Menu

Další

Tour de France

7. etapa: Fougères - Chartres

Vítěz: D. Groenewegen (TLJ)

konec

13.07.2018, 14:00 • Michal Luxa (@MisakMispulin)

Tímto se s vámi loučím a přeji vám příjemný zbytek pátečního večera. (18:22:35)
Průběžná pořadí po sedmé etapě:

Průběžné pořadí (žlutý dres):

1. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) 28h 19' 25''
2. Geraint Thomas (TEAM SKY) + 0'06''
3. T.J. Van Garderen (BMC Racing Team) +0'08''
4. Julian Alaphilippe (Quick – Step Floors) +0'09''
5. Philippe Gilbert (Quick – Step Floors) +0'15''
6. Bob Jungels (Quick – Step Floors) +0'21''

Bodovací soutěž (zelený dres):

1. Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) 234 bodů
2. Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors) 203 bodů
3. Alexander Kristoff (UEA Team Emirates) 105 bodů

Vrchařská soutěž (puntíkatý dres):

1. Toms Skujins (Trek – Aegafredo) 6 bodů
2. Sylvain Chavanel (Direct Energie) 4 body
3. Dion Smith (Wanty – Groupe Gobert) 4 body

Průběžné pořadí mladých jezdců (bílý dres):

1. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) 28h 20' 31''
2. Egan Arley Bernal Gomez (Team SKY) + 0'27'
3. Pierre Roger Latour (AG2R La Mondiale) + 2'17'

Výsledky sedmé etapy z Fougères do Chartres:

1. Dylan Groenewegen (Team Lotton NL – Jumbo) 5h 43' 42''
2. Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors) + 0'00''
3. Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) +0'00''
4. Arnaud Demare (Groupama – FDJ) +0'00''
5. Christophe Laporte (Cofidis, Solutions Credits) +0'00''
6. John Degenkolb (Trek – Segafredo) +0'00''
Viděli jsme velmi zajímavou etapu, ve které se nikomu nechtělo do úniku. Sto kilometrů ujížděl peletonu Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) a po něm také Laurent Pichon (Team Fortuneo – Samsic), jenž zítra poveze červené číslo pro největšího bojovníka sedmé etapy. Ovšem hlavní pole vždy ztrátu smazalo a nakonec došlo k závěrečnému spurtu. Ve strhujícím závěru porazil sprinterská esa Dylan Groenewegen (Team Lotton NL – Jumbo), který si připsal etapové vítězství.

Cíl

Pro druhé místo si dojel Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors) a jako třetí dokončil sedmou etapu Slovák Peter Sagan (Bora – Hansgrohe).

Cíl

Dylan Groenewegen (Team Lotton NL – Jumbo) dnes bude vítězem! Nizozemský jezdec předčil sprinterská esa a může se radovat!

1km

Do cíle zbývá poslední kilometr a na čele peletonu figuruje jezdec Team Dimension Data. Ovšem cíl je pro sprintery stále daleko.

3km

Tak už i Bora – Hansgrohe se zformovala pro Petera Sagana, ale třeba celek Quick – Step Floors na samotném čele schází. Jdeme do posledních kilometrů, tak kdo zvítězí! To je poslední otázka dnešního podvečera.

5km

Tým Marka Cavendishe (Team Dimension Data) se prodral na samotné čelo, kde teď velmi dobře pracuje Edvald Boasson Hagen. Na britského cyklistu nesmíme zapomínat, ikdyž zatím na Tour de France nebyl vidět.

7km

Zatímco některé celky se zformovali, tak Peter Sagan to bude mít velice těžké! Jeho Bora – Hansgrohe je roztahaná po celém čelu peletonu.

8km

Sprinterské týmy se posouvají dopředu a balík se zužuje. Ovšem sprinterská esa jsou ještě schována. FDJ tlačí na pilu a vedle nich Lotto Soudal, André Greipel dnes bude chtít zvítězit.

11km

Jedenáct kilometrů schází do cíle a můžeme se těšit na další spurt mezi Peterem Saganem (Bora – Hansgrohe), Fernandem Gaviriaou Rendonem (Quick – Step Floors) a dalšími. Kdo se bude na pásce radovat? To se dozvíme za pár minut.

15km

Rozhodčí vyhlásili, který z jezdců zítra poveze červené číslo pro největšího bojovníka dnešní etapy, je jím Laurent Pichon (Team Fortuneo – Samsic). Ovšem osobně si myslím, že by toto ocenění mělo být přidělené Yoannu Offredovi (Wanty – Groupe Gobert).

