Menu

Další

Olympijské hry - Střelba

Vzduchová puška - finále (ženy)

Vítězka: Č. Jang (CHN)

konec

24.07.2021, 03:45 • Milan Huppert

To je ode mě pro střelecký závod žen vše. Děkuji za pozornost a u dalších olympijských přenosů se budu těšit na počtenou. (04:24:01)
První sada olympijských medailí se rozdávala ve střelbě žen ze vzduchové pušky. Zlato vybojovala čínská reprezentantka Čchien Jang, která do posledního výstřelu byla na druhém místě, ale využila selhání ruské konkurentky Anastasije Galašinové, jež trefila hodnotu 8,9, zatímco Číňanka 9,8 a v celkovém součtu tak zvítězila o sedm desetin.

Bronzovou medaili vybojovala Švýcarka Nina Christenová, která s cenným kovem určitě bude spokojená. V klíčovém souboji za zády udržela vítězku kvalifikace Jeanette Hegg Duestadovou, ta se musela spokojit s nepopulárním čtvrtým místem.
Výsledky finále

1. Čchien Jang (CHN) 251,8 bodu
2. Anastasija Galašinová (ROV) 251,1
3. Nina Christenová (SUI) 230,6
4. Jeanette Hegg Duestaová (NOR) 209,3
5. Oceanne Mullerová (FRA) 187,7
6. Mary Carolynn Tuckerová (USA) 166,0
7. Kwon Un-hje (KOR) 145,4
8. Park Hui-mun 119,1

Anastasija neudržela nervy na uzdě a poslední rána byla za mizerných 8,9 bodu! Nervy pracovaly i u Jang, ale střela za 9,8 ji stačí na zlato!

Před poslední ránou dvě desetiny k dobru pro Galašinovou, jež trefila 10,8 bodu, Jang byla jen o desetinu horší!

Vrcholí boj o zlato! Vede Ruska Anastasija Galašinová, ale Čchien Jang zaostává o jedinou desetinu!

Bronzovou medaili získává Nina Christenová ze Švýcarska! Na Číňanku Jang nestačila, ztratila na ni sedm desetin bodu.
Je tedy jasné, že medaile si rozdělí trojice Anastasija Galašinová, Čchien Jang a Nina Christenová.

Vítězka kvalifikace Jeanette Hegg Duestadová zůstane bez medaile! Rána 10,4 na Švýcarku Christenovou nestačila, zaostala za ní o šest desetin.

Pátá končí Francouzka Oceanne Mullerová, další z velkých favoritek na zisk cenného kovu. Do vedení se probojovala Anastasija Galašinová, Číňanky Čchien přeskočila o dvě desetiny. O další dvě desetiny zpět je Christenová, dvě desetiny na Švýcarku ztrácí Duestadová. Čeká nás obrovské drama, za malou chvíli bude jasné, kdo obsadí medailové pozice.
Ve vedení je Číňanka Čchien. O sedm desetin vede před Norkou Duestadovou. Z medailových pozic vypadla Galašinová, kterou srazila devítka posledním výstřelem.

Nyní už se Tuckerová v soutěži udržet nedokázala a končí na šestém místě. Za Francouzkou Mullerovou zaostala o devět desetin.

Ze hry jde další Jihokorejka Kwon Un-hje. Zapsala velmi dobrou ránu za 10,5 bodu, ale Tuckerová zapsala 10,8, čemuž se prakticky nedalo konkurovat.
Obě za 10,4. Jdeme dál!
To je drama! Tuckerová posledním výstřelem dorovnala skóre Kwon Un-hje, o vyřazené tak rozhodně jediná rána!
Na první místo se vrátila Galašinová z Ruska. Na děleném druhém místě je Norka Duestadová a Číňanka Čchien, na první příčku ztrácí čtyři desetiny.
Na osmém místě končí Jihokorejka Park Hui-mun s celkovým součtem 119,1 bodu. Finále nezvládla především v hlavě, na sedmou Tuckerovou ztratila téměř pět bodů.
Nyní už se bude vyřazovat. Po dalších pěti výstřelech končí ta střelkyně, která bude na posledním osmém místě.
Druhá série je minulostí. Do čela se posunula Jang Čchien, na Duestadovou má k dobru tři desetiny bodu. Vůbec se druhá série nepodařilo Američance Tuckerové, horší je už jen Jihokorejka Park.
Po dvou výstřelech ve druhé sérii vede Anastasija Galašinová těsně před Kwon Un-hje. Pořadí se nemění ani na dalších místech, Tuckerová je před Duestadovou.
Po sérii prvních pěti výstřelů vede překvapivě ruská reprezentantka Anastasija Galašinová, společně s Jihokorejkou Kwon Un-hje. O dvě desetiny zpět je Američanka Tuckerová, vítězka kvalifikace Duestadová ztrácí na čelo desetiny čtyři.

Odstartovalo finále žen.
Na poslední olympiádě se z vítězství v této disciplíně radovala Číňanka Čang Meng-süe, jenž v olympijském rekordu porazila stříbrnou Rusku Vitalinu Bacaraškinovou a bronzovou Řekyni Annu Korakakiovou. Ani jedna ze zmíněné trojice se ovšem letos olympiády neúčastní, na stupních vítězů tedy uvidíme zcela odlišné obsazení.
Historie

Střelba patří mezi tradiční olympijské sporty. Vyjma let 1904 v St. Louis a 1328 v Amsterdamu nechyběla na žádné olympiádě. Tato statistika se týká mužského soutěžené, střelkyně byly zařazeny do programu olympiády až v roce 1984 v Los Angeles.
Pravidla

Pravidla pro střelbu jsou jednoduchá. Střelkyně budou střílet na kruhy a čím blíže se přiblíží středu, tím více bodů získají. Střílet budou ze vzduchovky a ze vzdálenosti deseti metrů. Do kvalifikace nastoupí 50 střelkyň a do finále postoupí nejlepší osmička.
Všem sportovním fanynkám a fanouškům přeju krásnou pozdní noc. První oficiální olympijský den je v plném proudu a hned se budou rozdělovat medaile, což platí právě pro střelbu a v tomto přenosu se zaměříme na střelkyně ze vzduchovky.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 03:45.

Vzduchová puška - finále (ženy)

Vítězka: Č. Jang (CHN)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Výsledky finále
1. Čchien Jang (CHN) 251,8 bodu
2. Anastasija Galašinová (ROV) 251,1
3. Nina Christenová (SUI) 230,6
4. Jeanette Hegg Duestaová (NOR) 209,3
5. Oceanne Mullerová (FRA) 187,7
6. Mary Carolynn Tuckerová (USA) 166,0
7. Kwon Un-hje (KOR) 145,4
8. Park Hui-mun 119,1