Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference nového trenéra Sparty Pavla Vrby

konec

04.02.2021, 13:40 • Tomáš Kohlmann (@tom__kohlmann)

To je z tiskové konference vše, přeji hezký zbytek dne. (14:15:35)
Tomáš Rosický o minulosti Pavla Vrby v souvislosti s rivalitou se Spartou: Nezaznamenal jsem, že by kouč Vrba měl někdy problém se Spartou, vždy o ni mluvil s respektem, ačkoliv byl její soupeř. Pokud ale bude mít výsledky, tak jsem přesvědčen, že jej fanoušci přijmou.
Tomáš Rosický o Václavu Kotalovi: Momentálně úplně opouští klub, byl bych ale moc rád, aby v budoucnu v jakékoliv roli v klubu působil. Je to velmi chytrý člověk, kterého chcete mít dál ve své organizaci.
Tomáš Rosický o práci trenéra Vrby s mladými hráči: Trenér Vrba ví, do jakého nastavení přichází, že je to jeden z bodů, na nichž chceme pracovat. V minulosti, myslím, nebyl v klubu, kde by se tak pracovalo s mladými a byli tak kvalitní. Mladým chceme dávat šanci, ale není to zásluha. Hrát budou, pokud si to zaslouží.
Tomáš Rosický o posilách: Co se týká posil, tak máme v kádru pětadvacet fotbalistů a máme určité strategické nastavení. Posila by musel být hráč, který půjde okamžitě do základní sestavy a pomůže nám, ale momentálně nejsme v situaci, abychom dali za hráče 2,5 miliónů euro.
Tomáš Rosický o jednáních s Pavlem Vrbou: Všechno proběhlo rychle, hekticky. Poprvé jsme byli v kontaktu v úterý, ve středu jsme vše dokončili. Odpoledne bylo rozhodnuto, že pan Vrba bude trenérem Sparty. Jsem rád, že je to on, protože ví, jak vyhrát a my vyhrávat chceme.

Složitě to nevznikalo, přišel jsem před majitele s návrhem, že by novým koučem měl být Pavel Vrba, což bylo akceptováno.
Pavel Vrba o první tréninkové jednotce: Trénink byl příjemný. Na Strahově je výjimečné a zajímavé prostředí, podmínky na trénování jsou velmi dobré. Hráči při tréninku ukázali, proč ve Spartě jsou.
Pavel Vrba o případných posilách: Na klub ohledně posil nijak netlačím. Bylo by to vhodné v momentu, kdy budeme přesvědčeni, že ten daný hráč ním pomůže. Spíše chci jít formou poznávání mužstva a u přestupů se zaměříme spíše na letní termín. Já osobně nemám žádný požadavek, že bych třeba přišel a chtěl, aby přišlo těchto pět hráčů.
Pavel Vrba o mladých hráčích: Pokud jsou mladí hráči kvalitní, nevidím důvod, aby nehráli. Ukázali, že kvalitu mají, proto dostávají prostor. Sparta potřebuje výsledky, hrát tedy budou ti nejlepší a pokud na to osmnáctiletí kluci mají, tak budou hrát oni.
Pavel Vrba o Bořku Dočkalovi: Bořek je pro tým velmi důležitý, ve Spartě ale nikdo nemá takové místo, aby se řeklo, že bude stoprocentně hrát. S Bořkem jsme mluvili a ví, co já chci. Věřím, že bude pro naše mužstvo stále důležitý.
Pavel Vrba o systému hry, zda-li chce využít něco z toho, co Sparta hrála: Co se týká způsobu hry, to vám asi teď přesně nepopíšu. Na tréninku nacvičujeme určitě věci, věnujeme se tomu, co bychom chtěli hrát a doufám, že se to co nejdříve ukáže.
Pavel Vrba o volné ruce od Tomáše Rosického: A-tým mám na starost já.
Pavel Vrba o spolupráci s Tomášem Rosickým: S Tomášem jsme se bavili už několikrát. Všichni víme, kdo má jaké kompetence. Tomáš zodpovídá za klub, má na starosti i mě, v některých věcech mi ale dal volnou ruku.
Pavel Vrba o nabídkách: Přemýšlel jsem o některých nabídkách, které jsem dostával po konci v Razgradu. Po sportovní stránce mě ta nabídka nejvíce zaujala. Měl jsem ještě jednu, ta ale přišla až po dohodě se Spartou. Když vidím, jak funguje klub, tak jsem přesvědčen, že jsem se rozhodl správně.
Pavel Vrba o průběhu jednání se Spartou: Bylo to doopravdy hektické. Nevím, jestli to bylo před dvěma dny, kdy došlo k prvnímu kontaktu. Sešli jsme se, domluvili jsme se a dnes jsem vedl první trénink.
Pavel Vrba bude k dispozici na 10-15 minut, pak bude pokračovat sportovní ředitel Tomáš Rosický.
Tisková konference začne zhruba ve 13:40.
Tisková konference by měla být brzy zahájena.
Pavel Vrba je nejúspěšnějším českým trenérem poslední dekády. Mezi roky 2010 a 2018 byl v anketě Fotbalista roku osmkrát vyhlášen trenérem roku, jeho sérii prolomil jen v roce 2016 Vítězslav Lavička.

Nejúspěšnější období své kariéry Vrba zažil při dvou angažmá v Plzni. Během toho prvního mezi roky 2008 a 2013 dotáhl Plzeň ke dvěma ligovým titulům a přes náročnou kvalifikaci dvakrát také do Ligy mistrů.

Poté se na dva roky stal trenérem českého národního týmu a v roce 2016 pak půl roku vedl ruský tým Anži Machačkala. Mezi roky 2017 a 2019 se znovu vrátil do Plzně, s níž opět získal titul i si zahrál Ligu mistrů, v loňské sezóně se pak stal trenérem elitního bulharského týmu Ludogorce Razgrad, kde skončil po necelém roce letos v říjnu.
Hezké odpoledne při sledování přenosu z tiskové konference nového trenéra fotbalové Sparty, kterým se včera večer po odvolání Václava Kotala stal Pavel Vrba.

Václav Kotal Spartu převzal loni na jaře a dovedl ji k vítězství v MOL Cupu a do základní skupiny Evropské ligy, kam se Sparta dostala po tříleté přestávce.

Odvolán byl přesně v polovině probíhajícího ligového ročníku, dosavadních 17 zápasů Sparta odehrála s bilancí 11-2-4, z toho čtyři „jarní“ s bilancí 2-1-1, když zvítězila 3:0 v Opavě a 1:0 nad Mladou Boleslaví, remizovala 0:0 v Ostravě a zatím naposledy prohrála doma s Bohemians 1905 0:1, ti na Letné zvítězili po více než 24 letech. Ve všech čtyřech zápasech však herní projev týmu zůstal výrazně za očekáváním.

Tisková konference nového trenéra Sparty Pavla Vrby

konec