17km

Na vedoucích pozicích hlavního balíku se nic zvláštního nemění. Stále tam totiž operují stejné týmy, které další celky dopředu nepouštějí.

21km

Zatím není vidět Quick – Step Floors, který se schovává někde za jezdci Movistaru. Ovšem Fernando Gaviria Rendon je obrovským favoritem na vítězství, a tak se dá očekávat posun této stáje směrem dopředu.

23km

Na čele peletonu vidíme jezdce BMC, Movistaru, Astany, Bory nebo Lotta Soudal. Čekáme poslední klidový stav před velkou bouří! Tak, kdo si dojede pro etapové vítězství.

27km

Sedmá etapa do Chartresu se pomalu, ale jistě blíží ke konci. Už pouhých sedmadvacet kilometrů, což znamená nějakých pětatřicet minut čistého času.

NONVILLIERS-GRANDHOUX – bonusová prémie

1. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) 3 vteřiny
2. Stefan Küng (BMC Racing Team) 2 vteřiny
3. Marcus Burghardt (Bora – Hansgrohe) 1 vteřina

30km

Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) bez boje získává tři bonusové vteřiny! Pro něho je dobrou zprávou, že nikdo z dalších konkurentů o žlutý dres pro bonusové vteřiny nejel.

34km

Tři kilometry na NONVILLIERS-GRANDHOUX, kde se budou rozdělovat bonusové vteřiny. Týmy už se chystají na čele peletonu. Vidíme Grega Van Avermaeta (BMC Racing Team) nebo Juliana Alaphilippea (Quick – Step Floors).

38km

Laurent Pichon (Team Fortuneo – Samsic) je opět v peletonu a také je únik byl brzy zlikvidován! Na bonusové prémii budou jezdci z peletonu tedy bojovat o tři vteřiny.

41km

Deset kilometrů zbývá do bonusové prémie. Uvidíme, který z jezdců na celkové pořadí zaútočí na dvě bonusové vteřiny.

42km

Náskok vedoucího Laurenta Pichona (Team Fortuneo – Samsic) se rychle smrskl. Francouzský jezdec už má náskok pouhých čtyřiceti vteřin. Nemyslím si, že ho ale peleton bude chtít v nejbližší době dojet a potřetí etapu z restartovat.

43km

Na čelo peletonu vyjel tým Lotta Soudal, který se snaží co nejrychleji dojet vedoucího muže. André Greipel z tohoto celku na sprinterskou prémii vůbec nereagoval, a tak se dá očekávat jeho útok na vítězství v sedmé etapě.

45km

Vedení francouzského cyklisty zůstává plus mínus stejné. Team Fortuneo – Samsic stále živý šanci na druhé vítězství v letošní sezóně. Peleton stále nikam nespěchá, stále mu zbývá ještě spousta kilometrů.

49km

Závodníky i nás už čeká méně než padesát kilometrů. Na čele závodu je stále Laurent Pichon (Team Fortuneo – Samsic), jehož náskok klesl na minutu a půl.

51km

Jednatřicet kilometrů před cílem se pojede o tři bonusové vteřiny do celkového pořadí. Vypadá to, že pro tři si dojede Laurent Pichon (Team Fortuneo – Samsic). Ovšem z peletonu by se mohl pro zbývající dvě utrhnout některý z jezdců na celkové pořadí.

53km

Náskok Laurenta Pichona (Team Fortuneo – Samsic) opět narůstá a nyní je minutu a čtyřicet vteřin. Hlavní pole se opět uklidnilo a nikam nepospíchá. Uvidíme, kolik prostoru peleton Francouzovi na čele závodu dá.

BERD'HUIS – sprinterské prémie

1. Laurent Pichon 20 bodů
2. Fernando Gaviria 17 bodů
3. Peter Sagan 15 bodů
4. Alexander Kristoff 13 bodů
5. Max Richeze 11 bodů
6. Daniel Oss 10 bodů
7. Patrick Bevin 9 bodů
8. Maciej Bodnar 8 bodů
9. Andrea Pasqualon 7 bodů
10. Michael Schär 6 bodů
11. Stefan Küng 5 bodů
12. Richie Porte 4 body
13. Edvald Boasson Hagen 3 body
14. Andrey Amador 2 body
15. Rory Sutherland 1 bod

57km

Hlavní pole, kde jsou i všichni favorité opět zpomalilo, a tak Laurent Pichon (Team Fortuneo – Samsic) má minutový náskok. Snaha vedoucího muže o to, dojet osamocený i do cíle je opravdu velká.

