Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference HC Dukla Jihlava

konec

24.04.2018, 13:00 • Horácký zimní stadion • Tomáš Lysý (@tomaslysy86)

Konec

Tisková konference HC Dukla Jihlava byla ukončena. (13:50:18)
"Když město Jihlava v roce 1998 Duklu koupilo, tak jí zachránilo. Kdyby to neudělalo, už by tady Jihlava nebyla. Vím, že město Jihlava nabízí Duklu, ale jsem v tomhle trošku skeptický," říká Bedřich Ščerban.
Uživí se v Jihlavě dva kluby v nejvyšší soutěži (fotbal a hokej)? "Dva kluby se tady uživí, teď tomu tak bylo. Z hlediska průměrné návštěvy jsme měli osmou nejvyšší návštěvnost v extralize, dle velikosti města třetí největší. Zájem o hokej je tu enormní. Když nic jiného, tak tenhle rok působení v extralize nám ukázal, jaký obrovský potenciál v Dukle máme," ví moc dobře Bedřich Ščerban.
"Co bych chtěl od města jako o majitele klubu? No, za rok se jim asi nový stadion nepodaří postavit," říká Bedřich Ščerban s tím, že moc dobře ví, kde Duklu nejvíce tlačí bota. Prozrazuje, že mu psal fanoušek Vítkovic, který zde byl při zápasu Jihlava – Vítkovice na extralize. S tím, že byl na Horáckém zimním stadionu naposled před 40 lety a za tu dobu se stadion prakticky nezměnil... "Když se třeba podíváme, jak mšsta Hradec Králové nebo Kladno podporují hokej. Ale nechci si stěžovat a kategoricky odmítám, že by ze strany města Jihlava byly nějaké tlaky, abychom sestoupili."
"Extraligový rozpočet budeme těžko udržovat, jelikož odpadnou příjmy od marketingové partnera extraligy BPA. Doufám, že sponzoři, tak jak nás podporovali letos, zůstanou. Ale jde to všechno ruku v ruce. Baráž končí pozdě a musíme jít souběžně. S Pavlem Faltou, který má vše na starosti, musíme jednat o penězích. S Petrem Vlkem zase jednáme o týmu," říká Bedřich Ščerban s tím, že by měl být rozpočet na A-tým kolem 9 milionů.
"Jsem ochoten využít všech cest, aby byla Dukla v extralize byla. Samozřejmě všech možných a férových cest. Fanoušci mi třeba říkali, co a jak jinak. Na některé věci jsem odpovídal, že o nabízené cesty nemám zájem a některé se vůbec nechci učit," říká Bedřich Ščerban s tím, že když Kometa usilovala o koupi licenci, tak s majitelem Znojma panem Vlasákem jednal, stejně tak před dvěma lety v případě Karlových Varů. "Sportovní cesta je samozřejmě ta nejhezčí, ale pokud by nabídka na extraligovou licenci byla, jednal bych."
"Do politiky se nechystám," odpovídá na další dotaz Bedřich Ščerban. Z mého osobního pohledu jako komentátora jedině dobře...
"Pokud se podívám na podobu kádru, tak půlka týmu by měla zůstat. Někteří hráči odchází zpět do zahraničí, bude jim 1. liga málo. Někteří se rozhodují. Naší prioritou je gólman," říká Bedřich Ščerban.
Reakce hráčů, jestli chtějí zůstat a znovu extraligu vybojovat, místo toho aby dali přednost extralize jinde. "Někteří hráči si dali čas na rozmyšlenou, někteří mají nabídky odjinud. Nerad bych to postavil do té role, že když tady hráči nebudou, tak na ně hned začneme plivat. Třeba jsou hráči, kteří si extraligu chtějí zahrát, za Duklu nemůžou, tak prostě půjdou jinde. I mě se po extralize už stýská, když vidím tu atmosféru, prezentaci, zprávy, všech zainteresovaných lidí, média... Tenhle kolotoč a zájem diváků, fanoušků, televizí, po tom se mě osobně stýská a chápu, že někteří hráči to mají stejné a dají přednost extralize. Budeme se snažit dát s trenéry dohromady takový tým, aby ambice byly co nejvyšší. Je to náš záměr, ale uvidíme, jak dáme dokupy rozpočet. Podívejte se na Kladno, na Motor. Podívejme se na Kometu, ta má 13. titul, ale do extraligy nakonec šla až převodem licence. Tyhle týmy měly zázemí jinde a nepostoupily. My ano..., povídá boss Dukly.
"Sportovního manažera jsme neměli, jsou to náklady navíc. Máme jednu ekonomku, která dělá účetnictví Dukle, mládeži, turnikety, pokladny, má na starosti rozhodčí. I ekonomka by potřebovala, aby přišel někdo navíc. Ale to jsou náklady navíc, které musíme mít zabezpečené. Takhle děláme všichni všechno. Zdeněk Drla chodí hlásit do boxů, Tomáš Lysý dělal nedávno ještě onlajny... Více lidí si do managementu prostě nemůžeme dovolit," sděluje Bedřich Ščerban. "Zašil jsem tady hodně lidí, kteří po sestupu brečelo. Lidi, kdo tady dělají, dělají pro klub jako pro rodinnou formu, a pak třeba i ten neúspěch citově hůře snášejí."
"Naším cílem je postavit tým a bojovat o extraligu. Když se to povede, tak paráda. Když se to nepovede, uvidíme," sděluje Bedřich Ščerban.
