Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference k tématu uzavření ELH

konec

08.01.2020, 15:00 • Karel Jedlička

Tisková konference byla ukončena, děkuji za pozornost. (15:59:47)
„Každý má právo se vyjádřit. Určitě to není tak, že by někdo hlasoval jinak než já a kvůli tomu mu příští zápas nenahraju“, pobavil přítomné Radek Smoleňák.
Libor Zbořil ještě dodává konkrétní kluby, kde kabina nehlasovala jednotně. Poměr zastánců a odpůrců uzavření je následující – Pardubice 6:11, Vítkovice 5:15, Litvínov 3:12, Olomouc 3:15. Ve Zlíně se šest hráčů zdrželo, u ostatních klubů včetně například Kladna byli všichni hlasující proti. Nejdůležitější kladenská persona Jaromír Jágr se ovšem nezúčastnila.
Proti uzavření jsou z klubů zejména aktuálně první Liberec a druhá Sparta, potvrzují hokejisté Jelínek s Řepíkem.
„Nevím, jestli jste se někdo byli podívat na zápasy finské ligy třeba v únoru. Posledních pět šest týmů už se účastní jen aby soutěž nějak dohrály a ty zápasy nemají valnou úroveň. Sám jsem zažil v Turku, že v listopadu po špatném začátku poslali pryč osm hráčů a dohrávali to s polovinou juniorky“, vzpomíná Radek Smoleňák.
„Každá liga vychází z kultury dané země, nemusíme se nutně inspirovat NHL nebo KHL, které jsou uzavřené. Aspektů je obrovské množství a takovému kroku musí předcházet důkladná debata a ne to takto nekoncepčně ušít horkou jehlou a neřešit dopady“, dodává Jakub Hlína.
„Každý sportovec vám potvrdí, že má rád takové to příjemné napětí před zápasem, kdy o něco jde. To je ten hnací motor, proč chce člověk podávat stoprocentní výkon. Bez toho nechápu, proč vůbec hrát“, ujal se slova Milan Gulaš.
„O uzavření ligy se bavilo snad osm majitelů klubů, ostatních šest se o tom také dozvědělo ze sdělovacích prostředků. Jediný argument snad zazněl, že se zapojí více mladých hráčů, z toho mám až husí kůži“, odpovídá na jeden z dotazů Libor Zbořil.
„Uzavřené jsou už mládežnické soutěže i první liga dospělých a kdo se na tyto soutěže chodí dívat, tak musí vidět, jak jejich úroveň upadla“, tvrdí královéhradecký Radek Smoleňák. „Naopak by se postupy a sestupy měly vrátit i do mládežnických kategorií“.
„Referendum se týkalo současné situace, ale proti uzavření ligy jsme obecně, ať už teď nebo po sezóně“, upřesňuje mladoboleslavský útočník Michal Vondrka.
„Máme nějaké páky, jak tento připravovaný krok zastavit? Dokud jsou hokejisté OSVČ, čili nejsou v zaměstnaneckém vztahu ke klubům a nemohou si založit skutečnou odborovou organizaci, tak přímé páky nejsou“, odpovídá Libor Zbořil. „Pokud k tomu APK přesto přistoupí, jsme připraveni podniknout veškeré právní kroky, například formou podnětu k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže“, tvrdí předseda výkonného výboru hráčské asociace.
„Sdělila APK nějaké pádné argumenty pro uzavření ligy? S kým tento krok projednávala? Na jak dlouho má být extraliga uzavřena? Budou mít hráči a kluby první ligy nějakou motivaci tady dál hrát a jejich sponzoři je budou dále podporovat, pokud nebudou mít šanci postoupit do extraligy?", klade Libor Zbořil řečnické otázky.
„Co by přineslo uzavření soutěže? Nastal by odliv sponzorů, zájmu fanoušků a následně i zkušených hráčů do zahraničí. Představte si, že některý klub po patnácti kolech zjistí, že je na tom špatně a nemá ambice na play-off. Pak se začne zbavovat hráčů z první a druhé pětky a dohraje soutěž s juniory“, říká Libor Zbořil. „To by i mě přestalo bavit chodit na hokej, kdy bude můj klub dostávat neustále bůra nebo desítku.“
„Hráčská asociace vnímá tento krok za nesystémový, nefér a nelogický. Nebojím se říct, že je to vražda českého hokeje a plivnutí do tváře všem fanouškům. Zejména s ohledem na to, že si samy kluby před sezónou přímý sestup odsouhlasily“, prohlašuje důrazně Libor Zbořil. „Jediný profit vidíme pro majitele klubů, kteří budou chtít sezónu jen dohrát a ušetřit na platech hráčů. Žádný argument, nad kterým bychom se mohli zamyslet, nezazněl“.
Marek Černošek doplňuje, že myšlenka sportu by měla převládat, přestože chápe ekonomickou situaci některých majitelů klubů.
Ani v jedné z kabin nepřevažovali zastánci uzavření ligy, dokonce ani z klubů, které se pohybují v sestupových vodách, upozorňuje Libor Zbořil. „Někteří z potenciálně postižených klubů říkali, že prvních pár dní po tom oznámení se jim ulevilo, že mají pohodu, ale postupně se přiklonili na stranu absolutní většiny a jsou proti.“
Promluvil i Sparťan Michal Řepík: „Sportovní cesta je důležitá, rozhodně bych neměnil pravidla v rozehraném ročníku. Jsem pro to, aby systém soutěží zůstal takový, jaký je.“
Petr Jelínek: "Celý náš klub, Bílí tygři Liberec, je radikálně proti uzavření extraligy".
Václav Skuhravý dodává za Karlovy Vary: „Měnit pravidla uprostřed soutěže je nesmysl a doufám, že k tomu nedojde. Jakou by měly pro diváky atraktivitu zápasy posledních celků v tabulce?“
Mladoboleslavský Michal Vondrka: „S kluky naprosto souhlasím. Ať už je ta informace, která k nám prosákla, úplně pravdivá nebo jen fáma, je to hloupost. Jsme tu proto, abychom se proti tomu postavili a k uzavření ligy nedošlo. Takový model by nemohl fungovat“.
Radek Smoleňák z Hradce Králové uvádí, že bez majitelů by se extraliga nehrála, ale pro soutěž jsou důležití i hokejisté, které pálí hlavně sportovní stránka. „Všichni od malička chtějí mít o co hrát, někdy hrajete o titul, jindy bohužel o záchranu, ale to je to, co nás všechny žene dopředu. Úroveň extraligy stoupá a bylo by hloupé teď ji uzavřít, pak by byla spousta zápasů, v nichž by o nic nešlo a lidi by nezajímaly“, řekl Radek Smoleňák.
Z hráčů se jako první ujal slova lídr kanadského bodování Milan Gulaš z Plzně: „Jsem rád, že se podařilo hráče takhle spojit. Všichni si uvědomujeme, jaký by to mělo dopad na ligu a že to drtivé většině kluků není lhostejné“
„Otázka uzavření extraligy v průběhu této sezóny samozřejmě nenechala nikoho chladným. Abychom mohli ale cokoli ventilovat do médií, dohodli jsme se, že nejprve během vánočních svátků uspořádáme referendum. Pak jsme trochu narychlo svolali tuto tiskovou konferenci“, dodává Libor Zbořil.
„Kluby a hráči nemohou jedni bez druhých existovat, tvoří společenství, kterému jde o společnou věc“, zahajuje úvodním slovem Libor Zbořil.

Tisková konference v prostorech pražského domu U Nováků byla za účasti zhruba padesáti novinářů zahájena.
„S uzavřením hokejové extraligy v průběhu letošní sezóny nesouhlasí 92% hráčů“, uvádí se v tiskové zprávě CAIHP, vydané před dnešní tiskovou konferencí. Z 289 hlasujících hokejistů v referendu bylo pro uzavření pouhých sedmnáct, vesměs z mužstev ohrožených sestupem.
„Systém tuzemských soutěží má jiné historické základy, než je tomu v zámoří. Každé mužstvo bez výjimky si muselo místo v nejvyšší lize vybojovat na ledě a tak to musí zůstat i nadále“, uvedla v prohlášení legenda českého hokeje Dominik Hašek.
Sdružení českých hráčů ledního hokeje (CAIHP) svolalo do Prahy na středeční odpoledne tiskovou konferenci k tématu uzavření hokejové extraligy.
Stanovisko CAIHP sdělí prezident výkonného výboru Mgr. Libor Zbořil, viceprezident Marek Černošek a člen výboru JUDr. Jakub Hlína, z extraligových hokejistů se tiskovky zúčastní Milan Gulaš, Radek Smoleňák, Michal Řepík, Václav Skuhravý, Michal Vondrka a Petr Jelínek.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:00.

Tisková konference k tématu uzavření ELH

konec