Menu

Další

Tiskové konference

Brífink s prezidentem IIHF Reném Faselem

konec

04.05.2015, 13:55 • Radek Barkman

Tolik tedy oficiální část brífinku s René Faselem. Mějte se fajn. (14:20:09)
Fasel: Bez pochyby je O2 arena nejlepší arenou v Evropě. Je těžké ji udržet, ale děkuji, že se vám to daří a my ji můžeme využívat k naším účelům. Můžete na ni být pyšní.
Fasel o svých dřívějších sporech s českým hokejem: Někteří lidé mají velkou paměť. Já bych chtěl opět pochválit vaše fanoušky a vyjádřit jim respekt. Samozřejmě některé kauzy mi ještě utkvěly v paměti, například ta s Ulfem Samuelssonem, kde nebyli Češi nadšení z našeho rozhodnutí. Je to ale součást naší práce. Mám výborný vztah také s Tomášem Králem a vlastně se všemi členy toho nejužšího vedení máme výborný vztah. Často jsem se ptal také Miroslava Šubrta na radu, jak si poradit v některých situacích, v nichž jsem si nevěděl rady.
Fasel o svém pokročilém věku a dalším pokračování ve funkci: My máme stanovený věkový limit na hranici 72 let. Samozřejmě Sepp Blatter je ve výborné kondici a dělá toho pro fotbal hodně, takže klidně by mohl pokračovat i nadále. Já mohu teď říci, že ve funkci definitivně skončím v 70, za rok ještě budu kandidovat na další období.
Fasel o zdejším pivu: O pivu se říká, že je tu jedno z nejlepších na světě. Takže se moc těším na to, až to ochutnáme.
Petr Bříza: Byli jsme se projet s panem prezidentem na Harley-Davidson, navštívíme spolu také plzeňský pivovar.
Fasel o třech nejlepších momentech MS: Velmi impresivní byl zápas mezi Českou republikou a Švédskem. Ukázalo to na to, že žádný zápas není nikdy ztracený. Chtěl bych pochválit také zdejší atmosféru a zítra se chystáme navštívit i Plzeň. Plánujeme si také zajezdit na motorkách.
René Fasel o ježdění na kole: Už jsem starší pán, je mi 65 let. Potřebuji se nějak udržovat ve formě. Každý den vstávám v 6:15 a snažím se vždy vyčlenit si nějaký čas pro jízdu na kole. Provozuji to společně s jógou. Požádal jsem organizátory, aby mi tady zajistili bicykl.
Fasel o mistrovství světa: Na otázku, zda by se mělo pořádat MS každý rok, odpovídám často. Podívejte se, kolik bylo diváků v Bělorusku. A teď je velká šance, že tento rekord bude opět překonaný a zlomený. Je to akce srovnatelná například s Wimbledonem, Roland Garros, US Open. To jsou také velmi navštěvované akce a pořádají se každoročně.
Fasel o prognózách hráčů NHL na ZOH v Koreji: Já se nikdy nevzdávám. Nechci teď prognózovat. Je to hodně o penězích, o businessu, ale v první řadě by tu mělo jít o sport. Je to business o hodnotě tří miliard dolarů. Mám k tomu trochu jiný přístup a věřím, že najdeme společnou řeč.
Fasel: Čekáme, že NHLPA bude požadovat více než tomu bylo dříve. Po předchozích pět olympiád jsme měli ty vyjednávací podmínky velice podobné. V Naganu nás to stálo zhruba 4 miliony dolarů, v Soči už ale 14 milionů dolarů. Platíte pojištění, a tak dále a celkově se to rychle nasčítá. Neplatíme ale hráče. Jediné, co IIHF hradí jsou cesta a pojištění. Oni tu hrají zadarmo, hokejisty nekompenzujeme. V Soči bylo přibližně 115 hráčů NHL, což nás dohromady vyšlo na dvě miliardy dolarů.
René Fasel o olympijských hrách: Zatím nemáme žádné nové zprávy. Přece jenom by bylo pro hráče lehčí, kdyby přijeli do Kanady nebo do Ruska. Tam je to pro ně velká výzva. Ale není jisté, zda se těm elitním z NHL bude chtít reprezentovat také v Jižní Koreji.
Fasel: V sedmdesátých letech si možná ještě pamatujete, že nejlepší Kanaďané a Američané nehráli na mistrovství světa. Pak ale došlo k dohodě. Vy k nám přijedete na mistrovství světa, a my vám dáme právo na to organizovat Kanadský pohár. To byla tehdy dohoda mezi IIHF a NHLPA. My máme vlastní světový šampionát a olympijské hry, Kanaďané si pořádají svůj vlastní Světový pohár. Je to potřeba odlišit, že to je skutečně jejich produkt, a proto se nemůže ovlivňovat společně s mistrovstvím světa. Nechme je to udělat podle nich.
Fasel o Světovém poháru: V první řadě bych řekl, že ačkoliv je Světový pohár hodně oblíbený zejména v Kanadě, spousta hráčů prý urgovala tamní manažery, že chtějí hrát na mistrovství světa. Uvidíme, jak to bude příští rok. Plánuje se totiž v květnu MS a v září Světový pohár. Bude to určitě pro hráče velká výzva. Nemusíte je však povětšinou přemlouvat k tomu, aby ochotně reprezentovali.

Momentka z tiskové konference

René Fasel o rozdílech: Česko je jiné oproti roku 2014. Více náklonnější turistům, více lidí tady mluví anglicky, navíc se zajela O2 Arena. Velkou výhodou je, jak jsem již podotkl, přítomnost Petra Břízy. Můžeme říci, že se Česko poučilo z té zkušenosti zpřed jedenácti let. Chci pochválit také české fanoušky. Jsou přátelští, nejsou agresivní. Jsme šťastní, že tu máme fanoušky, jaké máte. Samozřejmě vždy najdete hloupé lidi, ale čeští fanoušci v tomto ohledu jsou jiní. Hokeji rozumí, ostatně je to také zdejší národní sport. K tomu vám gratuluji.
René Fasel o Bobu a Bobkovi: Já si myslím, že maskoty vždy vybírá skupina, které můžeme důvěřovat. Také Bob s Bobkem mají velký úspěch. Nechci teď spekulovat, jestli je maskotem kráva, slov nebo králík. Mělo by to být v souladu s národní tradicí.
René Fasel: Já jsem očekával, že tento šampionát bude velmi dobrý. V České republice je to tak vždy. Měli jsme pozitivní ohlasy. Přesto jsme ještě příjemní překvapeni nad tím, jak zde funguje organizace. Velkou výhodou je, že v organizačním výboru spolupracuje také bývalý gólman Petr Bříza, který přesně ví, co je zapotřebí. Nechci říct, že mistrovství světa v roce 2004 bylo špatné, ale je vidět, že Česko udělalo za těch jedenáct let velký posun. Hokejisté jsou šťastní, já jsem šťastný.
Tisková konference byla oficiálně uvedena, je to neformální brífink, takže se ihned přechází k dotazům novinářů.

Brífink s prezidentem IIHF Reném Faselem

konec