"Pod smlouvou je třeba Tomáš Čachotský, Adam Zeman, David Váňa," prozrazuje Bedřich Ščerban. "Josef Kořenář je pod smlouvou v San Jose, Kubu Škarka čeká draft a je jedničkou mezi gólmany v Evropě. Po draftu o jeho budoucnosti rozhoduje klub, který ho draftuje. Mezi gólmany nás čeká zásadní práce," říká Bedřich Ščerban. "S některými hráči už nepočítáme, to vše ukáží následující dny," říká jednatel, jelikož sezona končí oficiálně 30.4.2018
Ke hráčskému kádru: "Naším cílem je vybudovat takový kádr, abychom hned mohli pomýšlet na úspěch. Je to dlouhá cesta, baráž jsme už zažili. Nechci říkat, že chceme hned postoupit, ale chtěli bychom, a s tímto cílem partnery oslovujeme a s tímto cílem skládáme tým. Samozřejmě jsou hráči, kteří vidí svojí ambici v extralize, čemuž lidsky rozumím. Bylo by špatně, kdyby neměly ty nejvyšší ambice," říká Bedřich Ščerban.
Vize na rozpočet pro příští rok. "Začali jsme hned v pondělí ráno schůzkou s trenéry. Se sponzory jsem během posledního zápasu prohodil nějakou řeč osobně, s jinými bych se rád sešel osobně. Čekám na návrhy schůzek a budeme jednat. Nemám informace, že by někdo řekl, že končí," říká jednatel klubu.
"Když jsme hráli WSM Ligu, tak rozpočet na A-tým byl 9 milionů. Nyní v TELH to bylo 19 milionů. Samozřejmě se mi vyjednávalo se sponzory lépe v Tipsport extralize ledního hokeje," říká Bedřich Ščerban a hlásá o odchovancích. "Jestli si někdo myslí, že 9 odchovanců v A-týmu je málo..."
"Rozpočet na A-tým byl 19 milionů. To se podařilo naplnit. Máme platební den v 15. den v každém měsíci. Peníze jsme rozesílali vždy k tomuto datu, proto je nesmysl, že bychom hráčům neplatili. Ekonomicky to dopadlo dobře. Do půlky června musíme podat report na ČSLH, to musí všechny týmy. Za sebe řeknu, že hráči budou mít 15. května 2018 všechny peníze do poslední koruny," prozrazuje Bedřich Ščerban.
"Je zde určitá skupina lidí, kteří týmu nepřejí, tak fámu vypustí, a něco se chytne. 95% lidí při přemýšlení nad fámou po chvíli musí zjistit, že to není pravda. Vždyť i tým byl tvořen hráči, o které třeba jinde nebyl zájem. I kluci by byli sami proti sobě, protože věděli, že pokud by chtěli hrát extraligu, tak ta největší šance je pro ně zase jenom v Dukle. KLUKY ZNÁM, BYL JSEM S NIMI V KONTAKTU ČASTO, DENNĚ. DÁM ZA NĚ RUKU DO OHNĚ, ale někteří lidé chtěli poškozovat, tak to dělali," hlásí Bedřich Ščerban.
David Kratochvíl o herním výpadku, že se vyvolala umělá panika na sociálních sítích a diskuzních forech, že Dukla dluží hráčům, nechce hrát extraligu kvůli stadionu, umělý tlak zvenčí... "Říkal jsem hráčům, ať nečtou názory zvenčí, nečtou sociální sítě. Spousta názorů je veřejná. Aby Davidu Váňovi, kterému je 20 let a udělal chybu a někdo mu hned napsal, že prodal zápas. To je úplně mimo mísu. Já sám vydával prohlášení, že to tak není. Tyhle řeči vydávala možná i skupina lidí, která nám úspěch nepřála. Jsou to nesmysly. Chtěl bych všechny fanoušky poprosit, aby se nad každým tvrzením zamysleli, protože na každém tvrzení hned najdou něco, co proste nemůže být pravda," důrazně upozorňuje Bedřich Ščerban. "Někteří hráči to těžce nesli. Když jsem v kabině viděl kluky, kteří jsou dolámaní, zranění. V kontextu těch tvrzení to bylo hodně těžké to chápat."
Karel Líbal o tom, co se po 4 kolech baráže, kdy byla Dukla první a s deseti body, stalo... Názor jednatele? "Tohle nezastíráme. Došlo k hernímu výpadku, který mohl být způsobený několika věcmi. Třeba pokles formy. Třeba po tom, co jsme škobrtli, tak tým tíhu hůře snášel, byť jsme hráče nesvazovali, nestresovali. Dělali jsme to, co bylo v našich silách. V téhle chvíli nevidím nic, co bychom v rámci možností měli udělat jinak."
David Vrbecký o zákulisí baráže, zda by Dukla udělala něco jinak, že Dukla byla moc hodná... "To je právě ten rozdíl. Ono to tak není. Nepatříme ale k těm týmům, který jde se stížností hned na veřejnost. Také jsme dávali podněty, jen jsme je veřejně neprezentovali. Za mě třeba jsem se ptal na hráče Litvínova Frola. Ptal jsem se na zápas Karlovy Vary – Litvínov. Ohledně stížností. Kajínek a Jiránek nebyli vyloučení a přesto dostali trest. Josef Skořepa měl po 3. kole TELH v zápasu proti Litvínovu zlomený nos, ale disciplinární komise rozhodla, že trest soupeře na 2 minuty, který to Skořepovi udělal, byl dostatečný...," říká Bedřich Ščerban. "Jsem v tomhle sebekritický. Měli jsme ten bod uhrát někde jinde, abychom to měli ve vlastních rukou. Ale řediteli extraligy jsem prezentoval, že vidím nekonzistentnost v rozhodování a nemyslí, si, že by některá rozhodnutí disciplinární komise byla správná," dodává jednatel Dukly Jihlava.

Tisková konference HC Dukla Jihlava

konec