58km

I díky sprinterské prémii se náskok Laurenta Pichona (Team Fortuneo – Samsic) výrazně ztenčil. Francouzský závodník už vede pouze o sedmatřicet vteřin. Jistě by přivítal, kdyby ho někdo další v úniku podpořil. Ovšem zatím se to zdá být spíše nereálné.

60km

Team Fortuneo – Samsic si v letošní sezóně připsal pouze jediné vítězství, což by mohl nyní změnit Laurent Pichon. Nejúspěšnějším týmem letos je Quick – Step Floors, jenž se z výhry radoval devětačtyřicetkrát.

63km

Na druhém místě skončil Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors), na jehož zadním kole bez boje přijel Peter Sagan (Bora – Hansgrohe). Třetí místo v peletonu a čtvrté na této sprinterské prémii patří Alexanderu Kristoffovi (UEA Team Emirates).

63km

Pomyslnou pásku na BERD'HUIS, což je sprinterská prémie první proťal Laurent Pichon (Team Fortuneo – Samsic), jenž si připisuje dvacet bodů, ale my budeme hodně sledovat boj v peletonu!

66km

Na čelo peletonu přijíždí právě Peter Sagan (Bora – Hansgrohe), který si na zadním kole veze svého největšího konkurenta. Už ani ne pět kilometrů a rozjede se první spurt sedmé etapy.

67km

Pro dvacet bodů za první místo si jede Laurent Pichon (Team Fortuneo – Samsic), jenž o zelený trikot nemá zájem, ale francouzský cyklista by si rád připsal etapové vítězství. Ovšem jeho náskok je minuta a dvacet vteřin.

69km

Sprinterská prémie se blíží a tudíž se sprinterské týmy štosují na čele peletonu. Pojede se o sedmnáct bodů za druhé místo a uvidíme, kdo si pro ně dojede. Mezi největší favority patří dvojice Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) – Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors).

79km

Laurent Pichon (Team Fortuneo – Samsic) byl v úniku už v předešlé etapě a je na něm vidět, že si jízdu v pozici uprchlíka užívá. Francouzský cyklista už má náskok jedné minuty a čtyřiceti vteřin. Kam až ho peleton pustí?

82km

Další francouzský cyklista už má půlminutový náskok a zdá se, že jeho nástup hlavní balík zatím ignoruje. Laurent Pichon (Team Fortuneo – Samsic) možná čekal, že se za ním někdo vydá, ale dnes to na spolupráci na čele závodu opravdu nevypadá.

84km

Tak pozor! Laurent Pichon (Team Fortuneo – Samsic) se vydává do úniku a hned si vypracoval čtrnácti vteřinový náskok. Zajímavé bude, jak zareaguje čelo peletonu.

85km

Do sprinterské prémie zbývá nějakých čtyřiadvacet kilometrů. Nevypadá to, že by některý z dalších závodníků před touto prémií zaútočil na vedení v závodu. Ovšem po ní už by to někdo mohl zkusit. Ale nechme se překvapit ...

87km

Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) překonává dánský rekord, kdy je pátý den v bílém trikotu pro nejlepšího mladého jezdce probíhající Tour de France.

89km

Můžeme říct, že sedmá etapa Tour de France zažívá svůj restart. Zkusí to někdo nebo budeme sledovat až sprinterský dojezd. Myslím, že teď se někteří jezdci začnou domlouvat na dalším úniku.

91km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) má dopracováno, jehož jeho náskok je desetivteřinový! Francouzský jezdec se schová na konec peletonu a jsem zvědav, zda někdo další zkusí ujet. Pokud by zítra někdo jiný vezl červené číslo, bylo by to obrovským překvapením.

93km

Peleton se spojil, a tak včerejší vítěz Daniel Martin (UAE Team Emirates) je zpátky mezi favority. Ve stejný moment si kamera vybrala Petera Sagana (Bora – Hansgrohe), jenž baví nejen diváky, ale také ostatní cyklisty, když předvedl gesto Supermana.

95km

A podívejme se, co se stalo na čele! Sen nebo utrpení Yoanna Offreda (Wanty – Groupe Gobert) končí! Náskok francouzského cyklisty už jen menší než čtyřicet vteřin, a tak jeho osamocené dojetí na sprinterskou prémii se konat nebude.

96

Teď za to bere Alejandro Valverde (Movistar Team), jehož doplňuje také Yves Lampaert (Quick – Step Floors). Ovšem vypadá to, že se peleton opět sjede, jelikož špici hlavního pole vyklidil tým AG2R La Mondiale.

