Menu

Další

Tour de France

5. etapa: Lorient - Quimper

Vítěz: P. Sagan (BOH)

konec

11.07.2018, 12:40 • Tomáš Kubečka

Z mé strany je to vše! Děkuji Vám za pozornost a těším se u sledování dalších přenosů. Pěkný den! (17:43:40)
Van Avermaet tak i v dnešní etapě udržel žlutý dres pro vedoucího závodního letošního ročníku Tour de France!
Celkové pořadí

1. P. Sagan (BOH) 4h58´06´´
2. S. Colbrelli (TBM)
3. P. Gilbert (QST)
4. A. Valverde (MOV)
5. J. Alaphilippe (QST)
6. D. Martin (UAD)
7. G. Van Avermaet (BMC)
8. S. Kragh Andersen (SUN)
9. A.Pasqualon (WGG)
10. V. Nibali (TBM)
Sagan za dnešní výhru dostává třicet bodů do bodovací soutěže a opět odskočí Gavíriovi!

Dojezd dnešní etapy

Peter Sagan si skvěle hlídal svou pozici a zaútočit sto padesát metrů před cílem! Slovenský cyklista má z výhry obrovskou radost!

CÍL

Nakonec je to Peter Sagan! Gilbert zaútočil příliš brzy!

500 m

Gilbert útočí na zisk žlutého trikotu!

1 km

Na posledním kilometru čeká jezdce převýšení 48 metrů!

1 km

Peter Sagan jede skvěle pozičně! Slovenský závodník jede kolem pátého místa za závodníky Teamu Sky. Na třetí pozici se veze Froome.

2 km

Už se jede opravdu naplno! Závěr dnešní etapy bude nesmírně náročný! Poslední kilometr nabídne zajímavé stoupání.

3 km

Na čele dnes chybí také Gavíria. Dnes skutečně nesledujeme etapu s dojezdem pro typické spurtery. Na čele stále operuje Team Sky.

4 km

Na čele se začínají seřazovat spurteři. Peter Sagan si hledá místečko na levé straně pelotonu. Dnes má k sobě několik stájových kolegů.

5 km

Do cíle schází posledních pět kilometrů. Za malou chvíli čeká na cyklisty poslední sjezd dnešní etapy.

6 km

Rein Taaramae se nechal dojet. Na čele pelotonu už operují cyklisté ze stáje Sky. Do čela se derou i závodníci Astany a Quick Stepu.

8 km

Estonský cyklista si vypracoval dvacetisekundový náskok. Uvidíme, zda cyklista domácí stáje Direct Energie dotáhne dnešní etapu do vítězného konce.

9 km

Rein Taaramae zkouší několik kilometrů před cílem zaútočit! Fantastický časovkář si vypracoval náskok, ale peloton znovu vypadá klidný!

10 km

Alaphilippe ještě chvíli zkoušel udržet svůj únik, ale proti početnému pelotonu nechtěl riskovat. V tuto chvíli jede startovní pole pohromadě.

12 km

Na bonifikační prémii byl jako první Alaphilippe, za kterým ihned vystartoval van Avermaet!

13 km

Peloton projíždí krátkým ale velice náročným sjezdem. Krátce po sjezdu následuje kopec, na kterém je bonifikační prémie.

15 km

Vedoucí dvojice se už blíží k bonifikační zóně, kde si rozdělí vteřinky. Pro peloton zbyde jedna jediná vteřinka.

17 km

Nyní se jede po opravdu hodně úzkých silnicích. Peloton zatím působí hodně klidným dojmem a snaží se předejít riziku nebezpečných pádů.

19 km

Peloton pomalu začíná stahovat náskok cyklistů ve vedení. Náskok se tenší opravdu po malých kouscích.

21 km

Do cíle dnešní etapy schází posledních dvacet kilometrů. Vedoucí skupina má dvacetisekundový náskok. Tohle bude hodně zajímavý dojezd.

23 km

Na poslední vrchařské prémii dnešního dne uspěl Tom Skujinś! Lotyšský cyklista má stejný počet bodů jako Chavanel, ale v celkovém pořadí je na tom hůře.

24 km

V jedné z ostrých zatáček došlo k pádu! Podle všeho se ale vyhnul největším favoritům na celkové umístění. Vedoucí trojici chybí na vrchol poslední vrchařské prémie poslední kilometr.

25 km

Peloton nyní zabral a snížil náskok vedoucích jezdců pod minutu. Čeká nás opravdu zajímavý dojezd dnešní etapy, po kterém se může měnit jezdec ve žlutém.

