Menu

Tenis

Challenger Praha (antuka)

Vít Kopřiva (Q) – Ilja Marčenko

2:1 6:2, 6:7 (4), 7:6 (6)

konec

04.05.2021, 13:01 • Kurt č. 4, Štvanice, Praha • 1. kolo • Milan Huppert

Tipsport: 1.26 3.54 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Vít Kopřiva po téměř tříhodinové bitvě udolal Ilju Marčenka, výsledkem 6:2, 6:7 a 7:6 postoupil na domácím pražském turnaji do osmifinále.

V první sadě favorizovaný Vít Kopřiva dominoval. Výhodu prvního brejku sice ještě Marčenko dokázal smazat, ale následně sám brejk nepotvrdil a v sedmém gemu pak bílovský rodák brejkl soka potřetí. Následně při servisu proměnil hned první setbol.

Český tenista měl skvěle rozjeté i druhé dějství. Za stavu 5:4 šel podávat na vítězství, jenže neuspěl a ve zkrácené hře pak tahal za kratší konec provazu. Situace se opakovala ve třetí sadě, ale z opačné strany. Ilja Marčenko podával na vítězství při skóre 5:4 i 6:5, selhal ale v obou případech a v tiebreaku za stavu 6:7 nedokázal odvrátit druhý mečbol.

V osmifinále se Vít Kopřiva utká s Němcem Yannickem Madenem.

To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (16:17:18)

Konec zápasu

2:1; 7:6 - Vít Kopřiva

7:6

Je konec! K proměnění mečbolu stačilo domácímu hráči poslat přes pásku return. Marčenko totiž vzápětí trefil forhend nečistým způsobem, míček skončil v autu.

7-6

Vít Kopřiva vybojoval druhý mečbol, tentokráte se jej pokusí proměnit na returnu. Křižným bekhendem zatlačil protihráče pod velký tlak, z nějž nenašel úniku.

6-6

Utkání pokračuje. Marčenko si nepřipustil tíhu okamžiku a útok provedl skvěle. U sítě završil výměnu vítězným forhendem kros.

6-5

Druhý bod na podání ale Ilja Marčenko nevybojoval a mečbol tak má při vlastním servisu Kopřiva! Ukrajinský tenista umístil forhend do těsného autu.

5-5

Dlouhou výměnu opanoval rodák z Dniprodzeržynsku. U nepovedeného kraťasu soupeře byl včas, načež sledoval, jak jeho padá do zámezí.

5-4

Forhendový return Marčenka vyletěl za základní čáru.

4-4

Čtvrtého bodu v řadě se Ukrajinec nedočkal. Bojoval ze všech sil, dostihl kraťas i následně zacouval proti bekhendu. Zády k síti ovšem soupeři pouze nalil na vítězný volej.

3-4

Přímý bod po servisu ven z kurtu.

3-3

Vyrovnáno. Štěstí měl teď i Ukrajinec, jehož forhend páska přizvedla na polovinu českého tenisty. Ten vzápětí ze stejné strany hrál do území pro čtyřhru.

3-2

Ilja Marčenko úspěšně smazal ztrátu minibrejku. Výrazně k tomu přispěla chyba protihráče, jenž byl v tlaku, ale zkrácení hry mu vůbec nevyšlo.

3-1

Dlouhá výměna vítězně pro Čecha. Ten v pravý čas změnil rytmus hry a bekhendem napálil balónek do protipohybu soka.

2-1

Další bod proti servisu český hráč nepřidal. Měl k němu dobře nakročeno, ale útočný forhend zastavila páska.

2-0

Kopřiva získává výhodu minibrejku zásluhou soupeřovy dvojchyby.

1-0

První bod na servisu si bílovský rodák pohlídal, ale výrazně mu pomohla páska, která jeho bekhend nechytatelně posunula na polovinu soka.

6:6

1:1; 6:6 - Vít Kopřiva

6:6

Třetí brejkbol si již Vít Kopřiva mezi prosty protéct nenechal, jde se do tiebreaku! V důležitý moment forhend chytře zahrál kratší úder, na nějž soupeř nenašel přesnou odpověď.

40-30

I druhá brejkbolová příležitost je minulostí. Třiatřicetiletý Marčenko znovu těžil z kratšího returnu, tentokráte vyprodukoval vítězný bekhend.

40-15

První hrozbu ztráty servisu Ukrajinec odvrátil. Potrestal kratší return protihráče, forhend napálil nechytatelně po čáře.

40-0

Utkání směřuje do rozhodujícího tiebreaku§ Marčenko po podání zkracoval hru, avšak balónek skončil v síti.

30-0

I druhý fiftýn dvanáctého gemu třetí sady vybojoval český tenista. Ten udržel přesnější ruku, Marčenko překvapil zbytečnou chybou z forhendu.

15-0

Kopřiva se nebál zariskovat, odměnou mu je zisk fiftýnu. Pod těžkým úhlem zkusil bekhend po lajně a míček posadil přesně na boční čáru.

5:6

Konec přestávky, podávat bude Ilja Marčenko.

5:6

Následuje přestávka a výměna stran.

5:6

1:1; 5:6 - Ilja Marčenko

5:6

Ilja Marčenko brejkbol proměnil a podruhé v utkání půjde servírovat na vítězství. Po zkrácení hry hrál Kopřiva kontrakraťas, s nímž však rodák z Dniprodzeržynsku počítal a forhendem bezpečně poslal balónek na volnou polovinu kurtu.

40-A

Po gembolu budeme sledovat brejkbol. Ve vyrovnané výměně chyboval jako první český hráč, jenž ve snaze zahrát bekhend po lajně trefil síť.

