Menu

Další

Olympijské hry

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 12. den

konec

04.08.2021, 02:00 • Libor Štěpán (@libstep73)

Z 12. dne je to vše, děkuji za pozornost. (17:49:26)

Medailové pořadí zemí po 12. dni soutěží

Ze světového dění zcela rozhodně nadchl další seznační světový rekord na atletické dráze, tentokrát na čtvrtce překážek žen, finále stíhacího závodu družstev mužů s dalším světovým rekordem, nebo třeba dramatické koncovky ženských čtvrtfinálových basketbalových zápasů. Fantastické světové rekordy byly k vidění v nejtěžší váhové kategorii vzpěračů.
Slováci měli ve hře pouze zápasníka Borise Makojeva, který vypadl ve své váhové kategorii už v 1. kole, a deblkajak Samuel Baláž, Adam Botek, který se do semifinále musel prokousat přes čtvrtfinále.
Dnešek vrátil českým fanouškům včerejší atletické útrapy. Nečekaně se do finále probili z kvalifikace oba čeští oštěpaři, tj. Jakub Vadlejch i Vítězslav Veselý, oba navíc ve svých nejlepších letošních výkonech. Na čtvrtce už sice Lada Vondrová v semifinále nezvládla běžet tak, jako v rozběhu, ale i tak zanechala dobrý dojem. Naprosto ale nadchly mílařky, které si i v semifinále vylepšily osobní rekordy (Diana Mezuliáníková), Kristiina Mäki dokonce v novém českém rekordu postoupila do olympijského finále a se svým novým sloganem ve formě hashtagu se stala miláčkem národa. Statečně se perou se soutěží oba čeští desetibojaři. Mimo atletiku vstoupila výborně do soutěže golfistek Klára Spilková a po prvním dni je na děleném sedmém místě. Deblkajak Josef Dostál, Radek Šlouf postoupil přímo do semifinále a ušetřil jednu jízdu, což bylo především pro Dostála velmi důležité. Velká sportovní tragédie potkala vzpěrače Jiřího Orsága, který měl rozjetou soutěž v nejtěžší váhové kategorii na skvělé páté místo, ale v nadhozu nezvládl ani jeden pokus.

Konec soutěží 12. dne.

17:19

Zápas

Mezi volnostylařkami do 62 kg slaví zlato domácí Japonsko! Ve velmi těsném finále Jukako Kawaiová o jediný bod porazila Aisuluu Tynybekovovou z Kyrgyzstánu, dvojnásobonou mistryni světa. Třetí místo oslavily v předčasně ukončeném zápase Bulharka Taybe Mustafa Jusejnová a po poněkud tvrdším boji další ukrajinka Tryna Koliadenko.

17:19

Zápas

Ukrajinci měli dnes velký zápasnický den, hned v dalším finále, řecko-římského zápasu mužů do 87 kg, totiž zlato oslavili! Získal ho Žan Běleňuk, dvojnásobný mistr světa a stříbrný z Ria, který tak po pohodlném vítězství na Maďarem Viktorem Lörinczem získal všechno, co už mohl. Pro Lörincze jde o největší úspěch kariéry společně se zlatem z ME. Bronzové medaile vybojovali velmi hladce Srb Zurabi Datunashvili, úřadující mistr Evropy, a Němec Denis Maksimilian Kudla, který obhájil medaili z Ria.

17:08

Zápas

V řecko-římském zápase mužů do 67 kg vybojoval zlatou medaili zcela jednoznačně Íránec Mohammadreza Gerají, který v 25 letech dorostl pro velké úspěchy. Ve finále převálcoval 9:1 Ukrajince Parvize Nasibova, kterému je teprve 22 let a jedná se o jeho první velkou medaili. Bronzové medaile získali ve velmi těsných soubojích Egypťan Mohamed el-Sajíd a Němec Frank Stäbler, trojnásobný mistr světa, avšak při třech účastech na OH teprve poprvé poprvé slavící aspoň nějakou medaili.

16:58

Volejbal

Rusky budou počtvrté za sebou chybět v semifinále olympijského turnaje a na to tam nikdo nikdy nebyl zvyklý! V souboji dvou týmů, kde se čtvrtfinálová porážka nikdy neodpouští, sice vyhrály první set, když v koncovce získaly čtyřbodový náskok, takže měly polštář na proměňování setbolů, avšak ve druhém ztratily šestibodové vedení a jako by se to na nich trvale podepsalo. Ve třetím ztácely už od prvního míče, ve čtvrtém ještě zkusily zabojovat, ale z vedení 19:18 bylo najednou 19:22 a byl konec! Tím druhým týmem byla Brazílie, která pokračuje ve výborných výkonech ze skupiny i v play-off a po šokujícím vypadnutí v domácím prostředí jsou znovu v semifinále olympijského turnaje!

Brazílie – ROV 3:1 (-23, 21, 19, 22)

16:50

Sportovní lezení

Poslední část kvalifikace kombinace, obtížnost, vyhrála Korejka So Čä-hjun a zajistila si tak postup do osmičlenného finále.V něm figurují všechny tři vítězky jednotlivých disciplín, i sprinterka Alelksandra Miroslawowá, která byla při boulderingu a obtížnosti poslední a předposlední. Avšak součin všech umístění jí stačil na 7. místo.