27 km

Cyklistům zbývá posledních pět kilometrů na poslední vrchařskou prémii dnešní etapy. Poté ale jezdce nadále čeká velmi náročná trasa.

29 km

Sylvain Chavanel se po skvělém výkonu během dnešní etapy zařadil na chvost samostného pelotonu. Na čele jedou jezdci BMC a Astany.

31 km

Vedoucí trojice se nadále pravidelně střídá v diktování tempa na čele závodu. Peloton stále drží rozestup v blízkosti dvou minut.

33 km

Na čele pelotonu jsou trošičku překvapivě vidět dresy stáje Astana. Závodníci kazašského celku jsou na čele pelotonu v sedmi lidech.

35 km

Závěr etapy bude velice rychlý. Peloton pomaličku začíná ukrajovat vteřinky z náskoku vedoucí trojice.

37 km

Náskok vedoucích závodníků stále činí dvě minuty. Peloton zatím drží rozestup na této hodnotě. Další útoky tak nepřicházejí.

39 km

Také André Greipel má problémy. Spurteři v kopcích opravdu začínají ztrácet. Nejhůře ze všech hvězd je na tom ale Marc Cavendish.

41 km

V tuto chvíli se nechal pohltit i Sylvain Chavanel. Francouzský cyklista dnes odvedl skvělou práci a v zítřejší etapě může obléci puntíkovaný trikot.

43 km

Předposlední vrchařskou prémii už má za sebou také peloton. Rozdíl mezi vedoucí dvojicí a hlavním polem nyní činí něco málo přes dvě minuty.

45 km

Na další vrchařské prémii vítězí Tom Skujinś, který v závěru stoupání setřásl své pronásledovatele a dojel si pro dva body do bodovací soutěže!

46 km

Další útok na čele! Sylvain Chavanel už na nástup dvojice cyklistů nereaguje. Francouzský cyklista dnes odvedl moře práce.

47 km

Julien Vermote se nechal pohltit pelotonem. Může se stát, že právě on dostane úkol počkat na Marca Cavendishe a dotáhnout britského spurtera do cíle.

49 km

Závodníci už najeli do posledních padesáti kilometrů dnešní etapy. Vedoucí skupina má na peloton stosekundový náskok.

52 km

Náskok vedoucí skupinky už spadl pod dvě minuty. Mark Cavendish na vedoucí jezdce ztrácí už pět a půl minuty!

54 km

Sylvain Chavanel má na čele závodu ve čtyřčlenné skupince svého stájového kolegu z týmů Direct Energie. Francouzský cyklista potřebuje, aby skupina dobře spolupracovala.

57 km

Offredo upadl a je hodně frustrovaný! Upadl také Smith, který jede v puntíkovaném dresu. Chavanel už je velmi blízko k zisku tohoto trikotu.

59 km

Také Chavanel už vzdal svou individuální snahu na čele a nechal se dojet skupinkou pronásledovatelů.

62 km

Chris Froome už má kolem sebe další stájové kolegy a kolonou vozidel se vrací do pelotonu. Naštěstí pro Brita jej technické problémy postihly více než šedesát kilometrů před cílem.

64 km

Sylvain Chavanel uspěl na další vrchařské prémii a hodně se přiblížil k zisku puntíkatého dresu pro zítřejší den!

64 km

Chris Froome má další problémy! Britský závodník má velké problémy s kolem a musí jej měnit! Okamžitě mu ale pomáhá Kwiatkowski.

66 km

Chavanelovi chybí poslední dva kilometry do další vrchařské prémie. Pokud francouzský cyklista opět zvítězí, měl by si zajistit puntíkovaný dres.

68 km

Také skupinka za Chavanelem už se začíná trhat. No, poslední minuty jasně ukazují, že dnes budeme sledovat hodně zajímavý dojezd.

69 km

Také Marcel Kittel má problémy! Jeden z nejlepších spurtérů podobně jako Cavendish jede daleko za pelotonem.

71 km

Chavanelův náskok se během posledních kilometrů začíná zmenšovat. Nyní už to jsou pouze tři minuty a deset sekund. Za pelotonem naopak zaostává Cavendish.

74 km

Chavanelův náskok se ztenčil na tři a půl minuty. Pětice jezdců, která Francouze pronásleduje, se pravidelně střídá v určování tempa.

76 km

Na vrchol třetí vrchařské prémie chybí Chavanelovi dvanáct kilometrů. Vypadá to, že francouzský cyklista se po dnešní etapě posune do puntíkovaného dresu.

78 km

Jeden z jezdců týmu Bora už jede spolu s cyklisty BMC na čele pelotonu. Quickstep se zatím neangažuje.

