Menu

Házená

Mistrovství Evropy žen

Norsko – Španělsko

28:25

konec (10:12)

21.12.2014, 18:00 • Papp László Budapest Sportaréna, Budapešť (Maďarsko) • Martin Petřek, Josef Cestr (@Hyddaw)

Vážení čtenáři, pro dnešek se s Vámi loučíme, ale určitě ne nadlouho! Celý házenkářský svět totiž bude již za necelý měsíc upírat svou pozornost snad k nejpompéznějšímu házenkářskému šampionátu v dějinách, který uspořádají za účasti CZECH HANDBALL TEAMU arabští šejkové v prosluněném Kataru! Všechna utkání z této nablýskané slavnosti, která se poprvé uskuteční v oblasti Perského zálivu, budete mít možnost sledovat prostřednictvím našich textových on-line přenosů! (21:14:41)
Norsko – Španělsko 28:25 (10:12)

Do velkého finále vstoupily mnohem lépe a pravou nohou hráčky Norska. Jejich vedení, které nebylo více, než jednobrankové ale netrvalo dlouho. Již v páté minutě se dostaly do vedení 3:4 Španělky a začaly od té doby brankově odbíhat svým soupeřkám. Velkým přínosem pro Španělsko byl nespočet zákroků Navarrové, která si tak vylepšila mírně statistiky a podržela svůj celek v důležitých momentech. V osmnácté minutě vedly Španělky již dokonce o pět branek a vypadalo to, že si dojdou pro pohodlné vítězství. Jenže opak byl pravdou. Kouzlo Navarrové vyprchalo a když už předvedla brankářka úspěšný zákrok, to samé dokázala také Solbergová v brankovišti na druhé straně hrací plochy. Španělky vstřelily v posledních dvanácti minutách pouze 2 branky, zatímco se Norkám povedlo výborným způsobem snížit na rozdíl dvou branek. Poločas tedy skončil za stavu 12:10 pro Španělsko. A to Španělky ještě mohou poděkovat Aguilarové, že měly dvoubrankový rozdíl, neboť právě již zmiňovaná Aguilarová proměnila v poslední možné sekundě svůj střelecký pokus v branku. Po změně stran se však náhle karta obrátila! Skandinávským házenkářkám se podařilo zásluhou atraktivní severské hry překlopit utkání na svou stranu a rázem bylo vše jinak! Hned po zahájení druhé půle chytl dominantní celek ve světě ženské házené velmi dobrý útočný a obranný rytmus a podařilo se mu do pěti minut rychle vyrovnat. V šesté minutě druhé půle se Norkám podařil vytoužený zlom v utkání, když se dostaly do jednobrankového vedení. Po patnácti minutách hry dokázaly Norky utéct dokonce do tříbrankového vedení, které jim přineslo značný klid na duši. V této fázi poločasu Norky znovu před zraky rozjásaných diváků potvrzovaly, že jsou svým stylem hry opravdovým příkladem typické severské házené, technické, dynamické pohledné házené s úžasným severským zaujetím pro hru. Norky ale ztratily svůj brankový odstup přibližně v 55. minutě utkání. Pět minut před koncem zápasu totiž začala země Pyrenejského poloostrova opět vystrkovat drápky, znepříjemnila Norkám život na palubovce a přiblížila se na nejtěsnější rozdíl jediné branky, ale to bylo taky vše, co Španělky nakonec svedly. Španělský tým totiž po několika sobě jdoucích přesilovkách sice snížil na rozdíl jediné branky, v klíčových chvílích mu ale nedovolila srovnat norská hvězda a nejlepší gólmanka turnaje Solbergová. V závěrečném infarktovém finiši se i přes sedmiminutový střelecký půst Norek dokázala bezpečně trefit do branky Korenová, která tak posunula Seveřanky do dvoubrankového vedení. Závěr už si dokázaly skandinávské házenkářky bezpečně pohlídat, navíc měly v posledních vteřinách utkání ještě k dispozici sedmimetrový hod, který proměnila autorka zlomové branky Korenová a uzavřela tak skóre zápasu na konečných 28:25. Severský gigant tak po dnešním vítězství získal šestý titul kontinentálních šampionek a nedovolil tak Španělkám odvetu za finále Eura 2008.


