Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference FC Vysočina Jihlava

konec

13.02.2018, 13:00 • Petr Jindra

Já se s vámi loučím z jihlavského fotbalového stadionu. Tato tisková konference je u konce. A všem vysočinským patriotům nezbývá než doufat, že se zimní snaha Jihlavanů nemine účinkem a Vysočina nejvyšší fotbalovou soutěž zachrání. (13:27:32)
Tiskový mluvčí Miroslav Fuks nyní ukončil tiskovou konferenci a vyzval novináře k soukromým rozhovorům s hráči, trenérem či ředitelem klubu.
Asi to není otázka pro mě, spíš pro trenéra. Ale každý hráče chce hrát, každý chce dávat co nejvíc gólů. To se mi ale v přípravě zrovna nedařilo. Určitě chci co nejvíc nastupovat, dávat góly. Snad se to podaří. A zahraju si co nejvíc zápasů.
Otázka na Jiřího Klímu ohledně pozice v týmu
S Vladem není problém, rusky není problém se domluvit. Už v Boleslavi byl velmi šikovný, proto taky přišel, do tohohle klubu, aby vyztužil střed hriště. Má se starat nejen o rozehrávku, ale taky o vyztužení defenzivy. Kamso Mara, tam to bude chtít trochu času, než si zvykne na návyky a taktické prvky. Je velmi aktivní, ale někdy je aktivní až moc, což škodí týmu po taktické stránce. Musí si zvyknout. Ale jeho potenciál je velký a věřím, že jeho přínos bude v budoucnu patrný. Schumi je mladý kluk, který má 20 let. Přišel z nějakého prostředí, měl nějaké návyky. Měl kolem sebe jiné spoluhráče, trénoval v Dortmundu s jinými hráči. On si na to bude zvykat. Navíc pořád ta výkonnost mladého hráče nemá rostoucí křivku, ale mohou tam být výkyvy. Nicméně má potenciál do budoucna, není zatím hotový. Ale předpoklady a charakter hráče je výborný. I proto jsme ho přivedli.
Otázka na M. Svědíka týkající se cizinců v klubu
Já sám mám smlouvu do konce léta a pak se budeme bavit, jak to bude vypadat dál. Teď nepřemýšlím dopředu, náš cíl je záchrana a co bude v létě, to uvidíme, až si sedneme a pobavíme se o tom.
Všechno někdy začíná a někdy končí. Teď se to sešlo tak, že najednou odešlo víc kluků. Ale pár zkušených nás tu zůstalo. Já, Tlusťoch už v lize něco odkopáno máme. Věřím, že i takhle budeme úspěšní.
Otázka na Lukáše Vaculíka ohledně odchodu starších hráčů.
Hráči, kteří v současnosti přichází do elitních klubů, jsou na tom platově a mentálně tak, že se šance o to, aby hráli jinde, tím myslím třeba u nás, snižuje. Asi těžko bude Biabiany hrát v Jihlavě nebo na Slovácku. Přesvědčit hráče, aby šel hrát do regionu, je samozřejmě složitější. Ale u těch, kteří jsou na rozhraní A-týmu a juniorky, šance je. Vše je na domluvě s manažerem a hráčem.
Obecně času moc není, už je to jen příští týden. Uvidíme, jestli se nám něco podaří nebo nepodaří. Dnes na tréninku se objeví Libor Holík ze Zlína. To je první vlaštovka. A uvidíme, co se bude dít dál.
Otázka na p. Staňka: Dá se nějak očekávat rotaci v kádru?
Jan Staněk: My bychom si přáli, aby Davis Ikaunieks byl neprodejný. Realita je ale taková, že dřív nebo později odejde. A jsme si vědomi toho, že přerůstá tenhle klub. Je to reprezentant. Na druhou stranu ale na 99 procent na jaře bude působit v Jihlavě.
Není úplně pravda, že jsem absolvoval 29 těžkých pohovorů, spíš jsem je měl a mám absolvovat. Zatím jich proběhlo 15. Je to neformální pohovor o životě, ne jen o fotbale. Protože je důležité, jaké zázemí mají hráči. Poznáte charakter hráče, názor na fotbal, jak se s ním bavit, jak se cítí. Ještě nás tedy minimálně deset pohovorů čeká.
Momentálně nemůžeme počítat s Kerestešem, který je po operaci kolena a je v rekonvalescenci, jinak krom nějakých drobných chřipek jsou hráči v pohodě.
Pokud jde o sestavu, nějaké obrysy byly už v Turecku. Něco krystalizovalo v duelu s Vlašimí. Vždy to ale závisí na zdravotním stavu hráčů. Nejedná se o to, že bychom vyměnili pět hráčů, ale třeba dva tři posty se změnit mohou.
Jedničkou týmu bude Rakovan. Zcela jednoznačná reakce.
Je to podle toho, jak se kdo na to kouká. Podle mě je lepší dostat Slavii nebo Plzeň hned na začátku, než si vše sedne. Ve Slavii nový trenér. Všichni víme, kdo bude favorit, ale já si nemyslím, že tohle bude nevýhoda pro nás. Zvládá se to lépe i s ohledem na psychiku. Pokud se pak podíváme na začátek přípravy, tak se snažíme tréninkové prvky přesnášet do hry. Došlo k velké rotaci sestavy, šlo o to, aby hráči byli vytížení. Chtěli jsme se přesvědčit, zda jsou hráči schopní tohle všechno zvládat. Postupně jsme šli do většího vytížení a ladili sestavu. Turecko tedy podle nás splnilo, co jsme chtěli. Já osobně nebyl spokojen s Vlašimí. Měli jsme mít jiného soupeře, který by trochu modifikoval Slavii. Byl to opticky jiný zápas, než co nás čeká. Nebyl jsem spokojený hlavně směrem dozadu, a to v tom ohledu, co po hráčích vyžaduju. Hlavně intenzita měla být lepší. Jinak ale kladně hodnotím třeba duel s Dynamem Moskva. Ty prvky, které chceme, se tam objevovaly. Nebyl to perfektní výkon, ale velmi dobrý. A prvky z tréninku se projevily v zápase.
Otázka na M. Svědíka na úvodní těžký los Vysočiny.
Týká se to jak obranné, tak útočné fáze. Návyky tohohle směru. Ale konkrétně nemůžu říkat, o co jde, protože bych prozradil, co děláme. Týkalo se to zlepšení presingových návyků, postavení, organizace obranné i útočné fáze. Vše souvisí. Když chcete dobře útočit, musíte dobře bránit. Ta provázanost je nezbytně nutná. Pořád nám dělá problém přepíná při obou fázích. Ale sedá si to a já doufám, že to vypilujeme tak, abychom v tom byli aspoň hodně dobří.

Tisková konference FC Vysočina Jihlava

konec