80 km

Gesbert se rozhodl vrátit do pelotonu. Při pádu se mohl poranit, a proto pro něj bude lepší, když dnešní etapu dojedu v klidu v hlavním poli.

82 km

Elie Gesbert při jednom ze sjezdů vyjel mimo silnici a upadl. Jeho pád nevypadal vůbec dobře, ale Gesbert už je zpátky v sedle a pokračuje.

84 km

Rozestup mezi Chavanelem a pelotonem je stále čtyři minuty. Na skupinu šesti pronásledovatelů má Chavanel k dobru čtyřicet sekund.

87 km

Chavanel už míří k další vrchařské prémii. 64 kilometrů před cílem čeká na cyklisty první kopec třetí kategorie letošního ročníku.

91 km

Sylvain Chavanel projel vrchařskou prémii na Cote de Trimen a získává svůj druhý bod do vrchařské soutěže!

92 km

Chavanel už stoupá na Cote de Trimen. Stoupání je dlouhé 1600 metrů se sklonem 5,6%. I tady byl měl Francouz vrchařskou prémii vyhrát.

93 km

Sylvain Chavanel jede skvěle i ve sjezdu. Francouzský cyklista dnes hýří energií a nepouští své soupeře na dohled.

96 km

Do problémů se dostává také Mark Cavendish. Slavný spurter zaostává hned na prvním kopci. Nikdo z jeho týmů mu zatím nepřijel pomoci.

97 km

Mezi Chavanelem a šesticí uprchlíků už je rozdíl pětatřiceti sekund. Hlavní peloton ztrácí na francouzského cyklistu zhruba čtyři minutky.

99 km

Sylvain Chavanel po svém triumfu na sprinterské prémii vyhrál také první vrchařskou prémii!

99 km

Sylvain Chavanel se vydal do útoku! Francouzský tenista letos dost možná jede svou poslední Tour de France v kariéře a snaží se být hodně vidět!

102 km

Vedoucí sedmička právě překonala polovinu dnešní etapy. Cyklisté na čele se pomalu blíží k první vrchařské prémii dnešní etapy.

104 km

Náskok vedoucí sedmičky se zmenšil na čtyři minuty. Nyní už se silnice začíná mírně zvedat. Druhá polovina dnešní etapy nabídne více kopců.
Výsledky sprinterské prémie

1. Sylvain Chavanel 20 bodů
2. Nicolas Edet, 17
3. Jasper De Buyst, 15
4. Elie Gesbert, 13
5. Julien Vermote, 11
6. Lilian Calmejane, 10
7. Tom Skujins, 9
8. Fernando Gaviria, 8
9. Peter Sagan, 7
10. Alexander Kristoff, 6
11. Arnaud Démare, 5
12. André Greipel, 4
13. Max Richeze, 3
14. Marcel Kittel, 2
15. Ilnur Zakarin, 1

106 km

Hned po sprinterské prémie přišla na řadu občerstvovací stanice. Peloton nyní poněkud zpomalil.

110 km

Sprinterskou prémii už má za sebou také hlavní balík cyklistů! Pro osm bodů za osmé místo si dojel Gavíria. Hned za ním prosvištěl sprinterskou prémií Peter Sagan.

112 km

Průjezd sprinterskou prémií

112 km

Vedoucí sedmička na sprinterské prémii zrovna nesprintovala! Jako první projel prémii Sylvain Chavanel, který sklidil potlesk!

113 km

Sedmičce na čele chybí poslední kilometr na sprinterskou prémii. Hodně aktivní je zatím Sylvain Chavanel.

115 km

Lukas Postlberger, rakouský šampión, musel dojet k doprovodnému vozidlu, u kterého se nechal ošetřit. Podle všeho ale bude bez problémů pokračovat.

117 km

Vedoucí skupině zbývá do sprinterské prémie posledních pět kilometrů. Uvidíme, který ze sedmi jezdců na čele si připíše dvacet bodů za vítězství.

119 km

Na čele pelotonu už vykukuje také Peter Sagan. Sprinterské týmy si s blížící se prémií hledají nejlepší místo pro zisk cenných bodů do soutěže o zelený dres.

121 km

Do sprinterské prémie zbývá deset kilometrů a náskok vedoucí skupinky už se znovu pohybuje v blízkosti pěti minut.

123 km

Peloton před sprinterskou prémií navýšil tempo a snížil náskok vedoucí skupiny o půl minuty. Za stáji BMC se začínají šikovat dresy týmů AG2R.

125 km

Náskok vedoucí sedmičky před sprinterskou prémií narostl na pět minut. Očekává se, že peloton soupeře do většího náskoku nepustí.