97km

Ztráta se velmi rychle ztenčuje a už je menší než tři minuty. Nutno podotknout, že peleton sice zrychlil, ale tím se rozdělil na tři skupiny. Tak, kdo z jezdců na celkové pořadí ztrácí.

101km

Zdá se, že by Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) mohl dojet také na sprinterskou prémii jako první. Ovšem peleton se blíží a jeho ztráta je na vedoucího muže menší než čtyři minuty.

103km

Jednatřicetiletý Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) se blíží do poslední stovky kilometrů dnešní etapy. Už několikrát bylo vidět, že by to nejraději zabalil, ale jeho sportovní ředitel ho neustále nutí pracovat na špici. Náskok Francouze se stále drží lehce nad hranicí čtyř minut.

107km

Nicolas Edet (Cofidis, Solutions Credits) odjíždí peletonu, do kterého se za chvíli vrátí. Francouzský cyklista totiž projíždí místem, kde žije, a tak zdraví své známé.

110km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) dojel na Côte du Buisson de Perseigne se čtyřminutovým náskokem na hlavní pole. Francouzský cyklista si tak připisuje bodík do boje o vrchařský trikot.

115km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) opět kroutí hlavou a ani se moc nedivím. Francouzský závodník vidí daleko před sebe a to musí byt v osamoceném uniku až frustrující.

117km

Francouzský jednatřicetiletý cyklista má v úniku náskok stále přes pět minut. Ovšem na čele peletonu se začalo střídat a je jasné, že smazání náskoku už je pouze otázkou času. Co je překvapující, je fakt, že BMC Racing Team na čele hlavního balíku není.

120km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) už se blíží jedinému bodu za zdolání vrchařské prémie čtvrté kategorie a jeho náskok je v tuto chvíli pět minut čtyřiatřicet vteřin.

124km

Michal Kwiatkowski (Team SKY) se před dnešní etapou nechal slyšet, že prý se jedná o etapu jednodušší, a že očekává závěrečný spurt. K tomu vlastně vše spěje, jelikož Yoanna Offreda (Wanty – Groupe Gobert) se dál vteřinku po vteřince snižuje.

130km

Pořád se text bude motat kolem jediného muže, kterým je Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert). Francouzský cyklista si dnes říká o pozornost, když dvě stě kilometrů před cílem zavelel k osamocenému úniku. Jeho náskok je šest a půlminutový.

134km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) jede letos druhou Tour de France a loni skončil na 110. místě, Je jasné, že tento Francouz letos bude chtít prorazit dlouhými úniky v etapách, jako je ta dnešní.

136km

Vrchol Côte du Buisson de Perseigne se blíží a je už nyní jasné, že Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) si připíše bod za dojezd na prvním místě na vrchařskou prémiii čtvrté kategorie.

138km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) se neustále sám proplétá uličkami francouzských městeček a jeho náskok je stále sedmiminutový. Peleton ovšem pomalu, ale jistě zrychluje a uvidíme, kdy ztrátu na Francouze zlikviduje.

144km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) má na čele peletonu náskok lehce přes sedm minut. Peleton pomaličku – polehoučku stahuje vteřinu za vteřinou. Ovšem stále je před jezdci služná porce kilometrů.

146km

Muž s červeným číslem na zádech pro největšího bojovníka šesté etapy Damien Gaudin (Direct Energie) jede v závěru hlavního pole, kde jsou také všichni favorité. Vlastně zde najdeme kromě Yoanna Offreda všechny dnes startující.

147km

Další tři kilometry jsou minulostí a náskok jednatřicetiletého Francouze je pořád stejný. Ani na čele peletonu se nic nemění a jezdci se na vedoucí pozici hlavního balíku nestřídají.

150km

V těchto chvílích peleton a také Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) téměř neustále stoupají na další z vrcholů. Ztráta hlavního balíku na vedoucího muže je sedm a půl minuty.

152km

Peleton nechává uprchlíkovi stále stejný náskok a na čele peletonu je závodník týmu Quick – Step Floors. Yoanna Offreda (Wanty – Groupe Gobert) má stále náskok sedmi minut a čtyřiceti vteřin. Zatím se nic dramatického neděje.

155km

Groupama – FDJ vyslalo na čelo peletonu hned šest jezdců, ti se srovnali od třetího místa dál. Ovšem náskok Yoanna Offreda (Wanty – Groupe Gobert) je stále téměř osmiminutový.