40-40

Gem pokračuje. Ukrajinec vytrvale útočil do forhendu konkurenta, z nějž ve finále vzešla chyba, míček dopadl o kousek za základní lajnu.

A-40

Výborně. Po kratším returnu domácí tenista naběhl k síti, odkud vytáhl forhend těsně před základní čáru. Marčenkova snaha o prohoz skončila autem.

40-40

Marčenko brejkbol nepoměnil. U kraťasu byl včas a zůstal u sítě. Zvolil špatnou stranu prohozu, místo po lajně Kopřiva střílel křížem.

40-A

A dokonce čtvrtý bod v řadě! Forhendový return rodák z Dniprodzeržynsku poslal na stranu protihráče, což stačilo. Kopřiva se vzápětí sám vyhodil bekhendem.

40-40

Marčenko vybojoval třetí fiftýn v řadě dostal gem do shody. Forhendy sázel ze strany na stranu, až nakonec přiměl soka k zaváhání.

40-30

Už zbývá poslední gembol. Rodák z Bílovce tlačil na pilu až příliš, závěrečný bekhend poslal o pár centimetrů za základní čáru.

40-15

Ilja Marčenko odmítl čistou hru. Bekhendovým returnem zahrál k základní čáře, český hráč úderem za tělem napálil míček do sítě.

40-0

Přímý bod po podání na kříž. Tři gemboly.

30-0

Ukrajinec není v dobrém rozpoložení. nyní byl on tím, kdo útočil, ale v momentě, kdy mohl výměnu uzavřít, tak přestřelil z forhendu.

15-0

Útok si Vít Kopřiva připravil na jedničku. Postupně se blížil více a více síti, až úplně u ní zahrál nechytatelný forhend kros.

5:5

1:1; 5:5 - Vít Kopřiva

5:5

Vyrovnáno! Ilja Marčenko si podáním otevřel levou polovinu kurtu, kam ale balónek z bekhendu umístit nedokázal, naopak zahrál do autu.

40-30

Třiadvacetiletý rodák z Bílovce vybojoval alespoň jeden brejkbol. Zatlačil forhendem na tělo protihráče, který v těžké pozici minul vymezené území.

30-30

A další nevynucená chyba českého tenisty, který je dva fiftýny od vřazení, stejně tak ale od brejku. Znovu chyboval forhendem, míček poslal za základní čáru.

30-15

Kopřiva se dostal do výměnu, ale výhodu v podobě tří brejkbolů nevybojoval. Forhend hraný poměrně pozdě po odskoku zastavila páska.

30-0

Třiatřicetiletý rodák z Dniprodzeržynsku si komplikuje situaci dvojchybou.

15-0

Forhendová přestřelka pro Kopřivu. Ten v důležitý okamžik zahrál kratší úder, čímž soka rozhodil, Marčenko trefil síť.

4:5

Konec přestávky, podávat bude Ilja Marčenko.

4:5

Následuje přestávka a výměna stran.

4:5

Vít Kopřiva splnil povinnost a podání si udržel, po výměně stran ovšem bude muset zabodovat i na returnu. Soupeře kraťasem vylákal k síti, Marčenko zde v těžké pozici přestřelil bekhendem.

40-15

Zkrácení hry zvládl třiatřicetiletý Ukrajinec na jedničku. Kopřiva zabojoval, ale balónek trefil až po druhém doteku míčku s antukou.

40-0

Přímý bod po podání na kříž.

30-0

Eso po dělovce ven z dvorce.

15-0

Kopřiva si musí neprodleně udržet servis, jinak pro něj domácí turnaj skončí. Začal dobře, u sítě poslal bekhend do protipohybu konkurenta.

3:5

1:1; 3:5 - Ilja Marčenko

3:5

Třiatřicetiletý rodák z Dniprodzeržynsku odvrátil čtyři brejkboly a nakonec urval osmou hru třetího setu pro sebe, při jeho výhodě Čech chyboval bekhendem.

40-A

Ale je to Ilja Marčenko, kdo má znovu výhodu. Útok provedl bezchybně, když po forhendu do levého rohu trefil ze stejné strany opačný roh. Kopřiva neměl šanci.

40-40

Vít Kopřiva se hecuje, zápas nezabalil. Bekhendovým returnem poslal míček pod nohy konkurenta, ten v záklonu nepřehodil míček na stranu soupeře.

40-A

Forhendový return skončil v síti.

40-40

Kopřiva měl šanci, ale nevyužil jí. Postupně dostával soupeře pod čím dál tím větší tlak, aby ve finále odpálil bekhend pod pásku.

A-40

Gembolu se Marčenko zatím nedočkal, naopak bude muset odvracet již čtvrtý brejkbol soka. Podáním se dostal do tlaku, který ukončil forhendem do sítě.

40-40

Ani do třetice Kopřiva nebyl úspěšný. S tvrdým podáním ven z kurtu si poradil, načež běžel na střed, ale soupeř mu poslal dělový forhend do stejného prostoru jako servis.

A-40

Je tu další možnost brejkbolu. Tentokráte rodák z Bílovce provedl útok na jedničku, za bekhendem po lajně Ukrajinec ani nezkoušel běžet.

40-40

Ani druhý brejkbol Kopřiva nepřetavil v brejk, gem jde do shody. Ilja Marčenko si dobře připravil útok na síť, kde zahrál nechytatelný bekhendový stopvolej.

40-30

Přímý bod po podání ven z dvorce.

40-15

Český tenista má dva brejkboly! Return poslal na tělo Marčenka, jenž musel o pár kroků zacouvat a forhend napálil za základní čáru.