127 km

BMC se na čele pelotonu snaží zvyšovat tempo, jenže žádný jiný tým na jejich snahu nereaguje. Cyklisté v černočerveném musí dřít sami.

129 km

Do sprinterské prémie zbývá zhruba sedmnáct kilometrů. Sprinteři si dnes body rozeberou opravdu brzy. Poté už nás čeká jedna horská prémie za druhou.

131 km

Připomínám, že před dnešní etapou z letošní Tour de France odstoupil Michael Matthews, který dnes plánoval atak na etapové vítězství.

133 km

Peloton je na uzší silnici poněkud roztahaný. Jezdci BMC stále jedou na čele. V zadní části trošičku ztrácí cyklisté Cofidisu.

135 km

Závodníci se pomalu blíží k sprinterské prémii. Největší porci bodů si rozeberou jezdci v úniku. Gavíria se Saganem se spolu poperou o osm bodů.

137 km

Náskok vedoucího celku se nadále pohybuje kolem čtyř minut. Na čele pelotonu odvádí skvělou práci jezdci stáje BMC.

140 km

Cyklisté by ještě hodinu měli jet po rovině. Poté už přijdou na řadu první vrchařské prémie dnešní etapy.

142 km

Vozovka se v dalších částech etapy bude ještě více zužovat. Stáj BMC se stále drží na čele pelotonu. Přetlačované by dnes mohly přinést nějaké pády.

144 km

Pro Latoura už to dnes byla druhá zastávka, kterou způsobily technické problémy. Francouzský cyklista dnes prostě nemá svůj den.

146 km

Pierre Latour se musel odpojit od hlavního pole. Důvodem byly technické problémy. Během pár chvil by se měl vrátit do pelotonu.

148 km

Peloton projíždí kolem zámku Kariolet, který byl perlou devatenáctého století. Na trati se zatím nic nemění. Stále se jede při stejném rozestupu.

150 km

Michal Kwiatkowski z Teamu Sky před dnešní etapou avizoval, že dnes bude pomáhat Froomovi, aby nenebral další časové manko.

152 km

I v dnešní etapě se cyklisté pohybují na pobřeží. Ve druhé části etapy nás čekají horské prémie. Dá se předpokládat, že se bude měnit dres pro nejlepšího vrchaře.

155 km

Lotto Jumbo zatím poklidně vyčkává v zadní části pelotonu. Vedení uprchlíků na čele mezitím narostlo na čtyři minuty.

158 km

Náskok vedoucí sedmičky se stále pohybuje kolem tří minut a třiceti sekund. Na čele pelotonu pokračují jezdci BMC.

161 km

Peloton se rozhodl, že náskok vedoucí skupinky nepustí přes tři a půl minuty. Zatím se jede v hodně slušném tempu.

164 km

Závodníci stáje Cofidis se pohybují na chvostu pelotonu. Na jeho čele naopak pochopitelně jedou cyklisté odění v dresech BMC.

166 km

I dnes na peloton čeká velké množství kruhových objezdů, které závodníkům mnohdy dělají obrovské problémy a může na nich docházet k nepříjemným pádům.

168 km

Sylvain Chavanel dnes může napodobit svého týmového kolegu Cousina, který včera vybojoval ocenění pro nejaktivnějšího jezdce etapy.

171 km

Na trase se nyní prakticky nic neděje. Skupina sedmi uprchlíků jede o tři minuty napřed. V úniku jsou opět jezdci týmu Direct-Energie.

174 km

Sylvain Chavanel se nyní zařadil na samotný chvost vedoucí skupiny. Je vidět, že jezdci se pravidelně střídají, aby udrželi nastolené tempo.

176 km

Tempo se nyní poněkud uklidnilo. Náskok vedoucí sedmičky se ustálil na hranici třech minut.

179 km

Na čele pelotonu jede sedmička cyklistů v dresu stáje BMC. Na samotném chvostu pelotonu potom vidíme cyklisty v barvách Cofidisu.

181 km

Náskok sedmičky na čele vystoupal na tři minuty. Team Sunweb dnes není moc vidět. Bez Matthewse se dnes zřejmě nebudou snažit útočit.

184 km

Na čele pelotonu operují cyklisté ze stáje BMC. Vypadá to, že i dnes bude pokračovat nastolený trend a skupinka nenavýší své vedení nad pět minut.

186 km

Skupina sedmi závodníků na čele aktuálně nadále navyšuje svůj náskok. Skupiny vedoucích závodníků už jede takřka o tři minuty napřed.

189 km

Další překvapivá zpráva! Do dnešní etapy vůbec nenastoupil Michael Matthews, který v noci bojoval s horečkou. Doktor mu nakonec zakázal start!