Statistiky utkání

Norsko: S. M. Solbergová, Sandová – Korenová 10/5, Mörková 7/1, S. Ch. Solbergová 3, Lokeová 2, Oftedalová 2, Riegelhuthová 2, Alstadová 1, Kristiansenová 1, Arntzenová, Breivangová, Karlssonová, Jakobsenová, Herremová, Wibeová

Španělsko: Navarrová, Tempranová – Peňová 10/5, Cabralová 4, Martínová 4/1, Manguéová 3, Aguilarová 2, Chávezová 1, Pinedová 1, Lópezová, , Nunézová, Fernándezová, Escribanová, Gonzálezová, Elorzaová, Egozkueová

Střely na bránu: 39-42
Sedmimetrové hody: 7/6 – 10/6
Žluté karty: 3-4
Dvouminutové tresty: 4-5
Diváci: 7500
Slavnostní ceremoniál je u konce, hráčky mají nyní dostatek času na oslavu získaných medailí. Oslavy se jistě protáhnout dlouho do noci.

Dnešní utkání sledovalo 7500 diváků.
Došlo k předání pořadatelství, které si od Maďarska převzali zástupci Švédska. Právě Švédsko bude pořádat příští ročník mistrovství Evropy.
Pro vítěze mistrovství Evropy 2014 ještě jednou zní hymna, zatímco jsou ke střeše vyvěšovány vlajky všech medailistů.

Norky v tuto chvíli přebraly z rukou prezidenta EHF trofej pro vítěze mistrovství Evropy.
Při navěšování zlatých medailí na krk zní z reproduktorů hudba "We are the champions".
Uličkou slávy procházejí hráčky a realizační tým Norska. Zlatí medailisté! Všichni se společně sejdou na onom pódiu, na kterém už se objevily hráčky Švédska a Španělska.
Pódium je znovu prázdné. Nemůže nastat nic jiného!
Španělky jdou s dobou a na samotném pódiu ještě vytvořily v poslední době "moderní" selfie.
Kapitánka Španělek obdržela trofej pro druhý celek turnaje a stejně jako Švédky se radují i Španělky společně ze zisku této trofeje i stříbrné medaile. Nejen při vytváření společné fotografie.
Smutek mnoha hráček vymizel z tváří a vystřídal je pocit štěstí a radosti z vybojovaného druhého místa letošního EHF EURO.
Švédky vyklidili vytvořené pódium, aby na něj mohli nastoupit stříbrné madilistky ze Španělska, které si na krk pověsí nablyštěný bílý kov.
Kapitánka Švédska převzala trofej pro třetí celek turnaje a společně se spoluhráčkami ji zdvihla nad hlavu.
Jako první si svojí chvíli slávy vychutnají házenkářky Švédska, které si kráčejí pro bronzové medaile.
Teď už ale přichází ke slovu samotný slavnostní ceremoniál.

Norsko – Španělsko

28:25

konec (10:12)

Zpět na online

Norsko: S. M. Solbergová (Sandová) – Riegelhuthová, Arntzenová, Kristiansenová, Alstadová, Lokeová, Breivangová, Mörková, Oftedalová, Karlssonová, Korenová, Jakobsenová, Herremová, S. Ch. Solbergová, Wibeová

Španělsko: Navarrová (Tempranová) – Lópezová, Martínová, Nunézová, Fernándezová, Manguéová, Aguilarová, Chávezová, Pinedová, Escribanová, Peňová, Gonzálezová, Elorzaová, Egozkueová, Cabralová

Rozhodčí: Charlotte Bonaventurová, Julie Bonaventurová (obě FRA)

Diváci: 7500

Statistiky: