Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference hokejové reprezentace U20

konec

05.12.2019, 11:00 • Síň slávy českeho hokeje (Galerie Harfa) • Klára Petrásková

Pro tuto chvíli je to ode mě již vše. Přeji příjemný zbytek dne a na juniorském mistrovství světa v Ostravě a Třinci se těším na shledanou. (12:00:10)

11:36

Tisková konference právě skončila.
Na závěr konference ještě seznamuje mediální tým české reprezentace novináře s informacemi ohledně individuálních rozhovorů a rozhovorů po trénincích.
V tuhle chvíli bych za lídra označil pouze Lukáše Dostála, nemusí mít přitom céčko na dresu. Dostane velký prostor a je to pro nás důležitý hráč a pokud i kluci ucítí jistotu vzadu, bude se jim hrát lépe vepředu. Lukáš měl skvělý turnaj loni, má skvělou sezónu ve Finsku a chytá skvěle, sahá po národním dresu áčka. Vnímáme, že Lukáš je pro nás stěžejním hráčem a věříme, že naváže na své výkony. Během turnaje se ale v bráně určitě objeví i někdo jiný.
Loni od sebe kluci asi všichni čekali víc a v důležitých chvílích to od lídrů týmů nepřišlo. Teď bude tým postavený malinko jinak, ať už dělá pro tým třeba něco maličko jiného jinak. Kapitánům a asistentům loni nevyšlo mistrovství podle představ, rozhodně to ale nebylo písmeny, které měli na dresu.
Myslím si, že diváci budou nadšení, což je vidět i na prodeji vstupenek na náš tým. Také na další utkání jsou lístky skoro pryč. Lidé jsou zvyklí chodit o svátcích na hokej, bude pro ně takové zpestření. Aby mohli vidět hokej plný napětí, elánu a entuziasmu, což se na utkáních extraligy tolik nevidí. Přál bych si pro hráče takovou atmosféru, jakou měli parahokejisté v Ostravě.
Štědrý den máme naplánovaný, chceme, aby si ho hráči užili a aby měli výborné dojmy na další zápasy. Nechám to ale prozatím jako interní info, s blížícím se datem se ale dozvíte, jak to bude probíhat. Chtěl bych, aby si to kluci užili.
S trenérem slovenského týmu jsem se dohodl o výměně videí, jelikož oni hráli s německým týmem. Teď nás čeká první zápas, ale nechci kluky příliš zatěžovat. Máme zpracované turnaje, které odehrála Kanada proti Rusku v listopadu. Ruský tým byl sice dělený, ale materiály máme a připravujeme se na každého.
Mám za sebou jako hráč dvě mistrovství U20, obě v zámoří. Je ale určitě speciální hrát doma, měsíc před startem domácího jsem se zranil a nemohl jsem být součástí. Věřím, že všichni hráči, kteří jsou v nominaci i náhradnících, se chtějí na mistrovství dostat. Někdo má šanci větší,a el všichni ji mají.
Chtěl bych se všemi novináři a fotografy vycházet dobře a přál bych si, abyste kluky nechali hrát hokej a nás pracovat. Samozřejmě bude na kluky tlak, budou hrát před svými blízkými a známými. Mám v hlavě pár fíglů, aby to pro ně bylo jednodušší, jak se situací vypořádat.
Některé varianty ohledně kapitána už jsme s kolegy probírali, kluky budeme pečlivě sledovat. Je vícero adeptů, kteří by tým měli vést. Loni se nám to tolik nevydařilo, letos bychom si přáli, abychom působili jako jeden. Ono se to i vykrystalizuje samo, za kým hráči půjdou. kdo bude lídr. Hráči se to dozví 24. prosince ráno na tréninku.
Cítím, že možnost podívat se na více hráčů a připravovat se doma je i pro kluky osvěžení. Spousta z nich totiž hraje mimo Českou republiku a je něco speciálního hrát takovou akci doma. Rozhodne se ale na ledě a 5. ledna se uvidí, jak to celé dopadne.
Budeme se připravovat pečlivě na každého soupeře zvlášť, víme o jednotlivých taktických variantách. Vnímáme, že máme velmi těžkou skupinu. Máme ale plus, že hrajeme doma a bude za námi burácet celý stadion, který nás bude hnát dál, aby ze sebe kluci vytáhli maximum.
S německým týmem odehrajeme druhý zápas, vnímáme, že mají pět nebo šest výborných hráčů. Co je sledujeme v posledních letech, budou nevyzpytatelným soupeřem. Budou se opírat o svou náturu a vnímáme, že mají ofenzívní hráče, kteří jim dají branky a určitě potrápí každého soupeře.
Jakákoliv medaile by byla skvělá. Cesta je ale hrozně těžká, v naší skupině bude první zápas proti Rusku důležitý, ale nerad bych předjímal. Věřím hráčům, že udělají pro co největší možný úspěch maximum.
Vnímám, že Stanislav Svozil hraje extraligu, i když jeho role v mládežnickém hokeji by měla být ještě větší a chtěl bych ho vidět. Chtěli jsme ho nominovat už na minulou akci, ale jel na akce s reprezentací U17. Teď máme možnost ho vidět a srovnat s dalšími hráči. Karel Klikorka nás příjemně překvapil a jsme zvědaví, jak se situace bude vyvíjet. Ivan Lytvynov je správně drzí a daří se mu v Litvínově, i on odehrál turnaj ve Finsku slušně. Proto byli nominovaní.
Jonáši Peterkovi se v sezóně začalo dařit a začali mu padat góly, jeho pozvání na první kemp tedy bylo adekvátní k jeho formě.
Marcel Barinka se nám v létě jevil dobře, teď se mu ale moc nedaří. Ukazuje nám to i, že defenzívně se na něj nemůžeme úplně spolehnout. Máme volno spíše kolem 3. a 4. útoku, kam nám Marcel typově příliš nezapadá, proto jsme zvolili, že pojede na turnaj s U19. Šance pro něj ale pořád je.
Kluci, kteří přijdou až 15. se nám prezentovali velmi dobře během letních kempů a cítíme, že šance dostat se na mistrovství je u nich o krůček větší, bude ale záležet na jejich formě a s jakou chutí přijedou. Jenom to, že přijedou až na druhý kemp, jim ale účast nezaručí.
Václav Varaďa: Na 15. prosince bude k dispozici 25 hráčů do pole a 4 brankáři, takže stejný počet jako pro první kemp.

Tisková konference hokejové reprezentace U20

konec