Menu

Další

Olympijské hry - Vzpírání

Nad 109 kg (muži)

Vítěz: P. Nagy (HUN)

konec

04.08.2021, 07:00 • Milan Huppert

To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších olympijských přenosů se budu těšit na počtenou. (08:30:43)
„Béčkové“ finále bylo předkrmem před hlavním vyvrcholením vzpírání na olympijských hrách, kterou je „A“ finále mužů nad 109 kg, to začne ve 12:50 SEČ i s českým reprezentantem Jiřím Orságem. V nižší kategorii se nejvíce dařilo Peterovi Nagymu, který v trhu zvedl 178 kilogramů a v nadhozu přidal 218. Celkovým součtem porazil o jediné kilo druhého Španěla Velasca, jemuž poslední pokus v nadhozu neuznali rozhodčí a šanci na vítězství měl do poslední chvíle i Američan Wiles, avšak potřebných 224 kg neuzvedl.

Konečné pořadí

1. Peter Nagy (HUN) 396 kg
2. Marcos Ruíz I Velasco (ESP) 395
3. Caine Morgan Wilkes (USA) 390
4. Sargis Martirosjan (AUT) 381
5. David Litvinov (ISR) 381
6. Hsieh Yun-Ting (TPE) 378

Finále B skončilo.
Rovněž Caine Morgan Wilkes chtěl vyhrát, a tak si naložil těžkých 224 kg. Tato váha byla nad jeho možnosti, s činkou se nedokázal ani narovnat.
Peter Nagy se radoval ze zapsaných 218 kilogramů, jenže podobně jako Velascovi, i jemu rozhodčí zkazili radost. Ovšem Maďar si posléze vzal challenge, s níž uspěl a pokus tak zůstává v platnosti. Maďar se díky tomu dostává do čela, o jediné kilo před rozladěného Velasca.
Jeden z posledních dvou mužů, kteří zůstali, je Caine Morgan Wilkes. Jako druhou váhu si Američan navolil 217 kg a uspěl! Pokud chce ale finále B vyhrát, potřebuje uzvednout činku ještě o šest kilo těžší, a to nebude vůbec jednoduché.
Španělský vzpěrač si dal chvilku v zákulisí a pak se vrátil na 215 kilogramů těžkou činku. Tentokráte vše v pořádku, pokus platný!
Marco Ruiz I Velasco se nejprve radoval, ale po přezkoumání jeho zvednutí 215 kg těžké činky došlo k přehodnocení. V nepořádku byl pohyb levé paže.
Poslední pokus absolvoval Hsieh Yun-Ting. 214 kilogramů ovšem nezapíše, protože nezvedl činku až na hlavu.
Wilkes dlouho ve vedení nadhozu nevydržel, protože Peter Nagy zvedl 214 kilogramů. A zdálo, že poměrně s přehledem.
Caine Morgan Wilkes začal na 212 kilogramech. Americký vzpěrač ukázal velkou sílu, v jeho případe nemohlo být pochyb o platnosti pokusu.
Izraelský reprezentant Litvinov už se radoval z úspěšného pokusu, nicméně všichni tři rozhodčí označili pokus za neplatný z důvodu, že neudržel propnutou pravou ruku.
David Litvinov si pořádně zařval, ale ani tomu nepomohlo ke zvednutí 210 kilogramů. Bude však mít ještě jeden pokus.
Nejúspěšnější muž z trhu Marco Ruiz I Velasco začal na 210 kg. Musel pořádně zabrat, aby nakonec činku zvedl a vrátil se do čela průběžného pořadí.
Hsieh Yun-Ting zvládl opravu na 206 kilogramech a má jistotu, že zapíše platný pokus. Bylo vidět, že si vzpěrač zhluboka oddechl.
Stejnou váhu zvolil na začátek rovněž Peter Nagy. Maďar taktéž uspěl, byť mu jeden ze tří rozhodčích nechtěl připsat kvůli neúplně dobře propnutému pravému lokti. Zbylí dva jej ale přehlasovali.
Nečekaný problém měl Hsieh Yun-Ting uzvednutím 206 kilogramů těžké činky. Reprezentant Tchaj-pej si bude muset pokus zopakovat.

Nad 109 kg (muži)

Vítěz: P. Nagy (HUN)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné pořadí
1. Peter Nagy (HUN) 396 kg
2. Marcos Ruíz I Velasco (ESP) 395
3. Caine Morgan Wilkes (USA) 390
4. Sargis Martirosjan (AUT) 381
5. David Litvinov (ISR) 381
6. Hsieh Yun-Ting (TPE) 378
Startovní listina
1. Hsieh Yun-Ting (TPE)
2. Caine Morgan Wilkes (USA)
3. Marco Ruiz I Velasco (ESP)
4. Sargis Martirosjan (AUT)
5. Peter Nagy (HUN)
6. David Litvinov (ISR)