191 km

Náskok vedoucí skupinky nadále roste. Na čele jedou Gesbert, Vermote, De Buyst, Calmejane, Chavanel, Skujins and Edet.

194 km

Skupinka uprchlíků si rychle vytvořila více než minutový náskok. Na čele pelotonu nyní jedou závodníci ze stáje BMC. Tempo se nyní uklidnilo.

196 km

Vypadá to, že tento únik už bude úspěšný. Na čele se tedy vytvořila skupinka sedmi jezdců, na kterou se ze zadních pozic snaží dotlačit ještě jeden jezdec.

197 km

Na čele se nám pomalu utváří skupinka uprchlíků. Vše začal Sylvain Chavanel, ke kterému se pomalu přidávají další jezdci. Nyní jich jede už osm.

198 km

O další útok se nyní pokusil Sylvain Chavanel. Francouzský cyklista je v úvodu letošního ročníku velice aktivní a i dnes o sobě ze začátku dává vědět.

199 km

Na čelo se vydal také Tony Martin, který se snaží zabrzdit pokus o útok. Martin má informace, že někdo z jeho týmu se ocitl v pádu a snaží se pomoci.

201 km

Hned na začátku etapy tady máme první pád! Na zemi skončili závodníci Teamu Sky, Katusha a Movistaru. Chris Froome se incidentu stačil vyhnout.

202 km

Pole už se začíná trhat! Na čele jsou hodně vidět dresy francouzských stájí. Drží se ale také cyklisté týmu Lotto-Soudal.

203 km

Hned od úvodních kilometrů bychom měli sledovat četné pokusy o úniky. Dnešní etapa je totiž první, ve které by nemuselo dojít k hromadnému spurtu.

204 km

Pátá etapa letošního ročníku Tour de France byla oficiálně odstartována!
V zeleném dresu se dnes znovu můžeme těšit na Petera Sagana, který ve včerejším dojezdu skončil na druhém místě za Gavíriou! Slovenský cyklista tak pokračuje ve své cestě za ziskem zeleného trikotu.
Průběžné pořadí vrchařů po třetí etapě (puntíkatý trikot)

1. Dion Smith (Wanty – Groupe Gobert) 1 bod
2. Kevin Ledanois (Team Fortuneo – Samsic) 1 bod
3. Anthony Perez (Cofidis, Solutions Credits) 1 bod
Průběžné pořadí po čtyřech etapách:

1. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) 13h 33' 56''
2. T.J. Van Garderen (BMC Racing Team) + 0'00''
3. Geraint Thomas (TEAM SKY) +0'03''
4. Philippe Gilbert (Quick – Step Floors) +0'05''
5. Bob Jungels (Quick – Step Floors) +0'07''
6. Julian Alaphilippe (Quick – Step Floors) +0'07''
7. Tom Dumoulin (Team Sunweb) +0'11''
8. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) +0'11''
9. Michael Matthews (Team Sunweb) +0'11''
10. Rigoberto Uran (Team EF Education First) +0'35''
Etapa

Dnešní etapa nabídne klasickou Bretaň. Peloton čeká 204 kilometrů dlouhá trasa, na které absolvuje hned pět vrchařských prémií. Na závěr etapy na cyklisty čeká 4,8% prudké stoupání, ve kterém se bude sprintovat o bonusové vteřinky.
Dobré odpoledne všem příznivcům cyklistiky! Vítejte u sledování textového přenosu z páté etapy Tour de France 2018. Peloton dnes absolvuje trasu z Lorientu do Quimper.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:20.

5. etapa: Lorient - Quimper

Vítěz: P. Sagan (BOH)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné pořadí etapy
1. P. Sagan (BOH) 4h58´06´´
2. S. Colbrelli (TBM)
3. P. Gilbert (QST)
4. A. Valverde (MOV)
5. J. Alaphilippe (QST)
6. D. Martin (UAD)
7. G. Van Avermaet (BMC)
8. S. Kragh Andersen (SUN)
9. A.Pasqualon (WGG)
10. V. Nibali (TBM)
Výsledky sprinterské prémie
1. Sylvain Chavanel 20 bodů
2. Nicolas Edet 17
3. Jasper De Buyst 15
4. Elie Gesbert 13
5. Julien Vermote, 11
6. Lilian Calmejane 10
7. Tom Skujins 9
8. Fernando Gaviria 8
9. Peter Sagan 7
10. Alexander Kristoff 6
11. Arnaud Démare 5
12. André Greipel 4
13. Max Richeze 3
14. Marcel Kittel 2
15. Ilnur Zakarin 1