159km

Na čele peletonu začaly pracovat tyto čtyři týmy – Quick – Step Floors, Lotto – Soudal, Groupama – FDJ a Lotto NL – Jumbo. Sprinterské týmy nyní snižují ztrátu na Yoanna Offreda. Jeho náskok už je osmiminutový.

160km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) se zapisuje do historie letošní Tour de France, jeho devíti minutový náskok je zatím tím nejvyšším, jaký peleton uprchlíkovi povolil. Do dneška byl nejvyšší náskok sedm minut a osmnáct vteřin ze šesté etapy.

161km

Na čele peletonu se usadil jeden z jezdců Lotto Soudal, který pomalu začíná snižovat ztrátu uprchlíka. Ovšem Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) jede stále famózně a má náskok téměř devíti minut.

165km

Aktuálně jede Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) téměř padesáti kilometrovou rychlostí za hodinu a jeho náskok je už téměř devítiminutový. Francouzský jezdec jede opravdu skvěle, ale k tomu mu napomáhá také klid v peletonu.

166km

Žlutá čísla pro nejlepší tým v průběžném pořadí mají na svých dresech jezdci Quick – Step Floors. Ovšem ani oni nikam nespěchají a jsou až na samotném konci hlavního balíku.

168km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) je už pět kilometrů před hlavním balíkem a náskokem sedmi a půl minut. Peleton je stále v klidu a Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) zase v dobré náladě. Lídr ve žlutém opět mává divákům do kamery.

170km

Je čas vrátit se zpátky na čele sedmé etapy. Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) i nadále navyšuje svůj náskok, který přesáhl už sedmou minutu.

172km

Bob Jungels (Quick – Step Floors) už je zpátky v hlavním poli a cestou přibral bidony pro celý tým. Můžeme tedy napsat, že se nejednalo o nic závažného. Mimo hlavní balík už taky zamířil Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data), který probírá něco se svým sportovním ředitelem.

173km

Nějaké nepříjemnosti potkali Boba Jungelse (Quick – Step Floors), jenž je zatím na šestém místě průběžného pořadí. Nizozemský cyklista se ovšem za nedlouho vrátí do peletonu, protože už je za doprovodným vozem Bory.

174km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) i nadále peletonu ujíždí a už si vypracoval šestiminutový náskok. Jenže Francouz jede osamocený, a tak až se hlavnímu poli zachce, bude jej rychle stahovat.

176km

Za čtyřiašedesát kilometrů se objeví před jezdci jediná vrchařské prémie a to čtvrté kategorie. Už nyní je téměř jasné, že pro bod na Côte du Buisson de Perseigne si dojede Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert).

179km

Náskok jednatřicetiletého francouzského cyklisty stále roste a už se vyšplhal na pět minut. Jezdec Wanty – Groupe Gobert jede opravdu úžasně a pokud mu dnes nevyjde únik, je jistě, že ponese zítra červené číslo pro největšího bojovníka sedmé etapy.

180km

Dnešní etapa je pro mě trochu zklamáním, jelikož jsem očekával větší aktivitu týmů druhé kategorie. Ovšem pouze Wanty – Groupe Gobert poslalo do úniku dva své jezdce, ale až Yoann Offredo se opravdu vydal na svou sólo jízdu.

181km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) si už vypracoval čtyřminutový náskok a dál se jeho vedení navyšuje. Na čele peletonu jede stále Marcus Burghardt (Bora – Hansgrohe). Ovšem ani on se nijak zvlášť nesnaží závodit.

183km

Marcus Burghardt (Bora – Hansgrohe) vyjel před peleton, ale nikam spěchat nebude. Německý cyklista podal jednomu z fanoušků bidon, a tak si fanoušek odnáší cenný suvenýr. Ovšem v peletonu se nic jiného zatím neděje.

185km

Vraťme se na samotné čelo závodu, kde stále figuruje osamocený Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert), jehož náskok narostl už na tři minuty a třicet vteřin. Jednatřicetiletý Francouz je podporován fanoušky, kteří oceňují jeho tvrdou práci.

186km

Sotva jsem to dopsal a Petera Sagana (Bora – Hansgrohe) si kamera už našla. Slovenský cyklista byl v rozhovoru s někým z Movistaru a dále byl obklopený třemi jezdci Quick – Step Floors.

187km

Letecké záběry nám ukazují obrázek na střed a čelo peletonu, kde nefiguruje Peter Sagan (Bora – Hansgrohe). Slovenský cyklista se zatím před kamerami moc neobjevuje, a tak těžko můžeme odhadovat jeho pozici v peletonu.