30-15

Zatím nepřicházejí. Vít Kopřiva zdvihl hlavu k nebi, protože si je moc dobře vědom promarněné příležitost. V tlaku napálil bekhend pod pásku.

30-0

Skvěle! Třiadvacetiletý bílovský rodák zabojoval a v těžkém úhlu vypálil nechytatelný bekhend po lajně. Brejkboly visí ve vzduchu.

15-0

Osmý gem začal lépe na returnu hrající Vít Kopřiva. Stačilo mu trefit return, protože Ukrajinec vzápětí přestřelil z forhendu.

3:4

Konec přestávky, podávat bude Ilja Marčenko.

3:4

Následuje přestávka a výměna stran.

3:4

1:1; 3:4 - Vít Kopřiva

3:4

Return ukrajinského tenisty vyletěl do deblového koridoru. Vít Kopřiva snižuje na 3:4, stále však zůstává ve ztrátě jednoho brejku.

40-30

Eso na téčko.

30-30

Na další brejkboly si Marčenko ještě bude muset počkat. Kraťas s vypětím všech sil doběhl, na prohoz po lajně už ale neměl šanci.

15-30

třiatřicetiletý ukrajinský hráč je znovu blízko brejkbolům. Bekhendový křižný return zahrál skvěle, soupeřův křižný úder pro změnu skončil v zámezí.

15-15

Marčenko zariskoval a risk se mu vyplatil. Bekhendový return jemně lízl lajnu, načež domácí tenista bekhendem hraným v záklonu napálil pásku.

15-0

Forhendový return doletěl mimo vymezené území.

2:4

1:1; 2:4 - Ilja Marčenko

2:4

Ilja Marčenko potvrzuje brejk a vede 4:2. Trpělivý útok do bekhendu protihráče přinesl kýžené ovoce, na závěrečný kratší míček neměl Kopřiva šanci odpovědět.

15-40

Ukrajinec míří za potvrzením brejku. Podáním ven z dvorce si otevřel levou polovinu, kam bez problémů umístil následný forhend.

15-30

V těžké pozici vyprodukoval Vít Kopřiva parádní kraťas z bekhendové strany. Marčenko nereagoval, zůstal na základní čáře.

0-30

Přímý bod po podání na téčko.

0-15

Servis ven z kurtu doplnil Ilja Marčenko o forhend na opačnou stranu dvorce. Kopřiva hrál na dlouhou ruku jenom do sítě.

2:3

Konec přestávky, podávat bude Ilja Marčenko.

2:3

Následuje přestávka a výměna stran.

2:3

1:1; 2:3 - Ilja Marčenko

2:3

Využívá hned ten první! Kopřivovi se v posledních výměnách přesto dařit, nevynucené chyby na jeho kontě přibývají. Zdánlivě jednoduchý forhend poslal Čech za základní čáru.

15-40

Tak pozor. Poté, co Vít Kopřiva poslal forhend do deblového koridoru, disponuje rodák z Dniprodzeržynsku dvěma brejkboly!

15-30

Třiatřicetiletý Ukrajinec má blízko brejkbolům. Skvěle oběhal tvrdé údery soka, ten poslední pak v s radostí pustil do zámezí.

15-15

Kopřiva trefuje třetí dvojchybu.

15-0

Vít Kopřiva zvládl útok na jedničku. Po křižném bekhendu hrál Marčenko kratší úder, za bekhendem po lajně již natahoval raketu bez úspěchu.

2:2

1:1; 2:2 - Ilja Marčenko

2:2

Třetí gembol již rodák z Bílovce neodvrátil. Zaútočil z forhendové strany, balónek však umístil o pár čísel mimo vymezený prostor.

30-40

Ukrajinec zapisuje třetí dvojchybu.

15-40

Proti forhendovému returnu do levého rohu dvorce Marčenko jen bezmocně rozhodil rukama.

0-40

Eso na kříž.

0-30

Přímý bod po podání ven z dvorce.

0-15

Vít Kopřiva měl dobře připravený útok na síť, přesto fiftýn vybojoval Ukrajinec. Ten dobře odhadl, kam poletí forhend Čecha, načež jej křížem prohodil.

2:1

Konec přestávky, podávat bude Ilja Marčenko.

2:1

Následuje přestávka a výměna stran.

2:1

Třetí hru třetí sady završil Vít Kopřiva svým druhým esem.

40-15

Servírující tenista disponuje dvěma gemboly. Po delší době jej soupeř zatlačil po tlak, ale nakonec sám přestřelil z forhendové strany.

30-15

Chyba přichází i na straně Kopřivy. První bekhend ještě vměstnal těsně k základní čáře, ten druhý ovšem poslal o pár čísel za ni.

30-0

Další fiftýn získal domácí hráč zásluhou nevynucené chyby soka. Ta přišla z bekhendové strany, míče zastavila v cestě síť.

15-0

Nyní provedl třiadvacetiletý rodák z Bílovce útok o poznání lépe. Forhendy střílel ze strany na stranu, Marčenko se v tomto případě neubránil.

1:1

1:1; 1:1 - Ilja Marčenko

1:1

Kopřiva nedostal gem do shody. V nejdelší výměně utkání útočil, ale Marčenko údery protihráče skvěl oběhal. Ve finále už jen sledoval nepřesný bekhend konkurenta.

30-40

Bekhendový return doplachtil za základní lajnu.

30-30

Pokus o kraťas Marčenkovi vůbec nevyšel. Zkusil jej v nečekané pozici, po poměrně tvrdém bekhendu konkurenta. Míček sotva doletěl k síti.

15-30

Přímý bod po podání ven z kurtu.

15-15

Kopřiva potrestal slabý druhý servis konkurenta bez servítek. Return napálil na základní čáru, Ilja Marčenko v záklonu trefil síť.