16:44

Jezdectví

Konečné pořadí parkuru jednotlivců:
1. Ben Maher (GBR) 37,85 s (0)
2. Peder Fredricson (SWE) 38,02 (0)
3. Maikel van der Vleuten (NED) 38,90 (0)
4. Henrik von Eckermann (SWE) 39,71 (0)
5. Malin Baryardová-Johnssonová (SWE) 40,76 (0)
6. Daisuke Fukušima (JPN) 43,76 (0)

16:36

Jezdectví

Pouze 6 jezdců z finálové pětadvacítky, z toho jedna žena, zvládli finálový parkur bez jediného zaváhání a bez překročení časového limitu, ale znamenalo to, že ona šestice se musela rozeskakovat o zlato! Tam už hrál roli i čas jako takový, nebyl žádný limit, prostě nejrychlejší a nejčistší vyhrává zlato. Ačkoliv v rozeskakování byli hned tři Švédové, včetně oné ženy, získávají jedinou medaili! Titul olympijského vítěze si o pouhých 17 setin sekundy zajistil Brit Ben Maher s koněm Explosion, který tak přidává do své sbírky po družstvech v Londýně druhé zlato, a hlavně první životní velké vítězství v jednotlivcích! Stříbro bral Švéd Peder Fredricson s koněm All In, bronz si vyjel nejrychlejší z finálového kola, Nizozemec Maikel van der Vleuten s koněm Beauville. Jediná žena v rozeskakování Malin Baryardová-Johnssonová skončila na pátém místě, znovu pouze kvůli horšímu času.

16:28

Plážový volejbal

Ze druhé poloviny mužského pavouka play-off postupují do semifinále favorité, tedy světové jedničky a dvojky aktuálního žebříčku! Nejprve dvojky, tj. Rusové Krasilnikov, Stojanovskij, zvládly koncovky obou setů proti německému páru Thole, Wickler, když za vyrovnaného stavu zahráli několik skvělých míčů, na které už soupeři v podstatě nemohli odpovědět. Poté jedničky, Katařané, poměrně v poklidu vyhráli první set, druhý, který byl klasickou tahanicí o každý bod, rozhodl až třetí mečbol. Vítězné páry se v semifinále střetnou spolu a můžeme se tak těšit na fantastický volejbal.

čtvrtfinále mužů:
Krasilnikov, Stojanovskij (ROC) – Thole, Wickler (GER) 2:0 (16, 19)
Šarif, Ahmed (QAT) – Nicolai, Lupo (ITA) 2:0 (17, 21)

16:18

Baseball

Prvním finalistou baseballového turnaje je Japonsko! Výrazně posílený domácí výběr rozhodl semifinálový souboj s Koreou až v osmé směně, do té doby platil nerozhodný stav. Poté však nadhazovač Go neustál situaci a při všech obsazených metách nabídl Jamadovi odpal až na zadní plot, který sice těsně neskončil home runem, ale všichni tři hráči z met doběhli domů a bylo po zápase. Japonsko teď bude čekat na vítěze utkání Korea – USA, který je ve finále doplní.

semifinále:
Japonsko – Korea 5:2

16:09

Stolní tenis

Soutěž družstev mužů zná i druhé finalisty, ale bylo to pořádné drama! Němci roti Japonsku nejprve v pětisetové bitvě urvali klíčovou čtyřhu, poté za stavu 2:1na zápasy vedl Patrick Franziska nad Tomokazem Harimotem 2:0 na sety, aby v pěti setech padl, takže o všem musel rozhodnout bronzový z dvouhry Dimitrij Ovtcharov, který přitom v průběhu dne už jeden zápas prohrál. Kokiho Niwu ale porazil ve třech setech a poslal Německo po 9 letech zase do finále! V něm se pokusí o zázrak proti Číně.

semifinále družstev mužů:
Japonsko – Německo 2:3

16:06

Synchronizované plavání

Konečné pořadí dvojic:
1. ROC 195,9079 b.
2. Čína 192,4499
3. Ukrajina 189,4620
4. Japonsko 187,8166
5. Kanada 184,4798
6. Itálie 183,5702
7. Rakousko 182,1773
8. Francie 176,9807
9. Nizozemsko 176,1612
10. Španělsko 175,5948
11. Bělorusko 175,0101
12. Mexiko 173,1857

15:57

Synchronizované plavání

V soutěži dvojic získaly takřka povinné zlato Rusky Světlana Kolesničenková a Světlana Romašinová, které měly nejlepší jak povinnou, tak volnou sestavu a zaslouženě zvítězily docela velkým náskokem. Druhé skončily také prakticky očekávaně Číňanky a boj se čekal vesměs pouze o bronz mezi Japonkami a Ukrajinkami. Stejně jako na posledním MS vyhrála těsně ukrajinská dvojice a zajistila své zemi historicky první olympijskou medaili ze synchronizovaného plavání!

15:47

Basketbal

Další nervydrásající koncovka čtvrtfinálového zápasu ženského turnaje! Francie přitom prakticky celý zápas proti Španělsku udržovala mírný náskok, jenže během prvních tří minut poslední čtvrtiny nedaly ani bod a polštářek byl fuč. Po zbytek zápasu se oba celky přetahovaly ve vedení. Do poslední minuty šly s jednobodovým náskokem Francouzky, Španělky netrefily dvě střely, aby na druhé straně Johannesová trefila koš s tím, že míč opustil její ruku těsně před vypršením limitu. Cazorlaová zase snížila na jeden bod, zbývalo 17 sekund, vzápětí po faulu dala Francie jen jednu šestku. A v klíčové chvíli při rozdílu dvou bodů Cazorlaová při příjmu přihrávky jednou rukou už koukala, kam dá míč dál, takže ho ořádně nezachytila a to byl španělský konec! Tým, který ve skupině neprohrál zápas, končí ve čtvrtfinále a dál jde Francie, která tak v semifinále dostane šanci pomstít se Japonsku za porážku ze skupiny!

Španělsko – Francie 64:67 (16:21, 30:36, 48:55)

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 12. den

konec

Zpět na online