Menu

Motorsport

Formule 1

VC Abú Dhabí

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

konec

01.12.2019, 14:10 • Trať: Yas Marina, Abú Dhabí, Spojené arabské emiráty • Michal Šandor

Končí seriál online přenosů z letošní sezony formule 1. Celým ročníkem vás provázel Michal Šandor. Poděkování patří také mým spolupracovníkům, kteří se rovněž zasloužili o textové přenosy z královny motorsportu. Jmenovitě Martina Nová, Martin Vavruša, Jiří Michal a Jan Hochman. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji nejen příjemný zbytek neděle, ale také hezké prožití adventu a nadcházejících vánočních svátků. Mějte se moc fajn a budu se těšit opět v polovině března roku 2020, kdy začíná nová sezona. Na počtenou. (16:24:56)
Máme za sebou poslední závod letošního ročníku formule 1, Velkou cenu Abú Dhabí, kterou stylem start-cíl opanoval šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton, který na první místo nikoho nepustil. Druhý skončil Max Verstappen a stupně vítězů pak uzavřel Charles Leclerc, jehož v závěrečných kolech dojížděl Valtteri Bottas, ale nakonec Leclerca nepředjel. Jediným jezdcem, který závod nedokončil, byl Lance Stroll. Díky druhé pozici uhájil Max Verstappen i konečné třetí místo v pořadí mezi závodníky. George Russell je jediným pilotem, který nezískal ani bod. Jediný bod pro Williams získal Robert Kubica po Velké ceně Německa, ale Polák spolu s Nicem Hülkenbergem končí ve formuli 1. V příští sezoně nahradí Hülkenberga Esteban Ocon a Kubicu Nicholas Latifi.
Konečné pořadí Poháru konstruktérů po GP Abú Dhabí:


1. Mercedes 739 bodů


2. Ferrari 504 bodů


3. Red Bull 417 bodů


4. McLaren 145 bodů


5. Renault 91 bodů


6. Toro Rosso 85 bodů


7. Racing Point 73 bodů


8. Alfa Romeo 57 bodů


9. Haas 28 bodů


10. Williams 1 bod

Konečné pořadí MS jezdců po GP Abú Dhabí:


1. Lewis Hamilton (Mercedes) 413 bodů


2. Valtteri Bottas (Mercedes) 326 bodů


3. Max Verstappen (Red Bull) 278 bodů


4. Charles Leclerc (Ferrari) 264 bodů


5. Sebastian Vettel (Ferrari) 240 bodů


6. Carlos Sainz (McLaren) 96 bodů


7. Pierre Gasly (Toro Rosso) 95 bodů


8. Alexander Albon (Red Bull) 92 bodů


9. Daniel Ricciardo (Renault) 54 bodů


10. Sergio Pérez (Racing Point) 52 bodů


11. Lando Norris (McLaren) 49 bodů


12. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) 43 bodů


13. Daniil Kvjat (Toro Rosso) 37 bodů


14. Nico Hülkenberg (Renault) 37 bodů


15. Lance Stroll (Racing Point) 21 bodů


16. Kevin Magnussen (Haas) 20 bodů


17. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) 14 bodů


18. Romain Grosjean (Haas) 8 bodů


19. Robert Kubica (Williams) 1 bod


20. George Russell (Williams) 0 bodů

Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
Lewis Hamilton a Max Verstappen se s diváky rozloučili oblíbenými donuty, které jsou jinak zakázané, ale v této chvíli, na konci sezony, už to snad nikomu vadit nebude.
Konečné pořadí Velké ceny Abú Dhabí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Vettel (Ferrari), 6. Albon (Red Bull), 7. Pérez (Racing Point), 8. Norris (McLaren), 9. Kvjat (Toro Rosso), 10. Sainz (McLaren). Závod nedokončil Lance Stroll (Racing Point).

Konec závodu.

55

VC Abú Dhabí 2019 ovládl Lewis Hamilton

55

LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Abú Dhabí! Druhý dojel Max Verstappen a třetí místo nakonec uhájil Charles Leclerc! Nejrychlejší kolo závodu patří Lewisi Hamiltonovi.

55

Jezdci najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně Abú Dhabí!

54

Souboj mezi Vettelem a Albonem

54

Nejrychlejší kolo závodu zajel Lewis Hamilton, který by si tak připsal bod navíc. Albon se sice na chvíli dostal před Vettela, jenže ten použil systém DRS a vzápětí svému soupeři předjetí vrátil. Vettel tak zůstává pátý.

53

Jediným jezdcem, který neuvidí šachovnicový praporek, je Lance Stroll, který musel odstoupit nejspíš kvůli technickým problémům. Všichni ostatní zatím pokračují a do konce zbývají poslední dvě kola. Lewis Hamilton by si měl udržet roli lídra a obhájit vítězství na okruhu Yas Marina.

52

Valtteri Bottas pomalu dojíždí Charlese Leclerca na třetí pozici a Monačan se bude muset co ohánět, aby stupně vítězů uhájil před dotírajícím Bottasem. Pokud Bottas zachová současné tempo, tak je celkem pravděpodobné, že se dostane na třetí příčku.

51

Pierre Gasly nakonec opustil poslední místo, na které odsoudil Roberta Kubicu při jeho derniéře ve formuli 1. Vypadá to, že Williams zapíše v tomto ročníku pouhý jeden bod, který navíc získal dodatečně po Velké ceně Německa.

50

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Albon (Red Bull), 6. Vettel (Ferrari), 7. Norris (McLaren), 8. Pérez (Racing Point), 9. Kvjat (Toro Rosso), 10. Hülkenberg (Renault).

49

V minulosti se v Abú Dhabí bojovalo o titul mistra světa, což může dokázat hlavně rok 2010, kdy šanci na mistrovský vavřín měla hned čtveřice pilotů. Nejlépe z toho souboje vzešel Sebastian Vettel, který tím započal svoji čtyřletou hegemonii.

48

Nico Hülkenberg si opět nepohlídal vnitřní stopu, čehož využil Daniil Kvjat a Němec tak v krátkém časovém úseku přišel o dvě pozice a je v tuto chvíli až desátý. Teď bude muset dávat pozor před Carlosem Sainzem, který si brousí zuby na body. Tak jsem to nakonec asi zakřikl, protože Lance Stroll je zatlačován svými mechaniky do garáže a je prvním jezdcem, který předčasně končí.

VC Abú Dhabí

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

konec

Zpět na online