188km

V hlavním balíku hledám jezdce v cenných dresech. Bohužel jsem zahlédl jen lídra průběžného pořadí Grega Van Avermaeta (BMC Racing Team), jenž se nachází uprostřed peletonu, kde hovoří s někým ze SKY.

189km

Jednatřicetiletý Francouz miluje tyto typy etap, takže určitě na nikoho čekat nebude. Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) navýšil náskok, který je už více něž dvouminutový.

191km

Peleton na uprchlíka vůbec nereaguje a opět to vypadá, že se za tím ani nikdo nevydá. Zkušený Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) si vypracoval už devadesáti vteřinový náskok a opravdu je vidět, že na nikoho už čekat nebude a prostě to zkusí.

193km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) opravdu pojede sám a nyní se táže doprovodné motorky, zda se s ním na čele bude točit. Francouzský cyklista srší humorem, ale čeká ho dlouhý a osamocený závod.

194km

Díky za tým Wanty – Groupe Gobert, jenž dvakrát poslal do úniku Yoanna Offreda a také Thomase Deganda. Jinak by byla sedmá etapa ve svém začátku spíše nudná.

195km

Jakoby mě opět uslyšel Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert), který to dnes už jednou zkoušel. Ovšem tentokrát asi čekat na nikoho nebude, ikdyž se francouzský závodník otáčí a nevěřícně kroutí hlavou, že jede opět sám.

196km

Těžko se hledají slova o tom, co se v sedmé etapě Tour de France děje, protože se vůbec nic neděje. Stále se zatím budu opakovat, ale peleton jede pohromadě a jen na špici se občas ukáže někdo jiný. Ovšem zatím se moc nezávodí. Snad to brzy někdo z jezdců zase zkusí.

199km

V samém závěru hlavního pole jede stále s nalomenou lopatkou hrdina letošní Tour de France Lawson Craddock (Team EF Education First). Americký cyklista upadl hned v první etapě a je tedy obrovským bojovníkem letošní Staré dámy.

200km

V tuto chvíli čeká jezdce dvě stě kilometrů do cíle. Hlavní balík je stále pohromadě a žádný další nástup nebyl zaznamenán. Na levé straně peletonu můžeme vidět žlutě oblečeného Grega Van Avermaeta (BMC Racing Team).

203km

Peleton je stále pohromadě a zatím se nikdo do dalšího úniku nepouští. Že by nastal klid před samotnou bouří? Až na výjimky můžeme říct, že sledujeme hodně klidnou etapu. Ovšem stále závodníky čeká přes dvě stě kilometrů.

205km

Únik desetičlenné skupiny je u konce a celé pole je opět pohromadě. Můžeme ovšem očekávat, že další nástupy přijdou každou chvilku. Lotto NL – Jumbo zapracovalo na jedničku a jezdci tohoto celku mohou být spokojeni.

206km

Vypadá to, že velmi silná skupina peletonu neujede. Na špici hlavního polo se seřadil tým Lotto NL – Jumbo, který uprchlíky drží na dohled a dokonce je dojíždí. Náskok desetičlenné skupiny už je pouze pětivteřinový.

210km

Desetičlenná skupina v úniku si již vypracovala dvacetivteřinový náskok. Jsou v ní zatím Tony Gallopin, Oliver Naesen (oba AG2R La Mondiale),Edward Theuns (Team Sunweb), Simon Gerrans (BMC Racing Team), Yves Lampaert (Quick – Step Floors), Lukas Pöstlberger (Bora – Hansgrohe), Julien Vermote (Team Dimension Data), Arthur Vichot (Groupama – FDJ), Thomas de Gendt (Lotto Soudal) Michael Gogl (Trek – Segafredo).

213km

Spoustě týmů se nelíbí, kdo ujel a začíná se závodit. Do úniku naskočil také Yves Lampaert (Quick – Step Floors), jenž hlavní balík nenechává v klidu. Povede se tento únik udržet nebo hlavní balík zničí náskok velké skupiny.

214km

Thomas Degand (Wanty – Groupe Gobert) je zpátky v peletonu, ale hned po jeho návratu naskočilo do úniku hned několik jezdců. Tak kdo už se na to nemohl dívat a komu se podaří ujet.

215km

Thomas Degand (Wanty – Groupe Gobert) stále čeká a snaží se někoho z peletonu vyprovokovat. Jeho náskok už je pouze dvacetivteřinový a v hlavním balíku se nikdo na útok nechystá.

