Menu

Fotbal

Německá Bundesliga

Bayer Leverkusen – Borussia Dortmund

2:1

konec (1:0)

19.01.2021, 20:30 • BayArena, Leverkusen • 17. kolo • Tomáš Kalas (@tomascipy)

Tipsport: 3.36 3.9 2.12 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Pohledem na statistiky se s vámi loučím a doufám, že jste si dnešní utkání užili minimálně stejně jako já. Přeji vám pohodový zbytek pracovního týdne a budu se někdy příště u německého fotbalu těšit opět napočtenou! (22:40:34)
Držení míče: 48 % : 52 %.
Střely na branku: 13:3. Střely mimo: 10:12. Rohy: 6:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 13:8.
V nekompletní tabulce 17. kola tak Leverkusen dočasně skáče na druhé místo s 32 body, na Bayern ztrácí čtyři. Bodově je pak srovnán s Lipskem, to však hraje zítra s černým koněm z východní části Berlína – Union Berlín. Dortmund naopak poprvé za rok 2021 prohrává a v případě bodového zisku Unionu zítra může ze třetího místa spadnout.
Dortmund může příčítat ztrátu především hrubě nevydařenému prvnímu poločasu, ve kterém se nedostal prakticky do žádného zakončení a vedení 1:0 pro něj bylo v kontextu nevyužitých příležitostí Leverkusenu ještě milosrdných. Do druhé půlky ale vstoupila naprosto jiná Borussia, zpřesnila hru a zcela vymazala ze hry ofenzivní sílu Bayeru. Branku dali však žlutočerní jenom jednu, přičemž zahozená šance Brandta ze 68. minuty po vedoucím gólu doslova křičela. A tak rozhodla chyba v komunikaci mezi stopery, když Delaney pokrýval odkop jenom nepřesnou hlavičkou na Hummelse, z čehož vzešla ztráta a druhá branka Leverkusenu.

U Leverkusenu se naopak opakoval herní vzorec, který šlo vidět například v předvánočním šlágru s Bayernem. I tam odehrál skvělou první půlku, dostal se do vedení, jenže druhou půli nezvládl a Bayern začal hrát svoji hru. Oproti dnešnímu zápasu však byl jediný rozdíl, Werkself to dnes dotáhli do tříbodového konce. Tak či tak, viděli jsme dnes naprosto skvělé utkání, které podpořil výkonem i arbitr Zwayer.
Dvěma slovy: fotbalová fantazie! 95 minut neskutečného utkání nakonec našlo vítěze na domácí straně, neboť Leverkusen bere tři body a vyhrává 2:1! Přitom k tomu v druhé půli nebyl vůbec blíže, po té první, kterou odehrál ve skvělém nasazení, ve druhé zcela vypadl z tempa a v obraně začal tvořit jednu sekeru za druhou, směrem dopředu pak byl prakticky zcela neškodný.

Přes velké množství šancí se uchytila až ta ze 67. minuty, když se po předlouhých 30 zápasech přesnou střelou k tyčí prosadil Julian Brandt. Těžko říci, co by se stalo v momentě, pokud by za necelou minutu proměnil Brandt supertutovku, anebo by se o další minutu později prosadil Sancho. Jenže stav byl stále 1:1 a Bayeru vyšel první brejk, který po tak dlouhé době měl. Florian Wirtz přečíslení 3 na 2 chladnokrevně zakončil a na jeho branku nedokázali už Dortmundští reagovat – 2:1!

90+5

Konec zápasu.

90+4

Amiri přímák poslal jenom do rukavic Bürkiho, který rychle rozehrává. Dortmundu už však ale zbývá málo času, odkop se musí totiž opakovat.

90+3

Jenže hosté se ani nemohou dostat na útočnou polovinu, Delaney nezachytil náběh Schicka a srazll jej zezadu k zemi na hraně šestnáctky. Žlutá karta pro obránce Schwarzgelb, navíc pátá, znamená to tak stopku na jeden zápas.

90+2

Demirbay napálil míč přímo na branku a v počátku to nebyl vůbec špatný směr, nakonec to ale byl neúspěch a Bürki rychle rozehrává.

90+1

Diaby vytáhl hru daleko od vlastní branky a Hummels jej ve snaze zastavit podrazil. Pro obránce je to tak za žlutou kartu a vypadá to, že Bayer to zvládne dohrát k výhře.

90+1

Na začátku čtyřminutového nastavení sbírá centr do šestnáctky na tři hráče BVB Hrádecký. První sekundy tak domácí rozehráli velmi dobře.

90

Poslední minuta základní hrací doby, určitě se bude nastavovat, odhaduji okolo čtyř minut. Borussia pokračuje v náporu a rozhodně chce odtud odjet s jedním bodem.

89

Brandtova rozehrávka šla na hlavu Delayneho, který však cílil vysoko nad břevno. Hrádecký tak má odkop.

89

Ještě před rozehrávkou ale přijde střídání. Marco Reus má odpracováno, na posílení útoku přichází Steffen Tigges.

88

Sinkgraven byl v obraně až moc horlivý a zastavil Brandta jenom za cenu faulu. I Dortmund tak bude rozehrávat standardku z pozice, která je na centr do vápna.

87

Pomalu jdeme do úplného závěru zápasu a Leverkusen opět valí do brejku. Zakončení chtěl obstarat sám Diaby, zpoza šestnáctky ale napálil jenom nic netušícího Schicka.

85

Všechno se ale Baileymu nepovede. Jeho rozehrávka přímáku spočívala v přímé střele, která ale skončila až na tribunách jinak velmi pěkné BayAreny.

84

Bailey nahrával do běhu na Wirtze, kterého zastavil nepovoleným způsobem Hummels. Za tento zákrok nedostává sice Hummels kartu stejné barvy, jako je jeho dres, ale přichází trestňák pro domácí.

83

Střídání teenagerů, ze hřiště odchází 17letý Jude Bellingham, na jehož místo naskakuje nejmladší střelec Bundesligy, teprve šestnáctiletý Youssoufa Moukoko!

Bayer Leverkusen – Borussia Dortmund

2:1

konec (1:0)

Zpět na online

Branky: 14. Diaby (Bailey), 80. Wirtz (Diaby) – 67. Brandt (Delaney)

Karty:   73. Bailey (LEV), 77. Diaby (LEV) – 90+1. Hummels (DOR), 90+3. Delaney (DOR)

Držení míče: 48 % : 52 %.
Střely na branku: 13:3. Střely mimo: 10:12. Rohy: 6:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 13:8.

Bayer Leverkusen: Hrádecký – L. Bender, Tah, Tapsoba, Wendell (60. Sinkgraven) – Wirtz, Aránguiz (C) (70. Demirbay), Amiri – Diaby, Alario (69. Schick), Bailey.
Náhradníci: Grill, Lomb – Dragović, Jedvaj, Sinkgraven, Demirbay, Gedikli, Schick, Fosu-Mensah.

Borussia Dortmund: Bürki – Meunier, Akanji, Hummels, Guerreiro – Bellingham (83. Moukoko), Delaney – Sancho (73. Reyna), Reus (C) (89. Tigges), Brandt – Haaland.
Náhradníci: Hitz – Morey, N. Schulz, Ł. Piszczek, Dahoud, Reinier, Reyna, Moukoko, Tigges.

Rozhodčí: Zwayer – Dietz, Achmüller