0-15

Dlouhou výměnu opanoval třiatřicetiletý rodák z Dniprodzeržynsku. Ten sice po většinu času bránil, ale poslední bekhend soka vyletěl do autu.

1:0

Konec přestávky, podávat bude Ilja Marčenko.

1:0

Následuje přestávka a výměna stran.

1:0

1:1; 1:0 - Vít Kopřiva

1:0

Čistou hrou Vít Kopřiva získal úvodní gem rozhodujícího setu. Podruhé v řadě bodoval přímým bodem, Ukrajinec zahrál příliš dlouhý return.

40-0

Forhendový return doplachtil do autu.

30-0

Nyní zkusil zkrácení hry pro změnu Marčenko. Kopřiva míček dostihl a zahrál soupeři na tělo, nahrávkou na smeč vzápětí nepohrdl.

15-0

První fiftýn třetího setu míří za Kopřivou. Ten naznačil tvrdý úder, ale nakonec zahrál chytrý kraťas. Marčenko hrál balóne až po druhém dopadu na povrch.

0:0

Začíná třetí set.

6:7

1:1; 6:7 - Ilja Marčenko

6:7

O vítězi rozhodne až závěrečný třetí set! Vítu Kopřivovi nevyšel slajzovaný bekhend, míček poslal o pár čísel za základní lajnu.

4-6

Nevyužil ani druhý. Bránil srdnatě, ale proti bekhendu soka na základní čáru už musel hodně couvat a v záklonu hrál pod pásku.

3-6

O ten první se připravil dvojchybou.

2-6

Přímý bod po servisu na kříž znamená jediné. Rodák z Dniprodzeržynsku má výhodu čtyř setbolů!

2-5

Utkání nezadržitelně směřuje do třetího setu. Kopřiva byl u kraťasu s velkým časovým předstihem, jenže trestuhodně poslal balónek do sítě.

2-4

Marčenko přerušil hru, protože měl pocit, že druhý Kopřivův servis skončil v autu. Neměl pravdu, zbytečně se tak připravil o možnost zabojovat o bod.

1-4

Přímý bod po servisu ven z dvorce.

1-3

Kopřiva poslal bekhendový return těsně za pásku. Poradil si s následným bekhendem hraným v hluboké defenzivě, avšak na kratší volej už byl krátký.

1-2

Eso na kříž.

0-2

Ukrajinec získává výhodou minibrejku. U zkrácení hry byl včas, načež po lajně vyprodukoval vítězný bekhend těsně k základní čáře.

0-1

Lépe vstoupil do tiebreaku Ilja Marčenko. Třiatřicetiletý rodák z Dniprodzeržynsku včas uskočil před dlouhým bekhendem Čecha.

6:6

1:0; 6:6 - Vít Kopřiva

6:6

Marčenko na čtvrtý pokus return zvládl, ale pak jen sledoval křižný bekhend soka padající k lajně. O osudu druhého setu rozhodne zkrácená hra.

40-0

A do třetice přímý bod.

30-0

Přímý bod po podání ven z kurtu.

15-0

Forhendový return skončil v území pro čtyřhru.

5:6

Následuje přestávka a výměna stran.

5:6

1:0; 5:6 - Ilja Marčenko

5:6

Ilja Marčenko má jistotu tiebreaku, na servisu se ovšem ještě může pokusit utkání posunout do třetího setu. Ani teď Kopřiva nedokázal vměstnat return do vymezeného prostoru,

30-40

Přímý bod po servisu ven z dvorce.

30-30

Pod tlak dostal Kopřiva soka už bekhendovým křižným returnem. Následně obdržel míček znovu do bekhendu, který napálil pro změnu po lajně. Marčenko v záklonu minul kurt.

15-30

Forhendový return skončil v síti.

15-15

Takhle by to šlo. Vít Kopřiva po delší době zkusil kraťas, míček poslal těsně za pásku. Ukrajinec zůstal stát na základní čáře jako přikovaný.

0-15

Eso na téčko.

5:5

1:0; 5:5 - Ilja Marčenko

5:5

Kopřiva dopodávat duel nedokázal, skóre je znovu srovnané. Třiadvacetiletý český hráč mel připravenou pozici pro útok, ale bekhend napálil do autu.

15-40

Obrovské štěstí posouvá Marčenka ke dvěma brejkbolům. Returnu pomohla na stranu protivníka páska, soupeř běžel k míčku marně.

15-30

Tentokráte slaví zisk fiftýnu Vít Kopřiva. Bekhendy sázel ze strany na stranu, konkurenta přimel k zaváhání.

0-30

Marčenko bojuje. Return z bekhendové strany poslal na základní čáře, aby vzápětí bílovský rodák napálil rovněž úder z bekhendu do sítě.

0-15

Český tenista do možná poslední hry střetnutí nevstoupil nejlépe. Risk se u nevyplatil, forhend umístil do deblového koridoru.

5:4

Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.

5:4

Následuje přestávka a výměna stran.

5:4

1:0; 5:4 - Vít Kopřiva

5:4

Skvěle! Vít Kopřiva třetí brejkbol potvrdil a za pár okamžiků půjde podávat na postup! S returnem si hravě poradil, načež vyprodukoval nechytatelný forhend do levého růžku.

A-40

Podruhé v řadě pokazil rodák z Dniprodzeržynsku úder hraný ihned po podání. Forhend trefil příliš brzy po odskoku, prim hrála páska.

40-40

Ani teď však devátý gem střetnutí nekončí. Ukrajinec si servisem připravil dobrou pozici, ale místo odkryté pravé poloviny poslal míček do sítě.