216km

Thomas Degand (Wanty – Groupe Gobert) se neustále ohlíží za sebe, kdy jej někdo dojede. Ovšem za ním se nacházejí pouze doprovodné vozy a hned za nimi celé hlavní pole. Očekávám, že se belgický závodník brzy do peletonu opět zařadí.

217km

Nebezpečná etapa by závodníky měla čekat v neděli, kdy se pojede na kostkách a z peletonu bude cítit velká nervozita v hlavním balíku. Ovšem vraťme se opět na silnici, kde Thomas Degand (Wanty – Groupe Gobert) má stále téměř padesáti sekundový náskok na peleton.

219km

Dnešní etapa začíná hodně zvolna a do úniku se opravdu nikomu nechce. Ovšem Thomas Degand (Wanty – Groupe Gobert) už v něm je a stále jede pouhých padesát vteřin před hlavním balíkem. Belgický závodních tak stále čeká, kdo ho zezadu dojede. Jenže to vypadá, že pokud jej někdo dojede, bude to celý peleton.

221km

Kde hledat favority dnešní etapy? Mezi ně by podle médií měli patřit Julian Alaphilippe (Quick – Step Floors), Peter Sagan (Bora – Hansgrohe), Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors) nebo André Greipel (Lotto Soudal).

222km

Thomasu Degandovi (Wanty – Groupe Gobert) se opravdu nechce jet a stále čeká, zda ho někdo zezadu nedojede. I z výrazu belgického cyklisty je vidět, že se raději zařadí do peletonu.

223km

Peleton nechal ujet uprchlíka lehce přes minutu a větší náskok mu zatím nedopřává. Je také možné, že Thomas Degand (Wanty – Groupe Gobert) pochopil, že sólo jízda není to pravé ořechové.

224km

Už nyní si Thomas Degand (Wanty – Groupe Gobert) říká o červené číslo pro největšího bojovníka této etapy. Ovšem Belgičan stále asi doufá,že za ním někdo další vyrazí.

225km

Peleton nikam nespěchá a nechá uprchlíka ujet. Thomase Deganda (Wanty – Groupe Gobert) čeká dlouhý závod na čele, který závodníka bude jistě bolet. Belgický cyklista už má minutový náskok.

227km

A je tu někdo jiný z týmu Wanty – Groupe Gobert, který se vydal do osamoceného úniku. Tímto jezdcem je Belgičan Thomas Degand. Uvidíme, zda se k němu někdo přidá, nebo tento jezdec prožije svou etapu slávy. Ovšem nevypadá to, že by za ním někdo chtěl vyrazit.

228km

Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) chtěl odjet peletonu, ovšem v okamžiku, kdy zjistil, že by se jednalo o sóloúnik, zařadil zpátečku.

229km

Peleton je stále pohromadě a nikomu se zatím moc do dlouhého úniku nechce. Jezdci si mezi s sebou povídají a uvidíme, kdo z nich to zkusí a hlavně kdy.

Start

Rozhodčí odmával etapu číslo sedm a čeká nás již zmiňovaných 231 kilometrů. Hned od úvodu se někteří jezdci snaží odpoutat od peletonu, tak uvidíme, komu z nich se to podaří.

Posledních pět set metrů a jdeme do závodu!
Aby se jezdci dostali do cílového města Chartre, musejí absolvovat dva tisíce výškových metrů. Očekávaný příjezd do tohoto města by měl být asi v 17 hodin 45 minut a v závěru byl mělo dle některých předpovědí pršet.
Závodníci jsou stále za vozem rozhodčích a na samotný start jich ještě schází čtyři kilometry. V peletonu je zatím vidět pohoda, ale to se za pár okamžiků už bude měnit.
V letošní Tour už nefiguruje šest závodníků, jimiž jsou Axel Domont (AG2R La Mondiale), Luis León Sanchez (Astana Pro team), Tsgabu Gebremaryam Grmay (Trek – Segafredo), Robert Kišerlovski (Team Kaťuša Alpecin) Tiesj Bennot (Lotto Soudal) a hlavně Michael Matthews (Team Sunweb), jenž byl pro svůj celek lídrem.
Jezdcům zbývá do startu asi osm kilometrů, kdy volně pojedou za vozem pro rozhodčí. Následně opět můžeme očekávat nástupy do úniku. Zcela jistě očekávám v úniku někoho z týmu Direct Energie, kteří v každé etapě měli někoho mezi uprchlíky.
V sedmé etapě nečeká závodníky nic jednoduchého, vždyť v posledních dvou nastoupali přes pět tisíc výškových metrů. Dnes jezdce čeká sprinterský dojezd, takže je tu další šance pro Petera Sagana (Bora – Hansgrohe) nebo Fernanda Gaviria Rendona (Quick – Step Floors).
Ještě jednou vítám u sedmé etapy nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France všechny nadšence tohoto sportu. S červeným číslem pro největšího bojovníka minulé etapy ponese na dresu Damien Gaudin (Direct Energie), jenž byl dlouhou dobu v úniku.
Pojďme se podívat do průběžných výsledků o cenné trikoty:

