zlata! Nezabránili jim v tom ani Španělé v semifinále. Jak se později ukázalo, klíčový okamžik přišel velmi brzy, už v polovině prvního poločasu. Za stavu 5:5 totiž Dánsko dalo 3 góly v řadě a získaný náskok už do konce zápasu nepustilo. Ačkoliv v zápase nikdy nevedlo o víc než 4 góly, nedalo Španělům šanci na žádný zvrat a ukázalo, že je skutečně velkým týmem, které má jen minimum výpadků. Dnes soupeři vůbec žádný nenabídlo a postupuje do finále, kde se mu postaví Francouzi. Dojde tak na reprízu posledního olympijského finále z Ria!

semifinále mužů:
Španělsko – Dánsko 23:27 (10:14)

15:52

Basketbal

Nesmírně dramatická bitva ve druhém semifinále mužů! Slovinci zápas lépe začali, v první čtvrtině se dostali i do šestibodového vedení, které bylo pomerně rychle smazáno. Až když se Francie dostala před koncem třetí čtvrtiny na odskok 9 bodů, zdálo se, že favorit začíná ovládat zápas, ale nebylo tomu tak. V poslední čtvrtině bylo několikrát vyrovnáno, naposledy 3 minuty před koncem a od tohoto momentu nedali Slovinci 2 minuty ani bod, což ve výsledu rozhodlo, i když nemuselo, protože měl tým kolem Luky Dončiće výhodu poslední střely. Ve finále tak uvidíme reprízu souboje ze skupiny B Francie – USA, o bronz si to rozdají Austrálie se Slovinskem.

semifinále mužů:
Francie – Slovinsko 90:89 (27:29, 42:44, 71:65)

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 13. den

konec

Zpět na online