40-A

Po dvou brejkbolech přichází gembol. Ilja Marčenko zariskoval a bekhend hraný pod velkým úhlem napálil nechytatelně po lajně.

40-40

Kopřiva byl blízko. U kraťasu byl s časovou rezervou a následný prohoz pouštěl do autu, jenže míček k jeho smůle ještě skončil v kurtu.

A-40

Je tu druhý brejkbol. Bekhendovou přestřelku opanoval domácí hráč, křižný úder konkurenta jen zkontroloval očima, míček spadl do zámezí.

40-40

Odvrácený brejkbol oslavil ukrajinský tenista hlasitým pokřikem. Není divu, protože byl pod tlakem a nevypadalo to s ním vůbec dobře, jenže ve finále Kopřiva selhal při forhendu.

40-30

Podruhé v řadě poslal třiadvacetiletý rodák z Bílovce return na základní lajnu. Marčenko musel couvat, v těžké pozici hrál do autu. Brejkbol!

30-30

Proti nepříjemnému returnu na tělo hrál Ukrajinec hodně vysoký bekhend. Kopřiva si chytře počkal na odskok míčku a nechytatelným forhendem srovnal skóre v gemu.

15-30

Ilja Marčenko si tvrdým podáním ven z dvorce otevřel celou pravou polovinu, kam posléze bez větších problémů umístil forhend.

15-15

Nyní útočil Kopřiva, ale i on chyboval. Forhend tlačil možná až příliš k základní čáře, míček dopadl o pár centimetrů za ni.

15-0

Případný brejk by Kopřivu o pořádný kus přiblížil vítězství. A český tenista začíná dobře. Trpělivě bránil a závěrečný útočný forhend Marčenka skončil v zámezí.

4:4

1:0; 4:4 - Vít Kopřiva

4:4

Důležitý osmý gem druhého setu putuje na konto Víta Kopřivy. Ten využil druhý gembol, když jeho soupeř umístil kraťas do deblového koridoru.

A-40

Dalšího brejkbolu se Marčenko zatím nedočkal. U kraťasu byl sice včas a zvládl i další dva těžké voleje, ve finále ale při snaze o lob jen nalil protihráči na vítěznou smeč.

40-40

S nepříjemným returnem po lajně si Kopřiva poradil na jedničky, křižným úderem z bekhendu přešel do útoku. Ze stejné strany však následně napálil síť.

A-40

Přímý bod po podání ven z dvorce.

40-40

Marčenko se na sebe hodně zlobí, protože měl výměnu skvěle rozehranou. Už nabíhal k síti, zhruba na polovině cesty však odpálil forhend za základní lajnu.

30-40

Domácí tenista daroval soupeři možná klíčový brejkbol druhé sady dvojchybou.

30-30

Přesto může třiatřicetiletý hráč z Ukrajiny pomýšlet na brejkbol. Tentokráte zvládl přechod na síť o poznání lépe, dělový forhend neměl chybu.

30-15

Ilja Marčenko měl dobře promyšlený útok, který ovšem nedotáhl do zdárného konce. Na síti zahrál bekhendový volej k základní čáře, načež nic nezmohl proti bekhendovému prohozu po lajně.

15-15

Přichází rychlé srovnání. Kopřiva tentokráte držel přesnou ruku. Po servisu napálil bekhend po lajně, odpověď soka skončila v síti.

0-15

Vít Kopřiva předvedl další obrovské zaváhání. Po returnu těsně za pásku měl otevřenou levou polovinu kurtu, přesto míček poslal za základní čáru.

3:4

Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.

3:4

Následuje přestávka a výměna stran.

3:4

Servis na kříž vrátil Kopřiva pod pásku. Ukrajinský tenista bez větších problémů podržel i čtvrtý servis v rámci druhé sady.

15-40

Gem ještě pokračuje. Rodák z Dniprodzeržynsku obdržel nepříjemný return pod nohy. S míčkem si neporadil, odpálil ho mimo vymezené území.

0-40

Náběh na síť neměl třiadvacetiletý Čech vůbec dobře promyšlený. Forhendový volej ještě zvládl, ale za prohozem po lajně už natahoval raketu bez úspěchu.

0-30

Nevynucenou chybou nyní český hráč daroval soupeři fiftýn. Forhendem si mohl vybrat, kam balónek pošle, hrál do zámezí.

0-15

Bekhendový return zastavila páska.

3:3

Ilja Marčenko ještě zkontroloval stopu míčku po servisu, ale musel sám uznat, že byl dobrý. Kopřiva přímým bodem vyrovnává na 3:3.

A-40

Výborně. Bílovský rodák vytrvale útočil a odměnou mu je gembol. Forhendy sázel ze strany na stranu. na ten poslední po lajně Marčenko nedosáhl.

40-40

Ilja Marčenko svůj první brejkbol v utkání nevyužil. Dostal se do výměnu, ale krátce poté umístil bekhend o pár čísel za základní čáru.

30-40

Tato chyba by Kopřivu mohla ještě hodně mrzet. Po vysokém returnu měl nalitý balónek na forhend, trestuhodně jej však poslal do území pro čtyřhru.

30-30

Ukrajinec bojuje o výhodu brejkbolu. V bekhendové přestřelce udržel přesnější ruku, konkurent těsně přestřelil.

30-15

Bílovský rodák si dobře připravil útok, avšak nedokázal ho ideálně zakončit. Bekhendovému úderu dal přílišnou délku.

30-0

Bekhendový return spadl do deblového koridoru.

15-0

Podání ven z dvorce doplnil Kopřiva o forhend na opačnou stranu. Marčenko v těžké pozici napálil míček do sítě.

