Menu

Další

Cyklistika

Amstel Gold Race 2018

Víťaz: Michael Valgren (Astana)

konec

15.04.2018, 13:30 • Miroslav Kováčik sk

Michael Valgren nadväzuje na úspech Bjarna Riisa z roku 1997 a stáva sa druhým dánskym víťazom cyklistickej klasiky Amstel Gold Race. Ťažil z toho, že v záverečnej skupine mala Astana dvojnásobné zastúpenie. Jakobovi Fuglsangovi to viackrát nevyšlo, no atak Michaela Valgrena tri kilometre pred cieľom bol tým rozhodujúcim momentom. Čech Roman Kreuziger sa ho síce udržal, ale v záverečnom špurte mu už chýbali sily. Tretí skončil Enrico Gasparotto, no a hneď za ním prešiel cieľovou čiarou Peter Sagan. Škoda, dnes to mal Slovák výborne rozbehnuté na víťazstvo, ale aj štvrté miesto je vynikajúce. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim a prajem ešte pekný večer. (17:22:52)

CIEĽ

V poradí 53. ročník cyklistickej klasiky Amstel Gold Rade má prekvapujúceho víťaza. Je ním MICHAEL VALGREN z Astany, ktorý nastúpil tri kilometre pred cieľom a v záverečnom špurte zdolal Romana Kreuzigera. Český cyklista siahal na druhé víťazstvo na holandskej klasike, ale tesne mu uniklo. Tretí skončil Enrico Gasparotto a tesne pod stupňami víťazov sa umiestnil Slovák Peter Sagan.

1 km

Ťažko povedať, aký náskok si vypracovala vedúca dvojica, no môže to byť aj desať sekúnd. Vzadu sa príliš nejde a jediný, ktorý si to sám dostihuje je Enrico Gasparotto z tímu Bahrain Merida.

2 km

Peter Sagan si to kontroloval z prvej pozície. Na chvíľu ho vystriedal Alejandro Valverde, no vedel, že jeho útok by nemal veľké šance. Teraz to skúša Michael Valgren a za ním sa vydáva Roman Kreuziger.

3 km

Do konca zostávajú už len tri kilometre a vpredu je osemčlenná skupina, vrátane Petra Sagana a Romana Kreuzigera. Prevahu dvoch jazdcov má kazašská Astana, no útoky Jakoba Fuglsanga k ničomu neviedli. Vpredu je aj Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde či Tim Wellens.

5 km

Únik bol pred chvíľou pohltený, a tak si to o víťazstvo rozdajú najväčší favoriti. Roman Kreuziger momentálne vedie túto skupinu, hoci v jednej z ľavotočivých zákrut skoro spadol.

6 km

Peter Sagan je vo veľmi dobrej pozícii. Má okolo seba síce ešte viacerých favoritov, no pokiaľ to s nimi ustojí, mal by mať v závere navrch. Teraz rozprúdil tempo Jakob Fuglsang, no veľmi rýchlo ho dostihol Alejandro Valverde.

8 km

Skupina s Petrom Saganom stráca na čelo momentálne štvrťminútu. Odtrhnúť sa z nej snaží Jakob Fuglsang s ďalšími dvoma pretekármi, no vyzerá to tak, že ich snaha úspešná nebude. Dánovi príliš jeho kolegovia nechceli striedať.

10 km

Už len desať kilometrov zostáva do konca dnešných pretekov. Do pedálov teraz poriadne dupol Tim Wellens, ale jeho útok dlho nevydržal. Na druhej strane zaostáva Daryl Impey z tímu Mitchelton-Scott

13 km

Skupina okolo Petra Sagana už dostihla Grega van Avermaeta. Následne sa snažil zaútočiť Alejandro Valverde, ale vynikajúco si to postrážil Peter Sagan. Naopak, Philippe Gilbert trošku stráca a návrat medzi najlepších ho bude stáť veľké množstvo síl.

15 km

Zdvihol sa Greg van Avermaet a vytvoril si drobný odstup od skupiny okolo Petra Sagana. Osobne si však myslím, že sa to ešte spojí. Vedúca skupina s Romanom Kreuzigerom má k dobru 10-15 sekúnd, čo nie je veľa.

17 km

Na Caubergu zo skupiny hlavných favoritov chcel zaútočiť Julian Alaphilippe, ale jeho atak si postrážili jazdci tímu BMC Racing. Následne chvíľkové uspokojenie využil Peter Sagan a trošku popreháňal svojich hlavných rivalov.

19 km

Michael Matthews sa prepadne do skupiny za hlavnými favoritmi. Austrálčan dlho čakal na technické vozidlo a ani výmena kolesa netrvala krátko. Tretí z Bergenu si bude musieť dohnať stratu možno 30 sekúnd.

21 km

Taliansko-česká dvojica si vypracovala náskok 20 sekúnd pred hlavnou skupinou. Na pretekárov z úniku stráca ešte polminútu, ale zrejme sa na ňu dotiahne. Smolu má Michael Matthews, ktorý dostal defekt.

24 km

Odtrhla sa dvojička Enrico Gasparotto a Roman Kreuziger. Vidíme tak sympatický pokus aj zo strany českého cyklistu. Do čela skupiny favoritov však okamžite idú dresy Quick-Stepu Floors, a tak si myslím, že tento atak nebude úspešný.

26 km

Ion Izagirre si dlho svoje chvíle slávy neužil a bol dostihnutý skupinou favoritov. Na chvíľu skúsil zaútočiť aj Peter Sagan, ale okamžite sa na neho nalepil Greg van Avermaet so Sonym Colbrellim. Teraz tempo udáva Dán Jakob Fuglsang.

Amstel Gold Race 2018

Víťaz: Michael Valgren (Astana)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Najlepšia desiatka dnešných pretekov:
1. Michael Valgren (Astana)
2. Roman Kreuziger (Mitchelton – Scott)
3. Enrico Gasparotto (Bahrain Merida)
4. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
5. Alejandro Valverde (Movistar)
6. Tim Wellens (Lotto Soudal)
7. Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors)
8. Jakob Fuglsang (Astana)
9. Lawson Craddock (EF Education First Drapac)
10. Jelle Vanendert (Lotto Soudal).

Kopcovité úseky na záverečných 100 km:
99,3 km: Vrakelberg (dĺžka: 900 m; sklon: 3,4 %)
91,4 km: Sibbergrubbe (dĺžka: 2100 m; sklon: 3,6 %)
87,0 km: Cauberg (dĺžka: 800 m; sklon: 6,5 %)
82,5 km: Geulhemmerberg (dĺžka: 1,2 km; sklon: 4,6%)
69,5 km: Bemelerberg (dĺžka: 900 m; sklon: 4,5 %)
54,0 km: Loorberg (dĺžka: 1500 m; sklon: 5,3 %)
44,1 km: Gulpenerberg (dĺžka: 600 m; sklon: 5,7 %)
38,7 km: Kruisberg (dĺžka: 600 m; sklon: 8,8 %)
36,7 km: Eyserbosweg (dĺžka: 900 m; sklon: 9,3 %)
32,9 km: Fromberg (dĺžka: 1600 m; sklon: 3,6 %)
28,4 km: Keutenberg (dĺžka: 1200 m; sklon: 5,9 %)
18,3 km: Cauberg (dĺžka: 800 m; sklon: 6,5 %)
13,1 km: Geulhemmerberg (dĺžka: 1,2 km; sklon: 4,6%)
6,9 km: Bemelerberg (dĺžka: 900 m; sklon: 4,5 %).