Menu

Další

Cyklistika

Tour Down Under 3. etapa

Elia Viviani (Quick-Step)

konec

18.01.2018, 01:30 • Tomáš Lengyel (@TomiLengy) sk

Tretia etapa Tour Down Under 2018 bola šitá pre špurtérov, a tak sa rozhodovalo až v koncovke. Denný únik v podaní Scotta Bowdena a Nicholasa Dlaminiho zlikvidoval pelotón ďaleko pred cieľom a neúspešný bol aj pokus Tiaga Machada. Preto prišiel na rad očakávaný záverečný špurt, v ktorom nepotvrdil pozíciu najväčšieho favorita Caleb Ewan. Austrálčan skončil tretí, keď ho prekonali víťaz Elia Viviani a druhý Phil Bauhaus. Peter Sagan prišiel do cieľa tesne za nimi na piatom mieste. Slovenský cyklista nemal v posledných metroch dobrú pozíciu a dokázal z toho vyťažiť maximum. V celkovom poradí došlo len ku kozmetickým zmenám. (05:00:18)
Konečné poradie 3. etapy:
1. Elia Viviani (QST) 3:04:40 hod.
2. Phil Bauhaus (SUN) + 0 s
3. Caleb Ewan (MTS) + 0 s
4. Simone Consonni (UAD) + 0 s
5. Peter Sagan (BOH) + 0 s

Priebežné poradie Tour Down Under:
1. Caleb Ewan (MTS) 10:58:36 hod.
2. Elia Viviani (QST) + 10 s
3. Daryl Impey (MTS) + 14 s
4. Jay McCarthy (BOH) + 15 s
5. Peter Sagan (BOH) + 16 s

Skončila sa tretia etapa Tour Down Under 2018.

cieľ

Caleb Ewan bude po dnešku sklamaný, pretože finišoval až na tretej priečke, keď ho v závere predstihli Elia Viviani a Phil Bauhaus. Peter Sagan bol napokon klasifikovaný na piatej priečke, pričom pár stoviek metrov pred cieľom bol úplne mimo popredných pozícií.

cieľ

Víťazom tretej etapy Tour Down Under sa stal Talian Elia Viviani, ktorý prekvapil najväčšieho favorita Caleba Ewana a nečakaným útokom zozadu sa prepracoval až na prvú priečku.

0,5

Peter Sagan napokon zostáva v úzadí a dnes nebude bojovať o víťazstvo. Namiesto neho sú vpredu iní cyklisti z tímu Bora-Hansgrohe.

1,0

Vstupujeme do záverečného kilometra dnešnej etapy. Všetci elitní špurtéri sú pripravení na svojich miestach a rozdajú si to o víťazstvo na cieľovej rovinke.

2,0

Peter Sagan bol v doterajšom priebehu etapy prakticky neviditeľný a vôbec sme ho nespomínali. Trojnásobný majster sveta si však našiel pozíciu na zadnom kolese Andrého Greipela.

3,0

Aktivita špurtérskych tímov sa začína stupňovať. Dopredu sa tlačia jazdci z Mitcheltonu-Scott, Katuše-Alpecin, ale aj Bory Hansgrohe.

5,0

Do konca tretej etapy Tour Down Under zostáva posledných päť kilometrov. Vpredu sú všetci favoriti na víťazstvo, no zatiaľ by sme márne hľadali nejaký vláčik.

7,0

Pelotón je zase pokope. Tiago Machado síce sympaticky zaútočil, ale špurtérske tímy rýchlo zareagovali a dokázali jeho snahu zastaviť ešte bezpečne ďaleko pred cieľovou páskou.

9,0

Pre Tiaga Machada je to už šiesta účasť na Tour Down Under. V minulosti dokonca obsadil deviatu priečku v celkovej klasifikácii tohto podujatia. V rámci etáp bol najlepšie tretí.

11,0

Tiago Machado si vypracoval náskok pätnástich sekúnd. Portugalčan má pred sebou ešte jedenásť kilometrov, no za jeho chrbtom sa chystajú špurtéri.

13,0

Cyklisti prišli do cieľového mesta Victor Harbor, kde teraz absolvujú trinásťkilometrový okruh. Na jeho konci spoznáme víťaza dnešnej etapy.

14,0

Spomínaným jazdcom v úniku je Portugalčan Tiago Machado. Skúsený cyklista pokračuje v sólovej jazde, no za ním sa postupne formuje pelotón.

15,0

Pelotón musí zvýšiť tempo, pretože jeden z jazdcov Kaťuše sa rozhodol zaútočiť. Balík na jeho snahu zatiaľ nedokázal reagovať a stráca sekundy.

16,0

Aktuálny pohľad na teplomer vyzerá hrozivo. V cieli namerali 40,9 stupňa Celzia. Treba však podotknúť, že cyklisti sú vystavení priamemu slnku, čo pocitovo zvyšuje teplotu.

19,0

Scott Bowden zvesil nohy približne dvadsať kilometrov pred cieľom. Počkal si na pelotón a záver etapy pôjde vlastným tempom. Dnes aspoň pozbieral body na prémiách.

22,0

Scott Bowden nepôsobí čerstvým dojmom. Niet sa čomu čudovať, Austrálčan je v úniku takmer sto kilometrov a neustále na neho praží slnko. Jeho náskok sa znižuje k jednej minúte.

26,0

Po druhej rýchlostnej prémii vidíme zase spomalenie tempa v pelotóne. Scott Bowden sa zatiaľ nemusí obávať o svoje postavenie na čele etapy.

Tour Down Under 3. etapa

Elia Viviani (Quick-Step)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Výsledky rýchlostnej prémie (Inman Valley - 88. kilometer):
1. Scott Bowden (University SA)
2. Nathan Haas (Kaťuša-Alpecin)
3. Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe)
Výsledky rýchlostnej prémie (Myponga - 61. kilometer):
1. Nicholas Dlamini (Dimension Data)
2. Scott Bowden (University SA)
3. Sam Bennett (Bora-Hansgrohe)
Výsledky vrchárskej prémie (Pennys Hill Road - 38. kilometer)
1. Nicholas Dlamini (Dimension Data)
2. Scott Bowden (University SA)
3. Richie Porte (BMC)
4. Damien Howson (Mitchelton-Scott)
5. Cameron Meyer (Mitchelton-Scott)
6. Alexander Edmondson (Mitchelton-Scott)