2:3

Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.

2:3

Následuje přestávka a výměna stran.

2:3

1:0; 2:3 - Ilja Marčenko

2:3

Stále platí, že tenisté jsou ve druhém setu na servisu stoprocentní. Český hráč nezvládl nabíhaný bekhend na síť, balónek cestu narazil do sítě.

15-40

Dělové podání ven z dvorce Kopřiva tečoval pouze rámem rakety.

15-30

Vít Kopřiva v defenzivě vykouzlil povedený forhendový křižný úder. Marčenko zabojoval, ale ve velkém předklonu nezvládl míček poslat nad síť.

0-30

Přímý bod po podání ven z kurtu.

0-15

Bekhendový return Kopřivy dopadl těsně za pásku. Ilja Marčenko měl při forhendu snadnou práci, míček napálil mimo dosah konkurenta.

2:2

1:0; 2:2 - Vít Kopřiva

2:2

Return Marčenka zastavila páska. Vít Kopřiva bez problémů srovnal stav ve druhém dějství na 2:2.

40-15

Dva gemboly. Třiadvacetiletý český tenista rozběhal soupeře ze strany na stranu, ten při bekhendu hraném v hluboké defenzivě minul vymezený prostor.

30-15

Rodák z Dniprodzeržynsku snižuje. Podržel balónek ve výměně, ačkoli po většinu času bránil. Následně Kopřiva minul kurtu dělovým forhendem.

30-0

Rodák z Bílovce přerušil výměnu v domnění, že return soka doplachtil za základní čáru. A umpirový rozhodčí mu dal za pravdu.

15-0

Hned ze servisu si Vít Kopřiva vytvořil pozici útočícího tenisty. Tu přetavil v zisk fiftýnu, za forhendem kros natahoval Marčenko raketu marně.

1:2

Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.

1:2

Následuje přestávka a výměna stran.

1:2

1:0; 1:2 - Ilja Marčenko

1:2

Ilja Marčenko si udržel i druhé podání v rámci druhé sady a opět tak vede. Po vysokém returnu soka napálil tvrdý forhend do levého rohu, na nějž Čech odpověděl příliš dlouhým úderem.

15-40

Přímý bod po servisu ven z kurtu.

15-30

To je škoda. Bílovský rocák tahal za delší konec provazu, bohužel ve finále trefil ve snaze o bekhend po lajně jenom pásku.

15-15

Eso na kříž.

15-0

Dlouhá rozehra ve prospěch českého hráče. Ten si poradil s tím, že mu konkurent neustále střílel do bekhendu, nakonec chyboval Ukrajinec

1:1

Další drama Vít Kopřiva nepřipustil. Po servisu na téčko returnoval ukrajinský tenista pod pásku.

40-15

Ilja Marčenko potrestal slabší druhý servis soka. Dělový forhendový return napálil nechytatelně po levé lajně.

40-0

Bekhendový return vyletěl do deblového koridoru.

30-0

Vít Kopřiva si dal hodně záležet s úderem z bekhendové strany. Míček lízl boční čáru, načež Ukrajinec trefil balónek nečistě.

15-0

Přímý bod po podání na kříž.

0:1

Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.

0:1

Následuje přestávka a výměna stran.

0:1

1:0; 0:1 - Ilja Marčenko

0:1

Dramatický úvodní gem druhé sady nakonec vybojoval servírující Marčenko. V delší výměně tahal za delší konec provazu, Kopřiva v jejím finále přestřelil.

40-A

Přímý bod po podání ven z dvorce.

40-40

Český hráč bojoval ze všech sil, ale nakonec byl nucen kapitulovat. Proti nabíhanému forhendu poslal lob až za základní čáru.

A-40

V posledních výměnách hraje prim páska. Nyní hrála pro změnu ve prospěch Kopřivy, bekhendový return se od ní odrazil nechytatelně na stranu Marčenka.

40-40

Páska tentokráte hrála v neprospěch českého tenisty, jehož bekhendový úder nenašel cestu na polovinu protivníka.

A-40

Přichází druhá příležitost k brejku. Tentokráte Marčenko podobné štěstí jako před malou chvílí neměl. Bekhend se od pásky odrazil zpět na jeho stranu.

40-40

Třiatřicetiletý Ukrajinec měl velké štěstí, protože jeho obranný bekhend lízl základní lajnu. Překvapený Kopřiva odpověděl úderem pod pásku.

40-30

Brejkbol! Forhendovou přestřelku opanoval domácí tenista, jenž posadil závěrečný úder k základní čáře, Ukrajinec napálil míček za základní čáru.

30-30

Kopřiva pět srovnává stav úvodního gemu druhé sady. Proti bekhendu soka couval, míček nakonec spadl za základní lajnu.

15-30

Tu okamžitě vykompenzoval nechytatelným servisem na kříž.

15-15

Rodák z Dniprodzeržynsku zapisuje premiérovou dvojchybu.

0-15

Do druhého setu vstoupil lépe servírující Ilja Marčenko. Za jeho forhendovém do pravého růžku kurtu sprintoval Čech bez úspěchu.

0:0

Začíná druhý set.

6:2

1:0; 6:2 - Vít Kopřiva

6:2

Úvodní dějství je minulostí! Vít Kopřiva poslal nepříjemný servis na tělo konkurenta, Marčenko reagoval příliš dlouhým returnem.

40-15

Jenže potřetí v průběhu jediného gemu zkazil return, bude tedy čelit dvěma soupeřům setbolům.

30-15

Těsně, ale přece doletěl Kopřivův křižný bekhend mimo vymezené území. Marčenko se ještě nevzdává.

30-0

Bekhendový return Marčenka vyletěl za základní lajnu.