Průběžné pořadí (žlutý dres):

1. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) 22h 35' 46''
2. T.J. Van Garderen (BMC Racing Team) + 0'03''
3. Geraint Thomas (TEAM SKY) +0'03''
4. Julian Alaphilippe (Quick – Step Floors) +0'06''
5. Philippe Gilbert (Quick – Step Floors) +0'12''
6. Bob Jungels (Quick – Step Floors) +0'18''

Bodovací soutěž (zelený dres):

1. Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) 199 bodů
2. Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors) 156 bodů
3. Alexander Kristoff (UEA Team Emirates) 88 bodů

Vrchařská soutěž (puntíkatý dres):

1. Toms Skujins (Trek – Aegafredo) 6 bodů
2. Sylvain Chavanel (Direct Energie) 4 body
3. Dion Smith (Wanty – Groupe Gobert) 4 body

Průběžné pořadí mladých jezdců (bílý dres):

1. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) 22h 36' 49''
2. Egan Arley Bernal Gomez (Team SKY) + 0'27'
3. Pierre Roger Latour (AG2R La Mondiale) + 2'17'
Vítám vás u sedmé etapy Tour de France, která je zároveň letos i nejdelší. Etapa z Fougères do Chartres měří 231 kilometrů. Cyklisté mají za s sebou už 999,5 kilometrů a zatím je na vedoucí pozici Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), jenž má třívteřinový náskok na Gerainta Thomase (TEAM SKY) a T.J. Van Garderena (BMC Racing Team).
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:20.

7. etapa: Fougères - Chartres

Vítěz: D. Groenewegen (TLJ)

konec

Zpět na online


Statistiky:
NONVILLIERS-GRANDHOUX – bonusová prémie
1. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) 3 vteřiny
2. Stefan Küng (BMC Racing Team) 2 vteřiny
3. Marcus Burghardt (Bora – Hansgrohe) 1 vteřina
BERD'HUIS – sprinterské prémie
1. Laurent Pichon 20 bodů
2. Fernando Gaviria 17 bodů
3. Peter Sagan 15 bodů
4. Alexander Kristoff 13 bodů
5. Max Richeze 11 bodů
6. Daniel Oss 10 bodů
7. Patrick Bevin 9 bodů
8. Maciej Bodnar 8 bodů
9. Andrea Pasqualon 7 bodů
10. Michael Schär 6 bodů
11. Stefan Küng 5 bodů
12. Richie Porte 4 body
13. Edvald Boasson Hagen 3 body
14. Andrey Amador 2 body
15. Rory Sutherland 1 bod
Côte du Buisson de Perseigne - vrchařská prémie (puntikatý dres)
1. Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert) 1 bod
Průběžná pořadí o cenné dresy po šesté etapě:
Průběžné pořadí (žlutý dres):

1. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) 22h 35' 46''
2. T.J. Van Garderen (BMC Racing Team) + 0'03''
3. Geraint Thomas (TEAM SKY) +0'03''
4. Julian Alaphilippe (Quick – Step Floors) +0'06''
5. Philippe Gilbert (Quick – Step Floors) +0'12''
6. Bob Jungels (Quick – Step Floors) +0'18''

Bodovací soutěž (zelený dres):

1. Peter Sagan (Bora – Hansgrohe) 199 bodů
2. Fernando Gaviria Rendon (Quick – Step Floors) 156 bodů
3. Alexander Kristoff (UEA Team Emirates) 88 bodů

Vrchařská soutěž (puntíkatý dres):

1. Toms Skujins (Trek – Aegafredo) 6 bodů
2. Sylvain Chavanel (Direct Energie) 4 body
3. Dion Smith (Wanty – Groupe Gobert) 4 body

Průběžné pořadí mladých jezdců (bílý dres):

1. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) 22h 36' 49''
2. Egan Arley Bernal Gomez (Team SKY) + 0'27'
3. Pierre Roger Latour (AG2R La Mondiale) + 2'17'