15-0

Osmý gem otevřel Vít Kopřiva přímým bodem po podání na téčko.

5:2

Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.

5:2

Následuje přestávka a výměna stran.

5:2

0:0; 5:2 - Vít Kopřiva

5:2

Křižný bekhend Ukrajince skončil v síti. Třiadvacetiletý český hráč využil jediný brejkbol a po krátké přestávce půjde podávat na vítězství v prvním setu.

40-30

Vít Kopřiva disponuje brejkbolem. Opanoval vyrovnanou rozehru, na jejímž konci Marčenko nečistým způsobem trefil forhend.

30-30

Eso na kříž.

30-15

Chyboval rovněž domácí tenista. Ten postupně získával ve výměně navrch, ve finále ovšem umístil bekhend těsně pod pásku.

30-0

A další fiftýn pro bílovského rodáka. Ten vrátil hráčovi na servisu po podání ještě dva údery, načež se dočkal jeho nevynucené forhendové chyby.

15-0

Rodák z Dniprodzeržynsku udělal všechno na jedničku, kromě finální fáze. Zdařilým kraťasem si Kopřivu přitáhl k sítě, dobře myšlený prohoz po lajně však odpálil za základní čáru.

4:2

0:0; 4:2 - Vít Kopřiva

4:2

Druhý gembol již Vít Kopřiva přetavil v zisk hry. Potvrdil tak brejk a udělal důležitý krok směrem k zisku prvního setu. Forhendový úder třiatřicetiletého Ukrajinec doplachtil do území pro čtyřhru.

40-15

Ilja Marčenko zatlačil konkurenta pod tlak a ještě nevzdává boj o šestý gem zápasu. Na prudký křižný forhend odpověděl Čech přetaženým bekhendem.

40-0

Ukrajinec poslal return z forhendové strany za základní lajnu.

30-0

Marčenko vytáhl parádní forhendový return po lajně, ale odpověď Kopřivy? Klobouk dolů! Český tenista pod velkým úhlem vypálil nechytatelný kratší forhend, za nímž soupeř běžel marně.

15-0

Přímý bod po podání na kříž.

3:2

Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.

3:2

Následuje přestávka a výměna stran.

3:2

0:0; 3:2 - Vít Kopřiva

3:2

Stačil mu jeden. Bekhendový return přeletěl pásku, a to bylo vše, co český hráč pro proměnění brejkbolu musel udělat. Ukrajinec ze stejné strany trefil síť.

40-15

Forhend Marčenka hraný rychle po odskoku zastavila páska, což znamená jediné, Kopřiva má výhodu dvou brejkbolů!

30-15

Bekhendový return skončil v síti.

30-0

Parádní hra v podání Víta Kopřivy, jenž bojuje o před malou chvílí ztracenou výhodu brejku. Soupeře si vodil od počátku výměny, v jejím závěru zahrál povedený kraťas a ještě lepší prohoz po lajně.

15-0

Cestu za potvrzením brejku nezačal Marčenko ideálně. Sice trefil první podání, jenže vzápětí selhal při nalitém forhendu, trefil deblový koridor.

2:2

0:0; 2:2 - Ilja Marčenko

2:2

Bohužel, třetí brejkbol již Kopřiva odvrátit nedokázal. Po kratším bekhendovém returnu poslal bekhend k základní čáře a vydal se na síť, ale Marčenko jej dokázal prohodit křížem.

30-40

Podání ven z kurtu doplnil domácí tenista o nechytatelný forhend na opačnou stranu. Měl i notnou dávku štěstí, balónek těsně lízl lajnu.

15-40

Přímý bod po servisu ven z dvorce.

0-40

Třiatřicetiletá rodák z Dniprodzeržynsku disponuje třemi brejkboly. Zahrát delší bekhendový return byla dobrá volba, Kopřiva v záklonu napálil pásku.

0-30

Hodně nepovedené zkrácení hry v podání Kopřivy. Ukrajinec zůstal stát na základní čáře, protože si byl vědom že balónek nemá šanci přeletět síť.

0-15

Ilja Marčenko se dostal do tempa a pomalu dává zapomenout na nejistý úvod střetnutí. Konkurenta rozběhal ze strany na stranu, jeho závěrečný bekhend za základní čáru jistil očima.

2:1

Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.

2:1

Následuje přestávka a výměna stran.

2:1

0:0; 2:1 - Ilja Marčenko

2:1

Třiadvacetiletá rodák z Bílovce napálil forhendový return do deblového koridoru. Marčenko získává první gem a snižuje na 1:2.

15-40

Čistá hra se nekoná. Opět byl Kopřiva s přehledem u zkrácení hry, tentokráte hrál forhend na základní lajnu. Vysoký lob Ukrajince doletěl za základní lajnu.

0-40

Kraťas se Ilju Marčenkovi vůbec nepovedl. Domácí hráč doběhl míček s velkou časovou rezervou, jeho kontrakraťas však skončil v síti.

0-30

Vít Kopřiva tlačil, ale srovnání skóre v gemu se nedočkal. Ukrajinec zabodoval kratším obranným forhendem, proti němuž hrál protihráč do zámezí.

0-15

Kopřiva v defenzivě vytáhl fantastický křižný forhend, na nějž Marčenko odpověděl hodně vysokým forhendem. I on ovšem zvládl přechod z defenzivy do ofenzivy, a to nechytatelným forhendem do levého růžku.

2:0

0:0; 2:0 - Vít Kopřiva

2:0

Bekhendový return doplachtil za základní čáru. Bílovský rodák potvrzuje brejk a ujímá se vedení 2:0.

40-30

Výborně. Důležitý fiftýn míří za Kopřivou, jenž se po servisu udržel v tlaku. Po kvalitním bekhendu reagoval Marčenko úderem ze stejné strany pod pásku.

30-30

Ještě to bude boj o druhý gem. Rodák z Dniprodzeržynsku tentokráte udržel přesnější ruku a pevnější nervy, Čech zapsal svou první nevynucenou chybu z bekhendu.

30-15

Kopřiva daroval sokovi první bod dvojchybou.

30-0

A další nevynucená chyba třiatřicetiletého tenisty z Ukrajiny. Ten podruhé v řadě přestřelil z forhendové strany.

15-0

Ilja Marčenko poprvé v utkání tlačil, přesto kýžený premiérový fiftýn nevybojoval. Forhendu po lajně dal totiž přílišnou délku.

1:0

Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.

1:0

Následuje přestávka a výměna stran.

1:0

0:0; 1:0 - Vít Kopřiva

1:0

Parádní vstup třiadvacetiletého Čecha do zápasu. Znovu ukázal sílu ve forhendu, který pod velkým úhlem vypálil tvrdě po pravé lajně. Soupeř v záklonu vrátil míček do zámezí.

40-0

První gem a tři brejkboly pro Víta Kopřivu! Kraťas určitě mohl být lepší, ale účel splnil. Ukrajinec ještě míček vrátil, avšak na prohoz po lajně neměl nárok.

30-0

Forhendová přestřelka opět pro bílovského rodáka. V klíčový moment zahrál Marčenkovi do bekhendu, s čímž Ukrajinec nepočítal a u míčku byl pozdě.

15-0

První fiftýn střetnutí patří domácímu tenistovi. Ten skvěle přešel z obrany do útoku, závěrečný forhend na pravou lajnu neměl chybu.

0:0

Utkání právě začalo.
Na kurtu probíhá tradiční předzápasové rozpinkávání. Na podání začne Ilja Marčenko.
Vzájemné zápasy

Tenisté se proti sobě postaví poprvé.
Ilja Marčenko je zkušený třiatřicetiletý Ukrajinec, aktuálně působící na 162. pozici žebříčku. V letošní sezóně dosáhl velmi dobrých výsledků, ale všech na tvrdém povrchu. Opanoval turnaj v italské Bielle, na stejném místě se v průběhu dalších týdnů ještě dvakrát podíval do semifinále. Na antuce v letošní sezóně absolvoval jediný zápas, a to ve snaze kvalifikovat se na turnaj kategorie ATP 2050 ve španělské Marbelle, v prvním kole kvalifikace ovšem podlehl ve třísetové bitvě Indovi Sumitu Nagalovi.
Vít Kopřiva momentálně okupuje 270. místo v žebříčku ATP. Challengery hraje od začátku sezóny, přičemž největšího úspěchu dosáhl na tvrdém povrchu v Petrohradu a minulý týden na antuce v Římě, kde shodně došel do semifinále. Ostravského turnaje se třiadvacetiletý rodák z Bílovce minulý týden neúčastnil, ale podnik v hlavním městě si již ujít nenechal. Pro účast v hlavní fázi pavouka musel podstoupit náročnou kvalifikaci, v níž vyřadil Sebastiana Baéze a Jurije Rodionova, na oba soky potřeboval tři sety.
Všem fanynkám a fanouškům tenisu přeju krásné úterní odpoledne! Vítám vás při sledování 1. kola challengerového turnaje v Praze, u zápasu mezi Vítem Kopřivou a Iljou Marčenkem.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.

V. Kopřiva – I. Marčenko

2:1 6:2, 6:7 (4), 7:6 (6)

konec

Zpět na online

Statistiky:
Čas utkání: 2:54
3. set: 1:14
Kopřiva - Marčenko
3. set Utkání 3. set
Čas
1:14 2:54 1:14
Získané body celkem
49 121 108 45
Nejdelší série získaných bodů
5 6 6 6
Setboly
2 3 3 0
Mečboly
2 2 0 0
Vítězné údery *
0 0
Nevynucené chyby *
0 0
Úspěšnost na síti *
0 %
0 %
Statistiky na podání
Čas her při vlastním podání
0:21 0:53 1:08 0:27
Esa **
3 4 6 2
Dvojchyby **
1 3 5 3
Udržená podání
4 / 6
67 %
12 / 16
75 %
10 / 16
63 %
4 / 6
67 %
Odvrácené brejkboly
1 / 3
33 %
5 / 9
56 %
11 / 17
65 %
6 / 8
75 %
Body při vlastním podání
27 / 44
61 %
68 / 109
62 %
67 / 120
56 %
28 / 50
56 %
Body po 1. podání *
46 / 65
71 %
36 / 58
62 %
Body po 2. podání *
22 / 44
50 %
31 / 62
50 %
Úspěšnost 1. podání *
60 %
48 %
Úspěšnost 2. podání *
0 %
0 %
Průměrná rychlost 1. podání *
Průměrná rychlost 2. podání *
Nejrychlejší podání *
Statistiky na příjmu
Proměněné brejkboly
2 / 8
25 %
6 / 17
35 %
4 / 9
44 %
2 / 3
67 %
Body při soupeřově podání
22 / 50
44 %
53 / 120
44 %
41 / 109
38 %
17 / 44
39 %
Body po příjmu 1. podání *
22 / 58
38 %
19 / 65
29 %
Body po příjmu 2. podání *
27 / 62
44 %
19 / 44
43 %
Informace ke statistikám

Aktuálnost statistik označených *: po 3. setu

Ostatní statistiky jsou počítány průběžně automaticky.

** Počty es a dvojchyb v průběhu setu jsou neoficiální.